Κατοικίδιο κουνέλι: Η ολοκληρωμένη φροντίδα του!

 Τα κουνέλια είναι μοναδικά κατοικίδια ζώα και χουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες για να ζήσουν μια μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Ακολουθούν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να φροντίσετε σωστά και επαρκώς το κουνέλι σας.

 Βήμα 1: Ρύθμιση ασφαλούς εσωτερικού χώρου

 Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διατηρήσετε ένα κουνέλι σε εσωτερικό χώρο. Μπορεί να ζήσει ελεύθερα σε ένα δωμάτιο με τη κατάλληλη προστασία για λαγουδάκια ή να φυλάσσεται σε μια συρμάτινη περίφραξη για κουτάβια, σε ένα «διαμέρισμα» κουνελιών ή σε ένα μεγάλο κλουβί για κουνέλια.

 Εάν φυλάσσεται σε εσωτερικό χώρο, τότε αυτός πρέπει να είναι πάντα αρκετά μεγάλος, για να μπορεί να χοροπηδάει άνετα. Θα πρέπει όμως να το αφήνετε ελεύθερο μέσα στο σπίτι καθημερινά για μερικές ωρίτσες, προκειμένου να γυμνάζεται.

 Βεβαιωθείτε ότι η κύρια τοποθεσία του κουνελιού σας δεν είναι απομονωμένη από εσάς και την οικογένειά σας. Ένα οικογενειακό δωμάτιο ή ένα σαλόνι είναι το κατάλληλο μέρος για να τοποθετήσετε το «σπίτι» του.

 Βήμα 2: Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το κουνελάκι

 Τα κουνέλια χρειάζονται χώρο για να τρέξουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για το κατοικίδιό σας και για να προστατέψετε τα υπάρχοντά σας, θα χρειαστεί να στεγανοποιήσετε προσεκτικά την περιοχή.

 Αυτό περιλαμβάνει το να καλύψετε όλα τα καλώδια με πλαστικό ή εύκαμπτο σωλήνα ή να τα τοποθετήσετε ψηλά για να μη τα φτάνει και τα μασουλάει.

 Αν δε θέλετε να ροκανίσει τα σοβατεπιά, μπορείτε να τα καλύψετε με πλαστικά προστατευτικά. Θα πρέπει επίσης να αποκλείσετε ορισμένες περιοχές, καθώς στα κουνέλια αρέσει να μασούν τη κάτω πλευρά του κρεβατιού, τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σε ράφια, τα φυτά του σπιτιού και πολλά άλλα πράγματα του σπιτιού.

 Βήμα 3: Παρέχετέ του φρέσκο ​​σανό

 Η διατροφή του πρέπει να αποτελείται κυρίως από χόρτο, γι’ αυτό προμηθευτείτε μια μεγάλη ποσότητα για να καταναλώνει καθημερινά. Στα μωρά κουνέλια θα πρέπει να δίνετε αλφάλφα και στα ενήλικα σανό Timothy, σανό χόρτου ή σανό βρώμης.

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ταΐστρα η οποία το διατηρεί στεγνό, καθαρό και προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή για τον μικρό σας φίλο. Θα τη βρείτε πραγματικά πολύ χρήσιμη και εξυπηρετική.

 Βήμα 4: Παρέχετέ του φρέσκα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και φρέσκο ​​νερό

 Προσθέστε στο σανό του κουνελιού σας φρέσκα λαχανικά και pellet πλούσια σε φυτικές ίνες (σε περιορισμένες ποσότητες για ενήλικα κουνέλια). Συγχρόνως, φροντίστε να έχει καθημερινά πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό.

 Βήμα 5: Τοποθετήστε μια τουαλέτα για κουνέλια

 Τα κουνέλια έχουν μια φυσική τάση να κάνουν τις ακαθαρσίες τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Επωφεληθείτε από αυτό, τοποθετώντας μια μεσαίου μεγέθους τουαλέτα γάτας ή ένα ρηχό κάδο κοντά στα μπολ φαγητού/νερού και στην ταΐστρα σανού.

 Τοποθετήστε μια λεπτή στρώση ανακυκλωμένων εφημερίδων με άμμο pellet, στο κάτω μέρος της λεκάνης. Στη συνέχεια, βάλτε το σανό από πάνω. Στα κουνέλια αρέσει να τρώνε σανό και ταυτόχρονα να κάνουν την ανάγκη τους, οπότε αυτό θα τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους.

 Μη σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο για γάτες από άργιλο ή σε σβόλους,  όπως επίσης και ρινίσματα ξύλου, γιατί δεν είναι ασφαλή για την υγεία τους.

 Βήμα 6: Εμπλουτίστε το περιβάλλον διαβίωσης του μικρού κούνελου

 Τα κουνέλια βαριούνται σχετικά εύκολα. Ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα χρειάζονται χώρο για να αθλούνται και πνευματική τόνωση.

 Τα κάστρα από χαρτόνι είναι υπέροχα για το χνουδωτά σας φιλαράκι, επειδή ξοδεύει ώρες μασώντας τα και παίζοντας με αυτά. Την ίδια στιγμή, αποτελούν ένα ήσυχο καταφύγιο για εκείνο όταν χρειάζεται να απομονωθεί και να χαλαρώσει. Μπορείτε επίσης να του αγοράσετε και μερικά παιχνίδια για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον.

 Βήμα 7: Καλλωπίστε το κουνέλι σας

 Τα κουνέλια είναι από τη φύση τους καθαρά ζώα και πλένονται συχνά. Ακόμα και έτσι, όμως, πρέπει να περιποιείστε και να βουρτσίζετε το τρίχωμά του τακτικά, γιατί μπορεί να καταπιεί τις περιττές τρίχες και να έχει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

 Το τακτικό κόψιμο των νυχιών είναι επίσης σημαντικό επειδή τα μακριά νύχια μπορεί να κολλήσουν πάνω σε αντικείμενα ή να γυρίσουν προς τα μέσα και να του προκαλέσουν πόνο και δυσκολία στο βάδισμα.

 Μαζί του δεν θα χρειαστεί να είστε με μια σκούπα στο χέρι, ούτε θα το κυνηγάτε από πίσω για να μαζεύετε τις τρίχες από το πάτωμα, καθώς τα κουνέλια εμφανίζουν τριχόπτωση δύο φορές το χρόνο.

 Βήμα 8: Επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο

 Τα κουνέλια είναι θηράματα και ως εκ τούτου, το φυσικό τους ένστικτο του υπαγορεύει να κρύβουν τυχόν συμπτώματα ασθένειας για να προστατευθούν. Από τη μεριά σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το κατοικίδιό σας για να βεβαιωθείτε ότι τρώει, πίνει και πηγαίνει τουαλέτα καθημερινά.

 Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο. Δεν θα πρέπει όμως να περιμένετε να αρρωστήσει για να το πάτε στον γιατρό. Οι προληπτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την εξασφάλιση της υγείας του.

 Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο κτηνίατρος ελέγχει τα αφτιά, τα μάτια, τα δόντια και το πεπτικό σύστημα για να βεβαιωθεί ότι το κουνελάκι είναι υγιές. Τέλος, σκεφτείτε να το στειρώσετε. Η στείρωση μπορεί να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά, να βελτιώσει τις συνήθειες και τη συνολική υγεία του κουνελιού σας.

 Βήμα 9: Κατανοήστε τη μοναδική γλώσσα και τη συμπεριφορά τους

 Ως κατοικίδια ζώα, τα κουνέλια είναι διαφορετικά από τις γάτες και τους σκύλους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσετε το πώς σκέφτονται για να καταφέρετε να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί.

 Παρατηρώντας και φροντίζοντας τις φυσικές τάσεις του κουνελιού σας, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μαζί του.

 Αν θέλετε ένα μικρό κατοικίδιο για μέσα στο σπίτι, αλλά δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες ενός σκύλου ή μιας γατούλας, το κουνέλι είναι ιδανικό κατοικίδιο για σας. Δεν χρειάζεται τεράστιο χώρο για να ζήσει, ούτε υπερβολικά χάδια. Με τη σωστή φροντίδα και περιποίηση του ζωντανού θα έχετε μια τρισχαριτωμένη παρουσία μέσα στο σπίτι σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο