Γάτα Λευκό Κόσμημα: Μια «βασίλισσα» με αξιοζήλευτο χαρακτήρα!

 Η Khao Manee Cat είναι μια φυσική ράτσα γάτας, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της αναπτύχθηκε χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτά τα γατάκια είναι ενεργητικά, έξυπνα και κοινωνικά.

 Η Khao Manee έχει τη φήμη μιας εξωστρεφούς και αθλητικής γάτας που λατρεύει να συμμετέχει σε παιχνίδια και δραστηριότητες χωρίς να κουράζεται εύκολα.

 Ταιριάζει πολύ σε οικογένειες με παιδιά ή άλλα κατοικίδια, καθώς πρόκειται για ένα γατάκι που θέλει πάντα να αναζητά φίλους. Η μοναξιά μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τη ψυχική του υγεία, επομένως τα καταφέρνει καλύτερα σε μια οικογένεια με δραστήριο τρόπο ζωής.

 Χώρα Προέλευσης: Ταϊλάνδη

 Μέγεθος: 25  έως 30 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η Khao Manee έχει βασιλικές ρίζες, καθώς εκτρέφονταν από βασιλικές οικογένειες στην Ταϊλάνδη πριν από πολλούς αιώνες. Στην πραγματικότητα, η ράτσα εμφανίζεται σε ένα κλασικό βιβλίο ποίησης για γάτες από τον 14ο αιώνα, που ονομάζεται Tamra Maew!

 Το όνομα της ράτσας μεταφράζεται στα αγγλικά ως «White Gem», δηλαδή λευκό διαμάντι ή λευκό κόσμημα στα ελληνικά.

 Λέγεται ότι το Khao Manee γατάκι διατηρήθηκε στην Ταϊλάνδη μέχρι το 1999, όταν ένας εκτροφέας, ονόματι Colleen Freymuth, αποφάσισε να το μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να εδραιώσει τον πληθυσμό του.

 Τι χαρακτήρα έχει η Γάτα Λευκό Κόσμημα;

 Όσον αφορά την προσωπικότητα της Khao Manee, θα συνειδητοποιήσετε αμέσως ότι πρόκειται για μια σούπερ διασκεδαστική και περίεργη γάτα! Απολαμβάνει τα παιχνίδια ανάκτησης και εξερευνά κάθε γωνιά του περιβάλλοντος που ζει.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, ένα γατόδεντρο ή ένα ονυχοδρόμιο με πολλαπλά επίπεδα είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμο για αυτήν την ψιψίνα, που της αρέσει να σκαρφαλώνει σε ψηλά μέρη και να ξύνει τα νύχια της.

 Στη καθημερινή της ζωή τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά και με άλλα μικρά κατοικίδια, συνεπώς, γίνεται γρήγορα μια εκπληκτική παρέα για παιχνίδια στην αυλή.

 Πρόκειται για μια πολύ κοινωνική γάτα που θέλει πάντα να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε δράσης. Εάν, λοιπόν, η γάτα μένει μόνη μέσα στο σπίτι για πολλές ώρες, μπορεί να υποφέρει από μοναξιά.

 Στην πραγματικότητα, τα γατάκια Khao Manee έχουν γίνει ιδιαιτέρως γνωστά επειδή είναι πολύ ομιλητικά και λεκτικά, οπότε το αφεντικό τους πρέπει να είναι προετοιμασμένο για πολλές «συζητήσεις» και να μη τα παραμελεί!

 Η κατάσταση της υγείας της ράτσας

 Οι Khao Manees θεωρούνται γενικά υγιείς γάτες, αλλά πρέπει πάντα να τηρούν τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εν λόγω φυλή είναι η πιθανή κώφωση. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα από το οποίο μπορεί να υποφέρει κάθε γάτα που φέρει τον συνδυασμό λευκού τριχώματος και μπλε ματιών.

 Τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής της εμφάνισης

 Η Khao Manee είναι μια λευκή γάτα. Το απλό, λευκό τρίχωμά της έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τα μάτια της να ξεχωρίζουν και να αστράφτουν! Όσον αφορά στην περιποίησή τους, οι περισσότερες γάτες της φυλής έχουν πολύ χαμηλή συντήρηση.

 Είναι μια κοντότριχη γάτα, που χρειάζεται βούρτσισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας σχηματισμού τριχόμπαλων και κόμπων.

 Όσον αφορά το ιδανικό κλίμα διαβίωσης της ράτσας, η Khao Manee προτιμάει γενικά να βρίσκεται σε θερμότερες περιοχές. Αν και θα πρέπει πάντα να της παρέχουν αρκετή σκιά και φρέσκο ​​νερό τους ζεστούς μήνες.

 Τα αυτιά της Khao Manee θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για σημάδια συσσώρευσης βρωμιάς ή πιθανής μόλυνσης. Είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να ελέγχεται τακτικά το δέρμα της, ειδικά γύρω από τα αυτιά, καθώς οι λευκές γάτες συνήθως είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

 Τέλος, ο κτηνίατρος θα συστήσει την έναρξη μιας ρουτίνας βουρτσίσματος των δοντιών που θα ταιριάζει στην εκάστοτε ψιψίνα, ώστε να μένει προστατευμένη από ασθένειες των δοντιών και των ούλων, αλλά και από τη κακοσμία του στόματος.

 Τι φροντίδα χρειάζεται ένα Khao Manee kitten;

 Ομολογουμένως, είναι μια πολύ δραστήρια ράτσα, γι’ αυτό ένα γατάκι Λευκό Κόσμημα πρέπει οπωσδήποτε να έχει αρκετό χώρο για να μπορεί να τρέχει και να ικανοποιεί τις ανάγκες άσκησής του.

 Η ράτσα τα πηγαίνει πολύ καλά με μικρά παιδιά, κυρίως επειδή είναι τόσο εξωστρεφής και έχει συνεχώς παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.

 Φυσικά, σε αυτό συμβάλλει η πρώιμη κοινωνικοποίηση και η υπακοή στα όρια και τους κανόνες που έχουν τεθεί και για τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να υπάρχει πάντα κάποιος που θα έχει τον νου του στα παιδιά όταν παίζουν με το κατοικίδιό τους.

 Όταν πρόκειται για άλλα κατοικίδια μέσα στην οικογένεια, η Khao Manee τα πάει καλά μαζί τους, ακόμα και όταν πρόκειται για σκύλους.

 Βέβαια, η εκπαίδευση είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και τη μεταξύ τους συμβίωση, ειδικά όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα ζώα μέσα σε ένα σπίτι. 

 Φροντίστε να ανταμείβετε την Khao Manee για την καλή συμπεριφορά της, χρησιμοποιώντας μεθόδους θετικής ενίσχυσης, όπως επαίνους, παιχνίδια και λιχουδιές!

 Μολονότι αποτελεί μια εξαιρετική ράτσα με αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, η Khao Manee  ή γάτα Λευκό Κόσμημα κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει σε κάποιο εκτροφείο της χώρας μας, πόσο μάλλον να χαρίζονται γατάκια της για υιοθεσία.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να απογοητεύεστε, γιατί στα καταφύγια θα βρείτε πλήθος αξιαγάπητων αιλουροειδών, που περιμένουν καρτερικά την οικογένεια που θα τους προσφέρει μια παντοτινή και θερμή αγκαλιά!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο