Αρκουδόσκυλο Καρελίας: Ένας ατρόμητος φύλακας!

 Το Karelian Bear Dog, που στη γενέτειρά του τη Φιλανδία ονομάζεται «Karjalankarhukoira» είναι μια δυνατή, άγρυπνη και ατρόμητη ράτσα, ικανή να κυνηγάει από μικρά έως μεγάλα θηράματα — ακόμη και επιθετικά ζώα, όπως αρκούδες, λύγκες, αγριογούρουνα, λύκους και άλκες.

 Περιλαμβάνεται στη λίστα με τις δέκα πιο κοινές ράτσες σκύλων στη Φινλανδία, όπου οι άνθρωποι τις θεωρούν εθνικό θησαυρό.

 Το εν λόγω σκυλί εκτράφηκε για να είναι επιθετικό απέναντι σε άλλα ζώα στο κυνήγι. Για τον λόγο αυτό, το Αρκουδόσκυλο Καρελίας χρειάζεται αρκετή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση από κουτάβι, ώστε να αποκτήσει καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Επίσης, έχει υψηλές ανάγκες για άσκηση.

 Ωστόσο, αυτό το σκυλί είναι εξαιρετικά πιστό στην οικογένειά του και πολύ προστατευτικός φύλακας.

 Έτσι, για έναν ιδιοκτήτη που είναι πρόθυμος να το κοινωνικοποιήσει και να το εκπαιδεύσει επιμελώς, προσφέροντάς του άφθονο ανοιχτό χώρο και σωματική δραστηριότητα, το Karelian Bear Dog μπορεί να γίνει ένα ήρεμο και στοργικό μέλος της οικογένειας.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 48 έως 60 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 20 έως 23 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 13 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Αρκουδόσκυλο Καρελίας

 Αυτοπεποίθηση, επαγρύπνηση και γενναιότητα είναι όλες λέξεις που περιγράφουν τη συγκεκριμένη ράτσα.

 Μάλιστα, πρόκειται για απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός σκύλου που εκτράφηκε για να βοηθάει στο κυνήγι επιθετικών, επικίνδυνων ζώων, όπως οι αρκούδες, οι λύγκες και τα αγριογούρουνα.

 Τα σκυλιά της ράτσας έχουν υψηλές απαιτήσεις άσκησης και πέρα από τις συχνές βόλτες, προτιμούν μεγάλες αυλές, όπου μπορούν να τρέχουν ελεύθερα.

 Είναι έξυπνα και χρειάζονται ανθρώπινη συντροφιά, διαφορετικά, μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν τον δικό τους τρόπο διασκέδασης σκάβοντας, μασώντας και δημιουργώντας ένα χάος μέσα στο σπίτι.

 Ενδεχομένως, δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων, κατοίκους διαμερισμάτων ή για όσους πρέπει να λείπουν από το σπίτι για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Ωστόσο, ένας ιδιοκτήτης που είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τις ανάγκες άσκησης, κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης του Karelian Bear Dog με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση, θα ανταμειφθεί με έναν σκληρά πιστό και προστατευτικό σύντροφο.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Karelian Bear Dog είναι μια ράτσα τύπου Spitz με μεγάλο μέγεθος.

 Στην πραγματικότητα, αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι σκυλιά με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του σύγχρονου Αρκουδόσκυλου υπήρχαν στη βορειοανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία ήδη από τη νεολιθική εποχή, και πιθανότατα, ακολούθησαν τους πρώτους αποίκους στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια.

 Οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή βασίζονταν στο κυνήγι για να φάνε και να επιβιώσουν και η συγκεκριμένη ράτσα εκτράφηκε για να βοηθήσει ακριβώς σε αυτό.

 Τα συγκεκριμένα σκυλιά χρησιμοποιούνταν συχνότερα για να κυνηγούν σκίουρους, λαγούς και άλλα μικρά θηράματα, αλλά ήταν επίσης ικανά να κυνηγούν μεγάλα, επιθετικά ζώα.

 Η ράτσα έπρεπε να είναι ανθεκτική για να αντέξει το κλίμα και την άγρια ​​ζωή της περιοχής. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για το κυνήγι αλκών και άλλων μεγάλων ζώων στη Σκανδιναβία.

 Αρχικά, το τρίχωμά τους έβγαινε σε πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του γκρι του λύκου, του κόκκινου ή του μαύρου και του καφέ χρώματος, αν και τα σύγχρονα πρότυπα έχουν οδηγήσει στο να είναι κυρίως μαύρα και άσπρα.

 Όπως συνέβη με πολυάριθμες ράτσες σκύλων, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ράτσα εξαφανίστηκε. Κατάφεραν να διασωθούν μόνο 40, τα οποία αποτελούν τους προγόνους των σημερινών Αρκουδόσκυλων Καρελίας.

 Έκτοτε, η ράτσα έχει γίνει πιο δημοφιλής και εκτός από το ότι είναι μία από τις δέκα πιο συχνές ράτσες στη Φινλανδία, εκτρέφεται επίσης στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος δεν έχει αναγνωρίσει πλήρως το Karelian Bear Dog, αν και έχει καταγράψει τη γενεαλογία της ράτσας και επιτρέπει τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς σκύλων.

Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Αρκουδόσκυλο Καρελίας!

  • Το Karelian Bear Dog εκτράφηκε για να κυνηγάει ακόμη και μεγάλα, επιθετικά θηράματα, όπως αρκούδες, λύγκες, αγριογούρουνα, λύκους και άλκες.
  • Αυτή η ράτσα έχει από τη φύση της επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα ζώα, επομένως, θα χρειαστεί αρκετή κοινωνικοποίηση. Ενδεχομένως, ο χαρακτήρας του ταιριάζει καλύτερα σε ένα σπίτι χωρίς άλλα κατοικίδια, αλλά με κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση μπορεί να έχει μια υγιή και αρμονική συμβίωση με άλλα ζώα.
  • Θα τα βρείτε σε πολλά χρώματα, κυρίως μαύρα με λευκά σημάδια, ενώ μερικά έχουν καφέ ανταύγειες στη μαύρη γούνα τους.
  • Το μέγεθος και ο χαρακτήρας τους τα καθιστά εξαιρετικούς φύλακες.
  • Η καταγωγή του Karelian Bear Dog μπορεί να ανιχνευθεί στους νεολιθικούς χρόνους, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα.

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα του Karelian Bear Dog;

 Μιλάμε για έναν ενεργητικό και έξυπνο σκύλο με έντονη προσωπικότητα. Περιττό να αναφέρουμε ότι η κοινωνικοποίηση και η βασική υπακοή του σκύλου πρέπει να ξεκινήσουν από τότε που είναι κουτάβι.

 Δεδομένου ότι έχει εκτραφεί για να κυνηγάει, δεν θα διστάσει να πάρει στη τρεχάλα κάποια γάτα ή άλλο σκυλί.

 Σαφέστατα, αυτός ο σκύλος επιβιώνει καλύτερα σε μια μεγάλη, περιφραγμένη αυλή που θα τον κρατάει ασφαλή και θα τον αποτρέπει από το να περιπλανιέται, ενώ την ίδια στιγμή, θα του επιτρέπει να τρέχει και να εκτονώνει την ενέργεια που τον διακατέχει.

 Όπως συμβαίνει με πολλά έξυπνα και ενεργητικά σκυλιά, η πλήξη είναι ο χειρότερος εχθρός του. Όταν δεν διεγείρεται διανοητικά και σωματικά, μπορεί να αποκτήσει καταστροφική συμπεριφορά.

 Όλα συγκλίνουν στο ότι ένας κουρασμένος σκύλος είναι πιο χαρούμενος και ήρεμος, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για αυτήν τη ράτσα.

 Μαζί του, τα αφεντικά του νιώθουν όλο το 24ωρο ασφαλείς, γιατί είναι εξαιρετικός φύλακας και παρόλο που δεν εμπιστεύεται τους ξένους, είναι πολύ πιστός και προστατευτικός με την οικογένειά του.

 Το ένστικτό του τον κάνει να γαβγίζει και να ειδοποιεί το αφεντικό του για οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί απειλή ή οτιδήποτε μπορεί απλώς να κεντρίζει τη προσοχή του.

 Για να αποκτήσουν όμως έναν φρόνιμο και υπάκουο σκύλο, θα χρειαστεί να έχουν υπομονή και να χρησιμοποιούν μεθόδους θετικής ενίσχυσης στην εκπαίδευσή του.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Πρόκειται για μια αρκετά υγιής ράτσα με λίγες από τις γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν άλλες καθαρόαιμες ράτσες. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επιρρεπής σε δυσπλασία ισχίου ή προβλήματα στα μάτια.

 Ο καλλωπισμός και η περιποίηση που ενδείκνυται για τη ράτσα

 Αν και οι πρόγονοί του είχαν διάφορα χρώματα, όπως γκρι, κόκκινο ή μαύρο με καφέ, τα σύγχρονα πρότυπα υπαγορεύουν ότι το τρίχωμα του πρέπει να είναι κυρίως μαύρο με λευκά σημάδια. Σε κάποια σκυλιά μπορεί να παρατηρήσετε ελαφρώς κάποιες καφέ ανταύγειες.

 Τα Karelian Bear Dogs έχουν ένα εξωτερικό τρίχωμα από ίσιες, σκληρές τρίχες, καθώς επίσης ένα απαλό και παχύ υπόστρωμα. Το τρίχωμά τους είναι ιδανικό για να τα προστατεύει σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως είναι κατάλληλο στο να τα κρατάει ζεστά κατά τη διάρκεια του Σκανδιναβικού χειμώνα.

 Το Αρκουδόσκυλο Καρελίας δεν μαδάει υπερβολικά, παρά μόνο δύο φορές το χρόνο όταν αποβάλλει το εποχιακό του τρίχωμα. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι αρκετό για να απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και να τον κρατάει καθαρό και τακτοποιημένο.

 Ένα περιστασιακό μπάνιο είναι επίσης αρκετό, καθώς τα περισσότερα σκυλιά αυτής της ράτσας δεν έχουν τη συνηθισμένη «οσμή σκύλου».

 Τα ταχέως αναπτυσσόμενα νύχια του πρέπει να κόβονται συχνά για να αποφεύγεται το ράγισμα, το σχίσιμο και το σπάσιμο. Τα δόντια του θα πρέπει επίσης να βουρτσίζονται τακτικά, όπως συνιστάται από τον κτηνίατρο. Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται για σημάδια μόλυνσης, παράσιτα ή υπολείμματα και να διατηρούνται καθαρά.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, προτιμάται μια σκυλοτροφή για ράτσες μεσαίου μεγέθους με υψηλές ανάγκες ενέργειας και άσκησης, αν και συνήθως τρώει λιγότερο από άλλα σκυλιά του βάρους και του ενεργειακού του επιπέδου.

 Η σχέση του με τα παιδιά και τους ενήλικες

 Τα Karelian Bear Dogs είναι αρκετά φιλικά με τα παιδιά, ειδικά με όσα ανήκουν στην οικογένειά τους. Επίσης, έχουν πολύ παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, αλλά πρέπει να τα προσέχετε, γιατί πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορεί να γίνουν έντονα και ατσούμπαλα. 

 Ομολογουμένως, δεν εμπιστεύονται υπερβολικά τους ξένους και τα άλλα κατοικίδια ζώα ή σκυλιά, για αυτό είναι απαραίτητη η πρώιμη κοινωνικοποίησή τους.

 Διαμορφώσουν ένα σωστό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, καταφέρνει να τιθασεύει τα φυσικά του ένστικτα για κυνήγι, αποκτώντας μια συνετή και φρόνιμη συμπεριφορά όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

 Ακόμα και τότε, όμως, μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε ένα σπίτι όπου είναι το μοναδικό κατοικίδιο.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, το εν λόγω σκυλί δεν έχει μεγάλη απήχηση στις Βαλκανικές χώρες, οπότε δεν θα το συναντήσετε σε εκτροφεία, πόσο μάλλον σε καταφύγια με αδέσποτα κουτάβια και μεγαλύτερ σκυλιά για υιοθεσία.

 Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα βρείτε πλήθος σκυλάκων που χρειάζονται το παντοτινό τους σπιτάκι, προκειμένου να διαλέξετε το πιστό φιλαράκι που θα σας κλέψει αμέσως τη καρδιά.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο