Komondor: Ένας γεννημένος προστάτης για την οικογένεια!

 Αν και η εμφάνιση του Komondor μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι μοιάζει με μια κινούμενη σφουγγαρίστρα, αυτό το σκυλάκι έχει μια μακρά και αριστοκρατική κληρονομιά ως φύλακας κοπαδιών στην πατρίδα του την Ουγγαρία.

 Για αυτόν τον λόγο, διατηρεί ακόμα ένα ισχυρό προστατευτικό ένστικτο και θα υπερασπιστεί την οικογένεια και την περιουσία του με αυτοθυσία και αυταπάρνηση!

 Στοργικά με τις οικογένειές τους, αυτά τα σκυλιά είναι έξυπνα και πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους γύρω τους. Επειδή είναι τόσο προστατευτικά, μπορούν να γίνουν αξιοπρεπείς φύλακες και θα γαβγίσουν έντονα αν διαπιστώσουν ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο στο περιβάλλον τους.

 Ωστόσο, δεν θα λέγαμε πως είναι το ιδανικό κατοικίδιο για ένα διαμέρισμα, καθώς προτιμάει να έχει πολύ χώρο για να τρέχει και να καταναλώνει ενέργεια καθημερινά. Για ένα μεγαλύτερο σπίτι που χρειάζεται έναν στοργικό και ισχυρό φύλακα, αυτός μπορεί να είναι ο κατάλληλος σκύλος.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 63 με 69 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 36 με 45 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κόμοντορ;

 Μπορεί να μοιάζει με σφουγγαρίστρα που έχει τέσσερα πόδια, αλλά κάτω από όλα αυτά τα μαλλιά, υπάρχει ένας τρομερός χαρακτήρας. Το Komondor είναι έξυπνο, ανεξάρτητο και άκρως προστατευτικό. Στην πραγματικότητα, δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από το να προσέχει την οικογένειά του.

 Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα. Πρώτον, μπορεί να είναι ενοχλητικό να κάθεται ένας σκύλος και να σε κοιτάζει επί 24ώρου βάσεως.

 Δεύτερον, τα προστατευτικά ένστικτα του Komondor και η καχυποψία που έχει για τους ξένους μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα εάν επιτεθεί σε κάποιον που αντιλαμβάνεται ως απειλή.

 Προφανώς, αυτό το σκυλί χρειάζεται έναν υπεύθυνο και έμπειρο ιδιοκτήτη. Πρέπει να είναι ένας «αρχηγός της αγέλης» με αυτοπεποίθηση για να κερδίσει τον σεβασμό του. Ένας πράος και ο άπειρος ιδιοκτήτης θα δυσκολευτεί πολύ μαζί του.

 Θα πρέπει επίσης να κοινωνικοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, καταστάσεις και άλλα ζώα από κουτάβι, για να αποκτήσει μια καλή συμπεριφορά και να χτίσει έναν ευγενικό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

 Συγχρόνως, το αφεντικό του πρέπει να είναι προσεκτικό όταν κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους, καθώς μπορεί να γίνει επιθετικός απέναντι σε σκύλους που δε γνωρίζει. Ωστόσο, μπορεί να έχει κα άριστες σχέσεις με γάτες και άλλα ζώα.

 Ούτε η περιποίηση του είναι μια εύκολη υπόθεση. Τα «κορδόνια» στο τρίχωμά του, σήμα κατατεθέν της ράτσας, δε χρειάζονται βούρτσισμα, αλλά πρέπει να διατηρούνται απαλλαγμένα από παράσιτα και βρωμιά. Συν τοις άλλοις, μετά το μπάνιο πρέπει να είναι στεγνά, γιατί μπορεί να αναπτύξει μια δυσάρεστη οσμή.

 Πιστό στην κληρονομιά των σκύλων εργασίας, το Komondor είναι ένα έξυπνο σκυλί που μαθαίνει γρήγορα με τον κατάλληλο εκπαιδευτή. Με επαναλαμβανόμενες τεχνικές εκπαίδευσης, αυτός ο σκύλος βαριέται και αγνοεί εντολές που του φαίνονται περιττές.

 Γενικά είναι ένας πιστός φίλος που θα περάσει με χαρά τις μέρες του κάτω ή πάνω στα πόδια του αφεντικού του, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σύντροφος, φίλος και φύλακας!

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Κόμοντορ!

 • Αν και ένα διαμέρισμα δεν είναι ο ιδανικός χώρος διαβίωσης για αυτήν την ράτσα, μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο ζωής εάν ασκείται καθημερινά και εκπαιδεύεται κατάλληλα, ώστε να μη γαβγίζει υπερβολικά.
 • Από κουτάβια, έχουν ισχυρή θέληση και δεν χαρίζονται σε κανέναν. Ως εκ τούτου, χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη με αυτοπεποίθηση που αποπνέει σεβασμό. Δεν είναι καλή επιλογή για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη σκύλου.
 • Παρόλο που τα Komondor δεν πρέπει να βουρτσίζονται, το τρίχωμά τους χρειάζεται εκτεταμένη φροντίδα για να διατηρήσει το λευκό του χρώμα και να παραμείνει απαλλαγμένο από βρωμιά, υπολείμματα και παράσιτα.
 • Έχοντας εκτραφεί ως άριστος φύλακας, το Κόμοντορ είναι καχύποπτο με τα περισσότερα πράγματα που βλέπει ή ακούει και δεν θα διστάσει να ξεσηκώσει τον τόπο αν κρίνει ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο.
 • Μπορεί να είναι επιθετικός με άλλους σκύλους.
 • Δεν έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και χαίρεται απλώς βλέποντάς σας και ακολουθώντας σας μέσα στο σπίτι. Εντούτοις, εξακολουθεί να χρειάζεται καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον κάποιους περιπάτους μέσα στη μέρα για να έχει το ιδανικό βάρος σκύλου για τη ράτσα του και να παραμένει υγιές.
 • Η αυλή του σπιτιού που μένει πρέπει να έχει ψηλό φράχτη ή κάγκελα για να μην επιχειρεί να επεκτείνει την επικράτειά του, μια κοινή συνήθεια των σκύλων φύλαξης.
 • Είναι πιο χαρούμενος όταν εργάζεται. Είναι ιδανικός για τη φύλαξη των ζώων, αλλά οποιαδήποτε δουλειά θα του προσφέρει την πνευματική άσκηση που χρειάζεται.
 • Χρειάζεται χρόνο μέσα στο σπίτι με την οικογένειά του. Όπως κάθε σκυλί, έτσι και αυτό μπορεί να γίνει επιθετικό, φοβισμένο ή απόμακρο όταν στερηθεί την ανθρώπινη παρέα.

 Η ιστορία της ράτσας του Κόμοντορ

 Η παλαιότερη γραπτή περιγραφή του Komondor χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αλλά η ράτσα υπήρχε πολύ πιο πριν, φρουρώντας κοπάδια ζώων στην Ουγγαρία. Πολλοί πιστεύουν ότι το Κόμοντορ προέρχεται από τη Ρωσική Owtcharka, μια άλλη ράτσα τσοπανόσκυλου.

 Αυτός ο σκύλος είχε ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα στη δουλειά του. Λόγω του τριχώματός του έμοιαζε πολύ με τα κοπάδια που φρουρούσε – μεγάλα πρόβατα με λευκό, σγουρό μαλλί – και μπορούσε να ανακατευτεί μαζί τους, με αποτέλεσμα να είναι «αόρατος» από τα αρπακτικά.

 Όπως συμβαίνει με πολλές ράτσες σκύλων, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το Komondor στο χείλος της εξαφάνισης. Μετά τον πόλεμο, οι θαυμαστές του προσπάθησαν να επαναφέρουν τη ράτσα στο αρχικό της μεγαλείο, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν επετεύχθη.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη φυλή το 1937, αν και δεν υπήρχαν πολλά σκυλιά εκτός Ουγγαρίας μέχρι το 1962. Σήμερα, το Κομοντορ εξακολουθεί να χρησιμεύει ως φύλακας ζώων, αλλά είναι πλέον γνωστό και ως ζώο συντροφιάς.

 Η προσωπικότητά του

 Τα κουτάβια της ράτσας χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να ενηλικιωθούν, αλλά έπειτα έχουν έναν ήρεμο και πιστό χαρακτήρα.

 Είναι έξυπνα, ανεξάρτητα, τρομερά προστατευτικά και πρόθυμα να ανταποκριθούν στην ανάγκη υπεράσπισης του σπιτιού και της οικογένειάς τους. Αυτό βέβαια τα κάνει επιφυλακτικά με τους ξένους και κάποιες φορές επιθετικά με άλλα σκυλιά.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Μπορεί να είναι ανθεκτικό και εξαιρετικά σκληροτράχηλο, αλλά προβλήματα υγείας που αφορούν τη ράτσα είναι τα εξής:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Εντρόπιο
 • Γαστρική διάταση (φούσκωμα).

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Komondor έχει ένα υπέροχο, μοναδικό τρίχωμα. Όσο είναι κουτάβι, έχει μπουκλίτσες οι οποίες στην ηλικία των οχτώ έως δώδεκα μηνών εξελίσσονται σε μακριά «κορδόνια» που μοιάζουν με τα νήματα μιας σφουγγαρίστρας. Εσωτερικά, διαθέτει και δεύτερο τρίχωμα, το οποίο είναι μαλακό και μαλλιαρό.

 Τα χρώματα της ράτσας είναι το μπεζ και το πολύ ανοιχτό καφεκίτρινο, ωστόσο, όσο μεγαλώνουν αποκτούν λευκό τρίχωμα.

 Μπορεί με αυτόν τον σκύλο να γλιτώνετε το βούρτσισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συντήρηση. Είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα «κορδόνια» του τριχώματός του καθαρά, στεγνά και ολόλευκα.

 Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να τον καθαρίζετε είναι να χωρίζετε τα κορδόνια του για να αφαιρείτε τις ακαθαρσίες και να μη σχηματίζονται κόμποι. Φροντίστε επίσης να κόβετε τις τρίχες γύρω από τη μουσούδα του για να μην λερώνεται όταν τρώει.

 Το μπάνιο και το στέγνωμα της γούνας του είναι μια ολοήμερη υπόθεση που πρέπει να γίνεται σχολαστικά για να παραμένει καθαρούλης. Το καλοκαίρι δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα, μιας και στα περισσότερα σκυλιά αρέσει πολύ να στεγνώνουν με τη βοήθεια του ανεμιστήρα.

 Αν δεν έχετε ούτε τον χρόνο ούτε τη δυνατότητα να περιποιείστε σχολαστικά το τρίχωμά του, μπορείτε να το κουρεύετε. Βέβαια, θα του στερήσετε την χαρακτηριστική μαλλιαρή του εμφάνιση!

 Εκεί που πρέπει να εστιάσετε είναι στη στοματική υγιεινή και στα νύχια του σκύλου. Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρείτε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια. Όσον αφορά στο πεντικιούρ του, καλό είναι να κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα.

 Η διατροφή του σκύλου είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η ποσότητα του φαγητού του εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητας. Όσο καλύτερη είναι η τροφή που του προσφέρετε, τόσο λιγότερη ποσότητα θα χρειάζεται για να λαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται.

 Αυτό όμως που θα πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας είναι η λεγόμενη γαστρική διάταση ή συστροφή στομάχου. Η ράτσα είναι επιρρεπής στη γαστρική διάταση (φούσκωμα) , μια δυνητικά άκρως απειλητική κατάσταση για την υγεία του.

 Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, προσφέρετέ του δύο ή τρία μικρά γεύματα την ημέρα αντί για ένα μεγάλο γεύμα και οπωσδήποτε να τον αφήνετε να παίζει τουλάχιστον δύο ώρες μετά το το φαγητό.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Κόμοντορ είναι πανέξυπνος σκύλος και εκπαιδεύεται πανεύκολα από κουτάβι. Προσέξτε όμως, γιατί ο μπαγάσας μπορεί να σας βγει λίγο πεισματάρης και να σας παιδέψει.

 Το κλειδί για την εκπαίδευσή του δεν βρίσκεται ούτε στην επανάληψη ούτε στη δύναμη του χαρακτήρα, αλλά στη διασκέδαση. Αυτός ο σκύλος βαριέται εύκολα, οπότε τα μαθήματά του πρέπει να είναι ενδιαφέροντα και παιχνιδιάρικα!

 Παρ’ ότι είναι μεγαλόσωμος σκύλος, έχει μέτριες ανάγκες άσκησης και ικανοποιείται με δύο ή τρεις μικρές βόλτες καθημερινά ή με παιχνίδια στην αυλή.

 Βέβαια, η αυλή πρέπει να είναι καλά περιφραγμένη, γιατί μπορεί να επιχειρήσει να το σκάσει και, δεδομένου ότι είναι πολύ προστατευτικός χαρακτήρας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους περαστικούς.

 Αν και είναι καχύποπτος με τους ξένους, με τα παιδιά της οικογένειάς του είναι πολύ φιλικός. Μάλιστα, τα βρίσκει καλύτερα με μεγαλύτερα παιδιά που καταλαβαίνουν πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν με σκύλους.

 Με εκείνους που δεν τα πηγαίνει πολύ καλά είναι με τους σκύλους και συνήθως προτιμάει να είναι το μοναδικό κατοικίδιο μέσα στο σπίτι.

 Βέβαια, με εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση μπορεί να μάθει να τα πηγαίνει καλά με τις γάτες, τις οποίες μπορεί να προστατεύει, μιας και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής του.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο