Γάτα Λαπέρμ: Μια ράτσα με φοβερή αίσθηση του χιούμορ!

 Το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της LaPerm cat, φυσικά, είναι το τρίχωμά της, το οποίο έχει χαλαρές, φουσκωτές μπούκλες, καθιστώντας το ελαφρύ και αέρινο στην αφή.

 Χώρα Προέλευσης: Όρεγκον, ΗΠΑ

 Μέγεθος: Μικρό έως Μεσαίο

 Σωματικό βάρος: 2 έως 4 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 15 χρόνια

 Οι ιστορικές καταβολές του Laperm kitten

 Όταν μια καφέ τιγρέ γάτα του αχυρώνα που ονομαζόταν Speedy γέννησε μερικά γατάκια στο Ντάλες του Όρεγκον, το 1982, ένα από αυτά ήταν φαλακρό, με τιγρέ σημάδια στο δέρμα του και μεγάλα αυτιά που απείχουν πολύ μεταξύ τους. Έμοιαζε με μια μικρή εξωγήινη γατούλα από το διάστημα.

 Όταν το τρίχωμά της άρχισε να αναπτύσσεται, φαινόταν ακόμα πιο διαφορετική: ήταν σγουρό. Και αυτό ήταν το όνομα που της έδωσε η ιδιοκτήτρια Linda Koehl.

 Η Curly τελικά γέννησε τα δικά της γατάκια, ερχόμενη σε επαφή με διάφορους αρσενικούς γάτους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός Siamese και ενός Manx.

 Όλα τα γατάκια της μοιράζονταν το σγουρό τρίχωμα της μητέρας τους, ως αποτέλεσμα μιας κυρίαρχης μετάλλαξης.

 Οι γενετιστές προσδιόρισαν ότι οι γάτες ήταν διαφορετικές από τις άλλες ράτσες rex ή όσες είχαν σγουρό τρίχωμα, όπως η Selkirk Rex, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μοντάνα το 1987, η Devon Rex και η Cornish Rex, που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

 Σε αυτά τα γατάκια, λοιπόν, δόθηκε το όνομα LaPerm και πέτυχαν την αναγνώριση από την International Cat Association το 2002, όπως επίσης και από την Cat Fanciers Association.

 Για να διατηρήσουν τη γενετική τους ποικιλομορφία, οι γάτες LaPerm διασταυρώνονται με μη καθαρόαιμες κατοικίδιες κοντότριχες και μακρύτριχες γάτες.

 Τα στοιχεία του χαρακτήρα της

 Η έξυπνη LaPerm έχει φοβερή αίσθηση του χιούμορ. Μάλιστα, πολλές φορές περιγράφεται ως μια τετράποδη κλόουν. Δεν είναι προσκολλημένη στους ιδιοκτήτες της, αλλά της αρέσει να βρίσκεται μαζί τους.

 Τους ακολουθεί, κάθεται στον ώμο τους, στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή στην αγκαλιά τους, όποια επιλογή είναι πιο βολική γι’ αυτήν. Δεν είναι πολύ δραστήρια, αλλά αυτό που της αρέσει ιδιαίτερα είναι να ανασύρει αντικείμενα.

 Σπάνια χρησιμοποιεί τη φωνή της και είναι στοργική, ευγενική και υπομονετική με τους ανθρώπους της. Τα περισσότερα γατάκια είναι επίσης φιλόξενα με τους επισκέπτες, εφόσον έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής της εμφάνισης

 Το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της LaPerm, φυσικά, είναι το τρίχωμά της, το οποίο έχει χαλαρές, φουσκωτές μπούκλες, καθιστώντας το ελαφρύ και αέρινο στην αφή.

 Πιο σφιχτές και μακριές μπούκλες περιβάλλουν τον λαιμό της, σχηματίζοντας κάτι σαν περιλαίμιο. Τα μουστάκια της είναι επίσης μακριά και σγουρά.

 Το τρίχωμά της διατίθεται σε δύο μήκη – κοντό και μακρύ – και σε οποιοδήποτε χρώμα ή σχέδιο. Οι τιγρέ, οι στικτές και οι κόκκινες γάτες είναι πιο κοινές. Επίσης, οι μακρύτριχες ψιψίνες της φυλής έχουν φουσκωτή ουρά.

 Το μήκος και η πυκνότητα του τριχώματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Μερικές φορές, το τρίχωμα χωρίζεται φυσικά στη μέση της πλάτης.

 Η κοντότριχη LaPerm δε σχηματίζει απαραίτητα ένα περιλαίμιο ή μπούκλες και η υφή του τριχώματός της μπορεί να είναι πιο σκληρή από αυτή της μακρύτριχης. Η γούνα της ουράς της μοιάζει κυματιστή. Το κοντό τρίχωμά της μπορεί επίσης να χωρίζεται στη μέση της πλάτης.

 Και στις δύο περιπτώσεις, τα γατάκια μπορεί να γεννηθούν άτριχα, με ίσιες ή σγουρές τρίχες. Τόσο τα μακρύτριχα όσο και τα κοντότριχα γατάκια μπορούν να προκύψουν στην ίδια γέννα.

 Το κεφάλι της LaPerm έχει σχήμα σφήνας. Τα μεσαίου έως μεγάλα αυτιά της είναι ελαφρώς όρθια.

 Οι μακρύτριχες γάτες έχουν πολύ τρίχωμα (ακόμα και μέσα στα αυτιά) και μια επίστρωση από γούνα πάνω και γύρω από το εξωτερικό τμήμα των αφτιών, που μοιάζει με ωτοασπίδες. Τα εκφραστικά μάτια της συναντώνται σε διάφορα χρώματα.

 Το ασυνήθιστο τρίχωμά της είναι εύκολο στη φροντίδα και συνήθως δεν κομπιάζει εάν βουρτσίζεται μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.

 Φυσικά, όσες γάτες έχουν μακρύ τρίχωμα θα πρέπει να περιποιούνται πιο συχνά. Ιδανικά, θα πρέπει να χτενίζονται με μια χτένα που φέρει περιστρεφόμενα δόντια για καλύτερα αποτελέσματα.

 Για να διατηρήσει το χαρακτηριστικό, σγουρό τρίχωμά της, το αφεντικό της μπορεί να το βρέξει λίγο ή να διαμορφώσει τις σφιχτές μπουκλίτσες της με νωπά χέρια.

 Το τρίχωμα της ράτσας μαδάει λίγο, αλλά το τακτικό βούρτσισμα βοηθάει στη μείωση της τριχόπτωσης.

 Εάν αναπτυχθούν μικροί κόμποι, πρέπει να τοποθετηθεί μια πιο λεπτή βούρτσα ή μια χτένα από ανοξείδωτο χάλυβα με στενά δόντια στο ένα άκρο και φαρδύτερα δόντια στο άλλο άκρο.

 Μετά το λούσιμο, ο ιδιοκτήτης της γάτας πρέπει να απομακρύνει την πολλή υγρασία από το τρίχωμα του ζώου και να το αφήσει να στεγνώσει με φυσικό τρόπο σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού.

 Τέλος, στις ανάγκες της γάτας περιλαμβάνεται το βούρτσισμα των δοντιών, ο καθαρισμός των αφτιών, το κόψιμο των νυχιών και ο καθαρισμός της αμμοδόχου. 

 Η χαλαρή και παιχνιδιάρικη LaPerm τα πηγαίνει καλά με παιδιά και φιλικά προς τις γάτες σκυλιά. Μπορεί να μάθει κόλπα, απολαμβάνει τα διαδραστικά παιχνίδια και λατρεύει την προσοχή που λαμβάνει από τα παιδιά που της φέρονται ευγενικά και με σεβασμό.

 Πρέπει να επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά και να τους δείχνετε πώς να αλληλοεπιδρούν όμορφα με μια γάτα. Αντί να κρατάτε ή να μεταφέρετε τη γάτα, βάλτε τα να καθίσουν στο πάτωμα και να τη χαϊδέψουν.

 Πάντα εισάγετε, στο περιβάλλον της γάτας σας, τυχόν κατοικίδια ζώα, ακόμα και άλλες γάτες, αργά και ελεγχόμενα.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γάτες ή μωρά γατάκια, καθώς η συγκεκριμένη ράτσα είναι δύσκολο να εκτρέφεται σε κάποιο εκτροφείο.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε μια γάτα, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο