Βήχας σκύλου: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβονται από πίσω;

 Ο ήχος ενός σκύλου που γαυγίζει αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες που απασχολούν τους περισσότερους σκυλογονείς εκεί έξω.

 Πράγματι, το πιθανότερο είναι πως, αν έχετε κι εσείς κατοικίδιο, ίσως έχετε ακούσει κάποιους απίστευτους ήχους του σκύλου σας, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε αν είναι άρρωστο, αν πνίγεται με κάτι και αν πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

 Η αλήθεια όμως είναι πως ο βήχας του σκύλου μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά ανησυχητικές και μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του αν δεν τις προλάβετε.

 Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να είστε σε θέση να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν το σκυλί σας βήχει, γιατί μπορεί να του σώσετε ακόμα και τη ζωή.

 Γιατί βήχει ο σκύλος μου;

 Είναι γεγονός πως οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ικανότητα της όσφρησης για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους – άντε, και το στόμα τους καμιά φορά.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, το λατρεμένο σας κατοικίδιο έρχεται σε επαφή με ένα σωρό πράγματα, όπως είναι η σκόνη, τα μικρόβια και διάφορα μικροαντικείμενα.

 Το πρόβλημα προκύπτει λόγω του ότι πολλά από αυτά μπορούν να του προκαλέσουν βήχα και γι’ αυτό είναι δύσκολο καμιά φορά να εντοπίσετε την ακριβή αιτία, αλλά και το πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

 Όπως κι αν έχει, ένα περιστασιακό βηχαλάκι δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Εάν όμως επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να σας θορυβήσει, μιας και μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός σοβαρού, υποκειμενικού νοσήματος.

 Τύποι του βήχα σε σκύλους

 Ένας από τους τρόπους για να μειώσετε τις πιθανές αιτίες που οφείλονται για τον βήχα του σκύλου σας είναι να αναγνωρίζετε και να ξεχωρίζετε τα διαφορετικά είδη του.

 Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία που είναι σε θέση να βοηθήσει και τον κτηνίατρό σας στο να καταλήξει στην τελική απόφαση κατά τη διάγνωση. Αναρωτηθείτε λοιπόν:

  • Είναι βαθύς και ξηρός;
  • Μήπως είναι ένας βήχας με υψηλό ρυθμό, που μοιάζει με πνίξιμο;
  • Είναι υγρός και παραγωγικός με φλέγματα;
  • Είναι βαθύς και μοιάζει με τον ήχο της κόρνας;
  • Συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου;

 Κάθε ένα από αυτά τα είδη φανερώνει και την ύπαρξη ενός διαφορετικού προβλήματος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να περιγράψετε τα χαρακτηριστικά του βήχα του σκύλου στον κτηνίατρό σας.

 Συνήθεις αιτίες της κατάστασης

 Βήχας Κυνοτροφείου

 Ένας βαθύς, ξηρός βήχας που μοιάζει με τον ήχο της κόρνας ενδέχεται να είναι σύμπτωμα βήχα κυνοτροφείου ή αλλιώς τραχειοβρογχίτιδας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που προσβάλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

 Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το σκυλάκι σας μπορεί να κολλήσει σε οποιοδήποτε κλειστό μέρος υπάρχουν πολλοί σκύλοι μαζεμένοι. 

 Πονόλαιμος

 Ένας βήχας υψηλής έντασης μπορεί να υποδηλώνει έναν ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, μια λοίμωξη ή ακόμα και μερική απόφραξη. Βέβαια, μπορεί απλώς να έχει πονόλαιμο εξαιτίας κάποιας αμυγδαλίτιδας ή άλλων λοιμώξεων.

 Είναι σημαντικό να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της απόφραξης. Τα ξένα αντικείμενα, που βρίσκονται στο λαιμό ή ακόμα χειρότερα στον οισοφάγο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, γιατί εμποδίζουν τον σωστό αερισμό και την κατάποση.

 Πνευμονολογικά προβλήματα

 Ένας υγρός βήχας με φλέματα μπορεί να σημαίνει πως κάτι τρέχει με τα πνευμόνια του. Ίσως έχει συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα απειλητικό για την υγεία του σκύλου. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να πάτε γρήγορα στον κτηνίατρό σας!

 Η πνευμονία είναι μία συνηθισμένη αιτία του βήχα που επηρεάζει κυρίως σκύλους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό παράγοντες και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

 Κατάρρευση τραχείας

 Αν είστε ιδιοκτήτες κάποιας μικρόσωμης ράτσας ή toy σκύλου θα πρέπει να έχετε το νου σας στη κατάρρευση τραχείας. Ένας βήχας που ακούγεται σαν κραυγή χήνας είναι αρκετός, ώστε να σας στείλει άμεσα στον κτηνίατρό σας.

 Καρδιακά προβλήματα

 Την ίδια στιγμή, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν καρδιακά προβλήματα. Αν η καρδιά του φιλαράκου σας δεν λειτουργεί σωστά, ίσως ευθύνεται για στην συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, μία κατάσταση που ονομάζεται συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

 Αποτέλεσμα αυτής είναι ο βήχας σκύλου και παρατηρείται κυρίως όταν το κατοικίδιό σας είναι ξαπλωμένο ή κοιμάται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες.

 Όλες οι παραπάνω αιτίες είναι αρκετά σοβαρές. Υπάρχουν όμως ορισμένες ακόμα που μπορεί να απαντώνται λιγότερο συχνά, αλλά είναι εξίσου σοβαρές.

 Τέτοιες αφορούν ασθένειες, όπως είναι η Διροφιλαρίωση, η Μόρβα (ή νόσος του Καρέ) και η Γρίπη των σκύλων, η χρόνια βρογχίτιδα και ο καρκίνος.

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης

 Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο βήχας του σκύλου θεραπεύεται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και σχετικά γρήγορα.

Προηγουμένως, όμως, ο κτηνίατρος μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση του λατρεμένου σας κατοικίδιου, θα πρέπει πρώτα να προβεί στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

 Όπως καταλαβαίνετε, θα υποβάλλει το ζωάκι σας σε διαγνωστικούς ελέγχους και εξετάσεις, όπως η εξέταση του σώματος, η ακρόαση της αναπνευστικής του κατάστασης, η λήψη της θερμοκρασίας και ό,τι άλλο χρειαστεί. 

 Αφού εντοπισθεί η ακριβής αιτία του βήχα, θα προχωρήσετε στην αντίστοιχη θεραπεία, ανάλογα πάντοτε και με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κατοικίδιου σας.

 Αυτό που προέχει είναι να καλέσετε τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις δείτε ότι το σκυλί σας βήχει.

 Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του ζωντανού κι αν όντως συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, δεν θα πρέπει να πειραματίζεστε με την υγεία του. Για αυτό, μην χρονοτριβείτε.

 Ποτέ, μα ποτέ μην ξεχνάτε πως όσο πιο σύντομα δράσετε, τόσο περισσότερο αυξάνετε και τις πιθανότητες να μπορέσει ο κτηνίατρος να επαναφέρει το κατοικίδιό σας στην καλή υγεία και ευεξία που του αξίζει!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο