Ιαπωνική Γάτα Μπομπτέιλ: Το σύμβολο της καλής τύχης!

 Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Japanese Bobtail είναι η κοντή ουρά που θυμίζει λαγουδάκι.

 Χώρα Προέλευσης: Κίνα και Ιαπωνία

 Μέγεθος: Μεσαίο

 Σωματικό βάρος: 3 έως 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 9 με 15 χρόνια

 Η ιστορία του Japanese Bobtail kitten

 Λέγεται ότι οι πρώτες γάτες της ράτσας έφτασαν στην Ιαπωνία ως δώρο από τον αυτοκράτορα της Κίνας στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

 Όπως καταλαβαίνετε, οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια. Οι κοντές ουρές τους ήταν ένα φυσικό χαρακτηριστικό που πέρασε στις επόμενες γενιές μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής στα εκτροφεία γατών.

 Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι γάτες δεν ήταν μόνο αυτοκρατορικά κατοικίδια, αλλά φύλακες των σιτηρών και προστάτες των κερδοφόρων μεταξοσκωλήκων, που απειλούνταν από τα τρωκτικά. Οι τρίχρωμες Bobtails — κόκκινο και μαύρο σε λευκό τρίχωμα — έγιναν γνωστές ως σύμβολα καλής τύχης.

 Τρεις από τις γάτες εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1968. Μέχρι το 1976, η κοντότριχη ποικιλία είχε αναγνωριστεί από το  Cat Fanciers Association. Η μακρύτριχη ποικιλία δεν πέτυχε την αναγνώριση της CFA, μέχρι το 1993.

 Σήμερα, η Japanese Bobtail cat αναγνωρίζεται από όλα τα μητρώα της Βόρειας Αμερικής.

 Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της

 Αυτή η δραστήρια και τρυφερή γάτα θα σας «μιλήσει» με μια απαλή, κελαηδιστή φωνή. Μάλιστα, θα εκπλαγείτε από το εύρος του λεξιλογίου της.

 Όταν δεν επικοινωνεί με το αφεντικό της για τη μέρα της ή δεν τον ρωτά για τη δική του, είναι πολύ πιθανό να κουβαλάει ένα αγαπημένο παιχνίδι ή να πιτσιλάει το πόδι της στο ενυδρείο.

 Της αρέσει επίσης να παίζει με το νερό, οπότε μπορεί να ασχολείται με τις βρύσες του σπιτιού για πολλές ώρες.

 Είναι παιχνιδιάρα και έξυπνη. Μάλιστα, απολαμβάνει την πρόκληση μιας μεγάλης ποικιλίας παιχνιδιών παζλ ή ένα παιχνίδι με καλάμι ψαρέματος που ενεργοποιεί τα φυσικά κυνηγετικά της ένστικτα.

 Επιπλέον, είναι πολύ καλή στην εκμάθηση νέων κόλπων και στην εκπαίδευση με λουρί αν πιστεύει ότι είναι διασκεδαστικό να περπατήσει με αυτό. Όταν κάθεστε, όμως, θα βρίσκεται πάντα στην αγκαλιά σας.

 Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι αρκετά προσαρμοστικό κατοικίδιο που του αρέσει να ταξιδεύει, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για πολυσύχναστες οικογένειες ή άτομα που απολαμβάνουν έναν τρόπο ζωής με τροχόσπιτο. Είναι, ωστόσο, και αρκετά ξεροκέφαλη.

 Δεδομένου ότι είναι μια πολυάσχολη ψιψίνα που της αρέσει η συντροφικότητα – οι άνθρωποί της ή μια ακόμα Bobtail θα ήταν η πρώτη της επιλογή – μπορεί να κάνει παρέα και με ένα σκυλί.

 Να θυμάστε όμως ότι όταν βαριέται είναι εκπληκτικά δημιουργική, όμως όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσατε.

 Το προφίλ της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες γάτες όσο και αυτές που προέρχονται από διασταυρώσεις δύο ή περισσότερων φυλών παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας που οφείλονται σε γονιδιακούς λόγους.

 Εν προκειμένω, όμως, η Japanese Bobtail είναι μια εκτική και σκληροτράχηλη φυλή, ενώ το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική ουρά της δεν σχετίζεται με τυχόν ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης ή των οστών.

 Τι είδους τρίχωμα διαθέτει η Japanese Bobtail cat;

 Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Japanese Bobtail είναι η μικροσκοπική ουρά της, που τη κάνει να μοιάζει με λαγουδάκι και μπορεί να είναι ευλύγιστη ή εντελώς άκαμπτη.

 Σε μια κοντότριχη γάτα, η εμφάνιση της ουράς της θυμίζει φούντα, ενώ σε μια μακρύτριχη θυμίζει ένα ανθισμένο χρυσάνθεμο. Κάθε γάτα της ράτσας έχει μια μοναδική ουρά.

 Η συγκεκριμένη φυλή είναι γνωστή για το τρίχρωμο, στικτό τρίχωμά της – που ονομάζεται «mi-ke», ενώ άλλα δημοφιλή χρώματα είναι το μαύρο και άσπρο ή το κόκκινο και το άσπρο.

 Θα τη βρείτε επίσης σε συμπαγή χρώματα και σε μοτίβο ταρταρούγας ή με ραβδώσεις.

 Τα έντονα, εντυπωσιακά σημάδια και τα ζωηρά χρώματα που κάνουν αντίθεση είναι σήμα κατατεθέν αυτής της ράτσας.

 Τα μάτια μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος, συμπεριλαμβανομένου του μπλε, ενώ δεν αποκλείεται το κάθε μάτι να έχει διαφορετική απόχρωση.

 Το μεταξένιο τρίχωμά της μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ, ενώ η ψιψίνα διαθέτει και ένα εσωτερικό υπόστρωμα.

 Οι μακρύτριχες Bobtails έχουν πιο φουντωτό τρίχωμα γύρω από τον λαιμό, μακριές τρίχες στην κοιλιά, την ουρά και στο πάνω μέρος των πίσω ποδιών. Ορισμένες έχουν τούφες γούνας στα αυτιά και στα δάχτυλα των ποδιών.

 Με μια ματιά, διαπιστώνει κανείς πως η Ιαπωνική Μπομπτέιλ έχει ένα λεπτό, αλλά μυώδες σώμα, μακριά, λεπτά πόδια που είναι αισθητά μακρύτερα στο πίσω μέρος, αν και είναι στραμμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το σώμα της να παραμένει επίπεδο αντί να ανεβαίνει προς τα πίσω.

 Επίσης, έχει ένα λεπτό, καλοσμιλεμένο κεφάλι με ψηλά ζυγωματικά, μεγάλα οβάλ μάτια με κλίση και μεγάλα, όρθια αυτιά.

 Η φροντίδα μιας τέτοιας γάτας

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει ελάχιστο υπόστρωμα, τόσο οι κοντότριχες όσο και οι μακρύτριχες γάτες δεν δημιουργούν προβλήματα στη περιποίησή τους.

 Ένα εβδομαδιαίο χτένισμα αρκεί για να αφαιρέσει τις νεκρές τρίχες, ενώ το τρίχωμά της δεν σχηματίζει εύκολα κόμπους. Και οι δύο ποικιλίες τριχώματος περνούν από το στάδιο της εποχικής τριχόπτωσης.

 Το τρίχωμά της είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο νερό, επομένως είναι καλό που σπάνια χρειάζεται λούσιμο. Μάλιστα, εκείνες που έχουν πιο άκαμπτη ουρά, χρειάζονται λεπτό χειρισμό κατά τη διαδικασία του καλλωπισμού τους.

 Η φροντίδα της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ συνοδεύεται από το βούρτσισμα των δοντιών σε καθημερινή ή τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση, τον καθαρισμό των ματιών, τον έλεγχο των αυτιών και το κόψιμο των νυχιών.

 Φυσικά, δεν πρέπει να παραμελείται ο καθαρισμός της τουαλέτας και η αντικατάσταση της βρώμικης άμμου με καθαρή, προκειμένου η τετράποδη φίλη μας να μην έχει «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι.

 Η Bobtail ταιριάζει πολύ σε οικογένειες με παιδιά, επειδή διαθέτει υψηλά αποθέματα ενέργειας μέσα στη μέρα. Βέβαια, πάντα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς όταν τα παιδιά αλληλοεπιδρούν με τα κατοικίδια, για να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων.

 Την ίδια στιγμή, η εν λόγω ψιψίνα είναι χαρούμενη όταν συμβιώνει και με σκυλιά φιλικά προς τις γάτες, χάρη στη φιλική και ατρόμητη συμπεριφορά της.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, η υιοθεσία ενός Japanese Bobtail αιλουροειδούς φέρνει ζωντάνια και πνοή μέσα σε μια οικογένεια, καθώς είναι τετραπέρατο, δραστήριο και τρομερά δημιουργικό. 

 Αυτά τα γατάκια εφευρίσκουν συνεχώς νέα παιχνίδια και ασχολίες μέσα στη μέρα τους, ενώ δεν χαρίζονται σε κανέναν όταν θέλουν να κυνηγήσουν το θήραμά τους είτε πρόκειται για ποντίκι είτε για ένα φτερό!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο