Αγγλικό Μπουλντόγκ: Η «γλυκο»-πατάτα του καναπέ!

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 30 με 38 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 18 με 23 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 12 χρόνια

 Το Μπουλντόγκ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να οδηγεί τα βοοειδή στην αγορά και για να αγωνίζεται σε ένα αιματηρό και βάναυσο άθλημα που ονομαζόταν «bullbaiting», δηλαδή «δόλωμα ταύρου».

 Παρ’ ότι έγιναν και προηγούμενες προσπάθειες να απαγορευθεί το εν λόγω «άθλημα», η ουσιαστική απαγόρευσή του ψηφίστηκε από το Αγγγλικό Κοινοβούλιο το 1835.

 Στις μέρες μας, τα Μπουλντόγκ είναι ευγενικοί σύντροφοι για οικογένειες και αγαπούν τα παιδιά. Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή ομάδες διάσωσης. Θυμηθείτε ότι η υιοθεσία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή!

 Το Μπουλντόγκ απολαμβάνει τις σύντομες βόλτες και τους ύπνους στον καναπέ. Μπορεί να προσαρμοστεί καλά σε ένα διαμέρισμα και αποτελεί ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για αρχάριους σκυλογονείς.

 Είναι τρυφερό με όλα τα μέλη της οικογένειας και δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση. Απλώς, φροντίστε να τον κρατάτε μακριά από ακραίες καιρικές συνθήκες και να του παρέχετε αρκετή άσκηση, γιατί είναι «couch potato» και μπορεί να ξεφύγει εύκολα στα κιλά.

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Μπουλντόγκ;

 Το Μπουλντόγκ δεν συγχέεται ποτέ με άλλες ράτσες σκύλων. Δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος και διαθέτει ένα γεροδεμένο σώμα, αρκετά χαμηλά στο έδαφος.

 Το κεφάλι του με τη πλακουτσωτή μυτούλα και το κοντό ρύγχος είναι ογκώδες και τετράγωνο. Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι να τα κρεμαστά μάγουλα και οι έντονες ρυτίδες στο μέτωπο.

 Το πάνω χείλος του στόματός του κρέμεται προς τα κάτω και το κάτω παρουσιάζει έναν προγναθισμό. Τα σαγόνια του είναι πελώρια και δυνατά. Επίσης, έχει φαρδείς ώμους και στήθος και κοντόχοντρα, αλλά στιβαρά ποδαράκια.

 Λόγω του ότι οι ώμοι του είναι πιο φαρδείς από τα πίσω πόδια και το κεφάλι του τεράστιο σε σχέση με το σώμα του, οι θηλυκές σκυλίτσες δυσκολεύονται να γεννήσουν τα κουτάβια τους χωρίς βοήθεια.

 Επιπλέον, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως το Μπουλντόγκ έχει ένα δικό του χαρακτηριστικό περπάτημα, λόγω του μυώδους κορμιού του.

 Παρά τις απεικονίσεις τους σε κινούμενα σχέδια ως άγρια ​​σκυλιά, τα σημερινά Αγγλικά Μπουλντόγκ εκτρέφονται για να είναι στοργικά και ευγενικά. Πράγματι, είναι αποφασιστικά και θαρραλέα, αλλά δεν είναι ποτέ πρόθυμα να ξεκινήσουν μια σκυλομαχία.

 Ταυτόχρονα, είναι αξιοπρεπή, φιλικά και παιχνιδιάρικα, αλλά μπορεί να γίνουν λίγο πεισματάρικα και προστατευτικά με την οικογένειά τους. Ως γνωστόν όμως, τα Μπουλντόγκ αγαπούν τους ανθρώπους.

 Το English Bulldog αποζητά τη προσοχή των ανθρώπων και δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από το να κουρνιάζει δίπλα στο αφεντικό του. Η στάση του ύπνου του με το κεφάλι ανάμεσα στα ποδαράκια του το κάνει πολύ χαριτωμένο και μπορεί να συνοδεύεται από ροχαλητό.

 Δυστυχώς, η ιδιαίτερη δομή του σώματος και του κεφαλιού του το κάνουν επιρρεπές κυρίως σε αναπνευστικά και αρθριτικά προβλήματα.

 Αν και τρισχαριτωμένος, αυτός ο σκύλος φλερτάρει πολύ με την παχυσαρκία γιατί δεν ασκείται αρκετά. Το υπερβολικό βάρος όμως τον στρεσάρει και μπορεί να επιδεινώσει τα παρόντα προβλήματα υγείας του.

 Το Μπουλντόγκ δεν είναι για όλους με την έννοια ότι είναι εκπληκτικά βαρύ για το μέγεθός του, και αν χρειαστεί να τον σηκώσετε μπορεί να δυσκολευτείτε αρκετά. Μέσα στο σπίτι, είναι μια «γλυκο»-πατάτα του καναπέ, γιατί είναι ένα γλυκούλι πλάσμα που κοιμάται σχεδόν όλη μέρα, μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα του.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος λατρεύει τα παιδιά, αλλά μην περιμένετε να περάσει ώρες κυνηγώντας μια μπάλα ή τρέχοντας μαζί τους στην αυλή.

 Υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι και στην αυλή, αλλά μετά από λίγο θα τον δείτε να αποσύρεται στην άκρη και να σας κοιτάζει χαρούμενος.

 Τι θα σας εκπλήξει σε ένα Bulldog
 • Μπορεί να είναι πεισματάρικο και τεμπέλικο με τη βόλτα του, αλλά είναι σημαντικό να ασκείται κάθε μέρα για να διατηρείται σε φόρμα.
 • Αυτή η ράτσα δεν αντέχει τη ζέστη και την υγρασία. Όταν αφήνετε το κατοικίδιό σας σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά για σημάδια υπερθέρμανσης και να το πάρετε αμέσως μέσα αν αρχίσει να ενοχλείται.
 • Μερικοί ιδιοκτήτες βάζουν παιδικές πισίνες γεμάτες με νερό σε ένα σκιερό σημείο για να ξαπλώνει όταν ο καιρός είναι ζεστός και όλοι είναι στον κήπο. Ωστόσο, είναι σκυλιά για σπίτι και δεν πρέπει να μένουν έξω όλη μέρα.
 • Είναι ευαίσθητο στο κρύο.
 • Ροχαλίζει έντονα και είναι επιρρεπές στην υπνική άπνοια. Πρέπει οπωσδήποτε να διατηρείτε το βάρος του στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Έχει πρόβλημα τυμπανισμού. Εάν στην περίπτωση του σκύλου σας η κατάσταση επιδεινωθεί, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Η κοντή μύτη του το κάνει επιρρεπές σε μια σειρά από αναπνευστικές παθήσεις.
 • Μπορεί να έχει συμπιεσμένα ρουθούνια που το δυσκολεύουν στην αναπνοή και ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Ο εν λόγω σκυλάκος είναι άπληστος με το φαγητό. Δεδομένου ότι παίρνει εύκολα βάρος, μπορεί γρήγορα να γίνει παχύσαρκος αν δεν προσέχετε τις ποσότητες που του δίνετε.
 • Λόγω του μεγέθους του κεφαλιού και του μετώπου του, δυσκολεύεται στη γέννα. Συνήθως χρειάζεται καισαρική τομή για να γεννήσει.
 • Είναι ευαίσθητο στην αναισθησία. Φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό πριν κάνετε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.
 • Για να αποκτήσετε ένα υγιές κατοικίδιο, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από εκτροφείο μαζικής αναπαραγωγής σκύλων, μη πιστοποιημένο εκτροφέα ή κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Βρείτε κάποιον αξιόπιστο που εξετάζει τα σκυλιά για γενετικές παθήσεις και τα αναπτύσσει με καλό χαρακτήρα.
 Ο χαρακτήρας του Bulldog

 Κοινωνικό, γλυκό, αλλά και με τη φήμη του θαρραλέου που τον κάνει εξαιρετικό φύλακα, το Μπουλντόγκ είναι ένας εραστής, όχι μαχητής. Είναι περισσότερο αξιοπρεπής παρά ζωηρός και έχει μια ευγενική και, περιστασιακά, πεισματάρικη συμπεριφορά.

 Ο χαρακτήρας του είναι φιλικός, ήρεμος και πράος. Μπορεί να μαθαίνει αργά, αλλά μόλις μάθει κάτι, σημαίνει ότι το έχει κατανοήσει απόλυτα. Δε συνηθίζει να γαβγίζει, καθώς η εμφάνισή του από μόνη της είναι αρκετή για να τρομάξει τους εισβολείς.

 Η ιδιοσυγκρασία του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Τα κουτάβια με καλό χαρακτήρα είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να προσεγγίσουν τους ανθρώπους.

 Αν επιλέξετε το κουτάβι σας από εκτροφέα, καλό είναι να συναντήσετε τουλάχιστον τον έναν από τους δύο γονείς για να διασφαλίσετε ότι και το δικό σας θα έχει καλή συμπεριφορά μεγαλώνοντας.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και τα Μπουλντόγκ χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση – έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες σε νεαρή ηλικία.

 Η κοινωνικοποίηση τον βοηθάει να γίνει ένας ολοκληρωμένος σκύλος μεγαλώνοντας. Η εγγραφή του σε ένα κέντρο εκπαίδευσης είναι μια εξαιρετική αρχή.

 Το να προσκαλείτε επισκέπτες στο σπίτι σας τακτικά, να τον πηγαίνετε σε πολυσύχναστα πάρκα και καταστήματα και σε χαλαρές βόλτες για να έρχεται σε επαφή με κόσμο, θα τον βοηθήσει στη βελτίωση των κοινωνικών του δεξιοτήτων.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Μπουλντόγκ διαφέρει πολύ από τους προγόνους του. Προερχόμενος από αρχαίους σκύλους τύπου Μαστίφ, αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Αγγλία. Η πρώτη αναφορά της ράτσας έγινε το 1500. Τότε πολλά άγρια ​​σκυλιά χρησιμοποιούνταν σε μια πρακτική που ονομαζόταν «δόλωμα ταύρου».

 Ουσιαστικά, οι διοργανωτές έριχναν στη μύτη του ταύρου άφθονο πιπέρι για να διεγείρουν τον σκύλο, ο οποίος με γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις επετίθετο στο ρύγχος του ταύρου.

 Υπήρχε η πεποίθηση πως όσο πιο πολύ ταλαιπωρούταν και βασανιζόταν ο ταύρος, τόσο πιο νόστιμο και τρυφερό θα ήταν το κρέας του στο μαγείρεμα.

 Αυτή η πρακτική αποτελούσε ένα επικερδές θέαμα της εποχής που είχε ριζώσει βαθιά στην αντίληψη των ανθρώπων. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των Άγγλων Προτεστάντων και της Κοινοπολιτείας να το σταματήσουν, η οριστική απαγόρευση του «Bullbaiting» ψηφίστηκε το 1835.

 Εκείνα τα Μπουλντόγκ ήταν ψηλότερα και βαρύτερα από τα σημερινά και εκρέφονταν για να είναι ιδιαίτερα ικανά στο αιματηρό θέαμα του «bullbaiting».

 Πολλοί άνθρωποι θαύμασαν την αντοχή, τη δύναμη και την επιμονή του Μπουλντόγκ και αποφάσισαν να διασώσουν τη ράτσα.

 Αφενός, διατήρησαν την εμφάνισή της ράτσας, αφετέρου, την εξέτρεφαν προκειμένου να έχει μια γλυκιά και ήρεμη προσωπικότητα και όχι την επιθετικότητα που απαιτούνταν για το αιματηρό «bullbaiting», στο οποίο συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση του Μπουλντόγκ. Τα επιθετικά και νευρωτικά σκυλιά δεν επιτρεπόταν να αναπαραχθούν. Εστιάζοντας την προσοχή τους στην ιδιοσυγκρασία των σκύλων, οι εκτροφείς το μεταμόρφωσαν στον ευγενικό και στοργικό σκύλο που βλέπουμε σήμερα.

 Ο πρώτος όμιλος της ράτσα του ιδρύθηκε το 1864, στον οποίο καταγράφηκε και το πρότυπο της ράτσας. Λίγο αργότερα έκλεισε και το 1874 ιδρύθηκε ο δεύτερος όμιλος,  ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος (AKC)  αναγνώρισε επίσημα το Μπουλντόγκ το 1890.

 Κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, αυτά τα σκυλιά ήταν κοντά στις 10 κορυφαίες ράτσες σε δημοτικότητα. Σήμερα, το Μπουλντόγκ κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 155 φυλών και ποικιλιών που έχουν καταχωρηθεί από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Το εν λόγω σκυλί είναι ένας θρίαμβος της ανθρώπινης ικανότητας να αποκαταστήσει μια ολόκληρη ράτσα και να την κάνει έναν επιθυμητό, ​​στοργικό κατοικίδιο μέσω προσεκτικών και εξειδικευμένων πρακτικών αναπαραγωγής.

 Το 1800, πόλεις όπως η Ρώμη ψήφισαν νόμους σύμφωνα με τους οποίους τα Μπουλντόγκ δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους ακόμη και με λουρί λόγω της αγριότητάς τους, και όμως, λίγα χρόνια αργότερα, είχε γίνει ήδη γνωστό ως ένα από τα πιο φιλικά και ήρεμα σκυλιά.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και αυτά είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το κατοικίδιό σας θα εμφανίσει όλα αυτά τα προβλήματα υγείας, απλώς καλό είναι να έχετε το νου σας.

 Είναι ένας υπέροχος σκύλος, αλλά πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα είστε πρόθυμοι να παρακολουθείτε στενά την υγεία του και ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση μπορεί να χρειαστεί.

 Κάποιες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν το σκυλί σας είναι:

 • Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (Cherry eye)
 • Εντρόπιο βλεφάρου
 • Ξηροφθαλμία
 • Βραχυκεφαλικό Σύνδρομο
 • Αντίστροφο Φτέρνισμα
 • Κουνήματα κεφαλιού
 • Παχυσαρκία
 • Εξάρθρωση επιγονατίδας
 • Δυσπλασία ισχίου
 • Προβλήματα ουράς
 • Δεμοδήκωση
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του English Bulldog

 Το τρίχωμα του Μπουλντόγκ σας πρέπει να είναι ίσιο, κοντό, με λεπτή υφή, λείο και γυαλιστερό. Έχει απαλό, χαλαρό δέρμα, ειδικά στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους.

 Το κεφάλι του είναι καλυμμένο με βαριές ρυτίδες και έχει δύο χαλαρές πτυχές στο λαιμό (από το σαγόνι μέχρι το στήθος), το λεγόμενο «προγουλάκι»!

 Αυτή η ράτσα έχει πολλά χρώματα και αποχρώσεις στο DNA της, όπως: στικτούς χρωματισμούς, φαιοκίτρινο, κόκκινο, λευκό, απαλό κίτρινο, μπεζ-καφέ κλπ. Το μαύρο χρώμα όμως δεν συναντάται συχνά σε αυτή τη ράτσα.

 Για να διατηρείτε το τρίχωμά του υγιές και λαμπερό, βουρτσίζετέ το μία φορά την εβδομάδα με μια βούρτσα με χοντρές τρίχες. Σκουπίζετε το πρόσωπό του με ένα υγρό πανί κάθε μέρα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο εσωτερικό των ρυτίδων του.

 Αφού πλύνετε καλά το πρόσωπό του, φροντίστε να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των ρυτίδων του. Μερικοί προτείνουν να τις σκουπίζετε με μωρομάντηλα που έχουν λανολίνη και αλόη βέρα.

 Εάν το δέρμα του σκύλου σας είναι ερεθισμένο στη περιοχή των ρυτίδων, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μια καταπραϋντική αλοιφή. Έπειτα, πλένετε τη μύτη του και απλώνετε βαζελίνη για να μένει απαλή και να μη ξεφλουδίζει.

 Εάν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να τον βουρτσίζετε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, θα μειώσετε κατά πολύ τη τριχόπτωση του φίλου σας.

 Άλλες ανάγκες περιποίησης περιλαμβάνουν τη φροντίδα των νυχιών και την οδοντική υγιεινή. Κόβετε τα νύχια του Μπουλντόγκ σας μία ή δύο φορές το μήνα.

 Βουρτσίζετε τα δόντια τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή καθημερινά, για να αφαιρέσετε την πέτρα και τα βακτήρια. Ξεκινήστε όταν το κουτάβι σας είναι μικρό, ώστε να συνηθίσει στην όλη διαδικασία και να μην έχετε φασαρίες.

 Καθώς τον περιποιείστε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στα αφτιά, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια.

 Τα αφτιά του πρέπει να μυρίζουν καλά, να μην έχουν πολύ κερί ή κόκκους και τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι από μισό έως 2 φλιτζάνια υψηλής ποιότητας σκυλοτροφής καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Αυτό βέβαια, θα το συζητήσετε λεπτομερώς με τον κτηνίατρο.

 Το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η τροφή που του αγοράζετε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να  διατηρεί το ιδανικό βάρος του, γιατί μια premium σκυλοτροφή καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες και του προσφέρει τον κορεσμό που χρειάζεται.

 Η φροντίδα που χρειάζεται το Bulldog

 Είναι δραστήριο σκυλί μέσα στο σπίτι και δεν απαιτεί πολλή άσκηση (αν και πρέπει να βγαίνει βόλτα κάθε μέρα για να μην παχαίνει). Αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για οποιοδήποτε διαμέρισμα, που προτιμά έναν χαλαρό τρόπο ζωής.

 Μετά από περίπου 15 λεπτά παιχνιδιού είναι έτοιμος για έναν υπνάκο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε μαζί για έναν περίπατο δύο ή τριών χιλιομέτρων. Εξίσου ευχαριστημένο θα είναι και με μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σας.

 Λόγω του σχήματος του προσώπου τους, δεν τα πάνε καλά με τη πολλή ζέστη και το κρύο. Αναπνέουν βαριά όταν ζεσταίνονται και η θερμότητα δεν διαχέεται φυσιολογικά στο σώμα τους. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοπληξία.

 Μόλις μισή ώρα σε έξω στους 30 βαθμούς κελσίου μπορεί να τα σκοτώσει. Φροντίστε να του έχετε το κλιματιστικό ανοιχτό και φρέσκο, καθαρό νερό όλη μέρα.

 Κρίνοντας από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως το Μπουλντόγκ δεν είναι καλός κολυμβητής. Καλό είναι να μένει μακριά από τη θάλασσα, τις λίμνες, τα ποτάμια και τις πισίνες για να μη πνιγεί. Σε περίπτωση που πάτε βόλτα στη φύση, το μάτια σας 14!

 Το Μπουλντόγκ δε εκπαιδεύεται εύκολα, αλλά μόλις μάθει και κατανοήσει κάτι, δεν το ξεχνάει ποτέ. Μαθαίνει καλύτερα μέσα από διασκεδαστικές προπονήσεις που περιλαμβάνουν επανάληψη και θετική ενίσχυση μέσω επιβραβεύσεων και ανταμοιβών φαγητού.

 Ο φιλικός χαρακτήρας και ο όγκος του τον κάνουν έναν εξαιρετικό σύντροφο για τα παιδιά, ακόμη και για τα πολύ μικρά. Αυτός ο σκύλος είναι πολύ ανεκτικός στα πειράγματα των παιδιών – αν και δεν θα πρέπει να τον φέρνουμε στα όριά του – και θα απομακρυνθεί μόλις κουραστεί.

 Επιβάλλεται να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και πάντα να επιβλέπετε το παιχνίδι μεταξύ τους για να αποτρέψετε κάποιο ατύχημα. Γενικά, κανένας σκύλος δεν πρέπει να μένει με ένα παιδί χωρίς επίβλεψη.

 Επίσης, δεν πρέπει να πλησιάζουν ποτέ κανέναν σκύλο ενώ κοιμάται ή τρώει και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουν να πάρουν την τροφή του.

 Λόγω της φύσης τους τα Μπουλντόγκ τα πηγαίνουν καλά και με άλλα κατοικίδια, σκύλους και γάτες. Ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο κοινωνικά απέναντι στα ξένα σκυλιά.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα σκυλί, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο