Ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού: Δες τι κάνεις λάθος!

 Είναι νωρίς το πρωί. Σηκώνεστε με τα χίλια ζόρια από το κρεβάτι και σέρνεστε μέχρι την κουζίνα για να φτιάξετε λίγο καφέ να πιείτε, όταν κοντεύετε να πέσετε κάτω επειδή ο σκύλος σας σας ακολουθεί δίχως να κρατάει τις απαραίτητες αποστάσεις.

 Εάν είστε κι εσείς σκυλογονείς, τότε το πιθανότερο είναι πως ταυτίζεστε εξίσου με το παραπάνω σενάριο. Γιατί όμως ο σκύλος σας κοντεύει να γίνει η σκιά σας; Είναι φυσιολογική όλη αυτή η συμπεριφορά του σκύλου σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

 Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

 Οι σκύλοι είναι κατοικίδια ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναγκάστηκαν, λοιπόν, να αφήσουν την εργένικη ζωή τους σαν λύκοι και να αρχίσουν να ζουν σε αγέλες με τους ανθρώπους. Ούτως ή άλλως, αυτός ήταν και ένας βασικός σκοπός της εκτροφής τους.

 Από εκεί και πέρα, όλα τα σκυλάκια έχουν ανάγκη από τον ποιοτικό χρόνο και την φροντίδα που τους παρέχετε. Βέβαια, κάποια είναι λίγο πιο ανεξάρτητα από άλλα, αν και αυτό είναι ζήτημα χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού και βρίσκεται πίσω από τη κάθε μου κίνηση – δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα!

 Ειδικά εάν τον πήρατε όταν ήταν κουτάβι, τότε είναι πολύ πιθανό να σας βλέπει σαν γονέα ή κηδεμόνα του και για αυτό σας ακολουθεί παντού.

 Ναι, αλλά γιατί μου έχει γίνει στενός κορσές;

 Δεν φανταζόμαστε ότι μιλάτε για την περίπτωση όπου κρατάτε κάποια λαχταριστή λιχουδιά στο χέρι, οπότε πάμε να δούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

  1. Είναι ώρα για φαγητό ή βόλτα και το ξέρει!

 Κάθε σκύλος είναι λάτρης της συνήθειας και του προγράμματος. Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς συνεπείς απέναντι του, τότε είναι λογικό να γνωρίζει ακριβώς πότε πρόκειται να φάει ή να βγει βόλτα και σας παίρνει από πίσω επειδή χαίρεται.

  1. Θέλει λίγη προσοχή μωρέ…

 Μήπως τον επιβραβεύετε με κάποιον τρόπο κάθε φορά που το κάνει; Ακόμα κι αν το κάνετε εντελώς ασυνείδητα, δίνοντας του χάδια και φιλιά ας πούμε, τότε αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να το κάνει συνέχεια. Θέλει κι εκείνος προσοχή μωρέ!

  1. Τον λούζει κρύος ιδρώτας

 Πολλά σκυλάκια έχουν αναπτύξει φοβίες απέναντι σε συγκεκριμένους θορύβους, όπως τα βεγγαλικά και οι κεραυνοί. Όταν τους ακούνε θέλουν να είναι κοντά στο αφεντικό τους, γιατί εκείνος τους προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια.

  1. Δεν έχει τι να κάνει

 Εάν το σκυλί σας παραμένει ξαπλωμένο όλη ημέρα και δεν έχει με τι να ασχοληθεί, είναι πολύ πιθανό να επικεντρωθεί επάνω σας – κάπως πρέπει να την παλέψει κι εκείνο βλέπετε.

  1. Προσπαθεί να επικοινωνήσει

 Εάν αρχίσει ξαφνικά να σας ακολουθεί παντού, δοκιμάστε να κάνετε ακριβώς το ίδιο. Έτσι, θα δείτε εάν τυχόν προσπαθεί να σας οδηγήσει κάπου συγκεκριμένα ή να σας δείξει κάτι.

  1. Πάσχει από άγχος αποχωρισμού

 Πρόκειται για ένα αρκετά κοινό πρόβλημα μεταξύ σκύλων. Αν το έχει κι ο δικός σας, είναι πιθανό να τον δείτε να σας ακολουθεί μέχρι και στην τουαλέτα και να κάνει σαματά πριν φύγετε από το σπίτι. 

 Μήπως το κάνετε μεγάλο θέμα κάθε φορά που πρέπει να πάτε στη δουλειά και όταν γυρίζετε πέφτετε κατευθείαν πάνω του για χάδια; Αυτή η συμπεριφορά σας εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος του.

 Την επόμενη φορά που θα φύγετε δώστε του κάτι να απασχοληθεί και φύγετε ήρεμα. Μόλις επιστρέψετε, κάντε μπάνιο, αλλάξτε, φάτε κάτι και μετά κάντε του χαδάκια και αγκαλίτσες.

 Σταδιακά, ο σκυλάκος θα καταλάβει ότι η απουσία σας από το σπίτι είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

 Μα καλά, γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού, μέχρι και στο μπάνιο;

 Κάθε ένας από τους παραπάνω λόγους είναι σε θέση να κάνει το κατοικίδιό σας να σας ακολουθεί μέχρι και στην τουαλέτα.

 Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε και την εκπληκτική οσφρητική ικανότητά του. Αυτή είναι που τον κάνει να ενδιαφέρεται για όλες τις μυρωδιές που προέρχονται από το μπάνιο, όσο δυσάρεστες κι αν είναι.

 Αφήστε που εκεί υπάρχει και το καλαθάκι των αχρήστων! Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό για έναν σκύλο από το να κάνει χαμό με το χαρτί τουαλέτας. Αν δε θέλετε να μαζεύετε κάθε φορά, καλό είναι να κλείνετε την πόρτα πίσω σας.

 Ο σκύλος μου είναι ηλικιωμένος, σημαίνει κάτι αυτό;

 Διερωτάσθε «γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού αν και είναι ηλικιωμένος;». Όσο πιο μεγάλα σε ηλικία γίνονται τα σκυλιά, τόσο πιο συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας γνωστικής δυσλειτουργίας – κάτι σαν την άνοια σκεφτείτε.

 Έτσι, νιώθουν αποπροσανατολισμένα, χάνουν το πρόγραμμα του ύπνου τους και εμφανίζουν νευρική συμπεριφορά. Για αυτό, είναι φυσικό κι επόμενο να σας γίνονται κολλιτσίδες.

 Το θέμα είναι πως τα ηλικιωμένα σκυλάκια είναι πιο επιρρεπή και στην ανάπτυξη άλλων υποκείμενων νοσημάτων ή ασθενειών. Για αυτό, κάθε ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά τους θα πρέπει να σας οδηγεί στον κτηνίατρο.

 Θα πρέπει να ανησυχήσω;

 Η αλήθεια είναι πως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας.

 Εάν όμως αυτή η συμπεριφορά του ξεφύγει και σκέφτεστε γιατί ο σκύλος σας ακολουθεί παντού, με αποτέλεσμα να κοντεύετε να σκοντάψετε και να χτυπήσετε και οι δύο, θα πρέπει να την περιορίσετε.

 Φροντίστε να του δίνετε την απαραίτητη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση και μάλιστα, σε καθημερινή βάση. Δοκιμάστε τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι που θα ευχαριστηθείτε και οι δύο. Όχι τίποτε άλλο, απλώς ένα κουρασμένο σκυλί είναι ένα ήρεμο σκυλί.

 Έπειτα, κάντε οι ίδιοι ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε μήπως ενισχύετε κάπως αυτή την συμπεριφορά του. Εάν τυχόν τον γεμίζετε με χάδια και φιλιά κάθε φορά που σας ακολουθεί, σταματήστε!

 Δοκιμάστε να του δίνετε κάποιου είδους επιβράβευση, όπως είναι μια λαχταριστή λιχουδιά ή ένα παιχνίδι, όταν τον βλέπετε να κάθεται ήρεμος στη θέση του.

 Ποτέ, μα ποτέ μην αρχίσετε να του φωνάζετε και να τον μαλώνετε, απλά και μόνο επειδή σας ακολουθεί παντού. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να έχετε ανάμεσα στα πόδια σας έναν φοβικό σκύλο.

 Σε τελική ανάλυση, όμως, να θυμάστε πως αν αυτή η συμπεριφορά άρχισε ξαφνικά και από το πουθενά, δεν θα πρέπει να την αμελήσετε. Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας και διασφαλίστε την καλή υγεία του σκύλου σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο