Εξόγκωμα στο δέρμα σκύλου: Τι τύπος είναι & τι κάνω;

 Έχετε ξαπλώσει στον καναπέ και χουχουλιάζετε με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο, όταν ξαφνικά αισθάνεστε ένα μικρό εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου σας. Προσπαθείτε να θυμηθείτε αν το είχατε παρατηρήσει ξανά στο παρελθόν και πριν το καταλάβετε, το μυαλό σας γεμίζει με ερωτήσεις. Είναι καινούργιος αυτός ο όγκος; Τι ακριβώς είναι;

 Αμέσως, αυτό σας οδηγεί στην απόλυτη ανησυχία: Θα μπορούσε να είναι καρκίνος; Χωρίς την τεχνογνωσία του κτηνίατρου ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εύκολο για το μυαλό μας να παρασυρθεί και να σκεφτεί το χειρότερο. Ωστόσο, τα περισσότερα εξογκώματα είναι λιπώδεις όγκοι. Οι λιπώδεις όγκοι είναι καλοήθεις, δηλαδή όχι καρκινικοί.

 Λιγότερα από τα μισά εξογκώματα που βρίσκετε σε ένα σκύλο είναι κακοήθη ή καρκινικά. Ωστόσο, μπορεί να φαίνονται το ίδιο από έξω, οπότε είναι δύσκολο να τα διαχωρίσετε.

 Αν δεν είστε βέβαιοι για την αιτία του εξογκώματος, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Αν παρατηρήσετε γρήγορη ανάπτυξη, ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον, ένα άνοιγμα ή αν ο σκύλος πονάει, κλείστε αυτό το ραντεβού ακόμα πιο άμεσα.

 Το ίδιο ισχύει για τα γρομπαλάκια που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το εξόγκωμα στη πλάτη του σκύλου, πρόσωπο ή τα πόδια, όπου η χειρουργική επέμβαση, εάν χρειαστεί, είναι πιο περίπλοκη, όσο το εξόγκωμα αναπτύσσεται ταχύτερα.

 Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να μάθει:
  • Αν το εξόγκωμα εμφανίστηκε ξαφνικά
  • Αν έχει αλλάξει το σχήμα, το χρώμα ή το μέγεθός του
  • Αν η συμπεριφορά του σκύλου σας, όπως η όρεξή του ή το ενεργειακό του επίπεδο, είναι διαφορετική.

 Τις περισσότερες φορές, ο κτηνίατρος αφαιρεί μερικά κύτταρα από το εξόγκωμα με μια λεπτή βελόνα. Στη συνέχεια τα ελέγχει στο μικροσκόπιο. Μερικές φορές μπορεί να διαπιστώσει αμέσως αν πρόκειται για έναν λιπώδη όγκο.

 Εάν η διάγνωση είναι πιο δύσκολη, τότε ο κτηνίατρός σας θα πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού από το εξόγκωμα και θα το στείλει για βιοψία. Σε λίγες μέρες θα μάθετε αν είναι καρκινικό. Σε αυτήν την περίπτωση, το εξόγκωμα συνήθως αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση.

 Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να χρειαστεί ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή και τα δύο.

 Τύποι εξογκωμάτων στους σκύλους

 Στα πιο κοινά εξογκώματα που εμφανίζονται στους σκύλους περιλαμβάνονται:

  • Οι λιπώδεις όγκοι εμφανίζονται συχνότερα σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους σκύλους γύρω από τα πλευρά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και οπουδήποτε αλλού στο σώμα.  Συνήθως θεωρούνται φυσικό μέρος της γήρανσης του σκύλου. Οποιαδήποτε ράτσα μπορεί να τα έχει, αλλά τα μεγαλύτερα και υπέρβαρα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε αυτούς τους όγκους.
  • Η σμηγματογόνος κύστη είναι ένας φραγμένος αδένας ελαίου που μοιάζει με σπυράκι. Όταν σκάσει, βγαίνει μια λευκή, παχύρρευστη ουσία.
  • Τα κονδυλώματα προκαλούνται από έναν ιό και μπορεί να εμφανιστούν γύρω από το στόμα νεαρών σκύλων. Θα φύγουν από μόνα τους, ωστόσο, στα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.
  • Το απόστημα είναι μια συσσώρευση πύου κάτω από το δέρμα. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση ή δάγκωμα από έντομο ή κάποιο άλλο ζώο.
  • Ο όγκος των μαστοκυττάρων είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος στους σκύλους. Εμφανίζονται συχνότερα σε Μπόξερ, Τεριέ της Βοστώνης, Λαμπραντόρ, Μπίγκλ και Σνάουτσερ. Αν παρατηρήσετε έστω κάποιο ανεπαίσθητο εξόγκωμα στο στήθος του σκύλου σας, πάρτε αμέσως τηλέφωνο τον γιατρό.

 Εάν εμφανιστεί κάποιο δερματικό εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου, ακόμα κι αν ανακαλύψετε ότι δεν είναι καρκινογόνο, έχετε στο νου σας μήπως εμφανιστούν περισσότερα. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι νέο ή ανησυχητικό, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να εξετάσει το σκυλάκι.

 Εάν ο τετράποδος φίλος σας έχει πολλά εξογκώματα, ο κτηνίατρος μπορεί να φτιάξει ένα γράφημα με τα σημεία όπου εμφανίστηκαν και τα μεγέθη τους για να διευκολύνει την παρακολούθηση του τι νέο υπάρχει και τι έχει αλλάξει.

 Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Μια κατάλληλη στιγμή για να ελέγξετε το σώμα του σκύλου σας είναι κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού του. Όσο πιο εξοικειωμένοι είστε με το σώμα του, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά.

 Επιπλέον, η εξέταση του σώματός του είναι και μια ευκαιρία να δώσετε στο σκύλο σας περισσότερα χάδια. Και μη ξεχνάτε πως τα περισσότερα χάδια σημαίνουν περισσότερη αγάπη, φροντίδα και στοργή για τον αγαπημένο σας φίλο. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να τον κρατήσετε ήρεμο και να εξετάσετε το δερματάκι του.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο