Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται;

 Μία από τις πρώτες συμπεριφορές που θα διδάξετε στο σκύλο σας είναι να κάθεται. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να πηδάει πάνω σας ή να τρέχει όλη μέρα γύρω από το σπίτι.

 Εντούτοις, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αγωνίζονται να κάνουν το σκύλο τους να μείνει καθισμένος. Συνήθως, οι σκύλοι δεν παραμένουν σε καθιστή θέση πολλή ώρα, παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

 Άλλες φορές, αρνούνται εντελώς να υπακούσουν στην εντολή του αφεντικού τους. Αν δυσκολεύεστε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές και ένα διασκεδαστικό κόλπο που θα σας βοηθήσει!

 Πώς να αρχίσετε την εκπαίδευση

 Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο δέλεαρ και μια ανταμοιβή, συμπεριλαμβανομένων μερικών νόστιμων λιχουδιών.

 Ένα «clicker» μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επισημάνετε την ακριβή στιγμή που κάθεται ο σκύλος σας. Για μεγαλύτερη επιτυχία, καλύτερα να αρχίσετε την εκπαίδευση όταν βρίσκεται σε μια χαλαρή και ήρεμη συναισθηματική κατάσταση και σε ένα περιβάλλον χωρίς αντιπερισπασμούς.

 Τα παρακάτω βήματα θα δελεάσουν τον φιλαράκο σας να κάθεται με επιτυχία:
 1. Καθώς ο σκύλος σας στέκεται όρθιος, κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του.
 2. Σηκώστε αργά τη λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του και κατεβάστε την προς τα πίσω. Καθώς ο σκύλος σας σηκώνει το κεφάλι του για να ακολουθήσει τη λιχουδιά με τη μύτη του, το πίσω μέρος του σώματός του πρέπει να ακουμπήσει στο έδαφος.
 3. Μόλις ο σκύλος σας είναι σε καθιστή θέση, κάντε κλικ με το clicker σας ή/και επαινέστε τον και προσφέρετέ του τη λιχουδιά ως ανταμοιβή.
 4. Για να σηκώσετε ξανά το κατοικίδιό σας, απομακρυνθείτε και καλέστε το ή πετάξτε μια άλλη λιχουδιά λίγα μέτρα μακριά. Στη συνέχεια επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 3.
 5. Μόλις ο σκύλος σας μάθει να ακολουθεί τη λιχουδιά και να κάθεται, ήρθε η ώρα να απομακρύνετε σιγά-σιγά το δέλεαρ. Τώρα χρησιμοποιήστε το άδειο χέρι σας για να τον δελεάσετε και ανταμείψτε τον όταν καθίσει με μια λιχουδιά από το άλλο σας χέρι. Η κίνηση του άδειου χεριού σας θα γίνει το σήμα για να κάθεται.
 6. Όταν ο σκύλος σας μάθει να κάθεται ακολουθώντας το άδειο χέρι σας, μπορείτε να προσθέσετε το λεκτικό σήμα «Κάτσε» ακριβώς πριν κάνετε τη κίνηση με το χέρι. Με την πάροδο του χρόνου, ο σκύλος σας θα πρέπει να ανταποκρίνεται μόνο στη λεκτική υπόδειξη.

 Ποτέ μη σπρώχνετε το πίσω μέρος του σώματος του σκύλου σας προς τα κάτω, καθώς αυτή η κίνηση μπορεί να τον φοβίσει και να τον μπερδέψει.

 Επίσης, φροντίστε να του δείχνετε τη λιχουδιά ενώ ο σκύλος σας βρίσκεται σε καθιστή θέση, για να ενισχύσετε αυτή τη στάση.

 Εάν περιμένετε να σταθεί ξανά όρθιος ή τον παρασύρετε κατά λάθος να σηκωθεί καθώς ψάχνετε για κάποια λιχουδιά, θα τον ενθαρρύνετε να σηκώνεται αμέσως μόλις κάθεται κάτω και θα τον μπερδέψετε.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δυσκολεύεται να καταλάβει τι του ζητάτε, μπορείτε να τον δελεάσετε την ώρα που είναι ξαπλωμένος στο έδαφος.

 Κρατώντας μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του, σηκώστε αργά τη λιχουδιά μέχρι να σηκώσει το κεφάλι του. Κάντε κλικ ή/και επαινέστε τον ανταμείβοντας αυτήν την κίνηση με μια λιχουδιά.

 Στη συνέχεια, σηκώστε λίγο ακόμα τη λιχουδιά μέχρι να σηκώσει το στήθος του από το έδαφος. Συνεχίστε να ανεβάζετε τη λιχουδιά όλο και πιο ψηλά. Με κάθε επανάληψη θα σηκώνεται όλο και περισσότερο μέχρι να καταλήξει στην καθιστή στάση που επιθυμείτε.

 Τέλος, κάθε φορά που ο σκύλος σας κάθεται μόνος του, κάνετε κλικ και/ή επαινέστε και επιβραβεύετε τη συμπεριφορά. Μετά από λίγο, ο σκύλος σας θα αρχίσει να κάθεται για να κερδίσει μια λιχουδιά.

 Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να προσθέσετε την εντολή «κάτσε» ακριβώς πριν ο σκύλος σας είναι έτοιμος να καθίσει.

 Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται από μόνος του;

 Οι προεπιλεγμένες συμπεριφορές είναι εκείνες οι συμπεριφορές που επιλέγει να κάνει ένας σκύλος χωρίς να υπάρχει υπόδειξη από τον ιδιοκτήτη του ή κάποιον άλλον χειριστή.

 Πώς όμως επηρεάζετε τη λήψη αποφάσεων του σκύλου σας; Όσο περισσότερο εξασκείστε στην εκπαίδευση του σκύλου σας να κάθεται, τόσο περισσότερο ο σκύλος σας είναι πιθανό νατο κάνει από μόνος του στο μέλλον.

 Για να επισφραγίσετε πραγματικά τη «συμφωνία» μεταξύ σας, επιβραβεύετε τον σκύλο σας όποτε επιλέγει να κάθεται από μόνος του.

 Έτσι, κάθε φορά που ο σκύλος σας πλησιάζει και κάθεται, επιβραβεύστε τον. Εάν κάθεται ενώ γεμίζετε το μπολ φαγητού του, επιβραβεύστε και αυτήν την κίνηση. Και ούτω καθεξής.

 Σε κάθε περίπτωση, μπορεί αρχικά να χρειαστεί να ζητήσετε από το σκύλο σας να καθίσει, αλλά μετά από αρκετές επαναλήψεις θα αρχίσει να το κάνει μόνος του. Ωστόσο, μην το θεωρείτε δεδομένο!

 Επαινέστε και επιβραβεύστε τον σκύλο σας με ό,τι μπορείτε, όπως μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι διελκυστίνδας ή ένα πέταγμα της αγαπημένης του μπάλας.

 Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα μάθει να κάθεται όποτε θέλει κάτι, με την ελπίδα να κερδίσει μια ανταμοιβή. Αυτός είναι ο τρόπος του να λέει «σε παρακαλώ».

 Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται με τα μπροστινά πόδια στον αέρα;

 Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κάθεται, μπορείτε τώρα να του μάθετε το νέο κόλπο.

 Αυτή είναι μια στάση όπου ο σκύλος σας κάθεται στα πίσω πόδια του και τα μπροστινά πόδια του είναι στον αέρα σε θέση ικεσίας. Είναι ένα ακαταμάχητα χαριτωμένο και εύκολο, εκπαιδευτικό κόλπο.

 Πώς να μάθετε στον τετράποδο φίλο σας τη στάση «sit pretty»:
 1. Ζητήστε από το σκύλο σας να καθίσει.
 2. Μόλις καθίσει, κρατήστε μια λιχουδιά στη μύτη του και σηκώστε την αργά. Ο σκύλος σας πρέπει να σηκωθεί για να τη φτάσει. Μόλις τα μπροστινά πόδια τους ξεκολλήσουν από το έδαφος, κάντε κλικ και/ή επαινέστε και επιβραβεύστε.
 3. Επαναλάβετε το βήμα 2, αλλά φέρτε τη λιχουδιά πιο ψηλά αυτή τη φορά, ώστε ο σκύλος σας να σηκωθεί ακόμα περισσότερο πριν τον ανταμείψετε. Συνεχίστε να αυξάνετε το ύψος του χεριού σας, έως ότου ο σκύλος σας φτάσει στη σωστή θέση.
 4. Μόλις ο σκύλος σας μάθει να σηκώνεται με τα μπροστινά πόδια στον αέρα, απομακρύνετέ το χρησιμοποιώντας το άδειο χέρι σας. Αυτό θα γίνει το σήμα σας. Συνεχίστε να επιβραβεύετε το σκύλο σας όταν κάθεται με τα πόδια στον αέρα.
 5. Τώρα που ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στο σήμα του χεριού, προσθέστε την εντολή «κάτσε αλλιώς» ακριβώς πριν από το σήμα του χεριού. Με τον καιρό, θα πρέπει να ανταποκρίνεται μόνο στην λεκτική εντολή.

 Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να ισορροπήσει, βάλτε το χέρι σας μπροστά από το στήθος του για να ακουμπήσει τα μπροστινά πόδια του μέχρι να μάθει να ισορροπεί. Σε ελάχιστο χρόνο, ο σκύλος σας δεν θα ξέρει μόνο να κάθεται αλλά και να πραγματοποιεί αυτό το αξιολάτρευτο κόλπο.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο