Μαύρη γάτα: Τι ξέρουμε γι’ αυτό το μυστυριώδες πλάσμα;

 Ενώ στο παρελθόν οι μαύρες γάτες συνδέονταν συνήθως με το Halloween, τη μαγεία και την κακή τύχη, στη πραγματικότητα, είναι φανταστικά πλάσματα που κρύβουν πολλά εντυπωσιακά μυστικά, τα οποία είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε.

 Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθετε κι εσείς την ιστορία της μαύρης γάτας και όλα όσα αγνοείτε για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή.

 1. Η ιστορία της μαύρης γάτας

 Κάνοντας μια αναδρομή πίσω στον Μεσαίωνα, οι μαύρες γάτες συνδέθηκαν στενά με τις μάγισσες. Μερικοί άνθρωποι της εποχής είχαν φθάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες ήταν συνοδεία των μαγισσών ή ακόμα και μάγισσες που είχαν πάρει άλλη μορφή.

 Αυτή η ευρέως διαδεδομένη δεισιδαιμονία είχε ως αποτέλεσμα τη φρικτή μαζική δολοφονία μαύρων γατών και μερικές φορές ακόμη και των ιδιοκτητών τους.

 Παρ’ ότι έχουν περάσει πολλοί αιώνες από αυτή τη σκοτεινή εποχή του Μεσαίωνα, ο φόβος για τις μαύρες γάτες εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε κάποιους ανθρώπους, με αποτέλσμα να φτύνουν το κόρφο τους όποτε συναντούν μία του είδους στο διάβα τους.

 2. Οι μαύρες ψιψίνες μπορούν να βοηθήσουν την ερωτική σας ζωή

 Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, πιστεύεται ότι οι μαύρες γάτες μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ερωτική ζωή των ανθρώπων. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι ανύπαντρες γυναίκες που έχουν για κατοικίδιο μια μαύρη γάτα πιστεύεται ότι προσελκύουν περισσότερους μνηστήρες.

 Στα Αγγλικά Midlands της Μεγάλης Βρετανίας, μια μαύρη γάτα είναι το ιδανικό γαμήλιο δώρο, γιατί θεωρείται ότι προσφέρει καλή τύχη και ευτυχία στη νύφη.

 3. Η μαύρη γάτα φέρνει τύχη

 Οι μαύρες γάτες όχι μόνο μπορούν να βελτιώσουν την ερωτική σας ζωή, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν την καλή σας τύχη και να βελτιώσουν τα οικονομικά σας.

 Ιστορικά, οι ναυτικοί έφερναν γάτες σε πλοία για να κυνηγάνε τα ποντίκια και, ενδεχομένως, για λόγους συντροφιάς. Μάλιστα, οι Βρετανοί ναυτικοί πίστευαν ότι μια μαύρη γάτα θα έφερνε στο πλοίο καλή τύχη και θα εξασφάλιζε μια ασφαλή επιστροφή στο σπίτι.

 Από την άλλη, οι πειρατές δεν είχαν την ίδια άποψη για αυτά τα μοναδικά αιλουροειδή. Πίστευαν ότι μια μαύρη γάτα που περπατούσε προς το μέρος τους ήταν κακή τύχη, ενώ αν πήγαινε αντίθετα έφερνε καλή τύχη. Επίσης, πίστευαν πως αν επιβιβαζόταν στο πλοίο για λίγο και μετά έφευγε, το πλοίο θα βυθιζόταν.

 Για όσους από εμάς δεν ασχολούμαστε με το επάγγελμα των ναυτικών, μια μαύρη γάτα που φτάνει στο κατώφλι μας σηματοδοτεί σαφέστατα ευημερία (μια κοινή πεποίθηση στη Σκωτία), ενώ όταν διασχίζει ένα μονοπάτι, ερχόμενη προς το μέρος μας, σηματοδοτεί καλή τύχη (στην Αγγλία και την Ιρλανδία), όπως όλες οι μονάκριβες ψιψίνες μας.

 4. Είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες

 Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακάλυψαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που ευθύνονται για το μαύρο τρίχωμα στις γάτες μπορεί να τις προσφέρουν κάποια προστασία από ασθένειες.

 Στην πραγματικότητα, οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τα ίδια γονίδια που κάνουν τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον ιό HIV.

 Δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, όπως καρκίνο, HIV και Αλτσχάιμερ, αποτελούν χρήσιμα, κλινικά μοντέλα για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών.

 Ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες έχουν εξελιχθεί για να αντιστέκονται σε ασθένειες, οι ερευνητές μπορούν, ενδεχομένως, να μάθουν πώς να προλαμβάνουν τις ασθένειες και στους ανθρώπους.

 5. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα

 Εάν η μαύρη γάτα έχει το γονίδιο «tabby stripe» και της αρέσει να περνά τις μέρες της χαλαρώνοντας στον ήλιο, η γούνα της μπορεί να πάρει ένα σκουριασμένο καφέ χρώμα. Οι ακτίνες του ήλιου διασπούν τη χρωστική ουσία στη γούνα τους και αποκαλύπτουν τις υποκείμενες «τιγρέ ρίγες».

 6. Η μαύρη γάτα δεν είναι ξεχωριστή ράτσα

 Υπάρχουν κάποιες ράτσες γάτας που έχουν το μαύρο χρώμα ως χαρακτηριστικό τους, όπως για παράδειγμα, η γάτα Βομβάης, ωστόσο, μια απλή μαυρόγατα της γειτονιάς σας δεν σημαίνει ότι είναι ξεχωριστή ράτσα. 

 Η περίφημη Bombay γάτα έχει εκτραφεί να είναι ολόμαυρη από τη κορυφή ως τα νύχια, με αποτέλεσμα να μοιάζει με έναν μικρό πάνθηρα. Κάτω από την εντυπωσιακή γούνα της, όμως, δεν παύει να είναι ένα φιλικό και στοργικό κατοικίδιο.

 7. Το μαύρο χρώμα υποδηλώνει κυριαρχία

 Από γενετικής άποψης, το μαύρο χρώμα στις γάτες έχει συνδεθεί με το αίσθημα κυριαρχίας και επιβολής. Βέβαια, πέρα από τη γάτα Bombay, τα περισσότερα μαύρα γατάκια φέρουν πάνω τους και κάποιες άσπρες λεπτομέρειες, που τα ξεχωρίζουν από την καθαρόαιμη ράτσα.

 8. Τα περισσότερα μαύρα γατάκια έχουν κίτρινα μάτια

 Ομολογουμένως, οι περισσότερες ψιψίνες έχουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και αποχρώσεων στα μάτια τους. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα μαύρα γατάκια έχουν κίτρινα ή χρυσαφένια μάτια, χαρακτηριστικό που τις κάνει ακόμα πιο μυστηριώδεις και απόκοσμες.

 9. Κάτι κρύβεται κάτω από το μαύρο τρίχωμα

 Αν παρατηρήσετε καλά μια ολόμαυρη γάτα υπό το φως του ήλιου, μπορεί να εντοπίσετε αμυδρές λωρίδες που αχνοφαίνονται κάτω από τη γούνα της.

 Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί, μολονότι το μαύρο είναι γενετικά κυρίαρχο χρώμα στις γάτες, οι τιγρέ ραβδώσεις αποτελούν το κυρίαρχο μοτίβο. Επομένως, μία γάτα που φέρει και τα δύο γονίδια, κατά πάσα πιθανότητα κρύβει ορισμένες ραβδώσεις που είναι δυσδιάκριτες κάτω από τις μαύρες τριχούλες της.

 Μπορεί στο παρελθόν η μαύρη γάτα να αποτελούσε αντικείμενο δεισιδαιμονιών και προλήψεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αφανισμό, ωστόσο, σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες ψιψίνες και είναι εξαιρετικό κατοικίδιο.

 Γνωρίζοντας αυτές τις μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες για την ιστορία, τον συμβολισμό και τα γενετικά τους χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε παρά να διατηρήσουμε το είδος τους και να φροντίσουμε, ώστε να λαμβάνουν όλη τη προσοχή και την αγάπη που αξίζουν.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο