Φυσικό απωθητικό γατών: Αποδεδειγμένα οι top ιδέες

 Δυστυχώς, οι πληθυσμοί των αδέσποτων γατιών είναι πολυάριθμοι εκεί έξω και καλούμαστε να μοιραζόμαστε την ίδια γειτονιά μαζί τους, ελπίζοντας πως κάποια μέρα δεν θα βλέπουμε πια εγκαταλελειμμένα γατάκια. Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν κάποια εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τους γείτονές σας, προκειμένου να ζήσετε αρμονικά με τα αιλουροειδή που έχουν επιλέξει να φτιάξουν το σπίτι τους στο οικοδομικό σας τετράγωνο.

  Αν ψάχνετε φυσικό απωθητικό γατών, διαβάστε την ακόλουθη λίστα και θα ανακαλύψετε εύκολους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά των άγριων ή αδέσποτων γατιών, χωρίς να τα τραυματίσετε και να θέσετε τη ζωή τους σε κίνδυνο.

 • Καλύψτε τους κάδους απορριμμάτων σας ή σφραγίστε τα καπάκια με σχοινί.
 • Εάν οι γάτες σκαρφαλώνουν και περπατούν σε όλα τα αυτοκίνητα, μπορείτε να αγοράσετε ένα κάλυμμα αυτοκινήτου για να αποφύγετε τα ίχνη από τα πατουσάκια τους.
 • Για να κρατήσετε τις γάτες μακριά από κήπους, παρτέρια ή συγκεκριμένες περιοχές ιδιοκτησίας, διασκορπίστε αρωματικά αντικείμενα που δεν αρέσουν στην όσφρησή τους, όπως φρέσκες φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού, σπρέι με βιολογικό άρωμα εσπεριδοειδών, κατακάθι καφέ, ξύδι, καπνό, λάδι λεβάντας, λεμονόχορτο, σιτρονέλλα ή ευκάλυπτο.
 • Προσθέστε το φυτό rue (απήγανος) στους κήπους για να κρατήσετε τις γάτες έξω ή πασπαλίστε αποξηραμένο rue πάνω από τα φυτά. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό απωθητικό γατών.
 • Χρησιμοποιήστε πλαστικά χαλιά με την αιχμηρή πλευρά τους προς τα πάνω σε χώματα, κήπους, παρτέρια κλπ.
 • Τοποθετήστε απωθητικό πλέγμα για γάτες ή συρματόπλεγμα μέσα στο χώμα, αλλά φροντίστε οι αιχμηρές άκρες του να έχουν φορά προς τα κάτω για να μη τραυματιστούν οι ψιψίνες.
 • Τακτοποιήστε τα κλαδιά του κήπου σας στο έδαφος σαν να φτιάχνετε πλέγμα ή χρησιμοποιήστε πραγματικό υλικό περίφραξης πάνω από το χώμα για να τις αποθαρρύνετε από το να σκάβουν παντού.
 • Τοποθετήστε ξύλινα τσοπστικς, κουκουνάρια ή κλωνάρια βαθιά στο χώμα με τις κορυφές να απέχουν από το έδαφος περίπου 20 εκατοστά.
 • Τοποθετήστε μερικά πλαστικά πατάκια στο χώμα. Τα χαλάκια έχουν εύκαμπτες πλαστικές ακίδες που είναι αβλαβείς για τις γάτες και άλλα ζώα, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνουν το σκάψιμο.
 • Προμηθευτείτε ένα απωθητικό για γάτες, προκειμένου να τις κρατήσετε μακριά από το οπωροκηπευτικά σας. Θα βρείτε πολλά στο εμπόριο που λειτουργούν αποτελεσματικά και είναι ασφαλή για την υγεία τους.
 • Καλύψτε το εκτεθειμένο έδαφος σε παρτέρια με μεγάλες και ελκυστικές πέτρες κήπου για να αποτρέψετε τις γάτες από το σκάψιμο.
 • Εγκαταστήστε ένα υπερηχητικό απωθητικό για ζώα ή έναν ψεκαστήρα νερού που ενεργοποιείται με την κίνηση. Εντάξει, φυσικό απωθητικό γατών δεν είναι, αλλά κάνει δουλειά.
 • Αποκλείστε ή σφραγίστε τοποθεσίες στις οποίες εισέρχονται οι γάτες με συρματόπλεγμα ή απωθητικό πλέγμα για γάτες. Ελέγξτε όμως προσεκτικά ότι δε θα παγιδευτούν εκεί, ειδικά τα νεογέννητα γατουλίνια.
 • Παρέχετε υπαίθριο καταφύγιο. Τα καταφύγια πρέπει να είναι κρυμμένα για να διατηρούνται οι γάτες ασφαλείς και να τοποθετούνται σε απομονωμένες περιοχές μακριά από σημεία που δεν είναι ευπρόσδεκτες.
 • Τοποθετήστε ξύλινα κουτιά με άμμο ή σφάγνο, τα οποία απορροφούν το νερό – όχι πραγματική λεκάνη γάτας – σε στρατηγικές περιοχές, για να δώσετε στις γάτες μια επιλογή τουαλέτας και να μη πηγαίνουν στην αυλή του γείτονά σας. Φροντίστε να διατηρείτε αυτά τα κουτιά και τους χώρους καθαρούς και να αλλάζετε το περιεχόμενό τους τακτικά.
 • Καταπολεμήστε τη μυρωδιά των ούρων της γάτας ψεκάζοντας καλά την περιοχή με λευκό ξύδι ή προϊόντα με φυσικά ένζυμα. Το ξύδι ίσως είναι το καλύτερο απωθητικό για γάτες και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία τους.
 • Εάν εσείς ή οι γείτονές σας ταΐζετε τις γάτες, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα κάθε μέρα. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι γάτες τρέφονται σωστά και δε ψάχνουν στη γειτονιά για το επόμενο γεύμα τους. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν έξω όλη μέρα και οι περιοχές σίτισης πρέπει να καθαρίζονται αμέσως για να αποφευχθεί η προσέλκυση άλλων άγριων ζώων ή εντόμων.
 • Φυσικά, η στείρωση βοηθά στην επίλυση πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και τους διαφορετικούς ήχους που βγάζει μια γάτα, όπως το ουρλιαχτό και το «μαρκάρισμα» μιας περιοχής με τη μυρωδιά τους, δηλαδή τα ούρα τους.

 Με όλους τους παραπάνω τρόπους θα κρατήσετε τις γάτες μακριά από το παρτέρι με τα λουλούδια και τα λαχανικά σας, ενώ συγχρόνως, θα φροντίζετε τα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς σας και θα τα αποτρέπετε από ζημιές και φασαρία τη νύχτα. Όποιο φυσικό απωθητικό γατών κι αν επιλέξετε, φροντίστε να μη βλάψετε την υγεία τους. Τελικά, θα έχετε μια πανέμορφη γειτονιά και χαρούμενους γείτονες, τετράποδους και μη!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο