Εάν έχετε κι εσείς την τύχη να είστε σκυλογονείς, τότε το πιθανότερο είναι πως είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια μιας λοίμωξης στο αφτί του σκύλου σας: κλαψούρισμα, έντονο ξύσιμο και τίναγμα του κεφαλιού.
Τέτοιου είδους προβλήματα είναι αρκετά κοινά μεταξύ των σκύλων και ειδικά όσων έχουν πεταχτά αφτιά που γέρνουν προς τα κάτω, όπως είναι αυτά του Basset Hound και του Cocker Spaniel.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν ορισμένα πραγματάκια που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να διασφαλίσετε πως ακόμα κι αν εμφανιστούν στο δικό σας σκυλάκι, δεν θα το επηρεάσουν σημαντικά.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τύποι λοιμώξεων του αφτιού, γνωστοί επίσημα και ως εξωτερική, μέση και εσωτερική ωτίτιδα.
Η πιο κοινή είναι η εξωτερική ωτίτιδα σκύλου. Σε αυτήν την περίπτωση, η φλεγμονή που προκαλείται επηρεάζει το στρώμα των κυττάρων που καλύπτουν το εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου.
Ακολουθούν η μέση και η εσωτερική ωτίτιδα σκύλου, που αναφέρονται σε μολύνσεις του μέσου και του έσω τμήματος του ακουστικού πόρου αντίστοιχα. Προκύπτουν όμως από την εξάπλωση της λοίμωξης από το εξωτερικό τμήμα του αφτιού.
Το κακό είναι πως μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την υγεία του σκύλου και να οδηγήσουν σε κώφωση, παράλυση του προσώπου και σε προβλήματα του αιθουσαίου.
Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις προλάβετε και να αναζητήσετε έγκαιρη θεραπεία με φάρμακα από τον κτηνίατρο.
Τα συμπτώματα της ωτίτιδας σε σκύλους
Η αλήθεια είναι πως ορισμένα σκυλάκια δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, πέρα από τη συσσώρευση κεριού και εκκρίσεων στο κανάλι του αυτιού.
Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε σκύλους με τρομερή δυσφορία και συμπτώματα όπως είναι:
- Κούνημα του κεφαλιού
- Ξύσιμο στο προσβεβλημένο αυτί
- Σκουρόχρωμες εκκρίσεις
- Δυσοσμία
- Ερυθρότητα και πρήξιμο του ακουστικού πόρου
- Πόνος
- Φαγούρα
- Σχηματισμός κακαδιού
Σε τι οφείλεται η ωτίτιδα σκύλου;
Σε γενικές γραμμές, το κανάλι του αφτιού των σκύλων είναι πιο κάθετο από αυτό των ανθρώπων. Έτσι, σχηματίζεται ένα L, όπου τείνουν να συγκρατούνται τα υγρά κι αυτό είναι που κάνει τα τετράποδα φιλαράκια μας επιρρεπή σε λοιμώξεις.
Την ίδια στιγμή, τα νεαρά κουτάβια ίσως έχουν ακάρεα στα μικροσκοπικά αφτάκια τους, τα οποία μπορούν εξίσου να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μόλυνσης στα αφτάκια του σκύλου σας είναι οι εξής:
- Υγρασία, η οποία δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
- Αλλεργίες, που ευθύνονται για τα μισά σχεδόν περιστατικά ωτίτιδας σε σκυλιά με δερματοπάθεια και για το 80% των σκύλων με ευαισθησίες στις τροφές.
- Ενδοκρινικές διαταραχές, όπως είναι η νόσος του θυρεοειδούς.
- Αυτοάνοσες διαταραχές.
- Συσσώρευση κεριού και ελλιπής καθαρισμός
- Παγίδευση ξένων σωματίδιων.
- Τραυματισμός στο κανάλι του αφτιού.
- Υπερβολικός καθαρισμός.
Η διάγνωση της ωτίτιδας σκύλου
Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει κάποιο από τα κοινά σημάδια λοιμώξεων του αφτιού, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Η γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για την ωτίτιδα σκύλου είναι απαραίτητη για την άνεση του αγαπημένου σας κατοικίδιου, ενώ μειώνει αισθητά και τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλες περιοχές του αυτιού.
Σε κάθε περίπτωση, η φυσική αντιμετώπιση της κατάστασης ή η χορήγηση αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ να αποτελεί δική σας πρωτοβουλία. Ίσα ίσα, που θα πρέπει να γίνεται ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον κτηνίατρο.
Βέβαια, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να παρέχετε στο εξειδικευμένο προσωπικό του κτηνιατρείου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας. Έτσι, θα θέλουν να γνωρίζουν πληροφορίες όπως είναι:
- Η διάρκεια τυχόν συμπτωμάτων, όπως είναι ο πόνος, το πρήξιμο, οι εκκρίσεις και η δυσοσμία.
- Εάν πάσχει από κάποια αλλεργία ή άλλο υποκείμενο νόσημα.
- Εάν παίρνει αντιβίωση ή άλλα φάρμακα
- Το πρόγραμμα της διατροφής του.
- Πόσο συχνά γίνεται ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας και τι είδους προϊόντα χρησιμοποιείτε.
- Εάν τυχόν έχετε κόψει ή τριμάρει τις τρίχες κοντά στην περιοχή των αφτιών.
- Πρόσφατες δραστηριότητες, όπως είναι τα μπάνια στη θάλασσα και το κολύμπι.
- Εάν ο σκύλος σας έχει ιστορικό λοιμώξεων στα αφτιά, πότε εμφανίστηκαν και αν υπήρχε φυσική αντιμετώπιση ή θεραπεία με φάρμακα.
Μόλις ο κτηνίατρος συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση του κατοικίδιού σας. Σε αυτό το στάδιο ίσως χρειαστεί να τεθεί υπό αναισθησία. Η εξέταση περιλαμβάνει:
- Οπτικό έλεγχο των αφτιών για ερυθρότητα, πρήξιμο και εκκρίσεις.
- Χρήση ωτοσκοπίου για έλεγχο του καναλιού του αφτιού και του τυμπάνου.
- Ήπια ψηλάφιση των αφτιών για να ελεγθεί το επίπεδο του πόνου.
- Λήψη δείγματος από τα αφτιά για εξέταση μικροσκοπικά
- Καλλιέργεια δείγματος από το αφτί.
- Βιοψία ή ακτινογραφία σε περιτπώσεις χρόνιας ωτίτιδας σκύλου ή σε σοβαρές περιπτώσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα σκύλου;
Ύστερα από έναν βαθύ και σωστό καθαρισμό των αφτιών του με ειδικά προϊόντα, ο κτηνίατρος σας λογικά θα σας χορηγήσει σταγόνες για την ωτίτιδα και κάποια ήπια καθαριστικά για την πληγείσα περιοχή.
Εάν πρόκειται όμως για προχωρημένη ωτίτιδα σκύλου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνταγογραφήσει αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η θεραπεία μιας ήπιας ωτίτιδας συνήθως διαρκεί για μία με δύο εβδομάδες από τη στιγμή που την ξεκινάτε.
Ωστόσο, σοβαρές λοιμώξεις ή όσες οφείλονται σε κάποιο άλλο βαθύτερο υποκείμενο νόσημα είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ξεπεραστούν πλήρως ή μπορεί να γίνουν χρόνια προβλήματα.
Όπως κι αν έχει, εσείς, σαν σωστοί και υπεύθυνοι κηδεμόνες που είστε, οφείλετε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες και τις υποδείξεις του κτηνίατρου σας και, φυσικά, να μην παραλείπετε τις καθιερωμένες συναντήσεις σας μαζί του.
Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και εφόσον οποιαδήποτε φυσική αντιμετώπιση ή θεραπεία με αντιβίωση και φάρμακα, όπως οι σταγόνες για ωτίτιδα σκύλου, έχει αποτύχει, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει χειρουργείο για την αφαίρεση του ακουστικού καναλιού, του μολυσμένου ιστού και τη πρόληψη επανεμφάνισης της νόσου.
Υπάρχει κάποια μέθοδος πρόληψης;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ιατρικά ζητήματα, η πρόληψη αποτελεί πάντοτε την καλύτερη θεραπεία.
Γνωρίζετε ήδη πως τα υπερβολικά επίπεδα υγρασίας στα αφτάκια του σκύλου σας είναι σε θέση να προκαλέσουν λοίμωξη. Γι’ αυτό, οφείλετε να τα κρατάτε πάντοτε στεγνά μετά το κολύμπι και το μπάνιο.
Εάν τώρα το κατοικίδιό σας είναι επιρρεπές σε παρόμοιες καταστάσεις και εμφανίζει συχνά ωτίτιδα σκύλου, θα πρέπει να τον υποβάλετε σε πρόσθετες εξετάσεις, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιου πιο σοβαρού θέματος υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, ο σωστός καθαρισμός των αφτιών είναι σε θέση να αποτρέψει αρκετά περιστατικά ωτίτιδας. Αρχικά, τοποθετήστε στο κανάλι του αφτιού το καθαριστικό και κάντε λίγο μασάζ εξωτερικά στο κάθετο σημείο του αφτιού.
Στη συνέχεια, σκουπίστε το υγρό με μια γάζα και όχι με βαμβάκι ή χαρτί, γιατί αυτά αφήνουν ίνες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπατονέτα μόνο στα εξωτερικά πτερύγια του αφτιού.
Σε περίπτωση που ο σκυλάκος σας έχει αλλεργία, δείτε όσα δεν ξέρετε για τις αλλεργίες στα κατοικίδια μας, γιατί η ωτίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση του οργανισμού.
Εν κατακλείδι, η ωτίτιδα σκύλου ταλαιπωρεί πολλά σκυλιά και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή υπόθεση αν δεν φροντίσετε για την έγκαιρη θεραπεία της. Αν δείτε τυχόν συμπτώματα στο σκυλάκι σας, απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας, για να γλιτώσετε το κατοικίδιό σας από αυτήν την επίπονη ασθένεια.