Αδέσποτα ζώα: Πώς θα βρεις άμεσα τον ιδιοκτήτη!

 Δυστυχώς, πολλοί είναι οι σκύλοι και οι γάτες που εγκαταλήφθηκαν ή χωρίστηκαν με κάποιον τρόπο από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε ένα καταφύγιο, όπου παρέμειναν στα αζήτητα. Για την ώρα, όμως, εστιάσουμε στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο ο ιδιοκτήτης έχασε το κατοικίδιό του.

 Οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να χαθούν γρήγορα για διάφορους λόγους, και ακόμα και οι πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι λάτρεις των κατοικίδιων ζώων μπορούν να χάσουν τα ίχνη των αγαπημένων τους φίλων.

 Μάλιστα, ακόμα και σε ένα καταφύγιο με εκατοντάδες αδέσποτα ζώα, οι γάτες είναι πιο επιρρεπείς στο να χαθούν οριστικά, επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα, ώστε να τις επανασυνδέσετε με επιτυχία με τους ανθρώπους που τις αγαπούν.

 Συμβουλές για να παρέχετε βοήθεια σε αδέσποτα σκυλιά και γάτες

 Αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε τα αδέσποτα ζώα; Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Εάν ο σκύλος ή η γάτα που βρήκατε δεν έχει ετικέτα με τη ταυτότητά του/της, παρέχετε στο χαμένο ζωάκι μια προσωρινή ταυτότητα που να περιλαμβάνει το όνομα και το τηλέφωνό σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν το κατοικίδιο χαθεί για δεύτερη φορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας επιστραφεί.
  • Εάν τα χαμένα κατοικίδια είναι στο δρόμο για εβδομάδες ή μήνες, θα είναι βρώμικα, αδύναμα και πιθανώς ταλαιπωρημένα από ψύλλους, παρόλο που μπορεί να έχουν δραπετεύσει από ένα υπέροχο σπίτι. Επομένως, μην υποθέσετε ότι ένα ζώο έχει παραμεληθεί ή εγκαταλειφθεί μόνο και μόνο επειδή φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση.
  • Τα ζώα που βρέθηκαν θα πρέπει να μεταφερθούν σε έναν τοπικό κτηνίατρο ή καταφύγιο, όπου θα γίνει ο έλεγχος για μικροτσίπ, για να βρεθούν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
  • Διαβάστε τη νομοθεσία για αδέσποτα ζώα για να είστε σίγουροι για τις νομικές υποχρεώσεις σας εάν βρείτε έναν άστεγο σκύλο ή γάτα. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές, την φιλωζωϊκή της περιοχής σας ή την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία για να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες προς όφελος του ζώου.
  • Εάν μεταφέρετε το ζώο σε ένα καταφύγιο, φροντίστε να διεκδικήσετε τα «πρώτα και τελευταία δικαιώματα». Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να υιοθετήσετε το ζώο εάν δε ζητηθεί από κανέναν και πρόκειται να υποβληθεί σε ευθανασία.
  • Τα χαμένα κατοικίδια μπορούν να διανύσουν αρκετές αποστάσεις. Ψάξτε στα social media και την τοπική εφημερίδα της περιοχής σας μήπως βρείτε κάποια αγγελία που αναζητά το αδέσποτο ζώο που βρήκατε στη γειτονιάς σας            
  • Αν βρείτε κάποιο αδέσποτο ζωάκι με κολάρο, δημοσιεύστε εσείς κάποια αγγελία «βρέθηκε κατοικίδιο στη τάδε περιοχή» στην εφημερίδα και τα social media. Αναφέρετε τα χαρακτηριστικά του ζώου μαζί με τη φωτογραφία του και ενημερώστε το κόσμο πώς να επικοινωνήσει μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βρείτε ευκολότερα τον ιδιοκτήτη του ζώου.
  • Δημιουργήστε φυλλάδια. Τραβήξτε μια καλή φωτογραφία, γράψτε μια βασική περιγραφή και, στη συνέχεια, δημιουργήστε φυλλάδια για χαμένα κατοικίδια. Ένα έξυπνο τρικ είναι να παραλείψετε ορισμένες πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σε πιθανούς κατόχους για να επαληθεύσετε τον ιδιοκτήτη του ζώου.
  • Εκτυπώστε τα φυλλάδια, τοποθετήστε τα σε πίνακες με αφίσες με έντονα χρώματα και γράψτε «Βρέθηκε γάτα» (ή σκύλος) με μεγάλα μαύρα γράμματα στην κορυφή.
  • Αναρτήστε τα φυλλάδια στην περιοχή όπου βρέθηκε το ζώο, καθώς και σε πίνακες ανακοινώσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

 Είναι εξαιρετικά σύνηθες να χάνονται κατοικίδια ζώα από την οικογένειά τους, επειδή βρίσκουν κάτι που πρέπει να κυνηγήσουν ή ξετρυπώνουν από το σπίτι να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή. Σε περίπτωση που συναντήσετε κάποιον σκύλο ή γατούλα με κολάρο ή και χωρίς, καλό είναι να λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω, ώστε ότι το πλασματάκι να επιστρέψει σύντομα στα αγαπημένα του πρόσωπα και να δώσετε χαρά στον τρομαγμένο ιδιοκτήτη του.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο