Νόρφολκ Τεριέ: Ο χαρακτήρας & η ιστορία της ράτσας του!

 Το Norfolk Terrier είναι ένα μικρόσωμο σκυλί με μεγάλη προσωπικότητα. Στο πρόσωπό του συναντά κανείς έναν πιστό σύντροφο με την καρδιά ενός εργαζόμενου Τεριέ.

 Ως μια χαριτωμένη ράτσα με πολλή αγάπη για να δώσει, αυτά τα κουτάβια τα πηγαίνουν καλά με σχεδόν όλους και προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης.

 Είτε πρόκειται για αρχάριους γονείς κατοικίδιων ζώων είτε για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είτε για δια βίου λάτρεις των σκύλων που ζουν σε μεγάλα σπίτια, όλοι τους μπορούν να αγαπήσουν τη γοητεία αυτού του σκύλου.

 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώνετε και να χουχουλιάζετε όλη μέρα μαζί του. Αυτή η ράτσα έχει πολλή ενέργεια και χρειάζεται αρκετή άσκηση για να παραμείνει ευτυχισμένη και υγιής.

 Καλύψτε τις ανάγκες ενός Νόρφολκ Τεριέ και θα έχετε τον καλύτερο μικρό φίλο για ζωή.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 23 έως 26 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Νορφολκ Τεριέ;

 Αν αναζητάτε έναν ζωηρό, τετράποδο σύντροφο που είναι ατρόμητος, αλλά στοργικός, το Norfolk Terrier μπορεί να είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς.

 Με ζωηρό, εξωστρεφή χαρακτήρα και ακούραστη διάθεση, το μικρόσωμο αυτό σκυλί γοητεύει όσους το γνωρίζουν. Είναι επίμονο, ανεξάρτητο, εργατικό και γοητευτικό.

 Ομολογουμένως, με μια ματιά καταλαβαίνει κανείς το πόσο απίστευτα χαριτωμένος είναι. Με μικρά, σκούρα μάτια που αστράφτουν από πονηριά και με ένα ατημέλητο, ατίθασο τρίχωμα, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην γοητεία του.

 Τα Norfolk Terriers είναι γνωστά με διαφορετικά ονόματα όλα αυτά τα χρόνια. Ονομάζονταν Cantab Terriers όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ συνήθιζαν να τα κρατούν ως κατοικίδια.

 Έχουν επίσης ονομαστεί Trumpington Terriers, από έναν δρόμο στην περιοχή, όπου αναπτύχθηκε η ράτσα. Για ένα διάστημα, ονομάζονταν ακόμα και Jones Terriers, από τον άνθρωπο που τα μετέφερε πρώτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Το 1932, ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος τα ονόμασε Norwich Terrier, επειδή εκείνη την εποχή, το Norwich και το Norfolk θεωρούνταν η ίδια ράτσα.

 Τα Norwich Terriers και τα Norfolk Terriers μοιάζουν πολύ. Ο ευκολότερος τρόπος για να τα ξεχωρίσετε είναι από τα αυτιά τους: Τα αυτιά του Norwich Terrier είναι όρθια, ενώ του Norfolk διπλωμένα.

 Ενώ είναι στοργικός σκύλος και αγαπάει την οικογένειά του, είναι πάντα έτοιμος για καταδίωξη, είτε πρόκειται για παράσιτα είτε για μια αλεπού.

 Γενικά, έχει μια χαρούμενη διάθεση και αποτελεί έναν αξιόπιστο σύντροφο για τα παιδιά αν έχει μεγαλώσει μαζί τους. Δεν φημίζεται για τις φωνητικές του ικανότητες, αλλά θα γαβγίσει όταν παραστεί ανάγκη.

 Ωστόσο, εάν μείνει μόνος έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή δεν ασκηθεί αρκετά, θα διασκεδάσει γαβγίζοντας και σκάβοντας.

 Δώστε, λοιπόν, στο παιχνιδιάρικο Norfolk πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες που θα απασχολήσουν το μυαλό του, διαφορετικά, θα βρει τη δική του διέξοδο.

 Όπως με όλα τα Τεριέ, τα Νόρφολκ θα πρέπει να κρατούνται με λουρί όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, επειδή το ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο που τα διακατέχει ενεργοποιείται εύκολα στη θέα ενός μικρού κουνελιού, μιας γάτας ή ενός άλλου μικρού ζώου που τρέχει.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Νόρφολκ Τεριέ:

  • Το Norfolk Terrier μπορεί να είναι επίμονο και δύσκολο να εκπαιδευτεί στο σπίτι. Συνιστάται ανεπιφύλακτα η εκπαίδευση με crate σκύλου, προκειμένου να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα, να απομονώνεται για λίγο και να ξεκουράζεται και να γίνει φρόνιμος και υπεύθυνος χαρακτήρας.
  • Τα Norfolks είναι ενεργητικά σκυλιά που τους αρέσει η πολλή δραστηριότητα.
  • Θα γαβγίσει αν πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά ή αν βαριέται.
  • Το Norfolk έχει πάθος με το σκάψιμο.
  • Μερικά Norfolk Terrier γίνονται παχύσαρκα εάν τρέφονται πολύ και ασκούνται πολύ λίγο.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Norfolk εκτράφηκε αρχικά για να κυνηγάει παράσιτα σε αχυρώνες. Αναπτύχθηκε κοντά στις πόλεις Norfolk και Norwich στην Αγγλία στις αρχές του 1800 ως γενικός σκύλος φάρμας και κυνηγός.

 Πολλοί πιστεύουν ότι αναπτύχθηκε, διασταυρώνοντας το Irish Terrier, το Border Terrier και το Cairn Terrier.

 Στα τέλη του 19ου αιώνα, η φήμη των μικρών Τεριέ ως κυνηγοί αρουραίων αυξήθηκε.

 Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έφεραν μερικά για να τους βοηθήσουν με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τους αρουραίους και τα σκυλάκια έγιναν γνωστά πρώτα ως Cantab Terriers και αργότερα ως Trumpington Terriers.

 Ένας από τους πρώτους εκτροφείς ήταν ο Τζόντρελ Χόπκινς, ένας φοιτητής του Κέμπριτζ που είχε ένα στάβλο στην οδό Τράμπινγκτον. Μαζί με τον «Doggy» Lawrence, έμπορο σκύλων του Κέιμπριτζ, εξέτρεφε και πουλούσε τα ζωηρά σκυλάκια σε μαθητές του Κέμπριτζ.

 Τα επόμενα χρόνια, πολλοί εκτροφείς εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν τη φυλή, μερικές φορές δοκιμάζοντας διασταυρώσεις με διαφορετικές ράτσες.

 Ένας από αυτούς τους εκτροφείς είναι ο R.J. Read, που ενδιαφέρθηκε για τη φυλή γύρω στο 1908. Πειραματίστηκε με τη διασταύρωση με άλλες ράτσες, όπως το Bedlington Terrier, το Staffordshire Bull Terrier και το Irish Terrier.

 Μέχρι το 1929, είχε επιτέλους εκτραφεί το σκυλί που προσπαθούσε να παράγει. Ήταν ένα μικρό κόκκινο Τεριέ, όχι περισσότερο από 6 κιλά σε πλήρη ωριμότητα, με ένα τραχύ κόκκινο τρίχωμα, σκούρα μάτια, κοντά πόδια και παιχνιδιάρικο συμπεριφορά.

 Η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα τη δεκαετία του 1930 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εκτροφείς σταμάτησαν να διασταυρώνουν τους δύο διαφορετικούς τύπους σκύλων.

 Το 1979, τα Norfolk και Norwich Terriers αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές ράτσες από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Εκτός από τα αυτιά, τα πρότυπα των φυλών είναι πολύ παρόμοια.

 Η προσωπικότητά του

 Είναι δραστήριος, πάντα σε εγρήγορση, καλός χαρακτήρας και πάντα έτοιμος να παίξει. Είναι πραγματικά ακούραστος.

 Αυτός ο σκύλος ευδοκιμεί στη δράση, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι να του την προσφέρετε. Διαφορετικά, θα βαρεθεί και θα είναι δυστυχισμένος.

 Το Norfolk είναι ένα τυπικό Τεριέ, που σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητο και πάντα έτοιμο να κυνηγήσει. Είναι επιρρεπές στο να σκάβει και να γαβγίζει.

 Ένα είναι σίγουρο: Θα ενθουσιαστείτε με τη ζωηρή, χαρισματική στάση του και την αφοσίωσή του στην οικογένεια.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Συνήθως δεν εμφανίζει σοβαρά προβλήματα και διαταραχές με την υγεία του, ωστόσο, κάποιες καταστάσεις που συνδέονται με τη ράτσα είναι οι εξής:

  • Δυσπλασία ισχίου
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Ευαισθησία σε εμβόλια

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Norfolk Terrier έχει ένα διπλό τρίχωμα που αποτελείται από ένα απαλό, χνουδωτό υπόστρωμα και ένα τραχύ εξωτερικό στρώμα.

 Το τρίχωμά του είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μαδάει ελάχιστα. Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις του κόκκινου, του σταρένιου, του μαύρου και του καφέ ή του γκρι.

 Το τρίχωμα γύρω από το λαιμό και τους ώμους είναι μακρύτερο. Οι τρίχες στα αυτιά και το κεφάλι είναι κοντές και λείες, εκτός από τα φρύδια και τα μουστάκια. Η δασύτριχη, απεριποίητη εμφάνιση του Norfolk είναι μέρος της γοητείας του. Ωστόσο, θέλει λίγη περιποίηση.

 Καλό είναι να το βουρτσίζετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, να κόβετε τα νύχια των ποδιών του τακτικά και να ελέγχετε τα αφτάκια του κάθε εβδομάδα.

 Ακόμα, το συχνό βούρτσισμα των δοντιών βοηθάει στην πρόληψη της ουλίτιδας.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, είναι ιδανικός συγκάτοικος σε ένα διαμέρισμα. Χρειάζεται τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά άσκησης ή παιχνίδιού καθημερινά, μαζί με δραστηριότητες που οξύνουν τη διαύγειά του.

 Αυτός ο σκύλος είναι έξυπνος και του αρέσει να μαθαίνει. Εντούτοις, η φυσική του ανεξαρτησία και το περιστασιακό πείσμα του μπορεί να κάνουν την εκπαίδευσή του δύσκολη μερικές φορές.

 Σε κάθε περίπτωση, η συνεπής, θετική εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον πείσετε να κάνει αυτό που του ζητάτε.

 Μην φωνάζετε ποτέ και μην χρησιμοποιείτε σωματική βία με τα σκυλιά, πόσο μάλλον με τα συγκεκριμένα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να φοβηθούν και να απομακρυνθούν από εσάς.

 Όπως πολλά τεριέ, το Norfolk γαβγίζει. Αν και δεν είναι υπερβολικά θορυβώδης, η εντολή «ήσυχα» θα πρέπει να γίνει μέρος της βασικής υπακοής του σκύλου σας. Την ίδια στιγμή όμως αγαπάει το σκάψιμο και αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο εύκολο να αποτραπεί όσο το γάβγισμα.

 Γενικά, είναι ένα καλό οικογενειακό ζώο συντροφιάς. Ταιριάζει όμως καλύτερα σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να τον πατήσουν κατά λάθος ή να τον πληγώσουν, λόγω του μικρού του μεγέθους.

 Επιπλέον, τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά. Δεν του ταιριάζει, όμως, ένα σπίτι με μικρά ζώα. Ανίκανος να περιορίσει το φυσικό του ένστικτο, θα κυνηγήσει οποιοδήποτε ζώο αντιλαμβάνεται ως θήραμα.

 Εν ολίγοις, το Νόρφολκ Τεριέ είναι ένα μικρόσωμο πλασματάκι που μπαίνει αμέσως στις καρδιές όσων το γνωρίζουν. Η εξυπνάδα, ο εξωστρεφής χαρακτήρας και το χαριτωμένο βλέμμα το καθιστούν αξιαγάπητο και μοναδικό κατοικίδιο.

 Ανεξαρτήτως από το που μένετε, η υιοθεσία αυτού του σκύλου θα δώσει νόημα και ζωή στη καθημερινότητά σας, γιατί όπως και να το κάνουμε, τα κουτάβια της ράτσας ξεχειλίζουν από όρεξη και χαρούμενη διάθεση.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο