Irish Water Spaniel: Ο «Μάικλ Φελπς» των σκύλων!

 Τα συγκεκριμένα σκυλιά εκτράφηκαν στην Ιρλανδία ως ιχνηλάτες του νερού. Μολονότι δεν τα συναντάς συχνά αυτές τις μέρες, αποτελούν εξαιρετικά κατοικίδια για δραστήριους και έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων, ειδικά αν ζουν κοντά σε νερό.

 Αν και τα σκυλιά αυτής της ράτσας έχουν υψηλή νοημοσύνη και μαθαίνουν εύκολα, έχουν επίσης μια επίμονη πλευρά που μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική για τους αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων.

 Κατηγορία: Αθλητικός σκύλος

 Ύψος: 54 έως 60 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 20 έως 30 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού;

 Πολλοί το μπερδεύουν με το μεγάλο καφέ Κανίς λόγω των σγουρών μαλλιών που καλύπτουν τη κορυφή του κεφαλιού και το σώμα του και παρ’ ότι στο γενεαλογικό του δέντρο μπορεί να κρύβεται κάποιος πρόγονος Κανίς, το Irish Water Spaniel σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό σκυλί.

 Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του ονόματός του, πως είναι γνωστό για τις δεινές κολυμβητικές του δεξιότητες και για τις επιτυχίες του στην ανάκτηση υδρόβιων πτηνών καθώς και ορεινών θηραμάτων, όπως ορτύκια, φασιανοί και αγριόρνιθων.

 Ταυτόχρονα, είναι γνωστό για την αστεία συμπεριφορά του. Συνήθως καταφέρνει να μετατρέψει μια απλή εργασία σε διασκεδαστικό παιχνίδι και πάντα φαίνεται να περνάει υπέροχα.

 Τα εν λόγω σκυλιά είναι εξαιρετικά έξυπνα, δραστήρια, πρόθυμα και ενεργητικά. Οι αιώνες αναπαραγωγής που συνέβαλαν στις δεξιότητές κυνηγιού και ανάκτησης, τους διαπότισαν επίσης με την επιθυμία να ευχαριστούν τους γύρω τους, χαρακτηριστικό που το καθιστά σχετικά εύκολο στην εκπαίδευση.

 Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την σκανταλιάρικη πλευρά του, που μπορεί να κάνει την εκπαίδευσή του πρόκληση κάποιες φορές. Βλέπετε, κάτω από αυτόν τον ταλαντούχο ιχνηλάτη κρύβεται ένας μεγάλος γλετζές!

 Ως επί το πλείστον, το Irish Water Spaniel είναι ένα σχετικά ήσυχο σκυλί. Χρησιμοποιεί το γάβγισμά του για στιγμές που είναι απαραίτητο να προειδοποιήσει την οικογένειά του. Η εγρήγορση και η διερευνητική ιδιοσυγκρασία του τον κάνει εξαιρετικό φύλακα. Ενώ συνήθως είναι αφοσιωμένος σε όλη την οικογένεια, μπορεί να επιλέξει ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

 Το πυκνό τρίχωμα του Irish Water Spaniel απαιτεί κάποια δέσμευση στην τακτική του περιποίηση, οπότε αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη. Χρειάζεται βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να μη δημιουργούνται κόμποι. Τα φυσικά έλαια στο αδιάβροχο τρίχωμά του προσελκύουν βρωμιά και υπολείμματα, οπότε με το βούρτσισμα μεταφέρετε τα έλαια σε όλη τη τρίχα και απομακρύνετε τις ακαθαρσίες.

 Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι ότι τα πέλματα των ποδιών του έχουν μια νηκτική μεμβράνη, κάτι σαν πλέγμα, που τον βοηθάνε στο κολύμπι. Το νερό είναι η δεύτερη φύση του και με τη πρώτη ευκαιρία θα ανακαλύψει τα νερά της περιοχής σας. 

 Το Irish Water Spaniel μπορεί να είναι ο τέλειος σύντροφος για μια δραστήρια οικογένεια. Θα είναι ένα αφοσιωμένο, στοργικό μέλος της οικογένειας και θα διασκεδάζει τους γύρω του με την αστεία και άτακτη στάση του απέναντι στη ζωή.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού!
 • Μπορεί να παρουσιάσει – απειλητικές για τη ζωή – παρενέργειες σε ορισμένα φάρμακα, όπως στην ιβερμεκτίνη και στα εμβόλια, ιδιαίτερα στο συστατικό της λεπτοσπείρωσης.
 • Δεν είναι η κατάλληλη ράτσα σκύλου για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη σκύλου, γιατί μπορεί να γίνουν ξεροκέφαλα και ανεξάρτητα σκυλιά.
 • Έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται καθημερινή άσκηση.
 • Δεν έχουν όλα καλή συμπεριφορά απέναντι στα μικρότερα κατοικίδια μέσα στο σπίτι.
 Η ιστορία της ράτσας του

 Η ακριβής προέλευση αυτής της ράτσας, όπως και πολλών άλλων είναι αμφιλεγόμενη, αλλά το 1830 το Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού έκανε την εμφάνισή του στην Ιρλανδία. Κατά πάσα πιθανότητα, προέρχεται από το κυνοτροφείο του Justin McCarthy. Μάλιστα, ένα από τα σκυλιά που γεννήθηκε το 1834 θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ράτσας.

 Ο Justin McCarthy δεν αποκάλυψε ποτέ την απαρχή της ράτσας, αλλά το ποθανότερο είναι ότι προέρχεται από τα πρώτα Μπάρμπετ ή Πουντλ σκυλιά που εισήχθησαν στην Ιρλανδία και από τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού

 Εκείνη την εποχή υπήρχαν επίσης δύο τύποι Σπάνιελ Νερού στη χώρα, από τους οποίους ο ένας είχε σγουρό τρίχωμα και μάλλον συνέβαλε στην δημιουργία της ράτσας.

 Οι πρώτες επιδείξεις της ράτσας έγιναν στον διαγωνισμό σκύλων στο Μπέρμιγχαμ το 1862 και το 1877 συμμετείχαν τέσσερα Ιρλανδικά Σπάνιελ Νερού στον πρώτο διαγωνισμό του Κυνολογικού Ομίλου του Westminster. Αργότερα, το 1899, το πρώτο Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού έτρεξε στο πεδίο του διαγωνισμού. 

 Το Irish Water Spaniel παραμένει ένας δραστήριος, δημοφιλής σκύλος εργασίας και επιδείξεων στην πατρίδα του. Η ράτσα ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1870, αλλά ποτέ δεν είχε τη δημοτικότητα που απολαμβάνει στην Ιρλανδία. Σήμερα, η ράτσα κατατάσσεται στην 139η θέση μεταξύ των 155 φυλών και ποικιλιών που έχουν καταχωρηθεί από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Irish Water Spaniel  

 Πιστό στη φύση του Σπάνιελ, αυτό το σκυλάκι είναι αρκετά φιλοπερίεργο και πάντα σε επαγρύπνιση. Σε αντίθεση με πολλά σπάνιελ, ωστόσο, μπορεί να είναι συγκρατημένο με τους ξένους, αν και δεν πρέπει ποτέ να είναι ντροπαλό ή επιθετικό.

 Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εκπαιδεύσιμο σκυλί, αλλά δεν παύει να είναι ανεξάρτητος χαρακτήρας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.

 Για αυτόν τον λόγο, ενδεχομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη που δεν ξέρει πώς να παρέχει την καθοδήγηση και τη λογική πειθαρχία που χρειάζεται αυτός ο σκύλος.

 Συν τοις άλλοις, χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση σε ανθρώπους και άλλα ζώα για να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Καταρράκτη
 • Υποθυρεοειδισμό
 • Αλλωπεκία
 • Αλλεργίες
 • Εντρόπιο
 • Επιληψία σκύλου
 • Ευαισθησία στα εμβόλια και στα φάρμακα
 • Παρωνυχία
 • Διστιχίαση
 • Μεγαοισοφάγο
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Irish Water Spaniel έχει διπλό τρίχωμα με σφιχτές, σγουρές μπούκλες που καλύπτουν την πλάτη, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του σώματός του. Οι τρίχες είναι μακρύτερες κάτω από τα πλευρά, ενώ έχει χαριτωμένα μπουκλάκια που καλύπτουν τα πόδια. Οι τρίχες στο λαιμό του είναι κοντές και λείες και σχηματίζουν ένα V.

 Το σγουρό τρίχωμα στο σώμα έρχεται σε έντονη αντίθεση με το λείο τρίχωμα στο πρόσωπο, το λαιμό, τα δάχτυλα των ποδιών και την ουρά του κάνοντας το μοναδικό. Μάλιστα, η ουρά του είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας, καθώς είναι φαρδιά στην αρχή και λεπτή στο τελείωμά της.

 Το χρώμα του περιγράφεται ως βαθύ κοκκινωπό καφέ. Δεν θα δείτε άλλα χρώματα ή λευκά σημάδια πάνω του εκτός από εκείνα που οφείλονται στο γήρας.

 Αυτός ο σκύλος μαδάει ελάχιστα έως καθόλου, αλλά πρέπει να βουρτσίζεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να μην μπλέκονται οι τρίχες και για να διατηρείται καθαρό και υγιές. Το τακτικό βούρτσισμα όχι μόνο κατανέμει το λάδι σε όλο το τρίχωμα για να διατηρεί το δέρμα υγιές, αλλά αφαιρεί επίσης τη βρωμιά και τα υπολείμματα από χώματα και λάσπες.

 Λόγω των κρεμαστών αφτιών του, η φυλή μπορεί να είναι επιρρεπής σε μολύνσεις γιατί εγκλωβίζεται νερό και υγρασία, πράγμα που δημιουργεί το ιδανικό έδαφος για να αναπτύσσονται βακτήρια. Ως εκ τούτου, μετά το μπάνιο και το κολύμπι είναι απαραίτητο να σκουπίζετε καλά τα αφτιά του.

 Κατά τον καθαρισμό των αφτιών, σκουπίστε απαλά το αφτί — μόνο το μέρος που μπορείτε να δείτε! — με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με διάλυμα καθαρισμού που προτείνει ο κτηνίατρός σας. Ποτέ μην κολλάτε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο στον ακουστικό πόρο, διαφορετικά μπορεί να τον καταστρέψετε.

 Βουρτσίστε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν μπορείτε καθημερινά ακόμα καλύτερα για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Το κόψιμο των νυχιών του είναι εξίσου σημαντικό αν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί για να μη το κόψετε παραπάνω από το επιτρεπτό, γιατί θα προκαλέσετε αιμορραγεία.

 Όσον αφορά τη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,5 με 2,5 φλιτζάνια ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Το πόσο τρώει όμως ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού είναι μια κυνηγετική ράτσα με πολλή ενέργεια και αντοχή, για αυτό χρειάζεται μια αυλή για να τρέχει και να παίζει. Συνεπώς, δεν είναι κατάλληλο σκυλί για ζωή σε διαμέρισμα.

 Δίνετε του τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για τρέξιμο, μακρινούς περιπάτους, πεζοπορίες ή έντονο παιχνίδι, όπως η ανάκτηση μιας μπάλας στην αυλή.

 Εάν έχετε πισίνα ή πρόσβαση στη θάλασσα, το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκείται. Να τον προσέχετε όπως θα κάνατε με ένα παιδί και να είστε σίγουροι ότι ξέρει πώς να βγει από την πισίνα με ασφάλεια. Μπορείτε να χωρίσετε τη δραστηριότητά του σε δύο ή τρία μισάωρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κανονίζετε καλύτερα και τις δουλειές σας.

 Τα κουτάβια έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης. Από την ηλικία των 9 εβδομάδων έως των 4 μηνών χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ασκηθούν, να προπονηθούν και να κοινωνικοποιηθούν, καθώς και 15 με 20 λεπτά παιχνιδιού στην αυλή, πρωί και βράδυ.

 Από 4 έως 6 μηνών, οι καθημερινοί περίπατοι και ο χρόνος παιχνιδιού θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Από 6 μηνών έως ενός έτους, μπορείτε να παίζετε φρίσμπι για έως και 40 λεπτά. Φυσικά, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να τον βγάζετε για βόλτα και έντονη δραστηριότητα αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί.

 Αφού γίνει ενός έτους, μπορεί να αρχίσει να κάνει τζόκινγκ μαζί σας, αλλά κρατήστε την απόσταση σε λιγότερο από δυο χιλιόμετρα και κάντε συχνά διαλείμματα. Καθώς συνεχίζει να ωριμάζει, μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση και τον χρόνο που τρέχετε. Αυτά τα βαθμιαία επίπεδα άσκησης θα προστατεύσουν τα αναπτυσσόμενα οστά και τις αρθρώσεις του.

 Το Irish Water Spaniel συνεργάζεται καλά με τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να γίνει ανεξάρτητο και να σκέφτεται με τον δικό του τρόπο. Η εκπαίδευση του σκύλου με ευγένεια, συνέπεια και με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης που περιλαμβάνει ανταμοιβή φαγητού και έπαινο είναι ο πλέον αποτελεσματικότερος τρόπος για να τον κάνετε φρόνιμο και εν τέλει ευτυχισμένο.

 Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι τα πηγαίνουν καλύτερα με τα παιδιά και με άλλα κατοικίδια αν μεγαλώσουν μαζί τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι κυνηγετικά σκυλιά και μπορεί να βλέπουν τα μικρότερα ζώα, όπως τα πουλιά ή τα γατάκια, ως θήραμα.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Αφήστε ένα σχόλιο