Νύχια σκύλου: Κάνε το πεντικιούρ του…παιχνιδάκι!

 Το κόψιμο των νυχιών του σκύλου σας μπορεί να είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος τόσο σε εσάς, όσο και στον σκύλο σας. Ωστόσο, το να γνωρίζετε πώς να κόψετε σωστά, ώστε να αποτρέψετε έναν πιθανό τραυματισμό δεν χρειάζεται να σας τρομοκρατεί.

 Σας παρουσιάζουμε τον τέλειο οδηγό για να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας στο σπίτι βήμα βήμα.

 Τι να χρησιμοποιήσετε;

 Δε δημιουργούνται όλα τα τρίμερ νυχιών με τον ίδιο τρόπο και η αγορά του κατάλληλου στυλ και μεγέθους για τον σκύλο σας θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο.

 Για μικρόσωμα σκυλάκια ή κουτάβια προτιμήστε τρίμερ που προσομοιάζει στο κοινό ψαλίδι. Αντίθετα, για μεγαλόσωμα σκυλιά προτιμήστε μεγάλους νυχοκόπτες. Θα πρέπει επίσης να προμηθευτείτε μια στυπτική πούδρα σε περίπτωση που κάποιο νύχι αρχίσει να αιμορραγεί.

 Πότε να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας;

 Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι η κατάλληλη στιγμή για να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας είναι μόλις αρχίσουν να αγγίζουν το έδαφος.

 Όπως και τα ανθρώπινα νύχια, έτσι και του σκύλου θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν μέχρι να κυρτώσουν προς τα έξω ή, ακόμα χειρότερα, προς τα μέσα.

 Τα μακριά νύχια μπορεί να είναι άβολα για τον σκύλο σας γιατί τον εμποδίζουν να περπατήσει και αποτρέπουν την πρόσφυση στο έδαφος, γεγονός που διευκολύνει τα γλιστρήματα και τις πτώσεις.

 Επιπλέον, τα μακριά νύχια είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο ή την ολική αφαίρεση και μπορεί να μεγαλώσουν μέσα στις πατούσες του σκύλου σας προκαλώντας πόνο και μόλυνση. Αν ακούτε τα νύχια του σκύλου σας να χτυπούν στο έδαφος, είναι ώρα να τα κόψετε!

 Πού να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας;

 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι μέσα στο νύχι ενός σκύλου υπάρχει μια φλέβα που είναι πηγή αίματος και κατά συνέπεια, πηγή όλου του άγχους σας!

 Εάν είστε τυχεροί ο σκύλος σας θα έχει λευκά ή καθαρά νύχια που σας επιτρέπουν να δείτε αυτή τη φλέβα από έξω, ώστε να αποφύγετε τα αιματηρά ατυχήματα.

 Δυστυχώς, οι περισσότεροι σκύλοι έχουν ένα ή περισσότερα μαύρα νύχια, καθιστώντας αδύνατο για τον ιδιοκτήτη να δει πού βρίσκεται η φλέβα. Σε αυτή τη περίπτωση, η καλύτερη μέθοδος είναι να κόβετε το κάθε νύχι λίγο-λίγο.

 Πώς να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας;

 Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για να πετύχετε το σωστότερο κόψιμο;

 Είτε αυτή είναι η πρώτη φορά που κόβετε τα νύχια του σκύλου σας είτε γνωρίζετε ήδη ότι είναι λίγο νευρικός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πρώτα πρέπει να τον ενθαρρύνετε, ώστε να τον απευαισθητοποιήσετε στην ιδέα του μανικιούρ, δημιουργώντας μια ευχάριστη εμπειρία για αυτόν.

 Εάν έχετε έναν μικρόσωμο σκύλο ή ένα μικροσκοπικό κουτάβι, ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε τα νύχια του είναι στην αγκαλιά σας με ένα ψαλίδι νυχιών.

 Σε περίπτωση που έχετε να αντιμετωπίσετε τα μαύρα νύχια του σκύλου σας, το σταδιακό κόψιμο είναι η μόνη μέθοδος που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 Αν το φιλαράκι σας έχει πολύ σκληρά νύχια, καλό είναι να τα βρέξετε πρώτα για να μαλακώσουν και να κοπούν πιο εύκολα. Έχετε στο νου σας ότι τα νύχια των πίσω ποδιών πρέπει να είναι λίγο μακρύτερα από τα μπροστινά για να ισοσταθμίζεται το βάρος του σκύλου.

 Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο για έναν σκύλο να βιώσει μια κακή εμπειρία με το κόψιμο των νυχιών. Μπορεί να του είχαν κόψει τα νύχια του πολύ κοντά στο παρελθόν, προκαλώντας του πόνο και αιμορραγία ή μπορεί να του είχαν φερθεί επιθετικά, προκαλώντας του φόβο.

 Όποιος κι αν είναι ο λόγος που φοβάται ο σκύλος σας, να ξέρετε ότι είναι πολύ συνηθισμένο, για αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται αρκετά με το κόψιμο των νυχιών στο σπίτι.

 Υπάρχει σίγουρα πολύς χρόνος για να χτίσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, ώστε αυτή να γίνει μια θετική και παραγωγική διαδικασία, οπότε μην βιαστείτε και μην αγχωθείτε.

 Προσπαθήστε να τον προσεγγίσετε όσο το δυνατόν με περισσότερη αυτοπεποίθηση γιατί ο σκύλος σας έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το πως αισθάνεστε.

 Εάν είναι πολύ αντίθετος στο κόψιμο των νυχιών του, το να ζητήσετε από κάποιον να τον κρατάει απαλά ενώ του μιλάτε ή να τον ταΐζετε κάτι νόστιμο, όπως την αγαπημένη του λιχουδιά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

 Εάν ο φιλαράκος σας είναι υπερβολικά νευρικός με το κόψιμο των νυχιών του και συμπεριφέρεται επιθετικά, μπορεί να χρειαστεί να του φορέσετε φίμωτρο για λόγους ασφαλείας. Ακόμα, δοκιμάστε να κόβετε ένα νύχι κάθε μέρα, προκειμένου να συνηθίσει στην ιδέα και να είναι πιο δεκτικός.

 Οι τελευταίες πινελιές

 Μόλις ολοκληρώσετε το κόψιμο των νυχιών του, μπορείτε να ξεκινήσετε να τα τροχίζετε. Ο ήχος του τροχού μπορεί να είναι τρομακτικός για μερικούς σκύλους, επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λίμα.

 Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες είναι πιεσμένες προς τα πίσω στα μακρύτριχα και τριχωτά σκυλιά. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση καλσόν ή ακόμα και με μια πλαστική σακούλα.

 Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά όταν χρησιμοποιείτε μια λίμα νυχιών που λειτουργεί με μπαταρία, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πιαστούν τρίχες, μέρη του σώματος ή άλλα αντικείμενα στα σημεία που περιστρέφονται.

 Το λιμάρισμα των νυχιών του θα σας βοηθήσει να πλησιάσετε στη φλέβα και όσο πιο κοντά σε αυτήν το κόβετε, τόσο περισσότερο αυτή η φλέβα θα υποχωρεί.

 Εάν τα νύχια του είναι μακριά, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τον τροχό στο τέλος για να λειάνετε τις γωνίες. Αν είναι ήδη κοντά ή η φλέβα κάτω από το νύχι είναι μακριά, με τον τροχό θα διατηρήσετε το κοντό μήκος και των δύο.

 Αν ο σκύλος σας περπατάει και τρέχει καθημερινά πάνω σε τσιμέντο και τραχιές επιφάνειες, κατά κάποιο τρόπο τα νύχια του μένουν πιο λεία, σε σχέση με εκείνων που ζουν μέσα στο σπίτι.

 Τι κάνω όταν το νύχι του σκύλου μου αιμορραγεί;

 Εάν καταλάθος κόψετε τη φλέβα του νυχιού του, μείνετε ήρεμοι. Θα πρέπει να έχετε τη στυπτική πούδρα κοντά σας, ώστε να βυθίσετε το νύχι σε αυτή.

 Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο βοηθάτε να πήξει το αίμα και να σταματήσει η αιμορραγία, αλλά και στο να δημιουργηθεί κάτι σαν φράγμα στο κάτω μέρος του αγγείου, που θα εμποδίσει τα βακτήρια να εισέλθουν και να προκληθεί μόλυνση.

 Εάν το νύχι του σκύλου σας κόπηκε πολύ κοντά και δεν σταματάει να αιμορραγεί, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

 Ήρθε η ώρα για το καθιερωμένο πεντικιούρ του σκύλου σας, αλλά ο μπαγάσας δεν κάθεται με τίποτα να του τα κόψετε; Μην ανησυχείτε, με τον παραπάνω οδηγό και τα εκπαιδευτικά tips θα κάνετε τη διαδικασία πιο ανώδυνη και γρήγορη και για τους δύο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο