Bouvier des Flandres: Ο προικισμένος σκύλος βοσκής!

 Κατηγορία: Σκύλος βοσκής

 Ύψος: 58 με 66 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 31 με 45 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Το Bouvier des Flandres εκτράφηκε αρχικά για να είναι ένα ευέλικτο σκυλί φάρμας. Βοηθούσε τους αγρότες σε ένα πλήθος εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της βοσκής ζώων (ιδιαίτερα των βοοειδών), στο τράβηγμα καροτσιών και στη φύλαξη.

 Ο εργατικός και έξυπνος Bouvier εξακολουθεί να είναι ένας ιδανικός σκύλος φάρμας, καθώς και ένας ικανός σκύλος παροχής υπηρεσιών, βοήθειας, επιβολής του νόμου και φύλαξης.

 Το Μπουβιέ της Φλάνδρας είναι πολύ στοργικό και παιχνιδιάρικο με όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

 Το τρίχωμά του δεν απαιτεί μεγάλη περιποίηση, ωστόσο λατρεύει να εξερευνά τον κόσμο γύρω του με το σώμα και τη μουσούδα του, που σημαίνει ότι πολύ συχνά θα απαιτεί ένα έξτρα ραντεβού περιποίησης και ένα αφρόλουτρο!

 Εάν μπορείτε να ανεχτείτε μια μικρή ακαταστασία, θα ανταμειφθείτε με έναν έξυπνο και πιστό φίλο!

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Bouvier;

 Με το «έξαλλο» τρίχωμά του και τη δυναμική σωματοδομή του, το Bouvier des Flandres ενσαρκώνει έναν σκληροτράχηλο τυχοδιώκτη, γεμάτο δύναμη, αντοχή και σθένος.

 Αρχικά εκτράφηκε για να είναι ένας σκληρά εργαζόμενος σκύλος φάρμας, ταυτόχρονα όμως είναι ένα υπέροχο οικογενειακό κατοικίδιο που ευδοκιμεί ανάμεσα στους ανθρώπους που αγαπάει.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του είναι εντυπωσιακά, η ελκυστικότητα αυτού του σκύλου επαφίεται συχνά στην έξυπνη και γαλήνια φύση του.

 Ως μέλος της κατηγορίας των σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι εκ φύσεως προστατευτικός για το «κοπάδι» του και θα υπερασπιστεί την οικογένειά του εάν παραστεί ανάγκη και ποτέ αναιτία.

 Ατρόμητος και ενισχυμένος με δυναμικό χαρακτήρα, ο Bouvier είναι ένας φυσικός αθλητής σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα είναι χαρούμενος όταν περνάει χρόνο με τον ιδιοκτήτη του μέσα στο σπίτι.

 Αν και δεν έχει πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας, χρειάζεται έντονη άσκηση για να διατηρείται υγιής. Μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα διαμέρισμα, αλλά είναι σημαντικό να περπατάει ή να ασκείται πολλές φορές την ημέρα.

 Το Bouvier τα πάει καλά με την εκπαίδευση και γενικά μαθαίνει γρήγορα. Ωστόσο, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ισχυρογνώμων και μερικές φορές πεισματάρης, δεν συνιστάται σε άπειρους ιδιοκτήτες.

 Ούτε όμως προτείνεται για ιδιοκτήτες που δεν αντέχουν το χάος και είναι υποχόνδριοι. Το δασύτριχο τρίχωμά του είναι ένας μαγνήτης για τη λάσπη και τη βρωμιά. Ίσως όμως το πιο ενοχλητικό είναι τα δύσοσμα αέρια που παράγει.

 Για όσους όμως είναι έτοιμοι να δεσμευτούν με την έντονη προσωπικότητά του, τις ακραίες ανάγκες περιποίησης, το μεγάλο μέγεθος και την προστατευτική του φύση, το σκυλί Bouvier Des Flandres μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Bouvier
 • Δεν προτείνεται σε επιθετικούς ανθρώπους που δεν αντέχουν το χάος. Το τρίχωμά του τείνει να μαζεύει βρωμιά και σκουπίδια, τα οποία με τη σειρά τους εναποτίθενται σε όλο το σπίτι σας.
 • Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Bouvier απαιτεί πολλή περιποίηση, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα και/ή δαπανηρή.
 • Λόγω της δυναμικής προσωπικότητάς του, δε συνιστάται σε άπειρους ιδιοκτήτες.
 • Το μέγεθος του Bouvier, το ένστικτο της αγέλης και η ισχυρός χαρακτήρας του κάνουν την εκπαίδευση με λουρί απαραίτητη.
 • Είναι πιο ευτυχισμένος όταν είναι με την οικογένειά του.
 Η ιστορία της ράτσας του Bouvier des Flandres

 Όπως θα περίμενε κανείς, το Μπουβιέ της Φλάνδρας προέρχεται από την περιοχή της Φλάδρας και το όνομα του σημαίνει είτε «βοσκός αγελάδων» ή «βοσκός βοδιών από τη Φλάνδρα».

 Αυτός ο σκυλάκος χρησιμοποιήθηκε για να εκτρέφει βοοειδή, να φυλάει το κοπάδι, να τραβάει καρότσια και να βοηθάει τον αγρότη και την οικογένειά του σε πολλές εργασίες. Η ακριβής καταγωγή του είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να κατάγεται από το Τσοπανόσκυλο, το Ολλανδικό Γκριφόν και το Μπαρμπέ.

 Ο Μπουβιέ της Φλάνδρας εργάστηκε ως σκύλος υπηρεσίας κατά τη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αγγελιοφόρος, φύλακας (ειδικά από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών) και ως σκύλος αναζήτησης για τον εντοπισμό πυρομαχικών και ναρκών.

 Το πρώτο πρότυπο της ράτσας αναπτύχθηκε το 1912 από τον αντιπρόεδρο του Ομίλου St. Hubert du Nord στην Ευρώπη. Το Bouvier Des Flandres ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1920 και αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1929.

 Η προσωπικότητά του 

 Το Μπουβιέ της Φλάνδρας είναι γνωστό ότι είναι ένας έξυπνος, προστατευτικός και στοργικός σκύλος με ισχυρή θέληση. Είναι βαθιά δεμένος και αφοσιωμένος στην οικογένειά του και πιο ευτυχισμένος όταν συμμετέχει σε δραστηριότητες μαζί τους.

 Αν μείνει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα βαρεθεί και θα καταφύγει σε ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως το γάβγισμα, το κυνήγι και το μάσημα. Υπάρχει όμως τρόπος να μάθετε στον σκύλο να μη τρώει πράγματα με τη κατάλληλη εκπαίδευση.

 Ο χαρακτήρας του Bouvier είναι δυναμικός για αυτό χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη που μπορεί να δείξει ευγενικά και με συνέπεια έναν ηγετικό ρόλο.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια αυστηρή προσέγγιση, απλώς να ενεργήσετε ως αρχηγός με αυτοπεποίθηση και να επιβάλλετε με συνέπεια, αλλά ήπια, τους κανόνες συμπεριφοράς.

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων εκεί έξω, έτσι και το Bouvier χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση και έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες σε νεαρή ηλικία για να επιδεικνύει μια καλή συμπεριφορά.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Bouvier des Flandres έχει διπλό τρίχωμα που είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι χοντρό και μακρύ, ενώ το υπόστρωμα είναι λεπτό και πυκνό.

 Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του φαιοκίτρινου, του μαύρου, του ασπρόμαυρου και μιας μίξης αυτών.

 Αν και δε μαδάει υπερβολικά χρειάζεται αρκετή περιποίηση. Το παχύ τρίχωμά του πρέπει να βουρτσίζεται πολλές φορές την εβδομάδα και είναι καλή ιδέα να το ελέγχετε για ψύλλους, τσιμπούρια ή ζιζάνια κάθε μέρα.

 Κάντε τον μπάνιο κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες και τριμάρετε το τρίχωμά του κάθε λίγους μήνες. Βουρτσίστε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε την πέτρα και τα βακτήρια.

 Αν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του καθημερινά ακόμα καλύτερα, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Επιπλέον, κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ κοντά μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία.

 Έτσι, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν καλλωπιστή.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση.

 Όταν ελέγχετε τα αφτιά του σκύλου σας, σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αφτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό αφτί.

 Καθώς καλλωπίζετε το «θηρίο», ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης. Ο προσεκτικός έλεγχος του ζώου σε εβδομαδιαία βάση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Να θυμάστε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μετατρέψετε τον καλλωπισμό σε μια θετική εμπειρία για το κουτάβι σας, γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3 έως 5 φλιτζάνια ξηρής τροφής υψηλής ποιότητας χωρισμένη σε δύο γεύματα.

 Παρέχετε στο κουτάβι σας μια δίαιτα υψηλής ποιότητας, αλλά χαμηλών θερμίδων, γιατί το Μπουβιέ της Φλάνδρας αναπτύσσεται ραγδαία (22 έως 24 τοις εκατό πρωτεΐνη και 12 έως 15 τοις εκατό λίπος).

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του Bouvier des Flandres

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αρκετά υγιές σκυλί. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αξίζει, αν το φροντίζετε κατάλληλα.

 Βέβαια, κανένα ζωάκι δεν είναι άτρωτο. Έτσι, ο εν λόγω σκυλάκος μπορεί να εμφανίσει:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Δυσπλασία αγκώνα
 • Καταρράκτη
 • Καρκίνο
 • Γλαύκωμα
 • Εντρόπιο βλεφάρου
 • Εκτρόπιο βλεφάρου
 • Επιληψία σκύλου
 • Υποθυρεοειδισμό
 • Γαστρική συστροφή
 • Στένωση Αορτικής Βαλβίδας
 • Νόσο του Addison
 • Νόσο Cushing.
 Η φροντίδα που χρειάζεται η ράτσα

 Μπορεί να μην είναι πολύ δραστήριος, αλλά χρειάζεται τακτική άσκηση για αυτό και μπορεί να ζει άνετα στην πόλη, αλλά και την εξοχή.

 Θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα, διότι το Bouvier Des Flandres αναπτύσσεται πολύ γρήγορα μεταξύ των τεσσάρων και επτά μηνών, καθιστώντας το ευαίσθητο σε διαταραχές των οστών.

 Γι’ αυτόν τον λόγο μην αφήνετε το κουτάβι σας να τρέχει και να παίζει σε πολύ σκληρές επιφάνειες μέχρι να μεγαλώσει και να σχηματιστούν πλήρως οι αρθρώσεις του.

 Η εκπαίδευσή του είναι αρκετά εύκολη, ωστόσο, μπορεί να είναι πεισματάρης, επομένως, οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι συνεπείς και σταθεροί για να ξεπεράσουν την κυρίαρχη προσωπικότητά του.

 Ένα άλλο σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση του Bouvier des Flandres είναι η κοινωνικοποίηση από κουτάβι, για να έχει φιλική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

 Το Bouvier είναι πολύ προστατευτικό με την οικογένειά του, αλλά καχύποπτο με τους ξένους. Η κοινωνικοποίηση θα τον αποτρέψει από το να γίνει υπερβολικά ντροπαλός ή προστατευτικός για αυτό συνιστώνται ιδιαίτερα μαθήματα εκπαίδευσης κουταβιών.

 Η εκπαίδευση με το crate είναι ένα σημαντικό βοήθημα στην εκπαίδευση και κρατάει το Bouvier ασφαλές και μακριά από προβλήματα όταν λείπετε από το σπίτι. Βέβαια, δεν πρέπει να περνάει πολλές ώρες τη μέρα μέσα σε αυτό.

 Η εκπαίδευση με λουρί είναι απαραίτητη, γιατί ενδεχομένως να μη μπορεί πάντα να αντισταθεί στον πειρασμό να κυνηγήσει ανθρώπους με ποδήλατα, αυτοκίνητα ή άλλα ζώα, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο και άλλους.

 Ορισμένοι ιδιοκτήτες κόβουν την ουρά του Μπουβιέ όταν το κουτάβι είναι πολύ μικρό. Δεν χρειάζεται όμως να υποστεί ο σκυλάκος σας αυτή τη ταλαιπωρία για αισθητικούς λόγους.

 Το Bouvier είναι ένας υπέροχος οικογενειακός σκύλος που είναι αφοσιωμένος και προστατευτικός με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

 Για να μπορέσει να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και οικειότητα με όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και με ένα μικρό παιδί, πρέπει να δώσετε πολλή προσοχή στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή του από νεαρή ηλικία.

 Ακολουθώντας μια σωστή εκπαίδευση με θετική ενίσχυση και αφιερώνοντας χρόνο και προσοχή στο κουτάβι σας, θα αποκτήσετε έναν πιστό και στοργικό φίλο.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα σκυλάκι που έχει ανάγκη τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο