Σκύλος μόνος στο σπίτι: 10 κορυφαίες λύσεις για να μένει ήσυχος!

 Μήπως ο σκύλος σας αποστρέφει το βλέμμα του κάθε φορά που καταλαβαίνει πως θα μείνει μόνος στο σπίτι; Μήπως έχετε παρατηρήσει πως αρχίζει να κλαψουρίζει και να γκρινιάζει, σχεδόν σα να σας εκλιπαρεί να μείνετε κοντά του;

 Όλοι συμφωνούν στο ότι τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Γι’ αυτό άλλωστε θέλουν να περνούν καθημερινά πολύτιμο χρόνο μαζί μας, να μας ακολουθούν παντού και να μας βοηθούν σε ό,τι χρειαζόμαστε.

 Παρόλα αυτά, καταλαβαίνουμε πως κι εσείς με τη σειρά σας δεν μπορείτε να είστε μαζί τους 24 ώρες την ημέρα. Έχετε να πάτε στη δουλειά σας και να φέρετε σε πέρας ένα σωρό υποχρεώσεις εκτός σπιτιού.

 Φυσικό κι επόμενο είναι, λοιπόν, να περνούν από το μυαλό σας διάφορες σκέψεις, όπως για παράδειγμα πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος ο σκύλος; Πόσες μέρες αντέχει μόνος του; Ακόμα και πώς μπορώ να μάθω το σκύλο μου να μένει μόνος του σε διαμέρισμα;

 Καταρχάς, ψυχραιμία! Παρακάτω θα δείτε 10 πολύτιμες συμβουλές που αφορούν την εκπαίδευση του σκυλάκου σας στο να μένει μόνος στο σπίτι και να μην υποφέρει από άγχος αποχωρισμού.

 Πώς θα κάνω τον σκύλο μου να νιώθει άνετα όταν λείπω από το σπίτι;

 1. Εκπαίδευση με crate σκύλου

 Η συγκεκριμένη διαδικασία καλό είναι να γίνει με το που πάρετε το νέο μέλος της οικογένειας στα χέρια σας. Η εκπαίδευση του σκύλου με το crate είναι ο πιο βέβαιος και ασφαλής τρόπος, ώστε να συνηθίσει με την ιδέα του να μένει μόνο του.

 Την ίδια στιγμή όμως, το κλουβί σκύλου του παρέχει και το πολυπόθητο καταφύγιο που χρειάζεται. Μέσα σε αυτό μπορεί να χαλαρώνει και να ρεμβάζει για όσο θέλει.

 Βέβαια, χρειάζεται προσοχή. Δεν θα πρέπει ποτέ, μα ποτέ να το χρησιμοποιείτε σαν μέσο τιμωρίας για τις σκανταλιές του ή να το αφήνετε εκεί μέσα κλειδωμένο με τις ώρες. Αυτό μονάχα χειρότερα θα κάνει τα πράγματα.

 2. Ένα αξιόπιστο ξενοδοχείο σκύλων

 Εάν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για μερικές μέρες, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε τον τετράποδο φίλο σας μαζί σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να του κλείσετε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο σκύλων.

Εντάξει, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για νεαρά σε ηλικία κουτάβια. Είναι όμως ό,τι πρέπει για ένα ενήλικο και πλήρως κοινωνικοποιημένο σκυλάκι που ανυπομονεί να παίξει με άλλα!

 Φροντίστε να κάνετε πρώτα την έρευνα σας για τον χώρο. Διαλέξτε ένα καθαρό, περιποιημένο ξενοδοχείο για σκύλους, που διαθέτει ένα πλήρως καταρτισμένο προσωπικό που λατρεύει τα σκυλιά και τα προσέχει όπως τους αρμόζει.

 3. Εκπαιδευση του σκύλου για να μένει μόνος στο σπίτι

 Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να καταλάβει ότι θα μείνει μόνος του για λίγο, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε με τη χρήση διαφορετικών σινιάλων. Για παράδειγμα, μάθετέ του πως ένας χαιρετισμός και η λέξη «αντίο» σημαίνουν πως θα επιστρέψετε σε μερικές ώρες.

 Κάποια σκυλάκια μπορούν άνετα να ζήσουν και χωρίς αυτό, αλλά όχι όλα. Διευκολύνετε τον δικό σας, λοιπόν, λέγοντας του πότε περίπου θα γυρίσετε, αλλά στη δική του «γλώσσα»!

 4. Μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί του;

 Συνήθως, ο σκύλος είναι μόνος στο σπίτι επειδή το αφεντικό του λείπει από το σπίτι λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων. Σκεφτείτε μήπως υπάρχει το ενδεχόμενο του να δουλεύετε εξ αποστάσεως κάποιες ημέρες ή η δυνατότητα του να παίρνετε τον σκύλο σας μαζί σας στο γραφείο.

 Αν τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε να πεταχτείτε μέχρι το σπίτι σας στο μεσημεριανό διάλειμμα, αν δουλεύετε κάπου κοντά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας να πεταχτεί για λίγο και να ελέγξει το σκυλάκι.

 5. Μπορούν οι φίλοι ή οι γείτονες σας να ακολουθήσουν;

 Μήπως έχετε την τύχη να έχετε κάποιον φίλο ή γείτονα που να λατρεύει τα σκυλιά και έχει τη δυνατότητα να τον επισκέπτεται καμία φορά; Εάν ναι, τότε μόλις βρήκατε έναν υπέροχο τρόπο να σπάσετε τη μονοτονία της μοναξιάς του και να τον κάνετε χαρούμενο!

 Βέβαια, εννοείται πως θα πρέπει να έχουν γνωριστεί καλά οι δύο τους κι αυτό πριν καν έχουν την ευκαιρία να μείνουν μόνοι. Εξάλλου είναι και θέμα ασφάλειας.

 6. Προσλάβετε κάποιον για να τον βγάζει βόλτα

 Υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν κάποια χρήματα αναλαμβάνοντας την υπεύθυνη φύλαξη και φροντίδα του κατοικίδιού σας, όσο εσείς βρίσκεστε στη δουλειά σας.

 Μπορείτε, λοιπόν, να προσλάβετε κάποιον να του κρατάει παρέα ή να τον βγάζει βόλτα, όταν εσείς δεν μπορείτε. Έτσι, το λατρεμένο σας κατοικίδιο θα έχει πάντοτε έναν πιστό φίλο να τον συντροφεύει και δεν θα βαριέται.

 7. Κουράστε τον λιγάκι πριν φύγετε

 Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν αφήσετε τον σκύλο μόνο στο σπίτι είναι να του δώσετε την ευκαιρία να εκτονωθεί.

 Για αυτό, κάντε μια μεγάλη βόλτα το πρωί πριν φύγετε για τη δουλειά σας ή παίξτε λίγο παραπάνω μαζί του το προηγούμενο βράδυ.

 8. Φροντίστε να είναι απασχολημένος

 Πριν αναχωρήσετε, καλό είναι να είστε σίγουροι πως υπάρχουν εποικοδομητικοί τρόποι να περάσει την ώρα του μακριά σας. Πάρτε του μια ταΐστρα για αργή κατανάλωση, μιας και υπόσχεται να τον κρατήσει απασχολημένο για ώρες.

 Μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε μερικά δημιουργικά παιχνίδια με διαβάθμιση στη δυσκολία τους. Έτσι, θα έχει κάτι να κάνει και να παραμένει δραστήριος, όσο εσείς λείπετε από κοντά του.

 9. Μην υποκύπτετε στους συναισθηματικούς εκβιασμούς του

 Όσο δύσκολο κι αν σας είναι, μην ξαναμπείτε στο δωμάτιο αν τον ακούτε να κλαψουρίζει ή να γαυγίζει ασταμάτητα μόλις φύγετε. Περιμένετε να ηρεμήσει πρώτα και μετά μπείτε και επιβραβεύστε τον, μιας και είναι καλό παιδί!

 Θυμηθείτε να του δίνετε τις αγαπημένες του λιχουδιές μονάχα όταν φεύγετε. Διαφορετικά, θα είναι πιο ανυπόμονος και αγχωμένος για τον ερχομό σας.

 10. Αρχίστε την εκπαίδευση από νωρίς!

 Είναι πολύ σημαντικό για τη συμπεριφορά του σκύλου να του μάθετε τι θα πει προσωπικός χρόνος ήδη από την πρώτη στιγμή που θα τον φέρετε στο σπίτι, όσο δηλαδή είναι ακόμη κουτάβι.

 Αρχικά, ξεκινήστε την εκπαίδευση για μερικά λεπτά μονάχα. Σταδιακά αυξάνετε τα χρονικά διαστήματα, ειδικά για όσο καιρό παραμένει ήρεμος με την απουσία σας.

 Μόλις έχετε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του σκύλου σας, είστε έτοιμοι να φύγετε για περισσότερες ώρες! Ο κύριος μπορεί να χαλαρώνει στον καναπέ ή στο μεταλλικό δοχείο του, αγκαλιά με τα αγαπημένα του παιχνίδια και το κουβερτάκι του.

 Με την πάροδο του χρόνου, θα μάθει πως το να μένει μόνος στο σπίτι δεν είναι και τόσο κακό τελικά. Ίσα ίσα, που θα τον δείτε να το αποζητάει και καμιά φορά.

 Αλήθεια, ο δικός σας σκύλος πως διαχειρίζεται την μοναξιά; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας στα σχόλια από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο