Kerry Blue Terrier: Ένας τρομερά εργασιομανής σκύλος!

 Το Kerry Blue Terrier είναι ο βασικός σκύλος εργασίας. Κατάγεται από την κομητεία Kerry της Ιρλανδίας, όπου εκτράφηκε για να κυνηγάει μικρά θηράματα και πουλιά, να σκοτώνει τρωκτικά και να φυλάει πρόβατα και βοοειδή.

 Αν και δεν είναι από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων, το Kerry Blue Terrier έχει αρκετούς αφοσιωμένους θαυμαστές, χάρη στις εργασιακές του ικανότητες και τον πιστό του χαρακτήρα. Είναι επίσης αρκετά φιλικό σχεδόν με όλους τους ανθρώπους και παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να γίνει πεισματάρικο, μαθαίνει γρήγορα.

 Βέβαια, δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με άλλα σκυλιά και μπορεί να προτιμήσει να είναι το μόνο κατοικίδιο στο σπίτι. Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και την άφθονη άσκηση, αυτά τα κουτάβια μπορούν να γίνουν αγαπημένα και αφοσιωμένα μέλη της οικογένειας.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 43 με 48 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 15 με 18 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κέρι Μπλου Τεριέ;

 Αυτός ο σκύλος εργασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Τεριέ: είναι μυώδης, επινοητικός και ετοιμοπόλεμος. Το χαρακτηριστικό που καθορίζει τη ράτσα, ωστόσο, είναι το τρίχωμά του που βρίσκεται σε μπλε με γκρι τόνους!

 Βέβαια, είθισται τα κουτάβια να γεννιούνται συνήθως μαύρα, σταδιακά να περνάνε σε αποχρώσεις του σκούρου μπλε, του καφέ, του γκρι και σε διάφορους συνδυασμούς αυτών των χρωμάτων και περίπου στην ηλικία των 18 μηνών να φτάνουν σε ένα ώριμο μπλε-γκρι χρώμα.

 Άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά της ράτσας είναι τα αφτιά τους σε σχήμα V, η μαύρη μύτη και το τρίχωμα που πέφτει πάνω από τα μάτια τους και δίνει ακόμη περισσότερη ένταση στο βλέμμα τους.

 Το Kerry Blue Terrier είναι συνήθως καλοσυνάτο με όλους συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο που του αρέσει να συμμετέχει σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες και είναι πιο χαρούμενο όταν βρίσκεται μαζί με αυτούς που αγαπάει.

 Επιπλέον, είναι ένας καλός φύλακας, έτοιμος να προειδοποιήσει την οικογένειά του για πιθανούς εισβολείς ή οτιδήποτε ασυνήθιστο. Αν και δεν γαβγίζει πολύ, όταν το κάνει, ακούγεται τρομακτικό.

 Μπορεί να είναι φιλικός με τους ανθρώπους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους ομοίους του. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ράτσα δεν είναι πολύ φιλική με άλλα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, είναι επιρρεπής στην επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλιά.

 Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, οι σύγχρονοι εκτροφείς έχουν μετριάσει κατά πολύ το χαρακτηριστικό της επιθετικότητας, σε σχέση με τους προγόνους του.

 Σε κάθε περίπτωση, η σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση θα σας βοηθήσει να προλάβετε την επιθετικότητά του και να καταπολεμήσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν βγαίνετε βόλτα, γιατί αν μπλέξει σε καβγά, δεν θα έχει καλή κατάληξη.

Όπως κι αν έχει, το Κέρι Μπλου Τεριέ είναι πιστό και στοργικό με την οικογένειά του, αλλά και πεισματάρικο. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρειάζεται έναν εξίσου δυναμικό και αποφασιστικό ιδιοκτήτη, που μπορεί να επιδείξει ευγενικά και με συνέπεια έναν ηγετικό ρόλο.

 Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένας δραστήριος σκύλος που χρειάζεται πολλή άσκηση κάθε μέρα. Εάν είναι εκπαιδευμένος και κοινωνικοποιημένος για να μην τσακώνεται με άλλα σκυλιά, είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για τζόκινγκ, πεζοπορία και ποδηλασία.

 Η περιποίηση είναι μια άλλη καθημερινή δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί του. Αν και δε μαδάει ούτε μυρίζει δυσάρεστα, πρέπει να το βουρτσίζετε κάθε μέρα για να διατηρείτε το τρίχωμά του τακτοποιημένο, καθαρό και χωρίς κόμπους.

 Μερικά πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Κέρι Μπλου Τεριέ!

 • Είναι ένας πολύ καλός μαθητής, αν και μερικές φορές είναι πεισματάρης. Θα χρειαστεί να έχετε πολλή υπομονή και σταθερότητα, καθώς επίσης καλή αίσθηση του χιούμορ κατά την εκπαίδευσή του.
 • Είναι φιλικός με τους ανθρώπους, αλλά η αποστροφή του για τα άλλα σκυλιά είναι γεγονός. Αν και έχει τη φήμη του μάγκα και του καβγατζή, αν είναι καλά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος, πιθανότατα όχι μόνο δε θα ξεκινήσει έναν καυγά, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να τον τερματίσει.
 • Η περιποίηση του τριχώματός του μπορεί να είναι λιγάκι ακριβή, οπότε καλύτερα να τον περιποιήστε και στο σπίτι. Θα πρέπει όμως να έχετε υπομονή και όρεξη!
 • Όπως όλα τα Τεριέ, το Kerry Blue μπορεί να είναι ζωηρό. Του αρέσει να σκάβει, να κυνηγάει, να μασάει και μερικές φορές να γαβγίζει.
 • Χρειάζεται καθημερινά αρκετή άσκηση. Μια αυλή για παιχνίδι σε συνδυασμό με καθημερινές βόλτες είναι η καλύτερη λύση!

 Η ιστορία της ράτσας του

 Η Ιρλανδία — συγκεκριμένα, η ορεινή περιοχή της κομητείας Kerry — είναι η γενέτειρα του Kerry Blue Terrier. Αρχικά, ήταν ένα εργαζόμενο Τεριέ που κυνηγούσε μικρά θηράματα και πουλιά, σκότωνε τρωκτικά και φύλαγε το σπίτι του. Χρησιμοποιούνταν επίσης με επιτυχία για τη βοσκή προβάτων και βοοειδών.

 Η επιθετικότητα ήταν ένα χαρακτηριστικό που καλλιεργήθηκε σκόπιμα στη ράτσα. Στις πρώτες επιδείξεις σκύλων, Ο Ιρλανδικός Κυνολογικός Όμιλος απαιτούσε από τον καθένα να περάσει ένα τεστ «παιχνιδιού» πριν προκριθεί. Από αυτές τις δοκιμές, το Kerry Blue κέρδισε τη φήμη του σκληροπυρηνικού σκύλου.

 Η ράτσας εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Αμερική στην έκθεση του Γουέστμινστερ το 1922 και δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Κατά τη διάρκεια του σόου του Γουέστμινστερ το 1926, μια ομάδα από φανς συναντήθηκαν στο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης και οργάνωσαν το Kerry Blue Terrier Club of America.

 Στις αρχές του 1900, ο Ιρλανδός Μάικλ Κόλινς εισήγαγε μια νομοθεσία για να θεωρηθεί το Κέρι Μπλου ως ο Εθνικός Σκύλος της Ιρλανδίας. Ο δικός του σκύλος ονομάστηκε Convict 225. Ωστόσο, ο Collins δολοφονήθηκε πριν περάσει η νομοθεσία και μετά το θάνατό του χάθηκε το ενδιαφέρον για αυτήν την πρωτοβουλία.

 Ο χαρακτήρας της ράτσας

 Το Kerry Blue είναι ένας σκληρά εργαζόμενο, ανεξάρτητο και αθλητικό σκυλί με άφθονη ενέργεια και αντοχή. Όπως τα περισσότερα Τεριέ, είναι επιρρεπές στο να σκάβει, να κυνηγάει και να γαβγίζει (περιστασιακά).

 Το Kerry Blue χρειάζεται αρκετή άσκηση – πνευματική και σωματική. Συγχρόνως, χρειάζεται και την ανθρώπινη παρουσία στη καθημερινότητά του, διαφορετικά, βαριέται, κάτι που οδηγεί στις καταστροφικές συμπεριφορές που αναφέραμε παραπάνω.

 Η βασική υπακοή του κατοικιδίου σας είναι απαραίτητη για να διαμορφώσει έναν καλό χαρακτήρα από την ηλικία του κουταβιού. Όσο απολαυστικός κι αν είναι, όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν τα πηγαίνει καλά με όλους. Έχει την τάση να τσακώνεται με άλλα σκυλιά και να κυνηγάει μικρά ζώα που αντιλαμβάνεται ως θήραμα.

 Η ευρύτερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, το Κέρι Μπλου Τεριέ δεν είναι φιλάσθενο, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπές σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Εντρόπιο
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Δερματικές κύστες
 • Καρκίνος
 • Καταρράκτης
 • Ξηροφθαλμία
 • Χρόνια εξωτερική ωτίτιδα
 • Προοδευτική νευρωνική αβιοτροφία
 • Εξάρθρωση επιγονατίδας
 • Ανεπάρκεια του παράγοντα XI

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το τρίχωμά του είναι απαλό, πυκνό και κυματιστό, και παρόλο που δεν μαδάει, χρειάζεται αρκετή περιποίηση και καθημερινό βούρτσισμα. Επιπλέον, χρειάζεται κούρεμα και μπάνιο κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες.

 Προτιμήστε ένα σαμπουάν υψηλής ποιότητας για να διατηρήσετε τα φυσικά έλαια στο δέρμα και το τρίχωμά του. Μετά το μπάνιο, φροντίστε να στεγνώνετε καλά το δέρμα που υπάρχει ανάμεσα στις πτυχώσεις. 

 Τα δόντια του χρειάζονται βούρτσισμα τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, για να απομακρύνεται η συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος, καλύτερα να τα βουρτσίζετε καθημερινά. Τα νυχάκια του χρειάζονται κόψιμο όποτε είναι μεγάλη ανάγκη.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,5 έως 2 φλιτζάνια ξηρής τροφής υψηλής ποιότητας την ημέρα, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Η ποσότητα του φαγητού όμως εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Kerry Blue Terrier είναι ένας αποφασιστικός, ευκίνητος και αθλητικός σκύλος που χρειάζεται καθημερινή γυμναστική. Μια καθημερινή βόλτα θα τον διατηρήσει σε φόρμα και θα του προσφέρει την απαραίτητη τόνωση και κοινωνικοποίηση για να τον κρατήσει σε διανοητική εγρήγορση.

 Αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα,  θα πρέπει να τον βγάζετε τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα βόλτα, ακόμα κι αν βρέχει ή η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν.

 Αυτός ο σκύλος θέλει ενστικτωδώς να ευχαριστήσει την οικογένειά του και με θετική ενίσχυση και επαίνους, μαθαίνει γρήγορα. Σε περίπτωση που είναι ανυπάκουος, να είστε υπομονετικοί και σε καμία περίπτωση βίαιοι, γιατί παρά τη σκληρότητά του, είναι εκπληκτικά ευαίσθητος χαρακτήρας!

 Γενικά, είναι καλόβολος, αγαπάει τα παιδιά και συνήθως δεν είναι γκρινιάρης μαζί τους. Βέβαια, κανένας σκύλος, όσο φιλικός κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να μένει με ένα παιδί χωρίς επίβλεψη.

 Με τα άλλα σκυλιά και τα μικρά ζώα είναι επιθετικός, ωστόσο, με την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση αυτή η συμπεριφορά του μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φοράει πάντα λουρί όταν βγαίνει βόλτα και να μην τον χάνετε από τα μάτια σας.

 Εάν σας γοήτευσε ο μπαγάσας και θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο