Γάτα Βιρμανίας: Ένας πληθωρικός χαρακτήρας!

 Η Burmese Cat μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μεταξένια χνουδόμπαλα, λόγω του συμπαγούς, μυώδους σώματος και της μεταξένιας υφής του τριχώματός της.

 Χώρα Προέλευσης: Βιρμανία και Ταϊλάνδη

 Μήκος: 38 έως 45 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 16 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Οι πρόγονοι της γάτας της Βιρμανίας είναι η γάτα του Σιάμ και η «χάλκινη γάτα» της Βιρμανίας (περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Μιανμάρ). Αυτές οι γάτες θεωρούνταν ζώα των ναών και των παλατιών, που εκτρέφονταν και φυλάσσονταν από ιερείς.

 Η μητέρα της σύγχρονης Burmese cat ήταν μια μικρή, σκούρα καφέ γάτα που ονομαζόταν Wong Mau. Ανήκε στον γιατρό Τζόζεφ Τόμσον, ο οποίος την απέκτησε είτε από κάποιον ναύτη είτε την έφερε πίσω ο ίδιος από τα ταξίδια του.

 Η Wong Mau στην αρχή θεωρήθηκε ότι ήταν γάτα Σιάμ με σοκολατί τρίχωμα. Αυτές οι γάτες εμφανίστηκαν πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 και τα χρώματά τους ήταν καφέ ή μαύρο με σκούρα καφέ ή μαύρα σημάδια.

 Η Seal-point γάτα του Σιάμ, γνωστή και ως royal Siamese, είχε πιο ανοιχτόχρωμο τρίχωμα που έφερνε αντίθεση με τα σκούρα σημάδια στο σώμα της και προτιμήθηκε περισσότερο από τους εκτροφείς και το κοινό.

 Αυτό τελικά οδήγησε στην εξαφάνιση των σοκολατί γατιών στη Βρετανία, εντούτοις, εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην Ταϊλάνδη και τη Βιρμανία, όπου ενδεχομένως ήταν απόγονοι των αδέποτων Σιάμ και των μονόχρωμων γατών Βιρμανίας.

 Η Wong Mau ήταν μία από αυτούς τους απογόνους και σήμερα θεωρείται η μητέρα της γάτας Βιρμανίας και αργότερα της Τονκινέζας.

 Ο Dr. Thompson ζευγάρωσε την Wong Mau με μία γάτα Σιάμ, ονόματι Tai Mau. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής της, σε συνδυασμό με τους εκτροφείς Virginia Cobb και Billie Gerst και τον γενετιστή Clyde Keeler, παρήγαγε γατάκια με μπεζ και καφέ τρίχωμα, όπως επίσης και γατιά με μπεζ σώμα και σκούρα καφέ άκρα και πρόσωπο.

 Από αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής προέκυψε και το γονίδιο της γάτας της Βιρμανίας σε σοκολατί τόνους με κίτρινα μάτια. Η καταγραφή της ράτσας ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1936 από το Cat Fanciers Association.

 Ωστόσο, επειδή οι εκτροφείς εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τις γάτες του Σιάμ στα προγράμματα αναπαραγωγής τους, ο οργανισμός σταμάτησε τις εγγραφές.

 Η διαδικασία για την εγγραφή της ξεκίνησε εκ νέου το 1953 και μέχρι σήμερα η γάτα της Βιρμανίας είναι μια δημοφιλής ράτσα όχι μόνο στην νοτιοανατολική Ασία, αλλά σε όλο το κόσμο.

 Ο χαρακτήρας της

 Η Burmese είναι μια δραστήρια και φιλική γάτα. Έχει μεν τη γοητεία και την αποφασιστικότητα των προγόνων της και απολαμβάνει την επικοινωνία με τους ανθρώπους τους, αλλά η φωνή της είναι απαλή και γλυκιά.

 Λόγω του ότι είναι από τις πιο έξυπνες ράτσες γάτας και αναζητά την ανθρώπινη συντροφιά, δεν της ταιριάζει ένα σπίτι όπου θα μένει μόνη το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

 Εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω της, τουλάχιστον πρέπει να έχει την παρέα ενός άλλου κατοικίδιου, μιας και έχει καλή συμπεριφορά απέναντι σε άλλες γάτες και σκύλους.

 Ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά της είναι οξυμένη της περιέργεια. Να είστε σίγουροι ότι θα εξερευνήσει το σπίτι σας ενδελεχώς για να ανακαλύψει όλα τα μυστικά μέρη και τις κρυφές γωνίες.

 Ο ενθουσιώδης και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας της παραμένει ίδιος ακόμα και όταν ενηλικιωθεί. Λατρεύει να μαθαίνει νέα κόλπα και να συμμετέχει σε διαδραστικά παιχνίδια, οπότε η καθημερινότητα μαζί της θα σας κάνει να ξαναβρείτε το παιδί που ήσασταν κάποτε.

 Εκτός, βέβαια, από το να κάθεται, να κυλιέται στο χαλί, να σας δίνει το χέρι και να έρχεται κοντά σας όταν τη φωνάζετε, μπορείτε να της μάθετε να ανακτά ένα μικρό παιχνίδι ή να περπατάει με λουρί.

 Με την κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση, οι βόλτες με το αυτοκίνητο και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο θα είναι παιχνιδάκι.

 Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι η γλυκιά ψιψίνα σας θέλει να συμμετέχει σε οτιδήποτε κάνετε, από την ανάγνωση της εφημερίδας και την εργασία στον υπολογιστή, μέχρι την προετοιμασία του φαγητού σας και την παρακολούθηση τηλεόρασης.

 Ως γάτα, ό,τι είναι δικό σας αυτομάτως γίνεται και δικό της, οπότε μην απορήσετε αν χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα για να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι!

 Όταν κάθεστε, θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας ή ακριβώς δίπλα σας, περιμένοντας με ανυπομονησία ένα χάδι. Μάλιστα, θα σας επιπλήξει αν την αγνοήσετε. Οι επισκέπτες τραβάνε πλήρως τη προσοχή της και έχει την ικανότητα να κερδίζει ακόμα και εκείνους που ισχυρίζονται ότι αντιπαθούν τις γάτες.

 Μια θηλυκή γάτα της Βιρμανίας είναι ο ίδιος ο ορισμός της βασίλισσας. Της αρέσει να είναι επικεφαλής του σπιτιού και να λαμβάνει την αμέριστη προσοχή σας. Τα αρσενικά, από την άλλη, είναι πιο χαλαρά και ικανοποιημένα με το να κάθονται απλώς στα πόδια σας.

 Ανεξαρτήτου φύλου, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα θελήσετε να αποκτήσετε τουλάχιστον ένα ακόμα γατάκι να τριγυρίζει στα πόδια σας και να σας χαρίζει τα γουργουρητά και τα νιαουρίσματά του.

 Η γενική κατάσταση της υγείας μιας γάτας Βιρμανίας

 Τόσο οι καθαρόαιμες όσο και οι διασταυρωμένες ράτσες γάτας μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας γενετικής φύσεως. Μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει αυτή η γατούλα είναι:

 • Υδατοειδές υγρό
 • Δερμοειδές κερατοειδούς
 • Σύνδρομο στοματοπροσωπικού πόνου
 • Συγγενής περιφερική αιθουσαία νόσος
 • Ελάττωμα κεφαλής (κρανιοπροσωπική ανωμαλία)
 • Υποκαλιαιμική πολυμυοπάθεια
 • Σύνδρομο επίπεδου στήθους σε γατάκια
 • Ελάττωμα ουράς
 • Οστεοαρθρίτιδα αγκώνα
 • Ενδοκαρδιακή ινοελάστωση
 • Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Ενώ το αρχικό τρίχωμα του Burmese kitten ήταν σε μια ποικιλία σοκολατί τόνων, σήμερα θα το βρείτε και σε άλλα χρώματα και αποχρώσεις, όπως μπλε, σαμπανιζέ και πλατινένιο.

 Το σώμα του είναι συμπαγές και έχει στρογγυλό κεφάλι, μεγάλα, εκφραστικά μάτια σε χρυσό ή κίτρινο χρώμα και αφτιά μεσαίου μεγέθους που γέρνουν ελαφρώς προς τα εμπρός.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό και μεταξένιο. Το παραδοσιακό χρώμα της ράτσας είναι ένα πλούσιο, ζεστό καφέ που στο κάτω μέρος του σώματος είναι ελαφρώς πιο ανοιχτό. Μάλιστα, καθώς το γατάκι ωριμάζει, το χρώμα του σκουραίνει. Η μύτη και τα μαξιλαράκια των ποδιών του είναι επίσης καφέ.

 Υπάρχουν επίσης γατάκια στο χρώμα της σαμπάνιας με μία ζεστή μελί προς μπεζ απόχρωση. Στο κάτω μέρος του σώματός τους το χρώμα γίνεται χρυσο-καφέ. Το χρώμα της μύτης τους είναι ανοιχτό καφέ, ενώ τα μαξιλαράκια στα πατουσάκια του έχουν ροζουλί απόχρωση.

 Μπορεί να συναντήσετε ακόμα και μπλε γάτες Βιρμανίας με ένα ελαφρώς πιο ανοιχτό μπλε στην κοιλιά. Η μύτη και τα μαξιλαράκια των ποδιών τους είναι γκρι.

 Οι πλατινέ γάτες Βιρμανίας έχουν ένα απαλό ασημί-γκρι χρώμα με φαιοκίτρινους τόνους και ελαφρώς πιο ανοιχτό χρώμα στο κάτω μέρος του σώματός τους.

 Η μύτη και τα μαξιλαράκια των ποδιών τους είναι ένα όμορφο ροζ της λεβάντας. Κάποιοι οργανισμοί επιτρέπουν και άλλα χρώματα της ράτσας, όπως το στικτό, το λιλά και το κόκκινο.

 Όσον αφορά στη περιποίηση του τριχώματος, αυτή η γάτα χρειάζεται μόνο ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα ή ένα απλό χτένισμα για απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να διανέμονται τα φυσικά έλαια του δέρματός τους.

 Μπάνιο χρειάζονται εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο, τα δόντια τους καλό είναι να πλένονται συχνά, αν όχι καθημερινά, για την πρόληψη σοβαρών οδοντικών προβλημάτων.

 Καλό είναι, επίσης, να σκουπίζετε τις γωνίες των ματιών τους με ένα μαλακό, υγρό πανί για να απομακρύνετε τυχόν εκκρίσεις. Χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Τα αφτιά τους μπορεί να χρειάζονται συχνό καθαρισμό. Εάν σας φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με ένα μείγμα από ξίδι μηλίτη και ζεστό νερό σε αναλογία 50-50 ή ό,τι σας συστήσει ο κτηνίατρος. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο ακουστικό κανάλι.

 Τέλος, διατηρήστε την άμμο τους πεντακάθαρη. Οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με την προσωπική τους υγιεινή και την τουαλέτα τους, οπότε θα πρέπει να είστε πολύ συνεπείς με τη καθαριότητά τους.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Καλό είναι να κρατάτε το γατάκι σας μέσα στο σπίτι για να το προστατέψετε από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν έξω, όπως το να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο.

 Συγχρόνως, οι σπάνιες γάτες που περιπλανώνται έξω στον δρόμο διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον που θα ήθελε να έχει μια τόσο ασυνήθιστη ράτσα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει για να την αποκτήσει.

 Η δραστήρια και επικοινωνιακή Burmese είναι μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά και σκύλους που ταιριάζουν με τα αιλουροειδή. Λατρεύει την προσοχή που λαμβάνει από τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να της φέρονται με προσοχή και σεβασμό.

 Αν έχετε κι άλλα κατοικίδια στην οικογένειά σας, καλό είναι η πρώτη γνωριμία μεταξύ τους να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.

 Αυτή η παιχνιδιάρα και ομιλητική ψιψίνα θα γεμίσει τη ζωή σας με το καλύτερο τρόπο. Έξυπνη και αγαπησιάρα, η γάτα Βιρμανίας θέλει να είναι συνεχώς στο πλευρό σας και να την αντιμετωπίζετε σαν ισότιμο μέλος της οικογένειάς σας!

 Μπορείτε να αγοράσετε μια τέτοια γατούλα από ένα εκτροφείο που τηρεί τους κανονισμούς και σέβεται τα ζώα που διαθέτει.

 Φυσικά, σε περίπτωση που γνωρίζονται ότι χαρίζονται αδέσποτα γατάκια, η υιοθεσία είναι η ύψιστη πράξη αγάπης και σεβασμού προς όλα τα ζωάκια που είτε εγκαταλείφθηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους είτε γεννήθηκαν καταδικασμένα στις αντιξοότητες του δρόμου.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο