Bull Terrier: Ο μεγάλος «εραστής» της ζωής!

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 53 με 55 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 16 με 34 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 15 χρόνια

 Το Bull Terrier αναπτύχθηκε αρχικά τον 19ο αιώνα ως σκύλος μάχης, αργότερα όμως έγινε μια μοδάτη συντροφιά για κυρίους της εποχής. Σήμερα, αποτελεί μια οικογενειακή ράτσα που παίρνει μέρος και σε διαγωνισμούς σκύλων.

 Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μακρύ κεφάλι σε σχήμα αβγού. Το μέγεθος του Μπουλ Τεριέ κυμαίνεται από 16 έως 34 κιλά. Γενικά, τα αρσενικά ζυγίζουν 25 με 30 κιλά και τα θηλυκά 20 με 25. Έχουν ύψος περίπου 53 με 55 εκατοστά.

 Το μικρότερο είδος, το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα, έχει ύψος από 25 έως 35 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 11 με 15 κιλά.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, κάποια μπορεί να καταλήξουν στα καταφύγια ή τις φιλοζωϊκές ομάδες. Για αυτόν τον λόγο, θα ήταν προτιμότερο να σκεφτείτε την υιοθεσία εάν αυτή είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς.

 Αυτός ο σκύλος είναι εραστής, όχι μαχητής. Στην πραγματικότητα, το Bull Terrier είναι πάρα πολύ στοργικό με όλα τα μέλη του νοικοκυριού του, ειδικά με τα παιδιά.

 Η φιλικότητα και η αγάπη του για τους ανθρώπους σημαίνει επίσης ότι δεν του αρέσει να μένει μόνος για πολλές ώρες. Θέλει να είναι μέρος όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων της οικογένειάς του.

 Λόγω των υψηλών επιπέδων ενέργειας που χαρακτηρίζει τη ράτσα, χρειάζεται αρκετή άσκηση και πολύ παιχνίδι. Εάν μπορείτε να είστε σταθεροί και συνεπείς στην εκπαίδευσή του κουταβιού, δραστήριοι και να του προσφέρετε άφθονη αγάπη και προσοχή, τότε αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει ο νέος καλύτερος φίλος σας!

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Μπουλ Τεριέ;

 Το Bull Terrier είναι δραστήριο και φιλικό, καθώς και ένας από τους «κλόουν» του κόσμου των σκύλων. Ο χαρακτήρας του κυμαίνεται από έξυπνος και εφευρετικός, σε ήρεμος και πιστός.

 Όπως αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει και μια μικρότερη εκδοχή της ράτσας, η Μινιατούρα, που μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά με το κανονικό.

 Πρόκειται για έναν «πολυάσχολο» σκύλο από τη βρεφική μέχρι τη μέση ηλικία, που δεν του αρέσει να περνάει μεγάλες περιόδους μοναξιάς. Αντιθέτως, θέλει να είναι με τους ανθρώπους του και να παίρνει μέρος στις δραστηριότητές τους.

 Τα πάει καλύτερα με μια δραστήρια οικογένεια που μπορεί να του προσφέρει άφθονο, ενεργητικό παιχνίδι. Χρειάζεται επίσης κάποιον που θα του επιβάλλει με συνέπεια, αλλά ευγενικά, τους κανόνες του σπιτιού, διαφορετικά, θα φτιάξει τους δικούς του κανόνες. Για αυτόν τον λόγο, το Μπουλ Τεριέ δεν είναι η καλύτερη επιλογή για δειλούς ιδιοκτήτες ή άτομα που είναι άπειρα με τα σκυλιά.

 Όπως συμβαίνει και με άλλα σκυλιά ράτσας Τεριέ, μπορεί να γίνει επιθετικός με άλλα ζώα, ειδικά με τους σκύλους.

 Για να αποκτήσει φιλική συμπεριφορά χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση: θετική αλληλεπίδραση με άλλα σκυλιά που να ξεκινά από την βρεφική ηλικία και να συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής και πάντα με επίβλεψη. Κατά την επαφή του με γάτες και άλλα ζώα που εισέρχονται στο χώρο του θα πρέπει να προσέχετε.

 Το Bull Terrier είναι λγάκι φασαριόζικο, οπότε δεν συνιστάται για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Ωστόσο, έχει εξαιρετική αλληλεπίδραση με μεγαλύτερα παιδιά.

 Απολαμβάνει την έντονη καθημερινή άσκηση και μπορεί να γίνει εξαιρετικά καταστροφικό όταν βαριέται. Η επιτυχής εκπαίδευση ενός Bull Terrier απαιτεί υπομονή, αυτοπεποίθηση, επιβλητικότητα και συνέπεια.

 Εάν είστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε μαζί του, θα αποκτήσετε ένα στοργικό, πιστό σύντροφο που είναι πάντα έτοιμος να σας διασκεδάσει ή να σας συνοδεύσει σε μια περιπέτεια. Ένα είναι σίγουρο: η ζωή μαζί του δε είναι ποτέ βαρετή!

 Τι θα σας εκπλήξει στο Μπουλ Τεριέ!
 • Απολαμβάνει την παρέα των ανθρώπων και θα πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι με την ανθρώπινη οικογένειά του. Δεν τα πάει καλά όταν μένει μόνος για μεγάλες περιόδους και θα καταστρέψει τα πάντα γύρω του αν βαρεθεί.
 • Δεν του ταιριάζει ιδιαίτερα το κρύο και υγρό κλίμα. Κρατήστε το ζεστό με ένα παλτό ή πουλόβερ το χειμώνα.
 • Έχει χαμηλές απαιτήσεις στην περιποίησή του. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα και ένα περιστασιακό σκούπισμα με ένα υγρό πανί είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθεί καθαρό. Βέβαια, πρέπει να το βουρτσίζετε πιο συχνά τις περιόδους που έχει τριχόπτωση.
 • Χρειάζεται καθημερινά από 30 έως 60 λεπτά άσκησης, παιχνιδιού και πνευματικής τόνωσης.
 • Έχει ισχυρή θέληση και μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτεί.
 • Χωρίς πρώιμη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, μπορεί να γίνει επιθετικό προς άλλα σκυλιά, ζώα και άτομα που δε γνωρίζει.
 • Δεν είναι η καλύτερη συντροφιά για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά είναι ακούραστοι συμπαίκτες για δραστήρια, μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μάθει πώς να αλληλεπιδρούν με σκύλους.
 • Ποτέ μην αγοράζετε ένα Bull Terrier από καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή εκτροφείς που δεν παρέχουν ιατρικά πιστοποιητικά και εγγυήσεις. Αναζητήστε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που εξετάζει τα σκυλιά εκτροφής για να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν στα κουτάβια.
 Η ιστορία της ράτσας του Bull Terrier

 Χρονολογείται περίπου στο 1835 και πιθανότατα δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση του Μπουλντόγκ με το πλέον εξαφανισμένο λευκό Αγγλικό τεριέ.

 Αργότερα, τα σκυλιά αυτής της μείξης διασταυρώθηκαν με το Ισπανικό Πόιντερ για να αυξηθεί το μέγεθός τους. Δυστυχώς, τα σκυλιά που προέκυψαν συμμετείχαν διαρκώς σε κυνομαχίες.

 Το 1860, ένας άντρας ονόματι Τζέιμς Χινκς, θέλησε να δημιουργήσει έναν ολόλευκο σκύλο. Το εντυπωσιακό αυτό ζώο έγινε ένας στυλάτος σύντροφος για τους κυρίους της εποχής και ονομάστηκε «Λευκός Καβαλάρης» λόγω του θάρρους του στο ρινγκ της κυνομαχίας και της ευγένειάς του προς τους ανθρώπους.

 Αν και δεν συμμετέχουν πλέον σε κυνομαχίες, εξακολουθεί να τους αποδίδεται αυτό το προσωνύμιο μέχρι σήμερα ως φόρος τιμής στη γλυκιά τους φύση (την οποία φυσικά μοιράζονται και τα έγχρωμα Bull Terrier).

 Το πρώτο σκυλί της ράτσας που καταχωρήθηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ήταν η Nellie II το 1885. Αργότερα, το 1897, δημιουργήθηκε ο Αμερικανικός Όμιλος του Μπουλ Τεριέ. Τα χρωματιστά σκυλιά της ράτσας αποτέλεσαν ξεχωριστή ποικιλία το 1936 και το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα έγινε ξεχωριστή ράτσα το 1992.

 Η προσωπικότητά του

 Το Bull Terrier είναι ένα φιλικό, δυναμικό και εξωστρεφές σκυλί που είναι χαρούμενο όταν αντικρύζει τον αγαπημένο του άνθρωπο και πάντα έτοιμο για μια νέα περιπέτεια. Η εσωστρέφεια και η απόμακρη στάση δεν είναι χαρακτηριστικά αυτού του σκυλάκου.

 Το Στάνταρντ Μπουλ Τεριέ και η Μινιατούρα είναι θαρραλέα και γεμάτα ζωντάνια, ωστόσο, χωρίς εκπαίδευση μπορεί να γίνουν καταστροφικά, κτητικά και ζηλιάρικα σκυλιά.

 Αν δεν κοινωνικοποιηθούν σωστά, μπορεί να γίνουν επιθετικά με άλλα ζώα, ωστόσο, με τους ανθρώπους έχουν φιλική προδιάθεση.

 Μία από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε μαζί του είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας, επειδή τρελαίνονται να μασάνε, να γαβγίζουν και να κυνηγάνε την ουρά τους.

 Η γενική κατάσταση της υγείας ενός Μπουλ Τεριέ

 Είναι γενικά μια υγιής ράτσα σκύλου, παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα υγείας, όπως:

 • Κληρονομική νεφρίτιδα
 • Κώφωση
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Δερματολογικές ασθένειες
 • «Spinning» (κυνηγητό ουράς)
 • Eξάρθρωση φακού
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Μπουλ Τεριέ

 Το τρίχωμα του Bull Terrier είναι κοντό, λαμπερό και τραχύ στην υφή. Τα χρώματά του είναι το λευκό με ή χωρίς σημάδια στο κεφάλι και οποιοδήποτε άλλο χρώμα με λευκά σημάδια.

 Το τρίχωμά του δε χρειάζεται πολλή περιποίηση. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα με γάντι από καουτσούκ ή με βούρτσα curry είναι αρκετό, εκτός από τη περίοδο που έχει τριχόπτωση, όπου πρέπει να το βουρτσίζετε καθημερινά.

 Το Μπουλ Τεριέ δεν χρειάζεται συχνό μπάνιο, εκτός αν έχει κυλιστεί σε βρωμιές. Χρησιμοποιήστε ένα ξηρό σαμπουάν ή σκουπίστε το με ένα υγρό πανί.

 Στα «μποτέ» του σκυλάκου σας περιλαμβάνονται η στοματική υγιεινή και η φροντίδα των νυχιών. Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ή ακόμα καλύτερα, καθημερινά, για να αποτρέψετε τη συσώρευση πέτρας και τα βακτήρια.

 Καλό είναι να κόβετε τα νύχια του μία με δύο φορές το μήνα ή όσο χρειάζεται. Τα κοντά νύχια κρατούν τα πόδια σε καλή κατάσταση, δεν πιάνονται στο χαλί και δεν σκίζονται.

 Ελέγχετε τα αφτιά κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα, ερυθρότητα ή φλεγμονή. Καθαρίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι και ένα καθαριστικό που προτείνει ο κτηνίατρός σας.

 Σκουπίστε γύρω από την εξωτερική άκρη του ακουστικού πόρου και μην πιέζετε το βαμβάκι πιο βαθιά από την πρώτη άρθρωση του δακτύλου σας.

 Κάντε την περιποίηση μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές προκειμένου να θέσετε τις βάσεις για τη καλή συμπεριφορορά του σκύλου σας στα ραντεβού με τον κτηνίατρο και τον groomer.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητας είναι 1 5/8 έως 4 1/4 φλιτζάνια υψηλής ποιότητας τροφή, μοιρασμένη σε δύο γεύματα. Ωστόσο, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η ποιότητα της τροφής και τα γραμμάρια των συστατικών που αναγράφονται στη συσκευασία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του, γιατί μια premium σκυλοτροφή καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του και τον κρατάει χορτάτο.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Χρειάζεται πάντα κάποιον στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αφεθεί ελεύθερος χωρίς επίβλεψη θα φάει σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει από γαστρεντερική απόφραξη.

 Όταν του αγοράζετε παιχνίδια για να παίζει μέσα στο σπίτι, αποφύγετε αυτά που είναι φτιαγμένα από ακατέργαστο δέρμα, γιατί μπορούν επίσης να αποβούν επικίνδυνα.

 Ένα Bull Terrier χρειάζεται μισή με μία ώρα σωματικής και πνευματικής άσκησης καθημερινά. Του αρέσει να πηγαίνει βόλτες, να κυνηγάει μπάλες ή να δοκιμάζει τις νοητικές του ικανότητες σε ένα διαδραστικό παιχνίδι.

 Φροντίστε να τον βγάζετε βόλτα πάντα με λουρί, για να μην τρέχει πίσω από άλλα ζώα και να μην απομακρύνεται μόνος του για εξερεύνηση.

 Ωστόσο, η έντονη άσκηση μπορεί να βλάψει τα αναπτυσσόμενα οστά του, επομένως, μέχρι να φτάσει το κουτάβι σας την ηλικία των 12 με 18 μηνών, αποφύγετε δραστηριότητες, όπως άλματα από τα έπιπλα, φρίσμπι ή τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες.

 Όλα αυτά μπορούν να καταπονήσουν ή να τραυματίσουν τις ακόμα αναπτυσσόμενες αρθρώσεις και τους συνδέσμους του τετράποδου φίλου σας.

 Η έγκαιρη και συνεπής εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Πρέπει να είστε σε θέση να τον διαχειριστείτε χωρίς να καταφεύγετε σε σωματική βία ή σκληρά λόγια.

 Ένα Bull Terrier δεν είναι η πιο εύκολη ράτσα για εκπαίδευση και θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία αν επικαλεστείτε την αγάπη του για το παιχνίδι με τεχνικές θετικής ενίσχυσης, παραμένοντας σταθεροί και συνεπείς στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

 Όσον αφορά στην εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί να προκύψουν δυσκολίες, αλλά το crate είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο στα χέρια σας. Επιπλέον, το κλουβί θα τον αποτρέψει από το να καταστρέψει τα υπάρχοντά σας.

 Λόγω της καχυποψίας και της επιθετικότητάς του απέναντι σε άλλα ζώα, πρέπει να προβείτε άμεσα σε μαθήματα κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας και να τον βγάζετε βόλτα σε δημόσιους χώρους, φιλικούς για σκύλους, για να συνηθίσει σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις.

 Τα Μπουλ Τεριέ είναι δραστήρια σκυλιά που μπορεί να παίζουν «σκληρά», επομένως, δεν συνιστώνται σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι όμως πολύ καλή παρέα για μεγαλύτερα παιδιά που ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στους σκύλους.

 Καλό είναι να επιβλέπετε πάντα το παιχνίδι μεταξύ τους και μην αφήνετε ποτέ ένα σκύλο μόνο με ένα παιδί. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά.

 Τα Bull Terrier, ειδικά τα μη στειρωμένα αρσενικά, μπορεί να είναι επιθετικά προς τα σκυλιά του ίδιου φύλου, αλλά συνήθως τα πάνε καλά με σκύλους του αντίθετου φύλου. Οι γάτες και άλλα μικρότερα ζώα πρέπει να είναι προσεκτικά μαζί τους.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας σκυλί, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο