Καθαρισμός αφτιών σκύλου: Η πιο ανώδυνη μέθοδος!

 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται αρκετή περιποίηση και φροντίδα για να παραμείνουν ευτυχισμένοι και υγιείς.

 Παρ’ όλο που ορισμένες πτυχές της ρουτίνας των σκύλων, όπως το κόψιμο των νυχιών και ο καθαρισμός των δοντιών, συχνά πραγματοποιούνται από επαγγελματίες, ο καθαρισμός των αφτιών μπορεί να γίνει και στο σπίτι.

 Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα αφτιά του σκύλου σας. Η ηλικία, η ράτσα, το τρίχωμα και το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιου ζώου σας μπορούν να καθορίσουν τη συχνότητα.

 Γενικά, οι κτηνίατροι συνιστούν να καθαρίζετε τα αφτάκια του δικού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εάν ο σκύλος σας απολαμβάνει την κολύμβηση, θα πρέπει να τα καθαρίζετε πιο συχνά.

 Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

 Ακολουθούν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και συμβουλές για τον καθαρισμό των αφτιών του σκύλου σας.

 1. Συγκεντρώστε τα εργαλεία σας

 Εάν στον σκύλο σας δεν αρέσει να τον κρατάνε ή να τον περιποιούνται, η διαδικασία μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστη λόγω της ακαταστασίας που θα προκύψει.

 Να είστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα σύνεργα, όπως πετσέτες, κατάλληλα ρούχα, βαμβακερά επιθέματα ή γάζα και φυσικά, ένα καθαριστικό αφτιών. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε τσιμπιδάκια εάν ο σκύλος σας έχει πολλές τριχούλες στο εσωτερικό του αφτιού.

 Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βαμβακερές μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αφτιά του σκύλου σας. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στον ακουστικό πόρο και να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο την αφαίρεση κεριού και ακαθαρσιών.

 2. Ξεκινήστε με την περιποίηση

 Οι σκύλοι με πολύ τριχωτά αφτιά πρέπει να κουρεύονται πριν τον καθαρισμό. Αφαιρέστε τους κόμπους και καθαρίστε τις τρίχες γύρω από τον ακουστικό πόρο και το πτερύγιο του αφτιού.

 Εάν ο ακουστικός πόρος είναι πολύ τριχωτός, μπορείτε να βγάζετε μερικές τρίχες τη φορά για να είναι μεγαλύτερη η ροή του αέρα.

 3. Συγκρατήστε το σκύλο σας

 Εάν ο σκύλος σας είναι αρκετά μικρός, βάλτε τον σε ένα τραπέζι και τυλίξτε το χέρι σας γύρω του. Διαφορετικά, βάλτε το σκύλο σας να ξαπλώσει κάτω και γείρετε προς τα πάνω του για να τον αποτρέψετε από το να προσπαθήσει να σηκωθεί.

 Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε απαλά τον πήχη σας κοντά στη γνάθο του και να πιάσετε τον άνω αγκώνα του μπροστινού ποδιού του για να τον συγκρατήσετε πιο αποτελεσματικά.

 4. Εφαρμόστε καθαριστικό αφτιών

 Χρησιμοποιώντας το πτερύγιο του αφτιού του σαν χωνί, ρίξτε στο εσωτερικό του αφτιού καθαριστικό. Βεβαιωθείτε ότι δεν εισάγετε την άκρη του μπουκαλιού απευθείας στο αφτί. Χρησιμοποιήστε αρκετό διάλυμα, ώστε το υγρό να αρχίσει να ρέει προς τα έξω.

 5. Κάντε μασάζ στα αφτιά

 Κρατήστε το πτερύγιο και κάντε μασάζ στη βάση του αφτιού για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει να διαλυθεί το κερί και τα άλλα υπολείμματα που υπάρχουν στο εσωτερικό.

 6. Σκουπίστε τα υπολείμματα

 Αφού κάνετε μασάζ στα αφτιά του σκύλου σας, χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι ή ένα επίθεμα γάζας για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από το εσωτερικό του πτερυγίου και του άνω μέρους του αφτιού.

 7. Αφήστε τον σκύλο σας να κουνηθεί

 Ο σκύλος σας σίγουρα θα θέλει να κουνήσει το κεφάλι του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και τώρα είναι η ώρα να τον αφήσετε.

 Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων από το καθαριστικό και άλλων ακαθαρσιών από το εσωτερικό.

 Πιάστε το πτερύγιο και καθαρίστε το ξανά χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι ή μια γάζα. Ποτέ μην εισχωρείτε πιο βαθιά από όσο μπορεί να φτάσει το δάχτυλό σας.

 8. Δώστε στο σκύλο σας μια λιχουδιά

 Είστε στα μισά του δρόμου! Επιβραβεύστε το κατοικίδιό σας με μια λιχουδιά και επαναλάβετε τη διαδικασία και στο άλλο αφτάκι. Προσφέρετέ του άλλη μια λιχουδιά όταν τελειώσετε.

 Τι πρέπει να προσέξετε στον καθαρισμό των αφτιών του σκύλου σας

 Θα πρέπει να εξετάζετε συχνά τα αφτιά του σκύλου σας για να εντοπίσετε και να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Η υπερβολική έκκριση ουσιών ή ο πόνος και μόνο στο άγγιγμα του αφτιού δεν είναι φυσιολογικές ενδείξεις.

 Εάν συμβαίνει αυτό, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε λοιμώξεις, ακάρεα αφτιών ή άλλα προβλήματα που μπορεί να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή.

 Οποιαδήποτε ράτσα σκύλου μπορεί να αναπτύξει κάποια λοίμωξη ή να κολλήσει τσιμπούρια ή σπόρους στον ακουστικό της πόρο.

 Τα σκυλιά που πάσχουν από αλλεργίες ή εκείνα που κολυμπούν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μόλυνση στο εσωτερικό του αφτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χορηγήσετε στον δικό σας κάποιο ειδικό φάρμακο για τα αφτιά, που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας και μόνο.

 Εξετάζοντας τακτικά τα αφτιά του σκύλου σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποφυγή πιο επώδυνων προβλημάτων για το κατοικίδιό σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο