Irish Terrier: Το απόλυτο κατοικίδιο για κάθε σπίτι!

 Το Irish Terrier θεωρούνταν κάποτε ως «ο φρουρός του φτωχού, ο φίλος του αγρότη και το αγαπημένο κατοικίδιο ενός τζέντλεμαν». Ανθεκτικό και στιβαρό, το Ιρλανδικό Τεριέ έχει βολικό μέγεθος που ταιριάζει σε όλα τα σπίτια, ευέλικτες ικανοτήτες ως κατοικίδιο, τεράστιες ικανότητες στην εκαίδευση και είναι φύλακας και κυνηγός ζιζανίων,

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμη ράτσα, διόλου απίθανο να το βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωικές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο τετράποδο φίλο!

 Το Irish Terrier είναι εξαιρετικά στοργικό σκυλί με τους ανθρώπους στη ζωή του και προτιμάει να είναι το μόνο κατοικίδιο στο σπίτι. Είναι αρκετά δραστήριο και χρειάζεται τακτική γυμναστική για να παραμένει ψυχικά και σωματικά υγιές.

 Αν μένετε σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα χωρίς τη δυνατότητα ενός περιγφραγμένου χώρου για να τρέχει και να παίζει ή είστε πολύ απασχολημένοι μέσα στη μέρα σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να καλύψετε τις φυσικές ανάγκες αυτής της ράτσας.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 45 έως 50 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 11 έως 13 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 16 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Ιρλανδικό Τεριέ;

 Πρόκειται για έναν ευκίνητο σκύλο που δεν φοβάται τίποτα, είναι πιστός, πάντα σε επιφυλακή και πρόθυμος να παλέψει με οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του και απειλεί τους ανθρώπους και το σπίτι του.

 Εφοδιασμένος με τον σκληρό χαρακτήρα των Τεριέ, χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κουτάβι για να είναι φρόνιμος και κύριος. Το καλό είναι ότι έχει κοφτερό μυαλό και μαθαίνει εύκολα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε την ανεξάρτητη και πεισματάρικη συμπεριφορά του.

 Εάν μπορείτε να τον πείσετε ότι η εκπαίδευση είναι δική του ιδέα, θα έχετε έναν χαρούμενο εργάτη που θα πληροί ή θα ξεπερνά τους στόχους που μπορεί να του έχετε θέσει.

 Αυτά τα σκυλιά είναι υπέροχοι φύλακες, που γαβγίζουν για να προειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους για οτιδήποτε νέο συμβεί.

 Καλό είναι όμως να του μάθετε να ελέγχει το γαύγισμά του και να μη σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι, ευχαριστώντας τον μόνο όταν σας προειδοποιεί για κάτι σημαντικό και αποσπάζοντας τη προσοχή του με ένα παιχνίδι.

 Αυτός ο σκύλος ταιριάζει καλύτερα σε οικογένειες όπου πάντα κάποιος βρίσκεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί δεν τα πάει καλά με τη μοναξιά.

 Δεν είναι υπερβολικά δραστήριος μέσα στο σπίτι και του αρέσει να χαλαρώνει με τους δικού του, αλλά χρειάζεται οπωδήποτε άσκηση και εκτόνωση με παιχνίδια στην αυλή και βόλτες στη γειτονιά.

 Το Irish Terrier έχει εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες και έντονη επιθυμία να κρατά τα παράσιτα μακριά από το σπίτι σας, επομένως μια περιφραγμένη αυλή και οι βόλτες με λουρί είναι απαραίτητα για την ασφάλειά του.

 Αν έχετε παιδιά, μη φοβάστε τίποτα, γιατί τα λατρεύει και παίζει πολύ ωραία μαζί τους, ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί.

 Όπως όλα τα σκυλιά, όμως, έτσι και το Ιρλανδικό Τεριέ δεν πρέπει να μένει με πολύ μικρά παιδιά χωρίς επιτήρηση, γιατί μπορεί άθελά του να τραυματιστεί ή να τραυματίσει κάποιο μικρό παιδάκι.

 Αυτή η ράτσα δεν τα πάει καλά με άλλα σκυλιά. Μάλιστα, μπορεί να γίνει επιθετικό απέναντι σε σκυλιά του ίδιου φύλου και δεν υποχωρεί όταν το πρακαλούν. Θα παλέψει μέχρι το σημείο να τραυματίσει σοβαρά τον εαυτό του ή τον άλλο σκύλο.

 Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι δεμένος με λουρί και ότι έχετε πάντα τον έλεγχο όταν βρίσκεστε γύρω από άλλα σκυλιά.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Ιρλανδικό Τεριέ!
  • Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πάντα καλές σχέσεις με άλλα σκυλιά και μπορεί να είναι επιθετικός όταν τον προκαλούν.
  • Μπορεί να είναι επίμονος χαρακτήρας.
  • Μιας και μιλάμε για μια ράτσα Τεριέ, δεν θα διστάσει να σκάψει την αυλή σας με μεγάλη ευχαρίστηση.
  • Μπορεί να γαβγίζει πολύ έντονα.
  • Χρειάζεται ψυχική και σωματική διέγερση, όπως εκπαίδευση και παιχνίδια, για να ευδοκιμήσει.
  • Η εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη για να είναι φρόνιμος και πειθαρχημένος. Φυσικά, η πρώτη εντολή που πρέπει να μάθει είναι το «έλα!».
  • Μπορεί να γίνει κυριαρχικός χαρακτήρας και να προσπαθεί να πάρει τα ηνία του σπιτιού, οπότε πρέπει να είστε συνεπείς και να του μάθετε ότι εσείς είστε ο «αρχηγός της αγέλης».
 Η ιστορία της ράτσας του Irish Terrier

 Το Ιρλανδικό Τεριέ είναι πιθανώς μία από τις παλαιότερες ράτσες Τεριέ και κατά πάσα πιθανότητα ένας από τους προγόνους του είναι το – εξαφανισμένο πλέον – μαύρο με καφέ Τεριέ και το μεγαλόσωμο σταρένιο Τεριέ.

 Το 1875, εμφανίστηκε ως αναγνωρισμένη ράτσα σε έναν διαγωνισμό σκύλων στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880, ήταν η τέταρτη πιο δημοφιλής ράτσα στη Βρετανία, ενώ την ίδια στιγμή αποτέλεσε πηγή διαμάχης μεταξύ των Βρετανών, γεγονός που οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση των βρετανικών σκύλων.

 Εκείνη τη περίοδο, μια από τις συνήθεις πρακτικές ήταν να κόβονται τα αφτιά των Τεριέ και ορισμένων άλλων φυλών. Ωστόσο, το 1889, ο όμιλος της ράτσας όρισε μετά το πέρας μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας να μη κόβονται τα αφτιά όσων θα ακολουθούν τους κανονισμούς των Κυνολογικών Ομίλων.

 Αρχικά, αυτό οδήγησε σε μεγάλη κατακραυγή, αλλά τελικά κατέληξε στην απαγόρευση αυτής της βάναυσης πρακτικής για αισθητικούς λόγους για οποιαδήποτε ράτσα σκύλου στη Μεγάλη Βρετανία.

 Το Irish Terrier δεν άργησε να εξαπλωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο πρώτος σκύλος της ράτσας παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό σκύλων του Κυνολογικού Ομίλου του Westminster το 1881 και το πρώτο σκυλί της ράτσας που εγγράφηκε στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ήταν η Aileen το 1885. Το 1896, ιδρύθηκε και ο Αμερικανικός Όμιλος του Ιρλανδικού Τεριέ.

 Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτά τα σκυλάκια διακρίθηκαν ως αγγελιοφόροι σκύλοι και φρουροί, κερδίζοντας πολλά βραβεία για τη γενναιότητα και την αφοσίωσή τους.

 Μάλιστα, ο διοικητής του Βρετανικού πολεμικού σχολείου σκύλων είχε δηλώσει για τη ράτσα: «πολλοί από τους στρατιώτες μας είναι σήμερα ζωντανοί χάρη στις προσπάθειες ενός από τα Ιρλανδικά Τεριέ… είναι απίστευτα έξυπνα, πιστά και ειλικρινή σκυλιά και όποιος έχει ένα τέτοιο σκυλί ως κατοικίδιο δεν θα στερηθεί ποτέ έναν αληθινό φίλο.

 Παρά τα άψογα και διακεκριμένα χαρακτηριστικά του, είναι απορίας άξιο πως το Ιρλανδικό Τεριέ έχει χάσει την υψηλή δημοτικότητά του. Πλέον, συμμετέχουν σε συγκεκριμένους μόνο διασγωνισμούς σκλύλων, ενώ κατατάσσονται στην 123η θέση μεταξύ των 155 φυλών και ποικιλιών που έχουν καταχωρηθεί από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Η προσωπικότητά του

 Το Irish Terrier εκτράφηκε για να είναι κατοικίδιο, φύλακας και κυνηγός. Ως εκ τούτου, είναι καλόκαρδο, ενθουισώδες, πάντα σε εγρήγορση και προσαρμοστικό σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Επιπλέον, είναι γενναίο, κάποιες φορές ριψοκίνδυνο, περίεργο και αφοσιωμένο στην οικογένειά του.

 Όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του ακούγονται υπέροχα. Ταυτόχρονα όμως είναι ένας ανεξάρτητος, έξυπνος και πεισματάρης σκύλος, που δεν πάει καλά με άλλα σκυλιά.

 Χρειάζεται ψυχικές προκλήσεις με τη μορφή εκπαίδευσης, παιχνιδιού, σωματικής άσκησης, αλλά και σταθερή πειθαρχία. Το θετικό είναι ότι αυτά τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους και συνήθως είναι φιλικά προς τους ξένους.

Την ίδια στιγμή, χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση για να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής σας. Τα πειθαρχημένα κουτάβια είναι παιχνιδιάρικα και με μεγάλη περιέργεια και προθυμία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και εμπειρίες.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Το Irish Terrier είναι μια υγιής ράτσα που δεν εμφανίζει συχνά προβλήματα υγείας, ωστόσο, καλό είναι να το εξετάσετε προληπτικά για:

  • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
  • Υποθυρεοειδισμό
  • Νόσο του von Willebrand
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Irish Terrier

 Το τρίχωμά του είναι πολύ πυκνό και τραχύ. Οι τρίχες του μεγαλώνουν πολύ κοντά μεταξύ τους που ακόμα κι αν τις χωρίσετε με τα δάχτυλά σας, είναι δύσκολο να δείτε το δέρμα. Ωστόσο, είναι αρκετά κοντό, οπότε μπορείτε να παρατηρείτε το περίγραμμα του σώματός του.

 Στη βάση του άκαμπτου εξωτερικού του τριχώματος υπάρχουν μερικές πιο λεπτές και μαλακές τρίχες, που είναι πιο ανοιχτόχρωμες και αποτελούν ένα εσωτερικό υπόστρωμα. Αυτό το διπλό τρίχωμα το προστατεύει από τα τραχιά χαμόκλαδα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

 Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως έντονο κόκκινο, χρυσοκόκκινο, κόκκινο σταρένιο ή σταρένιο (ανοιχτό κίτρινο ή φαιοκίτρινο). Μπορεί να έχει ένα μικρό κομμάτι λευκού χρώματος στο στήθος. Τα κουτάβια μερικές φορές έχουν μαύρες τρίχες όταν γεννιούνται, αλλά αυτές εξαφανίζονται πριν μεγαλώσουν.

 Το τρίχωμά του μαδάει ελάχιστα, αλλά καλό είναι να το βουρτσίζετε μία φορά την εβδομάδα με μια βούρτσα με χοντρές τρίχες για να το διατηρείτε καθαρό και υγιές. Επίσης, καλό είναι να το περιποιείστε με τα χέρια σας μία φορά τον χρόνο εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σκληρή υφή και το φωτεινό χρώμα των τριχών του.

 Άλλες ανάγκες περιποίησης περιλαμβάνουν τη στοματική υγιεινή και τη φροντίδα των νυχιών. Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ιδανικά καθημερινα, για να αφαιρείτε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που τη συνοδεύουν. Κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα, όπως χρειάζεται.

 Όσον αφορά τη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1 με 1,5 φλιτζάνι ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Βέβαια, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Μερικά σκυλιά της ράτσας είναι δεξιοτέχνες στην απόδραση, επομένως το ύψος του φράχτη θα πρέπει να είναι υψηλότερο από ό,τι πιστεύει κανείς ότι χρειάζεται για έναν σκύλο αυτού του μεγέθους.

 Αν και είναι δραστήριο και ενθουσιώδες σκυλί χρειάζεται μέτρια άσκηση. Κάντε του δύο ή τρεις βόλτες καθημερινά – πάντα με το λουρί – διάρκειας 20 έως 30 λεπτών. Μπορείτε ακόμα να περιπλανηθείτε σε μια ασφαλή και περιφραγμένη περιοχή για να έχει την ευκαιρία να χασολογήσει και να αξιοποιήσει την έντονη περιέργειά του.

 Εάν μπορείτε να ελέγξετε την τάση του να γαβγίζει θα τα πάει καλά τόσο σε ένα διαμέρισμα, όσο και σε μια μονοκατοικία. Θα πρέπει όμως να μένει μέσα στο σπίτι με τους δικούς του ανθρώπους και, αν αθλείται επαρκώς, θα είναι ένας ήσυχος και ευγενικός συγκάτοικος. Αν τον αφήσετε μόνο του στην πίσω αυλή χωρίς παρέα, είναι πιθανό να σας τη γεμίσει με μια σειρά από τρύπες.

 Σε αυτή τη περίπτωση, λοιπόν, ασφαλίστε το σπίτι σας, μάθετέ του ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά, και εκπαιδεύστε το να μένει ήρεμος στο crate όταν δεν μπορείτε να είστε εκεί για να τον επιβλέπετε. Το κλουβί σκύλου θα τον προστατέψει από τυχόν μπελάδες και θα κρατήσει τα αντικείμενά σας ανέπαφα σε περίπτωση που βαρεθεί και γίνει καταστροφικός.

 Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι του αρέσει να τεμαχίζει περιοδικά ή άλλα χαρτιά, να αναποδογυρίζει τα σκουπίδια ή το καλάθι με τα άπλυτα, να γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας και, φυσικά, να γαβγίζει σε κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο, σκύλο, ποδηλάτη ή μηχανόβιο. Φυσικά, αν μάθετε στον σκύλο σας πώς να μη τρώει πράγματα μέσα στο σπίτι, δεν θα έχετε προβλήματα με τη συγκατοίκηση!

 Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση του σκύλου, πρέπει να του δώσετε ένα κίνητρο να κάνει αυτό που θέλετε, και αν δεν κρατάτε την εκπαίδευση διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, απλώς θα σας αγνοήσει. Η εκπαίδευση ενός Irish Terrier απαιτεί δημιουργικότητα, σταθερότητα και θετική ενίσχυση με τη μορφή επαίνου, παιχνιδιού και ανταμοιβών φαγητού.

 Μιας και είναι ευαίσθητος χαρακτήρας δεν ανταποκρίνεται καλά στην σκληρή μεταχείριση. Κρατήστε τα μαθήματα εκπαίδευσης σύντομα, ευέλικτα και στο τέλος να τον επιβραβεύετε πάντα για ό,τι έκανε σωστά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ένα κίνητρο να υπακούει στις εντολές σας και να μαθαίνει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

 Το μέγεθός και το επίπεδο δραστηριότητάς του το καθιστά υπέροχη παρέα για δραστήρια παιδιά, αλλά όπως πάντα, θα πρέπει να τα επιβλέπετε όταν παίζουν, ειδικά αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του σκύλου είναι ότι δεν συμπαθεί τα ξένα σκυλιά και μπορεί να γίνει επιθετικό με τα σκυλιά του ίδιου φύλου. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση στο πάρκο και στο σπίτι με άλλα σκυλιά, η αποφασιστική και δυναμική συμπεριφορά σας και η στείρωση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επιθετικότητας ενός σκύλου, αλλά φυσικά, δεν αποτελούν εγγύηση.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο