Τι να κάνεις όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ και γαυγίζει

 Ένα νέο κουτάβι μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην οικογένειά σας, αλλά σίγουρα απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και φροντίδα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Αν είστε ήδη σκυλογονείς, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με το πόσο ανησυχητικές μπορεί να είναι οι πρώτες νύχτες με τον μικρούλη.

 Εάν πρόκειται να αποκτήσετε τώρα για πρώτη φορά ένα τετράποδο φιλαράκι, ίσως έχετε ήδη ακούσει ιστορίες για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να φροντίζετε ένα νέο κουτάβι, ειδικά όταν κλαίει το βράδυ.

 Τα κουτάβια τείνουν να κλαίνε ή να γαβγίζουν όταν είναι αναστατωμένα ή αγχωμένα για κάτι. Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε γιατί μπορεί να κλαίνε το βράδυ όταν κοιμούνται, αλλά προσπαθήστε να μπείτε και λίγο στη θέση τους.

 Ο μικρός έχει περάσει όλη του τη ζωή μέχρι τώρα δίπλα σε ένα σωρό από συγγενείς του, έχοντας συνηθίσει να κοιμάται ακριβώς δίπλα στη μαμά του και στα αδερφάκια του. Έτσι μόνο νιώθει ασφαλής στον ύπνο. Επομένως, είναι εύκολα αντιληπτό, γιατί, για παράδειγμα, κλαίει όταν φεύγετε από κοντά του.

 Το να μην έχει ξαφνικά κανέναν μαζί του τη νύχτα μπορεί να είναι ένα πραγματικό σοκ, επομένως, μπορεί να κλάψει και να γαβγίσει αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα.

 Επίσης, σε τόσο νεαρή ηλικία πιθανότατα θα χρειαστεί ένα διάλειμμα τουαλέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, θα κλάψει ή θα γαβγίσει επειδή θέλει να βγει έξω και θα φοβηθεί επειδή δεν θα είναι κανείς εκεί.

 Γιατί το κουτάβι μου δεν κλαίει την υπόλοιπη μέρα όταν κοιμάται;

 Το πιθανότερο είναι το κουτάβι σας να έχει κάποιον μαζί του τις περισσότερες φορές (τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα περίπου) κατά τη διάρκεια της μέρας. Παίζει μαζί σας, μετά αποκοιμιέται για ένα σύντομο υπνάκο, ξυπνάει και βλέπει ότι είστε ακόμα εκεί και έτοιμοι να παίξετε ξανά.

 Το βράδυ είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, γιατί μπορεί να αποκοιμηθεί μαζί σας, αλλά μετά θα ξυπνήσει και θα βρεθεί μόνο του και μάλιστα, στο σκοτάδι.

 Τι να κάνω για να βοηθήσω το κουτάβι μου τη νύχτα;

 Η ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να αποβεί πραγματικά χρήσιμη. Μόλις φάει το βραδινό του γεύμα, βγάλτε τον έξω για να πάει τουαλέτα και μετά δώστε του χρόνο για ένα τελευταίο παιχνίδι.

 Αφήστε το να διασκεδάσει, αλλά πριν κουραστεί πολύ, βγάλτε το έξω για την τελευταία τουαλέτα πριν τον ύπνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να το βάλετε στο crate ή στο κρεβάτι του με το αγαπημένο του παιχνίδι και να το αφήστε να παίξει ήσυχα όσο είστε τριγύρω.

 Προετοιμάστε το κρεβάτι του έτσι ώστε να είναι ζεστό και άνετο. Τα αρκουδάκια μπορεί να είναι χρήσιμα καθώς είναι μαλακά και ογκώδη, ιδανικά για να χουχουλιάσει (αλλά βεβαιωθείτε ότι δε μπορεί να τα μασήσει και να τα καταπιεί!).

 Εάν το κρεβάτι του είναι πολύ ανοιχτό και εκτεθειμένο, μπορεί να κάνει το κουτάβι σας να αισθάνεται ευάλωτο. Αφήστε το να παίξει ήρεμα μόνο του στο κρεβάτι του και μόλις χαλαρώσει, μπορείτε να το αφήσετε να κοιμηθεί.

 Σε περίπτωση που το κουτάβι σας δυσκολεύεται να τακτοποιηθεί, μπορείτε να κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, αλλά φροντίστε να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο.

 Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση συνηθίζοντας να μην έχει τη μαμά και τα αδέρφια γύρω του κάθε βράδυ, ενώ ταυτόχρονα, θα το καθησυχάσει ότι δεν είναι μόνο του. Μετά από λίγο καιρό, μπορείτε να αποφασίσετε που πρέπει να κοιμάται το κουτάβι για να μπει σε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα.

 Όταν το κουτάβι κλαίει το βράδυ, πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται τουαλέτα (τα νεαρά κουτάβια δε μπορούν ακόμα να κρατήσουν την ουροδόχο κύστη τους όλη τη νύχτα).

 Στη συνέχεια, τοποθετήστε το απαλά στο κρεβάτι του. Προσπαθήστε να μην του δίνετε πολλή προσοχή και να μην το παραχαϊδεύετε, αρκεί να το κάνετε να νιώσει παρηγοριά.

 Σταδιακά, ο μπεμπάκος θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και οι πιθανότητες να κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα θα είναι περισσότερες. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να του δώσετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα παιχνίδι μασήματος την ώρα του ύπνου, καθώς το μάσημα μπορεί να το καταπραΰνει και να το ηρεμήσει.

 Να αγνοήσω το κουτάβι μου όταν κλαίει;

 Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες όταν το κουτάβι τους κλαίει το βράδυ είναι να το αφήνουν στο κρεβάτι ή στο crate και να το αγνοούν.

 Ακόμα κι αν φαίνεται να ηρεμεί, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε και να το κάνει πιο ανήσυχο, ώστε όταν μένει μόνο του, να αγχώνεται περισσότερο.

 Ένα φαινομενικά ήσυχο κουτάβι, δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει! Την πρώτη εβδομάδα περίπου, ο μικρούλης μπορεί να αισθάνεται ανήσυχο χωρίς την οικογένειά του.

 Αν τον αγνοείτε τη νύχτα, δεν θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και μπορεί να το κάνετε να αισθανθεί χειρότερα. Πρέπει να του μάθετε πώς να είναι ανεξάρτητο σιγά σιγά.

 Δεν θα συνιστούσαμε ποτέ, λοιπόν, να αγνοήσετε το κουτάβι σας όταν κλαίει το βράδυ, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Πρώτον, μπορεί να χρειαστεί τουαλέτα, επομένως είναι σημαντικό να το βγάζετε έξω για έλεγχο.

 Αν περιορίσετε την επαφή σας μαζί του τον πρώτο καιρό, π.χ. όχι αγκαλιές, ομιλίες (εκτός και αν πρόκειται να το επαινέσετε που πήγε τουαλέτα στο σωστό μέρος) ή παιχνίδι, είναι λιγότερο πιθανό να συσχετίσει το κλάμα και το γάβγισμα με την προσοχή σας.

 Και μόνο με τη παρουσία σας είναι πιο πιθανό να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν είναι ανήσυχο.

 Μόλις ήρθε στο σπίτι ο τρισχαριτωμένος γούνινος μπόμπιρας, αλλά τα βρήκατε λιγάκι σκούρα με τα κλάματά του τη νύχτα; Οι πρώτες εβδομάδες είναι σημαντικές για να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του χωρίς τη μαμά και τα αδέρφια του, οπότε μην το αγνοείτε. Σταδιακά, θα μάθει τη ρουτίνα του ύπνου!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο