Cane Corso: Ένας τρομερά ταλαντούχος σκύλος!

Το Cane Corso είναι ένας σκύλος εργασίας που αναπτύχθηκε για να φυλάει την  ανθρώπινη ιδιοκτησία και να κυνηγάει μεγάλα θηράματα. Ο δυναμικός χαρακτήρας και το αθλητικό κορμί τους ταιριάζουν καλύτερα σε έμπειρους γονείς κατοικίδιων ζώων που έχουν μεγάλη και περιφραγμένη αυλή.

 Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα Cane Corso, θα χρειαστεί να τον κρατάτε πάντα σε εγρήγορση. Διαφορετικά, μπορεί να βρει τους δικούς του τρόπους για να μειώσει την πλήξη του, και ως αποτέλεσμα, να οδηγηθεί σε καταστροφική συμπεριφορά.

 Εάν μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας άφθονο χώρο, άσκηση και εκπαίδευση, τότε αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς!

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 58 με 69 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 40 με 55 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κάνε Κόρσο;

 Το Cane Corso είναι μια ράτσα σκύλου που προορίζεται για κάποιον που θέλει σοβαρά να έχει ένα σκύλο ως σύντροφο και που μπορεί να του παρέχει τη σταθερή και στοργική καθοδήγηση που χρειάζεται για να γίνει ένας υπέροχος χαρακτήρας.

 Είναι σκύλος αποκλειστικά για οικογένεια. Μην περιμένετε να κάνει παρέα με όλους όσους συναντάει έξω, γιατί δεν ενδιαφέρεται τόσο για ανθρώπους ή άλλα ζώα εκτός της οικογένειάς του. Οι δικοί του όμως θα έχουν την αμέριστη πίστη και προστασία του.

 Πρέπει πάντα να τον κρατάτε σε εγρήγορση, δίνοντάς του κάτι να κάνει. Δεν είναι πρόθυμος να ξαπλώνει όλη την ημέρα και θα βρει τη δική του «δουλειά» αν δεν του την προσφέρετε εσείς είτε αυτό είναι να τρέχει στον φράχτη και να γαβγίζει στους περαστικούς είτε να σκάβει τρύπες στην αυλή είτε να μασουλάει τα έπιπλά σας.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Κάνε Κόρσο!
  • Το κοντό τρίχωμά του διατίθεται σε μαύρες, ανοιχτές και σκούρες αποχρώσεις του γκρι, ανοιχτόχρωμες και σκούρες αποχρώσεις φαιοκίτρινου και σε κόκκινο. Οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα μπορεί να έχει ένα πολύχρωμο μοτίβο με ακανόνιστες λωρίδες ανοιχτού και σκούρου χρώματος.
  • Είναι ένας σκύλος εργασίας που χρειάζεται πολλή πνευματική και σωματική διέγερση.
  • Δεν είναι εκδηλωτικός, αλλά απολαμβάνει να επικοινωνεί με τους ανθρώπους του με απίστευτους ήχους σκυλιών, ρουθουνίσματα και άλλες λεκτικές εκφράσεις.
  • Απαιτεί αρκετή κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση και άσκηση για να είναι ένας καλός σύντροφος.
  • Τα κιτρινόφαια ή κόκκινα Κάνε Κόρσο συνήθως έχουν μαύρη ή γκρι μουσούδα.
 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Corso είναι ένα από τα πολλά σκυλιά τύπου Mastiff. Αναπτύχθηκε στην Ιταλία και λέγεται ότι προέρχεται από τα ρωμαϊκά σκυλιά πολέμου. Αυτός ο σκύλος κτράφηκε για να κυνηγάει θηράματα και να φυλάει την ανθρώπινη ιδιοκτησία. Η δουλειά του όμως περιελάμβανε να συγκεντρώνει γουρούνια ή βοοειδή και να τα οδηγάει στην αγορά.

 Η λέξη «cane» είναι η λατινική λέξη για τον σκύλος και προέρχεται από τη λέξη «canis». Η λέξη «corso» μπορεί να προέρχεται από το «cohors», που σημαίνει σωματοφύλακας, ή από το «corsus», μια παλιά ιταλική λέξη που σημαίνει στιβαρός.

 Καθώς η γεωργία γινόταν ολοένα και πιο μηχανοποιημένη, η συμβολή του Κάνε Κόρσο στη αγροτική ζωή μειωνόταν, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο πληθυσμός της ίδιας της ράτσας, πλησίαζοντας στην εξαφάνιση. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1970 οι λάτρεις των σκύλων εργάστηκαν για την συστηματική εκτροφή και ανάπτυξη ράτσας εκ νέου.

 Το σωματείο «Amatori Cane Corso» ιδρύθηκε το 1983 και η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία αναγνώρισε τη ράτσα το 1996. Ένας άντρας ονόματι Michael Sottile εισήγαγε το πρώτο Corso στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1988. Η Διεθνής Ένωση Cane Corso ιδρύθηκε το 1993.

 Τελικά, ο όμιλος της ράτσας επιδίωξε την αναγνώριση από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, το οποίο έγινε τελικά το 2010. Σήμερα, η ράτσα διοικείται από την Ένωση Cane Corso της Αμερικής.

 Ο χαρακτήρας του Κάνε Κόρσο

 Η ιστορία του Corso τον περιγράφει ως έναν σκύλο με «έντονο ταπεραμέντο, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση». Αυτός ο τύπος χαρακτήρα όμως μπορεί να αποβεί δίκοπο μαχαίρι και θα σας εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε με αυτό.

 Με έναν αισιόδοξο, συνεπή και δυναμικό ιδιοκτήτη που έχει καθιερώσει τον ρόλο του «αρχηγού της αγέλης» και εμποδίζει τον σκύλο να περιπλανιέται μόνος του, το Corso μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός οικογενειακός φίλος που δεν είναι ποτέ επιθετικός αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

 Εντούτοις, αν αφεθεί σε λάθος χέρια, μπορεί να γίνει απείθαρχος, επιθετικός και να αποτελέσει κίνδυνο για τους ξένους.

 Ο ιδανικός Corso είναι υπάκουος και στοργικός με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο όμως χρειάζεται κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Αν φοβάστε, δεν τα πηγαίνετε καλά ή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε έναν μεγαλόσωμο και δυνατό σκύλο, μη σκεφτείτε να αποκτήσετε αυτή τη ράτσα.

 Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται και η εξυπνάδα του. Αν τη συνδυάσετε με την οξυδέρκειά και την αυταρχική του φύση, καταλαβαίνετε εύκολα πώς θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο σπίτι χωρίς σταθερό αφεντικό και όρια.

 Είναι σημαντικό να του μάθετε από την αρχή τους κανόνες του σπιτιού γιατί θα δοκιμάσει τα όρια σας όσο δεν πάει και φυσικά, να είναι όλη η οικογένεια συνεπείς και σταθεροί χαρακτήρες απέναντί του. Αρχικά, θα ξεκινήσετε με την εντολή «Κάτσε» ή «Κάτω» πριν τον ανταμείψετε με ένα γεύμα, λιχουδιές ή παιχνίδι και θα το τηρείτε καθημερινά.

 Σταθερότητα και αυστηρότητα δεν σημαίνει να χτυπάτε το σκύλο σας. Αυτό όχι μόνο στέλνει λάθος μήνυμα, αλλά είναι επικίνδυνο και εγκληματικό. Ο ευαίσθητος Corso κατανοεί τον τόνο της φωνής και ανταποκρίνεται καλά στους επαίνους και τις ανταμοιβές όταν έχει κάνει κάτι που σας αρέσει, καθώς και σε σταθερές, γρήγορες διορθώσεις και συνεπή επιβολή κανόνων όταν δεν σας αρέσει αυτό που κάνει.

 Το να είστε ήρεμοι, ήσυχοι και σίγουροι για τον εαυτό σας θα δημιουργήσει μια σταθερή και στοργική σχέση με το σκύλο σας περισσότερο απ’ ότι ένα ξέσπασμα θυμού. Η συνέπεια θα του επιτρέψει να χαλαρώσει και να καταλάβει ότι εσείς είστε επικεφαλής.

 Βοηθήστε τον να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, επιτρέποντάς του να περνάει χρόνο μόνος του. Αφήστε τον για παράδειγμα ελεύθερο σε έναν ασφαλή περιφραγμένο χώρο ή στο κλουβί του όταν εσείς είστε απασχολημένοι στο σπίτι και δεν μπορείτε να τον επιβλέπετε.

 Όπως κάθε σκύλος, το Corso χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση. Όσο περισσότερο συναναστρέφεται με ανθρώπους και άλλα ζώα, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να καθορίσει ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά και να διαμορφώσει έναν σωστό χαρακτήρα.

 Σύμφωνα με το ιταλικό πρότυπο ράτσας, το Corso θα πρέπει να είναι αδιάφορο όταν τον πλησιάζουν και θα πρέπει να αντιδράει μόνο όταν υπάρχει πραγματική απειλή. Ο φυσιολογικός χαρακτήρας αυτού του σκύλου του επιτρέπει να λειτουργεί κάτω από υψηλά επίπεδα στρες με μεθοδικότητα και πειθαρχία.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

Το Cane Corso είναι γενικά ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

  • Δυσπλασία ισχίου
  • Ανωμαλίες των βλεφάρων, όπως το εντρόπιο, το εκτρόπιο και το cherry eye
  • Ψώρα (η οποία μπορεί να είναι κληρονομική)
  • Γαστρική διάταση/συστροφή, επίσης γνωστή ως φούσκωμα.
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Corso έχει ένα κοντό, σκληρό τρίχωμα και ένα ελαφρύ υπόστρωμα. Μπορεί να το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως μαύρο, γκρι, κόκκινο ή φαιοκίτρινο με κάποια να εμφανίζουν ένα πολύχρωμο μοτίβο στη γούνα τους.

 Αυτό το σκυλί περνάει από το στάδιο της έντονης τριχόπτωσης το πολύ δύο φορές το χρόνο. Εκείνη τη περίοδο, θα χρειαστεί να σκουπίζετε συχνότερα, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν θα έχετε πρόβλημα με τη τριχόπτωση.

 Εάν σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο το Corso σας σε τακτική βάση, συνηθίστε το σε αυτήν την διαδικασία από μικρή ηλικία. Κάντε το μπάνιο κάθε εβδομάδα όταν είναι κουτάβι, μαθαίνοντάς του την εντολή «Μπάνιο», ώστε να μάθει να το περιμένει και να το αποδέχεται. Δώστε του πολλούς επαίνους και ανταμοιβές για να γλυκάνετε την όλη διαδικασία.

 Καλό είναι επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν μπορείτε να πλένετε τα δόντια του καθημερινά ακόμα καλύτερα, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν δεν τα φθείρει φυσικά, αλλά με πολύ προσοχή. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Σε περίπτωση που δεν είστε έμπειροι πάνω σε αυτό, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αυτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς καλλωπίζετε τον φιλαράκο σας, ελέγχετε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στο πόσο τρώει ένα Κάνε Κόρσο, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για αυτό το σκυλί είναι 4 έως 5 φλιτζάνια ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα ή τρία γεύματα. Βέβαια, η ποσότητα του φαγητού του εξαρτάται και από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Αυτή η σκληρά εργαζόμενη ράτσα χρειάζεται αρκετή σωματική δραστηριότητα για να παραμείνει σε φόρμα. Σχεδιάστε να τον πηγαίνετε για ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, πρωί και βράδυ, κάθε μέρα.

 Ωστόσο, όσο είναι ακόμα κουτάβιά, το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, επομένως, ενώ χρειάζονται περισσότερους περιπάτους για να εκτονώνουν την ενέργειά τους, αυτές οι βόλτες θα πρέπει να είναι πιο σύντομες και πιο αργές.

 Για πνευματική τόνωση, δώστε σε αυτόν τον σκύλο δουλειά. Η καλή απασχόληση για έναν Corso περιλαμβάνει τη βοσκή ζώων, την εκμάθηση τεχνασμάτων, την εξάσκηση δεξιοτήτων υπακοής ή τη συμμετοχή σε ένα άθλημα σκύλων.

 Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Χωρίστε το για παράδειγμα σε 10 λεπτά το πρωί και 10 το βράδυ.

 Το Cane Corso είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί. Είναι προστατευτικός με τα παιδιά της οικογένειάς του και είναι γνωστό ότι τα «υπερασπίζεται» σε κάθε περίπτωση.

 Όπως με κάθε ράτσα, θα πρέπει πάντα να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 Αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά και κατοικίδια και μάθει ότι είναι μέλη της αγέλης του, θα συμβιώνει καλά μαζί τους. Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία, για να  δώσετε σε ένα σκυλάκι τη στοργή και την αγάπη που τόσο χρειάζεται.

 Εν ολίγοις, το Κάνε Κόρσο είναι ένα φοβερό σκυλί που λατρεύει να εκπληρώνει έναν σκοπό που του ανατίθεται και να συμμετέχει σε δραστηριότητες με την οικογένειά του.

 Μαζί του θα πρέπει να είστε δυναμικοί, συνεπείς και σταθερείς, γιατί αυτός ο σκύλος δεν αστειεύεται όταν θέλει να πάρει το πάνω χέρι. Με τη κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα, θα αποκτήσετε ένα πανέξυπνο και υπέροχο σκυλί που θα λατρέψει τα παιδιά σας και θα σας προστατεύει πάντα!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο