Αδέσποτα σκυλιά: 5 τρόποι φροντίδας για να τα σώσετε!

 Η αλήθεια είναι πως ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων που καταλήγουν σε καταφύγια αυξάνεται κάθε χρόνο με επικίνδυνους ρυθμούς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Η αλήθεια είναι πως οι διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, αλλά και ομάδες εθελοντών κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τα διασώζουν και να τους παρέχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι όμως από μηχανής θεοί.

 Για αυτόν τον λόγο, αν συνδράμετε και εσείς στο σπουδαίο έργο που επιτελούν, δίνετε την ευκαιρία σε περισσότερα ζωάκια να βρουν το παντοτινό σπιτάκι και τη θαλπωρή που τους αξίζει.

 Κι αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε οι ίδιοι ένα σκυλάκι, μην σκάτε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι φροντίδας των αδέσποτων σκύλων. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να δείξετε κατανόηση.

 Η ζωή ενός αδέσποτου είναι σκληρή

 Σε αντίθεση με ένα κατοικίδιο σκυλάκι, εκείνο που είναι αδέσποτο αναμένεται να έχει μια πιο σκληρή συμπεριφορά κι αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής που υπομένει στους δρόμους. Δεν είναι, βλέπετε, ένα ήρεμο περιβάλλον για τα σκυλιά και δη τα κουταβάκια.

 Από σκυλομαχίες, μέχρι και το συνεχόμενο ψάξιμο στα σκουπίδια για φαγητό, τις αλλεπάλληλες δηλητηριάσεις από την κατανάλωση τοξικών ουσιών, την εύρεση ενός υπόστεγου και τις άθλιες καιρικές συνθήκες, η ζωή στους δρόμους είναι σκληρή.

 Αυτή είναι άλλωστε και υπεύθυνη για την αμυντική ενίοτε και επιθετική, στάση τους. Τα αδέσποτα σκυλιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πλέον τι θα πει φίλος και τι εχθρός.

 Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως κι αυτά έχουν ψυχή. Εξάλλου, η αλήθεια είναι πως δεν διαφέρουν και πολύ από το κατοικίδιό σας: θέλουν φαγητό, αγάπη και φροντίδα.

 5 τρόποι φροντίδας των αδέσποτων σκύλων

 1. Αναφορά του περιστατικού

 Υπάρχουν δύο πράγματα που μάλλον πρέπει να σκεφτείτε όταν βλέπετε ένα αδέσποτο στη γειτονιά σας: πρέπει να το πιάσετε ή όχι; Η απάντηση εξαρτάται από το πως αντιδράει το ζωάκι όταν το πλησιάζετε.

 Σε περίπτωση που δείχνει σημάδια επιθετικότητας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό, δείτε αν γρυλίζει ή αν γαυγίζει συνεχόμενα, κοιτάζει επίμονα και φαίνεται να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

 Μία φιλική συμπεριφορά ξεχωρίζει πιο εύκολα. Το σκυλάκι αναμένεται να έχει το στόμα του χαλαρό, να κουνάει απαλά την ουρίτσα του, να είναι εύκαμπτο και δεκτικό στην παρουσία σας.

 Εάν όμως κρίνετε πως δεν μπορείτε να το προσεγγίσετε οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να αναφέρετε το περιστατικό στη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας. Μπορείτε ακόμα και να ανεβάσετε μερικές φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Αν μπορείτε, ο καλύτερος τρόπος για να το πιάσετε είναι με ένα κλουβί μεταφοράς ή ένα λουρί και, φυσικά, φορώντας γάντια. Αν χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε, χρησιμοποιήσετε κάποιο χοντρό κομμάτι υφάσματος.

 Μόλις πάρετε το ζωάκι στο σπίτι σας, φροντίστε να ικανοποιήσετε τις βασικές ανάγκες του. Δώστε του λίγο φαγητό και νερό και μόλις κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, δείτε αν φέρει κάποια ταυτότητα με στοιχεία επικοινωνίας κάποιου κηδεμόνα.

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε τους ιδιοκτήτες των αδέσποτων ζώων, οπότε καλό είναι να μην καθυστερήσετε.

 2. Ο σωστός τρόπος φροντίδας του αδέσποτου

 Δεν έχει σημασία αν το σκυλί που βρήκατε έχει χαθεί, εγκαταλειφθεί ή περάσει όλη του τη ζωή στους δρόμους. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει το φαγητό που χρειάζεται στη διάθεσή του.

 Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που καλείστε να κάνετε για να βοηθήσετε εκείνο το αδεσποτάκι που σας γυροφέρνει, είναι να του δώσετε λίγο φαγητό και φρέσκο νερό.

 Μόλις βεβαιωθείτε πως έχει χορτάσει, δώστε του λίγη ωρίτσα να ξεκουραστεί. Συνεχίστε με ένα καλό μπανάκι. Αυτή είναι άλλωστε και η ευκαιρία σας να ελέγξετε το κορμάκι του για τυχόν πληγές ή παράσιτα.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να το κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ζεστό και άνετο γίνεται. Αν δεν έχετε ένα κρεβάτι για σκύλους εύκαιρο, βρείτε μια μαλακή κουβερτούλα ή μια πετσέτα που δεν χρησιμοποιείτε και μετατρέψτε την στο δικό του κρεβατάκι.

 3. Επίσκεψη στον κτηνίατρο

 Εντάξει, ίσως δεν έχετε τα χρήματα για να πάτε το αδεσποτάκι σας στον κτηνίατρο. Εάν έχετε όμως αυτή τη δυνατότητα, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε μια αξιόπιστη κλινική το συντομότερο δυνατό, γιατί η υγεία του μπορεί να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 4. Υιοθεσία του αδέσποτου ζώου

 Εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το σώσατε και το περιθάλψατε, αλλά δεν έχετε βρει κάποιον κατάλληλο κηδεμόνα, μην ανησυχείτε. Σκεφτείτε όμως σοβαρά το ενδεχόμενο της μόνιμης υιοθεσίας του.

 Κι αν πράγματι το πάρετε απόφαση, θα πρέπει να οργανωθείτε! Προμηθευτείτε τα κατάλληλα είδη τροφίμων, ανάπαυσης αλλά και άνεσης – εκείνα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.

 Λάβετε υπόψη σας τα πιθανά κτηνιατρικά έξοδα που ίσως προκύψουν. Θα πρέπει να είστε σίγουροι πως είστε σε θέση να τα καλύψετε.

 5. Πληροφορίες για τη φροντίδα του και την εμπειρία που είχατε μαζί του

 Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους. Κάθε ένα από αυτά έχει μια ξεχωριστή ιστορία να πει κι αυτή αξίζει σίγουρα να φτάσει στα αυτιά κάθε ανθρώπου εκεί έξω.

 Μη διστάσετε, λοιπόν. Εκμεταλλευτείτε τη δική σας εμπειρία από τη διάσωση και περίθαλψη ενός αδέσποτου σκυλάκου και μοιραστείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με τους φίλους, τους συγγενείς και τους γνωστούς σας.

 Ομολογουμένως, κάθε είδους βοήθεια είναι υψίστης σημασίας όταν μιλάμε για ζωάκια που βρίσκονται σε ανάγκη. Μάλιστα, είναι ένα από τα πιο ευχάριστα και γενναιόδωρα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

 Γνωρίζοντας πολύ καλά τη δυσμενή κατάσταση των καταφυγίων και τους περιορισμένους πόρους τους, είναι καλό να γνωρίζετε πως ακόμα και το πιο μικρό πραγματάκι είναι ικανό να προσφέρει την πολυπόθητη ανακούφιση στους ανθρώπους που τα συντηρούν.

 Ακόμα κι αν δεν είστε οι ίδιοι σε θέση να γίνετε εθελοντές ή ανάδοχοι γονείς ενός αδέσποτου, μην ανησυχείτε. Μπορείτε και πάλι να κάνετε τη διαφορά, κάνοντας ένα βήμα μπροστά τη φορά!

 Εάν θέλετε να συμμετάσχετε κι εσείς σε κάποια εθελοντική δράση, αλλά δεν γνωρίζετε που να απευθυνθείτε, αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο και θα σας ειδοποιήσουμε σχετικά!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο