Γάτα Σαρτρέ: Ένας διασκεδαστικός μίμος!

 Η γάτα Chartreux cat θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με έναν μίμο, σιωπηλό, αλλά επικοινωνιακό και μερικές φορές γκαφατζή! Όπως καταλαβαίνετε, θα γελάσετε πολύ μαζί της!

 Χώρα Προέλευσης: Γαλλία

 Μήκος: 38 έως 45 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 11 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Με έναν μανδύα από γκρι γούνα που θυμίζει ιμάτια μοναχού, δεν είναι περίεργο που η Chartreux cat συνδέθηκε με το Καρθουσιανό τάγμα στη Γαλλία. Αυτά τα ήσυχα γατάκια θα ήταν η ιδανική συντροφιά των μελών της τάξης των μοναχών.

 Στην ουσία πρόκειται για έναν ενδιαφέρον μύθο, καθώς δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι αυτές οι γάτες ήταν κατοικίδια των Καρθουσιανών.

 Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι γάτες Σαρτρέ, μια φυσική ράτσα, βρίσκονταν στη Γαλλία ήδη από τον 18ο αιώνα, όπου κυνηγούσαν αρουραίους σε στάβλους, καταστήματα και σπίτια.

 Δυστυχώς όμως, αυτά τα υπέροχα γούνινα αιλουροειδή, σκοτώνονταν ως τρόπαια από τους γουναράδες της εποχής για το πυκνό γκρι-μπλε τρίχωμά τους. Ένας τύπος πολυτελούς τριχώματος που ονομάζεται «pile de Chartreux» μπορεί να πήρε το όνομά του από αυτές τις γάτες.

 Όπως συμβαίνει με τόσες πολλές ράτσες γάτας, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από πού πήραν το όνομά τους αυτές οι οπτασίες και πώς ή πού αναπτύχθηκαν.

 Μία από τις πρώτες αναφορές σε μια γαλλική γκρι γάτα χρονολογείται από το 1558 και είναι ένας επιτάφιος για τον Belaud, ο οποίος ανήκε στον ποιητή Joachin de Bellay. Ο Bellay περιγράφει τον Belaud ως «ο θάνατος για τους αρουραίους», που είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό της ράτσας μέχρι σήμερα.

 Η πρώτη αναφορά στο όνομα Chartreux για τις μπλε γάτες βρίσκεται στο Universal Dictionary of Commerce, Natural History and the Arts and Trade of Savvary of Brusion, που δημοσιεύτηκε το 1723, το οποίο αναφέρει επίσης τη σχέση των γατών με το εμπόριο γούνας.

 Ο Γάλλος φυσιοδίφης George-Louis Leclerc, Comte de Buffon, τις περιέγραψε ως «γάτες της Γαλλίας» και τους έδωσε το λατινικό όνομα «Felis catus coeruleus, που σημαίνει μπλε γάτα».

 Μέχρι τις αρχές του 1900, κυκλοφορούσαν πάρα πολλές τέτοιες γάτες ελεύθερες στους δρόμους του Παρισιού και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, ωστόσο, δεν τις εκτιμούσαν ιδιαίτερα, παρά μόνο για το τρίχωμα και την ικανότητά τους να ελέγχουν τα παράσιτα.

 Μόνο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γάλλοι γατόφιλοι έλαβαν μέτρα για να διατηρήσουν τη ράτσα. Μάζεψαν όσες ψιψίνες μπορούσαν και έγραψαν ένα πρότυπο ράτσας.

 Εκτρέφοντας μόνο τις γάτες που πληρούσαν το πρότυπο της φυλής μπορούσαν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς το 1928 ή το 1931 (οι πηγές αναφέρουν διαφορετικές ημερομηνίες).

 Ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της ράτσας ήταν η μυθιστοριογράφος Colette, της οποίας η Chartreux Saha κατέλαβε μια σημαίνουσα θέση στο βιβλίο της «La Chatte».

 Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ ήταν επίσης γνωστός για την αγάπη που είχε στη ράτσα, καθώς είχε μια Σαρτρέ στην κατοχή του με το όνομα Gris Iris.

 Ήταν ευτύχημα που οι θαυμαστές της είχαν αρχίσει να εκτρέφουν τη Chartreux cat, γιατί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καμία από τις γάτες που περιπλανιούνταν ελεύθερα δεν μπόρεσε να βρεθεί.

 Τα Chartreux kittens, τα οποία εξακολουθούν να είναι σπάνια, εισήχθησαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970 και αναγνωρίστηκαν από το Cat Fanciers Association το 1987. Σήμερα, αυτές οι γάτες αναγνωρίζονται από όλες τις μεγάλες Αμερικανικές οργανώσεις.

 Η ψιψίνα Chartreux έχει γίνει μέχρι και η επίσημη μασκότ του Montreux Jazz Festival, παρόλο που δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες γάτας στην Ευρώπη, ακόμα και στην πατρίδα της τη Γαλλία.

 Σε αντίθεση όμως με πολλές ράτσες, τα χαρακτηριστικά της έχουν μείνει ανέπαφα με το πέρασμα των χρόνων και παραμένει, όπως έγραψε ο Bellay: «Το πιο όμορφο ον ίσως που η φύση έπλασε ποτέ με ρούχα γάτας»!

 Ο χαρακτήρας της

 Ένα γατάκι Σαρτρέ θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με έναν μίμο, σιωπηλό, αλλά επικοινωνιακό και μερικές φορές γκαφατζή. Σύντομα παιχνίδια με εναλλαγές διάσπαρτων υπνάκων και γευμάτων συνθέτουν την τέλεια μέρα για εκείνο.

 Όταν δεν επιδεικνύει τον εξαιρετικό συγχρονισμό και την ικανότητά του να ορμάει και να χτυπάει τα παιχνίδια του ή να κάνει ακροβατικά, καθώς κυνηγάει ένα αντικείμενο-δέλεαρ, είναι ένα προσεκτικό και ευγενικό κατοικίδιο που του αρέσει να μένει κοντά στους ανθρώπους του και να τους παρατηρεί.

 Αυτή η ψιψίνα εκτιμάει κάθε προσοχή που λαμβάνει, ειδικά ένα απαλό ξύσιμο κάτω από το πηγούνι ή ανάμεσα στα αφτιά, αλλά δεν είναι απαιτητική. Ικανοποιείται εύκολα, αρκεί να σας ακολουθεί με αφοσίωση, να κοιμάται στο κρεβάτι σας και να χουχουλιάζει μαζί σας όταν δεν αισθάνεστε καλά.

 Σπάνια χρησιμοποιεί τη φωνή της για να μιλήσει με το αφεντικό της, καθώς προτιμάει να κατευθύνει τις ενέργειές του με ένα βλέμμα. Αν χρειαστεί, ωστόσο, μπορεί να επικοινωνήσει με ένα μικρό νιαούρισμα.

 Ωστόσο, πρέπει να την παρατηρείτε προσεκτικά και να είστε εξοικειωμένοι με τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας, καθώς είναι απίθανο να φωνάξει ακόμα κι αν κάτι την ενοχλεί ή να κάνει κάποιον ήχο για να σας ενημερώσει που βρίσκεται.

 Δεν είναι ούτε πολύ κοινωνικός χαρακτήρας, αλλά ούτε ντροπαλός. Αυτό σημαίνει πως θα περιμένει πριν αποφασίσει αν θα χαιρετήσει έναν καλεσμένο σας ή αν θα εμπλακεί με άλλο τρόπο σε μια κατάσταση.

 Η ήρεμη φύση της βοηθάει στο να μπορεί να μένει μόνη στο σπίτι όσο εσείς κερδίζετε χρήματα για τις λιχουδιές και τα παιχνίδια της, αλλά θα απολαύσει εξίσου την παρέα με μια άλλη γάτα ή σκύλο της οικογένειας.

 Λόγω του ότι η συμπεριφορά της είναι χαλαρή, αποτελεί έναν πολύ καλό ταξιδιωτικό σύντροφο για όποιον λατρεύει τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή για όποιον διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις στη δουλειά του. Εφόσον διατηρείτε τη ρουτίνα της κάθε μέρα, θα είναι ένας χαρούμενος συνταξιδιώτης!

 Η Chartreux έχει μια ενθουδσιώδη και ευγενική συμπεριφορά που την κάνει μια αξιολάτρευτη και ευχάριστη παρέα. Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της, μάλιστα, είναι ότι της αρέσει να υπακούσει σε κανόνες. Αν της φερθείτε με ευγένεια και υπομονή κατά την εκπαίδευση, θα ανταμειφθείτε με τον καλύτερο φίλο για μια ζωή.

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες όσο και οι διασταυρωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας γενετικής φύσεως. Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αφορά στην συγκεκριμένη ράτσα είναι η εξάρθρωση της επιγονατίδας.

 Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Η ήπια εξάρθρωση της επιγονατίδας σπάνια προκαλεί προβλήματα, ωστόσο, τα σοβαρά περιστατικά εμφανίζουν χωλότητα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Φυσικά, δεν εμφανίζουν όλα τα Σαρτρέ γατάκια αυτό το πρόβλημα.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του τριχώματός της

 Η Chartreux έχει το στιβαρό, δυνατό σώμα μιας εργαζόμενης γάτας τυλιγμένο σε ένα κοντό, παχύ, αδιάβροχο τρίχωμα. Μη τη βλέπετε, όμως, έτσι ζουμπουρλούδικη, καθώς ζυγίζει μόλις τρία με έξι κιλά και είναι πανάλαφρη.

 Εκτός από την όμορφη γούνα της, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα βαθιά πορτοκαλί μάτια που υπάρχουν στο στρογγυλό κεφαλάκι της. Έχει, επίσης, γεμάτα μάγουλα και μια γλυκιά, χαμογελαστή έκφραση. Τα αφτιά της είναι μέτρια σε μέγεθος και στέκονται περήφανα ψηλά στο κεφάλι.

 Ο σωματότυπός της είναι γεροδεμένος και στιβαρός, με φαρδείς ώμους και βαθύ στήθος. Τα σχετικά κοντά και λεπτά πόδια της στηρίζονται σε στρογγυλά πατουσάκια μεσαίου μεγέθους. Η ζωηρή, εύκαμπτη ουρά της είναι παχιά στη βάση και στο τελείωμά της γίνεται πιο λεπτή και οβάλ.

 Άν και έχει αφράτο κορμάκι και συμπαγή μυϊκή μάζα, είναι μια εύκαμπτη και ευκίνητη γάτα που έχει ταλέντο στο κυνήγι. Η γατούλα Chartreux μεγαλώνει αργά και ειδικά τα αρσενικά μπορεί να μην φτάσουν στο πλήρες μέγεθός τους μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών.

 Το σχετικά κοντό, διπλό τρίχωμά της έχει μια ελαφρώς χνουδωτή υφή, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο της γάτας, καθώς και το κλίμα στο οποίο ζει. Για παράδειγμα, τα ώριμα αρσενικά έχουν πιο βαρύ τρίχωμα, ενώ τα θηλυκά ή οι νεαρές ψιψίνες μπορεί να έχουν πιο λεπτό τρίχωμα με μεταξένια υφή.

 Το τρίχωμά της δεν θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, παρά μόνο στο χαρακτηριστικό γκρι-μπλε με τις άκρες του να έχουν μια ελαφρώς ασημί απόχρωση.

 Μερικά μωρά γατάκια μπορεί να έχουν ένα αμυδρό αποτύπωμα από τιγρέ σημάδια στην ουρά τους, αλλά μέχρι να ωριμάσουν το τρίχωμα θα έχει αποκτήσει έναν φωτεινό, ομοιόμορφο τόνο. Την εντυπωσιακή εμφάνιση της γάτας Σαρτρέ συμπληρώνουν η σκούρα γκρι μύτη, τα μπλε χείλη και τα γκρι-μπεζ πατουσάκια της.

 Το κοντό, αλλά παχύ τρίχωμά της είναι εύκολο στη περιποίηση, καθώς χρειάζεται απλώς ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα. Αν εξαιρέσουμε την άνοιξη που αντικαθιστά τις τρίχες της με νέες και χρειάζεται λίγο παραπάνω χτένισμα, δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου καλλωπισμό.

 Όπως όλα τα γατιά, η λέξη μπάνιο σχεδόν δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους. Εάν χρειαστεί, όμως, πλύσιμο, ρίξτε μπόλικο νερό, γιατί έχει αδιάβροχο τρίχωμα.

 Τα δοντάκια της καλό είναι να βουρτσίζονται συχνά, αν όχι κάθε μέρα, για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. Τα νύχια της πιθανόν θα χρειαστούν κόψιμο κάθε δύο εβδομάδες.

 Καλό είναι, επίσης, να σκουπίζετε τις γωνίες των ματιών της με ένα μαλακό, υγρό πανί για να αφαιρείτε τυχόν εκκρίσεις. Χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Όσον αφορά στα αφτιά της, χρειάζονται επίσης συχνό έλεγχο. Εάν φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με ένα μείγμα από ξίδι μηλίτη και ζεστό νερό σε αναλογία 50-50, εκτός αν σας προτείνει κάτι συγκεκριμένο ο κτηνίατρος. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, που μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του αφτιού.

 Τέλος, διατηρήστε το δοχείο με την άμμο της πεντακάθαρο. Οι γάτες έχουν απαιτήσεις όσον αφορά στη προσωπική υγιεινή και την τουαλέτα τους, οπότε θα πρέπει να είναι όλα αστραφτερά και φρεσκομυρωδάτα!

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Οι γάτες είναι κατοικίδια ζώα, οπότε πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι για να προστατεύονται από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους που καραδοκούν στο δρόμο, όπως ο τραυματισμός από αυτοκίνητα.

 Μάλιστα, αυτές οι γάτες ράτσας που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον που θα ήθελε να έχει ένα τόσο ασυνήθιστο αιλουροειδές χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει για να την αποκτήσει. Αν, λοιπόν, η γάτα σας θέλει να βγαίνει συνεχώς έξω, θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

 Η ανεκτική και ευγενική Chartreux cat ταιριάζει απόλυτα σε ένα σπίτι με παιδιά, καθώς είναι πιο πιθανό να φύγει παρά να επιτεθεί, αν δεν της αρέσει η συμπεριφορά των παιδιών απέναντί της. Βεβαια, αν είστε γονείς, θα πρέπει να μάθετε στα μικρά σας να σέβονται το κατοικίδιό σας και να μη το φέρνουν στα όριά του.

 Σε περίπτωση που έχετε έναν σκύλο, ο οποίος είναι ανεκτικός με τις γάτες, δεν θα έχετε πρόβλημα. Βέβαια, όσο πράος κι αν είναι ο χαρακτήρας του, η πρώτη γνωριμία με τη γάτα πρέπει να γίνει σταδιακά, ελεγχόμενα και με εκπαίδευση των ζώων.

 Εάν ενθουσιαστήκατε με τη γάτα Σαρτρέ και θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας τετράποδο φιλαράκι, μπορείτε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια.

 Εναλλακτικά, επιλέξετε να υιοθετήσετε ένα πλασματάκι που χρειάζεται τη στοργή και την αγάπη σας. Αν θέλετε οπωσδήποτε αυτή τη γατούλα, ενδεχομένως να τη βρείτε σε κάποιο πιστοποιημένο εκτροφείο ή στο εξωτερικό, καθώς πρόκειται για μια σπάνια ράτσα.

 Βρείτε στο Catlover.gr απίθανα άρθρα και πληροφορίες για την γατούλα σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο