Γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου σου;

 Τι είναι η ακράτεια σκύλου;

 Η ακράτεια ούρων στους σκύλους είναι ουσιαστικά η ακούσια απώλεια ούρων. Συνήθως παρουσιάζεται σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας στειρωμένες θηλυκές σκυλίτσες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε μη στειρωμένα θηλυκά και αρσενικά σκυλιά.

 Οι σκύλοι μπορεί να έχουν αδυναμία συγκράτησης των ούρων τους για πολλούς λόγους και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι κάτι που επιλύεται εύκολα από τον κτηνίατρό σας. Οι λόγοι κυμαίνονται από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, μέχρι ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

 Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, συνήθως χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις, το πρώτο σημάδι είναι μια μικρή απώλεια ούρων στο κρεβατάκι του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Αυτό όμως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό κάθε φορά που ο σκύλος ξαπλώνει και μπορεί ακόμα και να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα του.

 Ο σκύλος μου ουρεί μέσα στο σπίτι, έχει σίγουρα ακράτεια;

 Οι ιδιοκτήτες συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «ακράτεια» όταν αναρωτιούνται γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου τους στο πάτωμα, π.χ στο πάτωμα της κουζίνας. Ωστόσο, εκτός κι αν ο σκύλος σας αγνοεί εντελώς ότι ουρεί, στην πραγματικότητα, δεν έχει ακράτεια.

 Στο 80% περίπου των περιπτώσεων πραγματικής ακράτειας σκύλου, το πρόβλημα οφείλεται στην ανεπάρκεια του μηχανισμού του σφιγκτήρα, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μύες που συνδέουν την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα είναι εξασθενημένοι και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα μέσα στην κύστη.

 Η αδυναμία του σκύλου να συγκρατηθεί σχετίζεται επίσης με τη θέση αυτών των μυών στη πύελο. Οι αλλαγές στην εσωτερική πίεση όταν ο σκύλος είναι ξαπλωμένος, σημαίνει ότι τα ούρα μπορεί να αρχίσουν να διαρρέουν εύκολα.

 Η ακράτεια σκύλου σχετίζεται πάντα με την ηλικία;

 Όχι απαραίτητα, αλλά πολλές από τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν διαρροή ούρων είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους σκύλους.  Τα μεγαλύτερα κατοικίδια που διανύουν τη περίοδο του γήρατος μπορεί επίσης να μη καταλαβαίνουν ότι ουρούν.

 Αυτό το πρόβλμα συνήθως ξεκινάει όταν το κατοικίδιο ζώο μπαίνει στη τρίτη ηλικία, αλλά η κάθε ράτσα διανύει τα γηρατειά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

 Για παράδειγμα, οι πολύ μεγαλόσωμοι σκύλοι θεωρούνται μεσήλικες όταν φτάνουν γύρω στα πέντε, ενώ τα μικρά Τεριέ θεωρούνται ακόμα νεαρά σε αυτή την ηλικία.

 Ορισμένες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς από άλλες στην ακράτεια, αν και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστοί. Κάποιες από αυτές τις ράτσες είναι το Κόκερ Σπάνιελ, το Ντόμπερμαν και το παλιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο.

 Πώς θα ξέρω αν ο σκύλος μου έχει ακράτεια;

 Η διαρροή των ούρων μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έρθει και θα φύγει πριν γίνει ένα επίμονο πρόβλημα.

 Εάν προϋπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα του σκύλου σας, τότε θα του φεύγουν πιο εύκολα μέσα στο σπίτι.

 Τα σκυλιά που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος συχνά ουρούν κανονικά όταν βγαίνουν για βόλτα και μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα σημάδι πόνου ή ενόχλησης κατά τη διάρκεια της ούρησης.

 Μερικά από τα ενδεικτικά σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει ακράτεια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βρεγμένα κλινοσκεπάσματα ή υγρές επιφάνειες εκεί όπου ο σκύλος ήταν ξαπλωμένος
 • Βρεγμένα πόδια, ιδιαίτερα σε πιο μακρύτριχες ράτσες
 • Εγκαύματα στο δέρμα, σε σημεία που ήταν σε συνεχή επαφή με τα ούρα
 • Γλείψιμο γύρω από τα οπίσθια περισσότερο από το κανονικό
 • Μυρωδιά ούρων στο τρίχωμα του σκύλου σας και στο κρεβάτι του
 Η θεραπεία

 Ευτυχώς, υπάρχει θεραπεία όταν φεύγουν τα ούρα του σκύλου που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος.

 Εάν ανησυχείτε γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου σας καθημερινά, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για έναν έλεγχο και προσπαθήστε να συλλέξετε ένα δείγμα ούρων για να το πάρετε μαζί σας.

 Ο κτηνίατρος θα αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινώσουν την ακράτεια, όπως λοιμώξεις, νεφρική νόσο, διαβήτη και άλλες ασθένειες που ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση νερού.

 Πιθανές αιτίες ακράτειας σε σκύλους

 Η αντιμετώπιση της κατάστασης ξεκινά με τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας. Οι κυριότερες αιτίες μπορεί να είναι:

 • Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη
 • Προβλήματα στην ουρήθρα
 • Σπονδυλικές και νευρολογικές ανωμαλίες
 • Αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή
 • Επίπεδα ορμονών
 • Λοιμώξεις και ασθένειες
 • Υπερβολικό στρες και άγχος
 Πώς να σταματήσετε το σκύλο σας να ουρεί σε εσωτερικούς χώρους;

 Μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας που έχει ακράτεια χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα κλινοσκεπάσματα που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα.

 Υπάρχουν επίσης ειδικά επιθέματα για ηλικιωμένα σκυλιά που ουρούν μέσα στο σπίτι. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τακτικά το πίσω μέρος των ποδιών του σκύλου σας για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαύματος.

 Το να τον ενθαρρύνετε να βγαίνει έξω και να αδειάζει τακτικά την κύστη του θα βοηθήσει. Δε συνιστάται όμως να μειώσετε τη ποσότητα του νερού που πίνει, διότι η ακράτεια δεν προκαλείται συνήθως από το νερό (εκτός αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που οδηγεί σε αυξημένη δίψα).

 Η ιατρική θεραπεία που θα συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος για την ακράτεια του σκύλου σας θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια θα είναι δια βίου.

 Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για να αλλάξει η θέση των μυών της ουροδόχου κύστης που συνδέονται με την ουρήθρα, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία ήταν ανεπιτυχής.

 Συνεπώς, η ακράτεια σκύλου είναι ένα φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με τα γηρατειά. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που ευονεί την διαρροή των ούρων από τον οργανισμό του σκύλου.

 Σε κάθε περίπτωση, κάντε εξετάσεις στον σκύλο σας, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να είναι άρρωστος και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημά του.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο