Γάτα Βομβάης: Ο χαρακτήρας της Bombay cat

 Η Bombay cat είναι μια έξυπνη γάτα που της αρέσει να παίζει πολύ και ευδοκιμεί κοντά σε μια οικογένεια που είναι πρόθυμη να της μάθει νέα κόλπα και να της προσφέρει πολλά διαδραστικά παιχνίδια που διεγείρουν το σώμα και το πνεύμα της.

 Χώρα Προέλευσης: Κεντάκι, ΗΠΑ

 Μήκος: 33 έως 50 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 4 έως 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 20 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Είθισται οι εκτροφείς γατών να δημιουργούν νέες, ξεχωριστές ράτσες γάτας βασιζόμενοι είτε σε φυσικές γενετικές μεταλλάξεις είτε διασταυρώνοντας διαφορετικές ράτσες για να επιτύχουν νέα χαρακτηριστικά, χρώμα ή μοτίβο τριχώματος.

 Η γάτα της Βομβάης, που πήρε το όνομά της από το λιμάνι της Ινδίας, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, αλλά δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις ανάμεσα σε σκούρες καφέ γάτες Βιρμανίας και μαύρες Αμερικανικές Κοντότριχες, με σκοπό να θυμίζει μια μικρογραφία ενός μαύρου πάνθηρα.

 Η ανάπτυξη της ράτσας οφείλεται σε έναν εκτροφέα από το Λούισβιλ του Κεντάκι, ονόματι Nikki Horner, ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στόχος του ήταν μια κομψή, λαμπερή μαύρη γάτα σε μέτριο μέγεθος με μυώδες σώμα και φιλικό χαρακτήρα.

 Κάποιοι Βρετανοί εκτροφείς, ωστόσο, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά και τη προσωπικότητα διασταυρώνοντας γάτες Βιρμανίας με μαύρες Βρετανικές κοντότριχες γάτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, η ράτσα αναγνωρίστηκε πλήρως από το Cat Fanciers Association.

 Σήμερα, η ράτσα αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Βέβαια, για να διατηρήσουν τον σωματότυπο και την υφή του τριχώματός τους, οι Bombay cats μπορούν να διασταυρώνονται με σκούρες καφέ γάτες Βιρμανίας.

 Ο χαρακτήρας του bombay kitten

 Αυτό το ζωηρό, αλλά στοργικό γατάκι αγαπάει τους ανθρώπους και προσαρμόζεται σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα και τρόπους ζωής. Ο ήρεμος χαρακτήρας του ευνοοεί τη διαβίωσή του σε ένα διαμέρισμα, καθώς τα πηγαίνει αρκετά καλά και με άλλα κατοικίδια.

 Θα το βρείτε συνήθως στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού, ακόμα και κάτω από τα σκεπάσματα την ώρα που κοιμάστε. Τα περισσότερα γατάκια της ράτσας απολαμβάνουν επίσης να συνομιλούν με τους ανθρώπους τους με μια χαρακτηριστική, αλλά όχι δυνατή φωνή.

 Στη καθημερινότητά τους τους αρέσει να παίζουν fetch και μερικά μαθαίνουν ακόμα και την εκπαίδευση με λουρί. Βλέπετε, πρόκειται για μια έξυπνη γάτα που της αρέσει να παίζει και θα ευδοκιμήσει με μια οικογένεια που είναι πρόθυμη να της μάθει νέα πράγματα, να της προσφέρει πολλά διαδραστικά παιχνίδια και ξεχωριστές εμπειρίες.

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες γάτες όσο και οι διασταυρωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας γενετικής φύσεως. To πιο κοινό προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσει τη Bombay cat είναι το ελάττωμα κεφαλής (κρανιοπροσωπική ανωμαλία).

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση της γάτας Βομβάης

 Εκτός από το μαύρο τρίχωμά της, η γάτα της Βομβάης μοιάζει πολύ με τα χαρακτηριστικά της γάτας Βιρμανίας, αλλά με μερικές φυσικές διαφορές, όπως το ότι έχει μεγαλύτερο και μακρύτερο σώμα και μακρύτερα πόδια.

 Έχει επίσης ένα στρογγυλεμένο κεφάλι με μεσαίου μεγέθους αφτιά, που έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, μάτια που μπορείτε να βρείτε σε διάφορα χρώματα από χρυσό έως χάλκινο και μια ίσια, μεσαίου μήκους ουρά. Το κοντό, λεπτό τρίχωμά της έχει μεταξένια υφή και λάμπει σαν λουστρίνι.

 Αν και το γονίδιο για το μαύρο τρίχωμα κυριαρχεί στη ράτσα, μερικές φορές γεννιούνται γατάκια και στο χρώμα της άμμου. Ορισμένοι οργανισμοί επιτρέπουν σε αυτά τα γατάκια να εγγραφούν στους καταλόγους τους ως γάτες Βιρμανίας.

 Η Bombay cat είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα και ζυγίζει περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα πανέμορφα αιλουροειδή αναπτύσσονται αργά και τα αρσενικά φτάσουν σε πλήρες μέγεθος μετά την ηλικία των 2 ετών.

 Το κοντό, κομψό τρίχωμά αυτής της ψιψίνας χρειάζεται ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να πέσουν οι νεκρές τρίχες, να διανεμηθούν τα έλαια του δέρματος και να αποκτήσει τη φυσική του γυαλάδα. 

 Όπως με όλες τις γάτες, καλό είναι βουρτσίζετε τα δόντια της κάθε μέρα ή τουλάχιστον συχνά, για να αποτρέψετε την περιοδοντική νόσο.

 Καλό είναι, επίσης, να ελέγχετε τα μάτια της και να σκουπίστε τις γωνίες τους με ένα μαλακό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν εκκρίσεις. Χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Τα αφτάκια της θα πρέπει να ελέγχονται μία φορά την εβδομάδα. Εάν φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με κάποιο κατάλληλο καθαριστικό για τα αφτιά της γάτας. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε κάποιο πρόβλημα στον ακουστικό  πόρο.

 Τέλος, διατηρήστε τη τουαλέτα της πεντακάθαρη. Οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με την προσωπική τους υγιεινή, οπότε με τα κατάλληλα μέσα για να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, να είστε σίγουροι ότι η χνουδωτή σας φίλη δεν θα έχει ατυχήματα με τη τουαλέτα.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Σας συνιστούμε να στειρώσετε τη γάτα σας κατόπιν συννενόησης με τον κτηνίατρο, για να αποτρέψετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, οι γάτες Βομβάης φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα ήδη από την ηλικία των 5 μηνών, οπότε το χειρουργειο της στείρωσης  μπορεί να προγραμματιστεί πολύ πιο νωρις σε σχέση με άλλες γάτες.

 Ακόμα και στειρωμένο όμως, είναι προτιμότερο να κρατήσετε το κατοικίδιό σας μέσα στο σπίτι για να το προστατέψετε από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλα ζώα, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν κυκλοφορούν.

 Η δραστήρια και εξωστρεφής Bombay γάτα είναι μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά που προσέχουν τη συμπεριφορά τους και σέβονται τα όριά των γατιών, όπως επίσης και σκύλους που τα πηγαίνουν καλά με τα αιλουροειδή.

 Γενικά συμβιώνει πολύ καλά με άλλες ψιψίνες και σκύλους που σέβονται την εξουσία της. Βέβαια, πριν τη πρώτη γνωριμία με άλλα ζώα του νοικοκυριού σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το περιβάλλον και να ακολουθήσετε τη διαδικασία σταδιακά και ελεγχόμενα.

 Μπορείτε να αγοράσετε ένα χαριτωμένο γατάκι της ράσας από ένα πιστοποιημένο εκτροφείο που πληροί όλες τις προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που διαθέτει και να προσθέσετε ένα ακόμα μέλος στην οικογένειά σας!

  Φυσικά, η χώρα βρήθει αδέσποτων ζώων, τα οποία χαρίζονται για υιοθεσία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες από καταφύγια και φιλοζωικές οργανώσεις.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο