Ονυχοδρόμιο γάτας: Γιατί το χρειάζομαι;

 Οι γάτες λατρεύουν να ξύνουν και να σκαρφαλώνουν στα πάντα. Όλες σας όμως οι προσπάθειά να αποσπάσετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει και να γρατζουνάει τα έπιπλά σας πέφτουν στο κενό, καθώς αυτές οι συμπεριφορές ανάγονται στα φυσικά ένστικτα της γάτας.

 Τα φυσικά ένστικτα των γατών
 
 1. Τους αρέσει να σκαρφαλώνουν

 Πιθανότατα έχετε ακούσει τη φράση «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα». Οι γάτες θέλουν να εξερευνούν τα πάντα, ακόμα και μέρη που δε θα έπρεπε.

 Αυτό μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε μήπως το κατοικίδιό σας τραυματιστεί σκαρφαλώνοντας στα ντουλάπια και στα ράφια, ειδικά αν η γάτα είναι μόνη στο σπίτι. Ένα δέντρο γάτας όμως μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, δίνοντας στη δική σας τον δικό της χώρο για εξερεύνηση.

 2. Τους αρέσει να κάνουν γρατζουνιές

 Το γδάρσιμο των επίπλων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες ακονίζουν τα νύχια τους. Μπορεί να το βρίσκετε ενοχλητικό ή ακόμα και απαράδεκτο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο για την ύπαρξή τους.

 Αντί να τιμωρείτε τη γάτα σας για τα φυσικά της ένστικτα, δοκιμάστε να την ανακατευθύνετε, ώστε να ασκεί αυτή τη φυσική συμπεριφορά σε ένα ειδικό ονυχοδρόμιο γάτας που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό.

 Πώς λειτουργεί το δέντρο γάτας ή το ονυχοδρόμιο

 Τα δέντρα της γάτας μπορεί να είναι απλά ή περίτεχνα, αλλά ουσιαστικά, όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Συνήθως αποτελούνται από μια πλατιά βάση και ένα στιβαρό σταντ με εκτεταμένους βραχίονες.

 Μπορεί να έχουν τρύπες για να μπορεί η γάτα σας να κρυφτεί ή σήραγγες για να σκαρφαλώσει.

 Τα οφέλη ενός ονυχοδρόμιου

 Τα ονυχοδρόμια είναι υπέροχα για εσάς και το κατοικίδιό σας. Μπορείτε να το ανακατευθύνετε, ώστε να νυχιάζει και να σκαρφαλώνει στα ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια της, χωρίς να καταστρέφει τα έπιπλά σας.

 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως η γάτα σας αισθάνεται πλήρης έχοντας ένα μέρος για να εξασκεί τα φυσικά της ένστικτα, ενώ συγχρόνως παραμένει ασφαλής.

 Λάβετε υπόψη όμως ότι μπορεί να γρατσουνίσει έπιπλα και να σκαρφαλώσει σε άλλα μέρη, ακόμα και αν της παρέχετε τα κατάλληλα παιχνίδια.

 Σε αυτή τη περίπτωση, είναι προτιμότερο να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ανακατευθύνετε αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, παρά να τιμωρείτε το κατοικίδιό σας.

 Πώς να επιλέξετε το σωστό δέντρο γάτας 
 
 Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα!

 Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο της γάτας σας δεν είναι εύκολο να αναποδογυρίσει. Η δύναμη του άλματος, της αναρρίχησης και του νυχιάσματος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να προκαλέσει την ανεπιθύμητη ταλάντευση του ονυχοδρομίου με κίνδυνο το αγαπημένο σας κατοικίδιο να τραυματιστεί.

 Λάβετε υπόψη την ηλικία και τη συμπεριφορά

 Πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία και την ικανότητα της γάτας σας. Έχετε ένα γατάκι ή μια ηλικιωμένη γάτα; Ένα απλό δέντρο μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για μεγάλες ηλικιακά γάτες, που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο χαλαρώνοντας.

 Ένα γατάκι που έχει περισσότερη περιέργεια χρειάζεται μια πιο σύνθετη εγκατάσταση ή ακόμα και πολλά ονυχοδρόμια σε διάφορους χώρους μέσα στο σπίτι σας.

 Αξιολογήστε τον χώρο σας

 Το ονυχοδρόμιο της γάτας μπορεί να είναι μικρό ή περίτεχνο. Εάν έχετε χώρο για ένα μεγαλύτερο δέντρο, αυτή η επένδυση θα αξίζει τον κόπο για το κατοικίδιό σας.

 Τα γατάκια χτίζουν από νωρίς τις συνήθειές τους και μεγαλώνοντας γίνονται μεγάλες γάτες που αναζητούν περισσότερο προσωπικό χώρο, ώστε να ασκούν τις γατίσιες συμπεριφορές τους.

 Σκεφτείτε τι αρέσει στη γάτα σας

 Παρατηρείτε κάποια συγκεκριμένα υλικά από τα οποία ελκύεται η γάτα σας, όπως είναι το σχοινί ή το χαρτόνι; Είναι το κατοικίδιό σας πιο ικανό να νυχιάζει ή να σκαρφαλώνει;

 Επιλέξτε ένα δέντρο που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες της. Ένα ονυχοδρόμιο γάτας μπορεί να περιέχει διάφορα υλικά, όπως: χαλί, ύφασμα, χαρτόνι και σχοινί.

 Μια ποικιλία επιφανειών θα σας βοηθήσει να κεντρίσετε το ενδιαφέρον της. Δεν αρέσουν σε όλες τις γάτες τα ίδια πράγματα.

 Εκπαιδεύστε τη γάτα σας να χρησιμοποιείτο δέντρο της
 
 1. Ενθαρρύνετέ την να το αγαπήσει

 Εάν η γάτα σας δεν είναι σίγουρη στην αρχή, αγοράστε λίγο catnip και πασπαλίστε το πάνω από το ονυχοδρόμιο.

 Οι γάτες δεν μπορούν να αντισταθούν στο catnip και η επιθυμία τους να είναι κοντά στη μυρωδιά θα βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να χαλαρώσει αρκετά, ώστε να εξερευνήσει το νέο της παιχνίδι. Δώστε της επίσης πολλή αγάπη και επαίνους για να τη βοηθήσετε να νιώσει άνετα στο νέο της στέκι.

 2. Ανακατευθύνετε τη δραστηριότητά της

 Όταν αρχίσει να γρατζουνάει άλλα έπιπλα, μαζέψτε τη γάτα σας και βάλτε τη κοντά στο δέντρο χωρίς να την αναγκάσετε να μείνει εκεί.

 Και πάλι, όσο βρίσκεται στο ονυχοδρόμιο, δώστε της πολλούς επαίνους και αγάπη, για να συσχετίσει το δέντρο της γάτας με θετικές αλληλεπιδράσεις.

 Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά σύντομα η γάτα σας θα έλκύεται από το νέο της δέντρο παραμένοντας μακριά από τα έπιπλά σας.

 3. Ζωντανέψτε το ενδιαφέρον της

 Με τον καιρό, το δέντρο θα γίνει λιγότερο συναρπαστικό για τη γάτα σας. Εξετάστε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να το επανατοποθετήσετε, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο από μια διαφορετική πλευρά ή μετακινήστε το δέντρο σε ένα άλλο δωμάτιο.

 Μπορείτε ακόμα και να αγοράσετε μερικά δέντρα γάτας και να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά δωμάτια στο σπίτι σας, προσφέροντας στη ψιψίνα σας περισσότερες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες εξάσκησης.

 Σκέφτεστε ακόμα αν πρέπει να αγοράσετε ένα ονυχοδρόμιο γάτας; Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες της δικής σας μαλλιαρής φιλενάδας και δείτε την να ξεφαντώνει πάνω σε αυτό, μένοντας μακρικά από τα μαξιλάρια του καναπέ!

 Μια μεγάλη ποικιλία από Ονυχοδρόμια – Γατόδεντρα για γάτες μπορείτε να βρείτε στο εξειδικευμένο ηλεκτρονικο κατάστημα για κατοικίδια Petvet24.gr σε μοναδικές τιμές!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο