Γάτα Ρεξ της Κορνουάλης: Η γάτα-ιχνηλάτης!

 Δεν θα ήταν υπερβολή να περιγράψουμε τη γάτα Cornish Rex ως «σκυλάκι», καθώς είναι γνωστή για την ιδιότητά της ως ιχνηλάτης!

 Χώρα Προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο

 Μήκος: Μικρό

 Σωματικό βάρος: 2 έως 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 11 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η Κορνουάλη είναι μια μαγική γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, ήταν η γενέτειρα του βασιλιά Αρθούρου και έδωσε το όνομά της σε μια από τις πιο ασυνήθιστες και ενδιαφέρουσες ράτσες γάτας που υπάρχουν: τη γάτα Ρεξ της Κορνουάλης με το σγουρό τρίχωμα.

 Το 1950, μια κοντότριχη γάτα με στικτό και λευκό τρίχωμα, ονόματι Serena, η οποία ανήκε στη Nina Ennismore και τη Winifred Macalister, γέννησε μεταξύ άλλων τεσσάρων μωρών ένα μικρό σγουρομάλλικο γατάκι.

 Η Kallibunker, όπως ονομαζόταν το γατάκι, ξεχώρισε για το περίεργο τρίχωμά της, αποτέλεσμα μιας ξαφνικής φυσικής μετάλλαξης. Όπως συμβαίνει συχνά, ο πατέρας-γάτος ήταν άγνωστος, αν και όλα συγκλίνουν στον Τζίντζερ, έναν κοντότριχο κόκκινο τιγρέ γάτο που ήταν ο αδερφός της Σερένα.

 Αφού έλαβε συμβουλές για το πώς να καθιερώσει αυτό το νέο χαρακτηριστικό, η Ennismore προσπάθησε να αναπαράξει περισσότερα γατάκια, διασταυρώνοντάς τα μεταξύ τους.

 Αυτή η διαστάυρωση ήταν κάπως επιτυχημένη και συνέβαλε στην μετέπειτα ανάπτυξη της ράτσας, η οποία ονομάστηκε Cornish Rex, από την γενέτειρα και τον τύπο τριχώματός της που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό του κουνελιού rex.

 Η LaMorna Cove, η γάτα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της ράτσας, είχε εξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα γατάκια της βοήθησαν στην καθιέρωση της ράτσας και στην Αμερικανική ήπειρο.

 Ένα από τα γατιά του Poldhu (του πατέρα της LaMorna), ο Sham Pain Chas, ήταν ο πατέρας-γάτος μιας γέννας στη Μεγάλη Βρετανία το 1960, κρατώντας τη ράτσα ζωντανή και στην πατρίδα της.

 Στην επιβίωση της ράτσας συνέβαλε επίσης η γέννηση δύο γατιών με σγουρό τρίχωμα στην Ανατολική Γερμανία, τα οποία είχαν παρόμοια μετάλλαξη με αυτή της Cornish Rex.

 Το American Cat Fanciers Association και το Canadian Cat Association αναγνώρισαν τη γάτα της Κορνουάλης το 1963 και το 1964 αντίστοιχα. Σήμερα, η ράτσα είναι αναγνωρισμένη από διεθνείς οργανισμούς σε όλο το κόσμο και μια από τις πιο δημοφιλείς ψιψίνες.

 Ο χαρακτήρας της

 Εκ πρώτης όψεως, η Cornish Rex cat φαίνεται μια ευγενική και εκλεπτυσμένη γάτα, αλλά μετά από λίγο αναδύεται όλη η αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει και η αγάπη για προσοχή.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι τα μακριά δάχτυλα των ποδιών που της επιτρέπουν να χειρίζεται επιδέξια αντικείμενα και να ανοίγει πόρτες και ντουλάπια με ευκολία.

 Λατρεύει, επίσης, να σκαρφαλώνει σε ψηλά σημεία, όπως κάθε γάτα άλλωστε, και είναι πολύ έξυπνη όσον αφορά στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Όπως καταλαβαίνετε, είναι σημαντικό να μάθετε στη γάτα να μην ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, αλλά να προτιμάει άλλους χώρους του σπιτιού.

 Πρόκειται για μια ψιψίνα γεμάτη αυτοπεποίθηση που αγαπάει τους ανθρώπους και είναι πρόθυμη να τους ακολουθεί παντού, ψάχνοντας κάθε ευκαιρία να καθίσει στην αγκαλιά τους ή να τους δώσει ένα φιλί.

 Επιπλέον, της αρέσει να την πιάνουν και να την περιποιούνται, οπότε οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και τα ραντεβού στο κομμωτήριο πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα.

 Το εντυπωσιακό με αυτή τη γατούλα είναι η προθυμία της να ανακτά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα, ακριβώς όπως ένας σκύλος ριτρίβερ. Μάλιστα, έχει την ταχύτητα ενός λαγωνικού, αλλά δεν συμμερίζεται τη χαλαρή ιδιοσυγκρασία του.

 Συγχρόνως, είναι ιδιαίτερα δραστήρια και βρίσκεται πάντα σε κίνηση. Η ταχύτητα και η κομψή εξωτερική της εμφάνιση θυμίζουν ένα καλά ρυθμισμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο, με γρήγορες εκκινήσεις και μεγάλη ικανότητα στις στροφές.

 Μπορεί να είναι τρυφερή και ευγενική, αλλά σίγουρα δεν είναι μια πατάτα του καναπέ που αρκείται με χάδια και χουζούρι όλη μέρα. Αν και γενεαλογικά προέρχεται από την ομιλητική γάτα του Σιάμ, η δική μας φίλη δεν είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακή. Βέβαια, δεν θα διστάσει να φωνάξει αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.

 Όπως θα έχετε καταλάβει, η Cornish Rex διατηρεί τη συμπεριφορά και τη στάση του μωρού μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Ποτέ δεν χάνει την επιθυμία να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και ταιριάζει καλύτερα σε ένα σπίτι όπου θα λάβει την αγάπη και τη συνεχή συντροφιά που αναζητά.

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες όσο και οι διασταυρωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα υγείας γενετικής φύσεως, βέβαια, η ανατροφή και η φροντίδα του ζώου παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του.

 Μερικές από τις κοινές ασθένειες που αφορούν στη ράτσα της Κορνουάλης είναι:

  • Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
  • Ομφαλοκήλη
  • Συγγενής υποτρίχωση
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση της Cornish Rex 

 Εκτός από την απαλή, κυματιστή γούνα και το καμπυλωτό σώμα της, την διακρίνει επίσης ένα μικρό κεφάλι σε σχήμα αβγού.

 Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της περιλαμβάνουν το στρογγυλεμένο μέτωπο, τα ψηλά ζυγωματικά, όπως αυτά ενός σούπερ μόντελ, τη ρωμαϊκή μύτη και τα οβάλ μάτια που γέρνουν ελαφρώς προς τα πάνω.

 Το διακριτικό και λεπτεπύλεπτο σώμα της, χαρακτηριστικό της γάτας του Σιάμ, διαθέτει κομψές γωνίες και καμπύλες.

 Συγκεκριμένα, αποτελείται από έναν μακρύ, λεπτό κορμό, ένα βαθύ στήθος, μια κυρτή πλάτη και μια κοιλιά που κυρτώνει ελαφρώς προς τα πάνω και σχηματίζει μια μικρή μέση. Οι μυώδεις γοφοί, οι μηροί και τα πίσω άκρα της είναι ιδανικά για να μπορεί να πραγματοποιεί μεγάλα άλματα.

 Τα μακριά, λεπτά και ελαφρώς οβάλ πόδια την βοηθάνε να προσγειωθεί μετά από το άλμα. Αν και το κυρτό, λεπτό σώμα της την κάνει να φαίνεται λεπτή και την κατατάσσει στις ράτσες με μεσαίο μέγεθος, θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο βαριά είναι όταν πάτε να τη σηκώσετε.

 Όπως θα σας έχουμε ήδη δώσει να καταλάβετε, η εν λόγω ψιψίνα γεννιέται με μπούκλες. Ορισμένα γατάκια περνούν από ένα στάδιο κατά το οποίο το τρίχωμά τους είναι ίσιο και μοιάζει με σουέντ, αλλά καθώς ωριμάζουν οι τρίχες τους γίνονται σγουρές.

 Κατά την ενηλικίωση του ζωντανού, συνήθως μεταξύ 18 μηνών και 3 ετών, το τρίχωμά του είναι κοντό, απαλό και μεταξένιο με σφιχτές μπούκλες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα πρέπει να παρατηρήσετε κάποια αραίωση ή κενά σημεία στη γούνα του.

 Τη ράτσα θα τη βρείτε σε διάφορα χρώματα και σχέδια με κυριότερα το λευκό, το μαύρο, το μπλε, το κόκκινο, το κρεμ, το σοκολατί και το χρώμα της λεβάντας. Έρχονται επίσης σε διάφορα τιγρέ χρώματα και μοτίβα, όπως ταρταρούγα, κάλικο, διχρωμίες και σκούρα άκρα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

 Ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος, τα μάτια της μπορεί να είναι χρυσά, πράσινα ή στο χρώμα του φουντουκιού.

 Η περιποίηση της Cornish Rex είναι τόσο εύκολη που συνήθως γίνεται μόνο με το χέρι. Ορισμένες γάτες, βέβαια, έχουν πιο μακρύ ή γούνινο τρίχωμα, οπότε μπορεί να χρειαστούν κάποια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή μια χτένα με λεπτά δόντια.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνατε απαλές κινήσεις για να μην σπάσετε τις τρίχες της. Το καλό με αυτές τις γάτες είναι ότι έχουν τόσο λεπτή τρίχα που ακόμα κι όταν μαδάνε δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου στα έπιπλα.

 Στη περιποίηση της γάτας περιλαμβάνεται και η οδοντική υγιεινή. Καλό είναι βουρτσίζετε τα δόντια της συχνά, αν όχι καθημερινά, για τη πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

 Επίσης, ελέγχετε τα μάτια της και σκουπίζετε τις γωνίες τους με ένα μαλακό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν εκκρίσεις. Χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Τα αφτιά της μπορεί επίσης να χρειάζονται συχνό καθαρισμό. Εάν είναι βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί και καθαριστικό για τα αφτιά. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, γιατί μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του αυτιού.

 Για το τέλος, θα πρέπει να διατηρείτε το δοχείο της άμμου πεντακάθαρο. Οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με την προσωπική υγιεινή και τη τουαλέτα τους, οπότε αν δεν αστράφτουν όλα εκεί μέσα, θα την αγνοήσει επιδεικτικά και θα καταφύγει κάπου αλλού μέσα στο σπίτι.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Μπορεί όταν τη πιάνετε το σώμα της να είναι ζεστό, αλλά πάντα αναζητά μια επιπλέον ζεστασιά. Αν εσείς κρυώνετε, κατά πάσα πιθανότητα θα κρυώνει κι αυτή, οπότε καλό είναι να της αγοράσετε ένα ή δύο πουλόβερ για τον χειμώνα, προκειμένου να κοιμάται ήσυχη.

 Συγχρόνως, θα πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι για να προστατεύεται από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους που ενέχει η πόλη.

 

 Λόγω του ότι είναι δεινή άλτης και σκαρφαλώνει πολύ γρήγορα σε ψηλά μέρη, καλύτερα να τοποθετήσετε μια ψηλή περίφραξη στην αυλή σας για να μη το σκάσει. Εάν μένει αρκετή ώρα στον ήλιο, θα πρέπει να της φοράτε αντηλιακό που είναι ασφαλές για τη γάτα για να αποτρέψετε τα εγκαύματα από τον ήλιο.

 Η δραστήρια και κοινωνική Cornish Rex ταιριάζει πολύ σε οικογένειες με παιδιά και σκύλους που τα πηγαίνουν καλά μαζί τους. Της αρέσει να παίζει fetch, όπως κάθε ριτρίβερ, μαθαίνει εύκολα κόλπα και λατρεύει την προσοχή που λαμβάνει από την οικογένειά της.

 Φυσικά, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τα όρια του ζώου και αν έχετε ήδη κατοικίδια στο σπίτι, να τη συστήσετε σταδιακά και ελεγχόμενα.

 Η τετραπέρατη και πολυτάλαντη γάτα Ρεξ της Κορνουάλης είναι το ιδανικό κατοικίδιο για έναν δραστήριο τύπο που λατρεύει την ιδιοσυγκρασία των γατιών και είναι πρόθυμος να της δείξει όλη την αγάπη του. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια ράτσα που θα βρείτε εύκολα στη πόλη σας, παρά μόνο σε εκτροφεία ζώων.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε μια αδέσποτη γάτα, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο