Γάτες συμπεριφορά: Τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις;

 Μήπως η συμπεριφορά της γάτας σας φαίνεται να είναι λιγάκι πιο περίεργη τώρα τελευταία μετά τη στείρωση σαν να αλλάζει κάτι σε ολόκληρη την ιδιοσυγκρασία της;

 Εάν ναι, τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και διατηρήστε την ψυχραιμία σας γιατί δεν είστε οι μόνοι γατογονείς που βλέπουν κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά της γάτας τους, ειδικά μετά την στείρωση.

 Βέβαια, οποιαδήποτε περίεργη ενέργεια ή αλλαγή εκ μέρους της δεν είναι αρκετή για να αρχίσετε να της φωνάζετε πως είναι τρελή. Ίσα ίσα, το πιθανότερο είναι πως φέρεται εντελώς φυσιολογικά!

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε 11 περίεργες συμπεριφορές για γάτες, να ανακαλύψουμε τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτές και να μάθουμε πως μπορείτε να ζείτε με αυτές, αν όχι ακόμη και να τις απολαμβάνετε!

 1. Η «κατρακύλα»

 Μήπως η γάτα σας πέφτει και κυλιέται στο έδαφος μπροστά από τα πόδια σας και στριφογυρνάει; Την έχει «ακούσει» από το catnip ή παίζει κάτι άλλο με τη συμπεριφορά γάτας;

 Η αλήθεια είναι πως όταν το κάνει αυτό, μάλλον προσπαθεί να σας πει πως αισθάνεται απόλυτα ασφαλής μαζί σας ή μπορεί να θέλει να προσελκύσει και λιγάκι το ενδιαφέρον σας.

 Βέβαια, είναι εξίσου πιθανό να θέλει απλώς να μαρκάρει την περιοχή αυτή ως δική της με αυτήν την περίεργη συμπεριφορά γάτας. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως παράγει και εκκρίνει ορμόνες που εξυπηρετούν ακριβώς αυτό τον σκοπό.

 2. Η επίδειξη της οπίσθιας όψης!

 Θα γνωρίζετε λογικά πως τα γατάκια ζητούν χάδια όταν καμπυλώνουν την πλάτη τους και κουνούν τον πισινό τους προς τα επάνω. Τι παίζει όμως και το δικό σας χώνει την ουρά του στα μούτρα σας;

 Όσο περίεργη κι αν σας φαίνεται αυτή η συμπεριφορά γάτας, πρόκειται για ένα κομπλιμέντο. Επί της ουσίας, η ψιψινέλ δηλώνει πως αισθάνεται αρκετά άνετα κοντά σας και σας δίνει την ευκαιρία να πάρετε μια μυρωδιά σαν να είστε γάτα.

 Τα καλά νέα της υπόθεσης είναι πως δεν είστε πράγματι υποχρεωμένοι να το κάνετε! Μπορείτε απλώς να την χαϊδέψετε απαλά ή να την ξύσετε στο σημείο που ξέρετε πως την ξετρελαίνει.

 3. Η κάλυψη των ακαθαρσιών

 Κατά έναν αρκετά μυστηριώδη τρόπο οι αδέσποτες και κατοικίδιες γάτες χρησιμοποιούν τις ακαθαρσίες τους ως ένα ενεργό κομμάτι του επικοινωνιακού ρεπερτορίου τους.

 Κάποιες θέλουν να παρουσιάζουν τα εκθέματα τους σε κοινή θέα και για αυτό δεν τα καλύπτουν, ενώ άλλες προτιμούν να κρύβονται για να κάνουν την ανάγκη τους και μετά να τα καλύπτουν.

 Συνηθέστερα, στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι αδέσποτες γάτες, ενώ στη δεύτερη οι κατοικίδιες. Ο λόγος έχει να κάνει με την εδαφικότητα και με τον αν προκειται για μια φοβισμένη γάτα απέναντι σε άλλα γατιά.

 4. Το κρυμμένο φαγητό

 Υπάρχουν γάτες οι οποίες είναι αρκετά επιλεκτικές με το φαγητό τους, όπως ακριβώς και ορισμένοι άνθρωποι. Άλλες πάλι καθαρίζουν το μπολάκι τους σε δευτερόλεπτα!

 Βέβαια, υπάρχουν και αυτές που κρύβουν ένα μέρος του φαγητού τους μόλις ολοκληρώσουν το γεύμα τους. Πρόκειται για ενστικτώδεις συμπεριφορές που γίνεται για λόγους ασφαλείας και προστασίας του από άλλες γάτες.

 5. Η κατάποση πλαστικού

 Γυρίζετε σπίτι κρατώντας τις σακούλες του supermarket και πριν καν το καταλάβετε, βλέπετε πως η αρσενική γάτα σας αρχίζει να γλείφει μανιωδώς μια πλαστική σακούλα που σας ξέφυγε.

 Αν είναι νεαρής ηλικίας, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τώρα βγάζει δοντάκια και είναι πολύ πιθανό να την ανακουφίζει η υφή του πλαστικού.

 Εξίσου πιθανό είναι η σακούλα αυτή να έχει μια πραγματικά ωραία γεύση για τον γάτο. Παρόλα αυτά, το πλαστικό παραμένει άκρως επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή εντερική απόφραξη, οπότε πρέπει να απομακρύνετε τη σακούλα άμεσα.

 6. Η κατανάλωση γρασιδιού από την γάτα

 Μπορεί πράγματι οι γάτες να είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αρέσκονται καμιά φορά στην κατανάλωση γρασιδιού. Είναι κι αυτός βλέπετε ένας τρόπος να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φυτικές ίνες!

 7. Ο σαρκασμός και η ειρωνεία

 Το πιθανότερο είναι πως δεν θα δείτε ποτέ τη γατούλα σας να σας κοιτάζει με αυτό το τρόπο. Πρόκειται όμως για μια αρκετά κοινή συμπεριφορά κυρίως για τις αρσενικές γάτες.

 Αυτό που κάνουν είναι να συλλέγουν φερμορμόνες που έχουν αφήσει άλλες γάτες στο περιβάλλον. Καθώς οι φερομόνες παγιδεύονται από τη γλώσσα, μένουν στους πόρους που βρίσκονται στο επάνω μέρος του στόματος, προκαλώντας στις γάτες ένα ειρωνικό μειδίαμα.

 8. Το κλείσιμο του ματιού

 Έχει τύχει να αναρωτηθείτε ποτέ γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα και ξαφνικά αρχίζει να με φλερτάρει, κλείνοντας σας το ένα μάτι;

 Η αλήθεια είναι πως το φλερτ αποτελεί μονάχα έναν τρόπο να ερμηνεύσετε αυτή την κίνησή της. Είναι σχεδόν σαν να σας στέλνει ένα πεταχτό φιλί.

 Μάλιστα, αν γίνεται με αργό ρυθμό, τότε αποτελεί το μέγιστο κομπλιμέντο για εσάς! Μπορείτε να κάνετε το ίδιο ακριβώς, ανοιγοκλείνοντας απαλά τα μάτια σας για να της δείξετε πως κι εσείς την αγαπάτε.

 9. Το ξύσιμο των νυχιών

 Θαυμάζετε την μαγευτική ομορφιά της γάτας Σιάμ που έχετε την τύχη να αποκαλείτε ως κατοικίδιο σας, όταν ξαφνικά η κυρία αρχίζει να ξύνει μανιωδώς τα νύχια της στον καναπέ με τα ποδαράκια της.

 Πριν αρχίσετε να της φωνάζετε, σκεφτείτε πως αποτελεί κατάλοιπο από την παιδική της ηλικία. Θυμάστε τότε που ήταν γατάκι και πείραζε με τα ποδαράκια της την κοιλίτσα της μαμάς της για να πιει γαλατάκι; Ε, αυτό είναι!

 Κατά την ενηλικίωση,  αυτή η συμπεριφορά γάτας πρόκειται για ένα σημάδι πως είναι ικανοποιημένη και απόλυτα χαρούμενη με όλα όσα της προσφέρετε. Παράλληλα όμως, έχει το νου της να σας πει πως αυτός ο χώρος της ανήκει.

 Επιπλέον, αυτή η χαρακτηριστική κίνηση των πίσω ποδιών της πραγματοποιείται πριν και μετά το ζευγάρωμα με την αρσενική γάτα, όπως επίσης και όταν πρόκειται να επιτεθεί στο θήραμά της.

 10. «Κλείσε το κινητό!»

 Μιλάμε φυσικά για το κλασικό φαινόμενο κατά το οποίο μιλάτε στο κινητό σας ή πληκτρολογείτε κάτι στον υπολογιστή κι εκείνη μπαίνει εμπόδιο και χώνεται στη μέση. Είναι επειδή ζηλεύει και θέλει την προσοχή σας. Για αυτό, κλείστε το κινητό και αρχίστε το παιχνίδι!

 11. Το σκούντημα του κεφαλιού

 Περπατάτε αμέριμνοι μέσα στο σπίτι, όταν ξαφνικά η γατούλα σας πετάγεται από το πουθενά και αρχίζει να σας σκουντάει το πόδι απαλά με το κεφάλι της.

 Μην απορείτε γιατί κρύβονται οι γάτες και ξαφνικά πετάγονται μπροστά σας – αυτές οι συμπεριφορές της γάτας είναι επειδή της ανήκετε.

 Όποιος είπε πως οι γάτες είναι περίεργες και είναι δύσκολο να τις καταλάβουμε, έχει απόλυτο άδικο!

 Στην πραγματικότητα, όλες οι συμπεριφορές της γάτας είναι πιθανό να ερμηνευτούν κατάλληλα και να βγάζουν νόημα ακόμη και για τον πιο σκεπτικό ιδιοκτήτη που αναρωτιέται γιατί η γάτα μου αλλάζει συμπεριφορά στα καλά καθούμενα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις απομυθοποιήσουμε.

 Μήπως υπάρχει κάποια άλλη συμπεριφορά εκ μέρους της γάτας σας που δεν καταλαβαίνετε; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας την αναφέρετε!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο