Γιατί ο σκύλος μου κουτσαίνει ξαφνικά στο πίσω πόδι;

 Μήπως έχετε παρατηρήσει πως ο σκύλος σας κουτσαίνει τώρα τελευταία; Φαίνεται να περπατάει ξαφνικά με ασυνήθιστο τρόπο ή να μην μπορεί να πατήσει καλά το πίσω πόδι του;

 Την ίδια στιγμή, μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πατήσει καλά το ποδαράκι του στο έδαφος ή αισθάνεται έντονο πόνο κατά το περπάτημα και, μάλιστα, για αρκετό καιρό.

 Η αλήθεια είναι πως η χωλότητα μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό παράγοντες, όπως για παράδειγμα σε κάποιους μικροτραυματισμούς ή ακόμα και σε κάποια σοβαρή ασθένεια. Όπως αντιλαμβάνεστε, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να γίνουν ιατρικές εξετάσεις.

 Πότε η χωλότητα θα πρέπει να με οδηγήσει στον κτηνίατρο;

 Η χωλότητα συνήθως δεν αποτελεί επείγον κτηνιατρικό περιστατικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να την αμελήσετε και να μη της ρίξετε μια επιπλέον ματιά.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν δείτε το σκυλάκι σας να κουτσαίνει ξαφνικά είναι να εκτιμήσετε την κατάστασή του. Μπορεί να σταθεί όρθιο ή να περπατήσει; Βλέπετε καθόλου αίμα ή πρήξιμο; Ο σκύλος κουτσαίνει, αλλά δεν πονάει ή μήπως σφαδάζει από τον πόνο; Παρατηρείτε άλλα σημάδια ασθένειας;

 Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τα επείγοντα περιστατικά της κοντινότερης κλινικής και, μάλιστα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτές είναι:

  • Ξαφνική απροθυμία, αδυναμία να σηκωθεί ή να κουνηθεί.
  • Υπερβολικός πόνος, συνοδευόμενος από σημάδια φόβου ή επιθετικότητας.
  • Έντονη αιμορραγία.
  • Έντονο πρήξιμο σε ένα ή περισσότερα ποδαράκια.
  • Προφανές σπάσιμο ή κάταγμα.
  • Σύρσιμο ενός ή περισσοτέρων άκρων, κάτι που μοιάζει με παράλυση.
  • Πυρετός.
  • Άλλες ενδείξεις ασθένειας, όπως είναι η ληθαργική συμπεριφορά ή ο συνεχόμενος εμετός.

 Εάν προσέξετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας ή κάτι ανησυχητικό στην υγεία του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

 Πώς να μετακινήσω τον τραυματισμένο σκύλο μου;

 Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μετακινείτε ένα τραυματισμένο ζωάκι, γιατί άθελά σας μπορεί να χειροτερέψετε τα τραύματά του ή να του προκαλέσετε έντονο πόνο.

 Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός πως ένα σκυλάκι που πονάει μπορεί να σας δαγκώσει για να προστατεύσει τον εαυτό του, ακόμη κι αν είναι πολύ φιλικό και κοινωνικό.

 Με προσοχή, λοιπόν, καλείστε να σηκώσετε το σκυλί και να το μεταφέρετε μέχρι το αυτοκίνητό σας, ακόμη κι αν είναι σε θέση να περπατήσει μόνο του.

 Εάν αυτό είναι δυνατό, καλό είναι να στρώσετε στα καθίσματα του αυτοκινήτου ένα κουβερτάκι ή ένα σεντόνι μαζί με μια σανίδα ή ένα κουτί από χαρτόνι.

 Ύστερα, με απόλυτη προσοχή και με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου, μετακινήστε το ζωάκι στο αυτοκίνητό σας αργά, αλλά σταθερά. Ασφαλίστε τον στη θέση του, για να μη ταλαντεύεται την ώρα που οδηγείτε και πονάει περισσότερο.

 Τι να κάνω αν ο σκύλος μου κουτσαίνει ξαφνικά;

 Σε περίπτωση που έχετε προσέξει πως το σκυλάκι σας παρουσιάζει μια δυσκολία, όταν για παράδειγμα σηκώνει το πόδι του, αλλά κρίνετε πως δεν είναι κάτι επείγον, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

 Καταρχάς, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη πληγείσα περιοχή, εάν φυσικά σας το επιτρέψει. Κοιτάξτε για τυχόν κοψίματα, μελανιές, πρηξίματα, ευαίσθητα σημεία και οτιδήποτε άλλο σας κινήσει το ενδιαφέρον.

 Επίσης, μη ξεχάσετε να ελέγξετε προσεκτικά τις πατούσες του, καθώς επίσης και τα μαξιλαράκια μαζί με τις μεσοδακτύλιες περιοχές.

 Προσπαθήστε να αισθανθείτε τις αρθρώσεις του για να δείτε αν υπάρχει μυϊκή ακαμψία ή ευαισθησία. Αν νιώσετε κάποια περίεργη κίνηση, καλέστε τον κτηνίατρο.

 Αν βρείτε κάποια μικρή πληγή, καθαρίστε τη προσεκτικά με λίγο χλιαρό νερό και σαπουνάκι. Μπορείτε να βάλετε κάποιο φάρμακο με αντισηπτική χρήση, αλλά μην αφήσετε το σκυλάκι σας να το γλείψει!

 Αν το τραύμα είναι μεγάλο, καλό είναι να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία του προβλήματος.

 Ένα μικρό πρηξιματάκι μπορεί να ανακουφιστεί σημαντικά με λίγη παγοθεραπεία για 10 με 15 λεπτά περίπου, εφόσον ο σκύλος σας το δέχεται. Αν συνεχιστεί μετά από 12 έως 24 ώρες, καλέστε τον γιατρό σας.

 Σε περίπτωση που μιλάμε για κάποιο μικρό αντικείμενο που έχει παγιδευτεί στο δέρμα του σκύλου, μπορείτε να το βγάλετε με ένα τσιμπιδάκι, αλλά με τεράστια προσοχή! Εάν τα καταφέρετε, καθαρίστε την πληγή, για να μην αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια, που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

 Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γνωρίζετε πως, όταν ο σκύλος κουτσαίνει, η καλύτερη θεραπεία είναι ο περιορισμός και η ξεκούραση του κατοικιδίου σας.

 Για αυτό, καλό είναι να αποφύγετε για ένα διάστημα τις μακρινές βόλτες και την έντονη σωματική άσκηση. Κρατήστε το επίσης μακριά από σκάλες και απότομες κινήσεις δίχως λόγο κι αιτία.

 Μια καλή εναλλακτική είναι να το περιορίσετε στο crate σκύλου για μερικές ώρες, ειδικά αν χρειάζεται να λείψετε από το σπίτι. Βάλτε του ένα μαλακό κι αναπαυτικό κρεβατάκι κι αφήστε τον να ξεκουραστεί.

 Ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να του δώσετε φάρμακα χωρίς να έχετε πάρει την έγκριση του κτηνίατρού σας, διότι κάποιες φαρμακευτικές ουσίες είναι τοξικές για τα σκυλιά και μπορεί να πάθει δηλητηρίαση.

 Οι λόγοι που ο σκύλος κουτσαίνει

 Η συγκεκριμένη κατάσταση οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό ή αρρώστια. Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

  • Διάστρεμμα ή τράβηγμα
  • Εκδορά στο πόδι ή την πατούσα
  • Κολλημένο αντικείμενο
  • Σπασμένο νύχι
  • Δάγκωμα από άλλο ζωάκι ή έντομο
  • Αρθρίτιδα
  • Κάταγμα ή σπάσιμο
  • Εξάρθρωση, χαλάρωση ή άλλο πρόβλημα με τις αρθρώσεις
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα
  • Νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Οστεοχονδρίτιδα
  • Εκφυλιστική μυελοπάθεια
  • Λοίμωξη
  • Πολυαρθρίτιδα
  • Καρκίνος, συνήθως οστικός όγκος
  • Άλλη διαταραχή μυών, νεύρων, οστών ή ανοσοποιητικού συστήματος

 Όποια κι αν είναι η αιτία που ο σκύλος κουτσαίνει ξαφνικά στο πίσω πόδι ή στο μπροστά πόδι, το αίσθημα της δυσφορίας, του πόνου ή της αδυναμίας στη κίνηση αναμένεται να είναι υπαρκτό και επώδυνο για εκείνο.

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς αιτίας που προκαλεί την χωλότητα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κτηνίατρος θα σας μιλήσει για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που υπάρχουν.

 Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

 Όταν φέρετε το σκυλάκι σας στο κτηνιατρείο, το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας ζητήσει πληροφορίες για το ιστορικό και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Για αυτό, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Αμέσως μετά, θα του κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, με σκοπό να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία και να αποκλείσουν άλλες σοβαρότερες. Ίσως χρειαστεί να του κάνουν κάποιου είδους αναισθησία.

 Από εκεί και πέρα, η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας που προκαλεί τη χωλότητα στα σκυλιά. Συνήθως, όμως, χρειάζονται ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή.

 Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κτηνίατρος είναι πιθανό να σας μιλήσει για κάποιου είδους φυσικοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

 Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής και βέβαιος τρόπος για να βοηθήσετε το σκυλάκι σας να περπατήσει και πάλι γερά στα πόδια του!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο