Το να αποκτήσετε ένα νέο γατάκι είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει πολλή χαρά, ζεστασιά και γέλιο. Υπάρχει λόγος που τα γατάκια είναι τόσο αγαπητά εκεί έξω και ολοένα και πληθαίνουν οι γατογονείς. Βλέπετε, είναι εξαιρετικά διασκεδαστικά, αγαπησιάρικα και διασκεδαστικά.
Η φροντίδα των γατών περιλαμβάνει την έμπρακτη προσοχή από όλα τα μέλη της οικογένειας. Το σημαντικότερο είναι να εγκλιματιστεί το γατάκι στη νέα του οικογένεια και να εξασφαλιστεί η σωματική του ευεξία για να έχει μια υγιή ανάπτυξη.
Υπάρχουν πολλές φάσεις στη ζωή ενός γατιού και είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αλλάζουν οι ανάγκες της γάτας σας καθώς μεγαλώνει. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη φροντίδα για το αγαπημένο γατάκι.
Να θυμάστε ότι η σωστή φροντίδα απαιτεί επίσης τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, εμβολιασμούς, αποπαρασίτωση και άλλες μορφές περιποίησης, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της γάτας σας σε όλες τις φάσεις της ζωής της.
Οι πρώτοι έξι μήνες
Μερικές βασικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε ένα γατάκι τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του είναι οι εξής:
- Κάτω των 4 εβδομάδων:
Τα γατάκια θεωρούνται νεογέννητα μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα νεογέννητα γατάκια απλώς αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες και το συντονισμό τους με το γύρω περιβάλλον.
Μαθαίνουν επίσης πώς να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτή τη στιγμή της ζωής τους υπολογίζουν στη μητέρα τους για να τους προσφέρει ζεστασιά.
Εάν η «μητέρα γάτα» είναι ακόμα με το μικρό της, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όπως το να διασφαλίζετε ένα ζεστό, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, καλή διατροφή και κτηνιατρική φροντίδα και για τη μητέρα του.
Εάν για κάποιο λόγο η μητέρα δεν είναι σε θέση να φροντίσει το νεογέννητο, τότε απαιτείται αρκετή προσοχή. Αρχικά, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια άμεση επίσκεψη με έναν κτηνίατρο, για να εξετάσει τις ανάγκες του, ειδικά όσον αφορά στη διατροφή και την παρακολούθηση της προόδου του.
Η πλήρης φροντίδα περιλαμβάνει το να ταΐζετε το γατάκι σας με μπιμπερό κάθε 2-4 ώρες, διατηρώντας το περιβάλλον του ζεστό και ασφαλές και βοηθώντας το να ουρήσει και να κάνει την ανάγκη του. Φροντίστε ακόμα να το κρατάτε ζεστό με κουβέρτες, αντικαθιστώντας όσο καλύτερα γίνεται την αγκαλιά και τη ζεστασιά της μητέρας του.
- Ηλικία 5-11 εβδομάδων:
Μέχρι αυτή τη στιγμή, το νεογέννητο γατάκι σας θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί από τη μητέρα του ή το τάισμα με μπιμπερό και να αρχίσει να τρέφεται με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και με μεγάλα ποσά ενέργειας.
Σε αυτό το στάδιο, οι κινητικές του δεξιότητες και ο συντονισμός θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν μια πρόοδο. Για αυτόν τον λόγο, η σωστή φροντίδα σε αυτήν την ηλικία περιλαμβάνει την κατάλληλη επίβλεψη, διότι η ψιψίνα αρχίζει σιγά σιγά να ανακαλύπτει τις αισθήσεις της και μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.
- Ηλικία 2-4 μηνών:
Αυτή είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης. Θα πρέπει να περιμένετε από το γατάκι σας να έχει πολύ περισσότερη ενέργεια από μια ενήλικη γάτα και να προετοιμαστείτε για μεταμεσονύχτια διαλείμματα για παιχνίδι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η φροντίδα του αιλουρουειδούς σας περιλαμβάνει πολύ χρόνο παιχνιδιού, που θα σας δέσει μαζί του συναισθηματικά και μια διατροφή 3 ή 4 μεμονωμένων γευμάτων καθημερινά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που η γάτα δεν θα σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ, οπότε σιγά σιγά θα πρέπει να καθιερώσετε το πρόγραμμα του ύπνου και να καταλαβαίνετε πότε χρειάζεται κάτι σοβαρό και πότε όχι.
- Ηλικία 4-6 μηνών:
Το γατάκι σας φτάνει στην ηλικία της εφηβείας και κατά συνέπεια, της σεξουαλικής ωριμότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενέργειας και κατά καιρούς, αλλαγές συμπεριφοράς που μοιάζουν με αυτές που παρουσιάζει ένα έφηβο παιδί.
Είναι πλέον καιρός να σχεδιάσετε τη στείρωσή του. Τα περισσότερα γατάκια εισέρχονται στην εφηβεία περίπου στους 6-8 μήνες και καλό είναι να στειρωθούν λίγο πριν μπουν σε αυτήν τη φάση.
Επίσης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε το διαδραστικό παιχνίδι μαζί του για να δεθείτε ακόμα περισσότερο και όταν είναι απαραίτητο, να επεμβαίνετε για να διορθώνετε τη συμπεριφορά του.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της γάτας σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσες μένουν μέσα στο σπίτι. Ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον θα παρέχει τη σωστή διέγερση που επιθυμεί ενστικτωδώς.
Συμβουλές διατροφής για το γατάκι σας
Όπως συζητήσαμε παραπάνω εν συντομία, η σωστή διατροφή περιλαμβάνει την τροποποίηση της διατροφής του σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίσετε ότι προσφέρετε στο γατάκι σας ό,τι χρειάζεται για μια υγιή ανάπτυξη.
- Η μητέρα γάτα πρέπει να ταΐζει το γατάκι της κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες της ζωής του ή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα υποκατάστατο μητρικού γάλακτος του εμπορίου κάθε 2-4 ώρες, εάν το γατάκι σας έχει αποχωριστεί από τη μητέρα του.
- Από την ηλικία των 3-5 εβδομάδων πρέπει να τοποθετήσετε το υποκατάστατο γάλα του σε ένα ρηχό πιάτο για να ενθαρρύνετε τον απογαλακτισμό από το μπιμπερό.
- Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια υγρή και μαλακή τροφή που μασιέται εύκολα και αποτελείται από ένα μείγμα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος και υψηλής ποιότητας κονσερβοποιημένης ή ξηράς τροφής για γατάκια 4-6 φορές την ημέρα.
- Μέχρι την ηλικία των 5-8 εβδομάδων, το γατάκι σας θα πρέπει να μπορεί να μασάει μόνο του την τροφή του και θα πρέπει να του προσφέρετε μια διατροφή υψηλής ενέργειας πλούσια σε πρωτεΐνες 3-4 φορές την ημέρα.
- Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τροφών για γατάκια και καλό θα ήταν να συζητήσετε αυτές τις διατροφικές επιλογές μαζί με τον κτηνίατρό σας. Συνήθως, προτείνονται κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επειδή μιμούνται τη φυσική διατροφή τόσο στην υφή, όσο και στη σύνθεση. Ωστόσο, μια καλή διατροφή μπορεί να αποτελείται από έναν συνδυασμό υγρής και ξηράς τροφής.
- Μετά την ηλικία των 6 μηνών, θα πρέπει να το ταΐζετε 2-3 φορές την ημέρα. Η σωστή τροφή, οι σωστές ποσότητες και οι σωστές ώρες ταΐσματος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή του.
Η σωστή κοινωνικοποίηση για το γατάκι σας
Ένα τεράστιο μέρος της ανάπτυξης είναι η κοινωνικοποίησή του τόσο με τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας, όσο και με οποιοδήποτε άλλο ζώο του σπιτιού.
Το παλιό ρητό ότι τα σκυλιά δεν τα πηγαίνουν καλά με τις γάτες είναι κάθε άλλο παρά αληθινό, ωστόσο ορισμένα σκυλιά έχουν έντονο το ένστικτο του θηράματος και δε μπορούν να διαφοροποιήσουν μια γάτα από ένα κουνέλι.
Για το λόγο αυτό, η σωστή αλληλεπίδραση μεταξύ των ειδών απαιτεί πρακτική, υπεύθυνη και διαρκή κοινωνική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων:
- Εκπαίδευση της τουαλέτας
- Συχνά χάδια και αγκαλιές
- Σύσταση νέων παιχνιδιών
- Εξερεύνηση με κουτιά, χάρτινες σακούλες κ.λπ.
- Επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς με λιχουδιές
- Ανακατεύθυνση δυσάρεστων συμπεριφορών, όπως το δάγκωμα ή το γδάρσιμων επίπλων
- Γνωριμία με νέους ανθρώπους και ζώα σε ελεγχόμενο περιβάλλον
- Εβδομαδιαίο χτένισμα και καλλωπισμός
- Τριμάρισμα νυχιών
Όπως μπορείτε να δείτε, η ανάπτυξη της γάτας σας είναι μια διαδικασία γεμάτη διασκέδαση, αλλά απαιτεί από εσάς να συμμετέχετε ενεργά σε αυτήν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψη τη χρονική δέσμευση που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη της μικρούλας.
Τι μπορεί να πάει στραβά με το γατάκι σας
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι τι μπορεί να πάει στραβά με τα νεογέννητο γατάκι σας. Μερικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:
- Απόρριψη της τροφής. Είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μικρότερα γατάκια που έχουν εγκαταλειφθεί ή απομακρυνθεί από τη μητέρα τους.
- Καθυστερήσεις ή δυσκολίες κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.
- Λήθαργος, διάρροια ή έμετος.
Τα γατάκια ηλικίας άνω των 4 εβδομάδων έχουν περάσει τα πιο ευαίσθητα στάδια, όπου οι απαιτήσεις του φαγητού και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι υψίστης σημασίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επόμενης φάσης θα πρέπει να γνωρίζετε τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια, αλλά θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε περισσότερο για θέματα συμπεριφοράς όπως:
- Προβλήματα με τη τουαλέτα της. Δείτε tips για το πώς να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, γιατί οι ψιψίνες είναι πολύ επιλεκτικές με τη τουαλέτα τους και αν η δική σας την αποφεύγει, ενδεχομένως να έχει δυσάρεστες οσμές.
- Σημάδια επιθετικότητας και δαγκώματος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
- Φόβοι και άλλες συμπεριφορές που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο το γατάκι σας είναι ακόμα ευκολόπιστο.
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε περίεργη ή ανησυχητική συμπεριφορά στη ψιψίνα σας, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Προληπτική φροντίδα για το γατάκι σας
Η προληπτική φροντίδα είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι δίνετε στο γατάκι σας τη καλύτερη ευκαιρία να ζήσει μια υγιή ζωή. Πρώτα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο κτηνίατρο και έπειτα να συνεργάζεστε μαζί του για τον έλεγχο του ζώου, τον εμβολιασμό του και τη πρόληψή από ασθένειες και προβλήματα υγείας.
Πότε να προγραμματίσετε το πρώτο κτηνιατρικό ραντεβού με το γατάκι σας
Από τη στιγμή που θα αποκτήσετε το κατοικίδιό σας πρέπει να προγραμματίσετε ένα κτηνιατρικό ραντεβού μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Οι πρώιμες και συχνές επισκέψεις θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του με τον κτηνίατρο και στη πρόληψη για τυχόν ασθένειες που μπορεί να παρουσιαστούν και να ταλαιπωρήσουν την υγεία του.
Εντερικά παράσιτα, ψύλλοι και καρδιακή νόσος σε γατάκια
Όλα τα γατάκια χρειάζονται ένα τακτικό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να σκοτώσει τα περισσότερα παράσιτα του εντέρου. Επιπλέον, ο γιατρός θα ελέγξει τα κόπρανα του φιλαράκου σας για πιο ασυνήθιστα, αλλά δυνητικά, σοβαρά παράσιτα.
Εκτός από τα εντερικά παράσιτα/σκουλήκια, οι γάτες μπορούν να προσβληθούν από διροφιλαρίωση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν την ασθένεια. Ως εκ τούτου, συνιστούμε τη συνεπή πρόληψη της διροφιλαρίωσης για όλες τις γάτες.
Από όλες τις απειλές για την υγεία τους, ένας από τους πιο συνηθισμένους παρασιτικούς κινδύνους είναι οι ψύλλοι. Μια συζήτηση με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τον τρόπο ζωής της γάτας σας και το σωστό έλεγχο των ψύλλων και των κροτώνων είναι απαραίτητη για τη φροντίδα της.
Δε συνιστάται η χρήση σπρέι, σκόνης ή περιλαίμιων χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά και πιο τοξικά για το γατάκι σας.
Πότε πρέπει να στειρώσετε το γατάκι σας;
Στην ηλικία των 4-5 μηνών, τα γατάκια φτάνουν σε ένα σημείο ώριμης εφηβείας. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη διαδικασία της στείρωσης. Οι λόγοι στείρωσης περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή δυσάρεστων συνηθειών, όπως η ούρηση σε ανεπιθύμητα σημεία (όταν η γάτα σας θέλει να «μαρκάρει» μια περιοχή με το άρωμά της) και η επιθετικότητα.
- Αποφυγή απρογραμμάτιστων εκκρίσεων.
- Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των όρχεων.
Εάν το γατάκι σας έρχεται σε επαφή με άλλα γατάκια ή γάτες του αντίθετου φύλου, είναι απαραίτητο να το στειρώσετε πριν ή καθώς συμπληρώσουν την ηλικία των 4-5 μηνών.
Κάθε ηλικία για το γατάκι σας έχει ένα διαφορετικό στάδιο ζωής. Όταν είναι έξι έως οκτώ εβδομάδων, είναι μικροσκοπικό, συνεσταλμένο και μπορεί να είναι λίγο δύστροπο.
Στη συνέχεια, όμως, από την ηλικία των οκτώ έως 12 εβδομάδων και καθώς αρχίζει να συνηθίζει στο νέο του περιβάλλον, θα είναι πιο δραστήριο. Θα αρχίσει να εξερευνά τα μέρη του σπιτιού, να παίζει μαζί σας, με τα άλλα ζώα ή τα σκυλιά σας, τα παιδιά κλπ.
Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι απαραίτητα σε αυτήν την ηλικία, είτε είναι μικρές μπάλες και δεντρόσπιτα, λέιζερ, φτερά κλπ. Όταν μεγαλώσει λίγο, γύρω στις 12 έως 16 εβδομάδες, τότε είναι που αρχίζει να κυνηγάει γίνοντας λίγο κυκλοθυμικό. Αυτό είναι το εφηβικό στάδιο.
Μόλις όμως φτάσει σε ηλικία περίπου τεσσάρων έως πέντε μηνών θα αρχίσει να ηρεμεί, και έχοντας πια ολοκληρώσει τη διαδικασία εδραίωσης μέσα στο νέο του περιβάλλον, θα γίνει η φιλική, ενήλικη γάτα που θα γνωρίσετε και θα αγαπήσετε τα επόμενα 15 με 16 χρόνια.