Βρετανική Μακρύτριχη γάτα: Η τέλεια συγκάτοικος

 Η British Longhair δεν είναι μια καθαρόαιμη ράτσα γάτας, καθώς προέκυψε από διασταύρωση της Βρετανικής κοντότριχης και της Περσικής. Φιλικές, ανεξάρτητες και στοργικές, αυτές οι γάτες κληρονόμησαν μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από τις δύο μητρικές ράτσες τους.

 Η Βρετανική Μακρύτριχη είναι μια καλόβολη ψιψίνα που μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι! Απολαμβάνει την ανθρώπινη παρέα, αλλά ταυτόχρονα, ο ανεξάρτητος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας της επιτρέπει να μένει μόνη στο σπίτι όταν το αφεντικό της λείπει.

 Χώρα Προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

 Μήκος: Μεσαίο έως μεγάλο

 Σωματικό βάρος: 4 έως 8 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 15 με 17 χρόνια

 Η ιστορίας της φυλής της

 Προτού ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας αυτής της ιδιαίτερης ψιψίνας, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις ράτσες γάτας που συνέβαλαν στη δημουργία της.

 Σε κάποιο σημείο που εικάζεται ότι ήταν μεταξύ 1914 και 1918, ορισμένοι εκτροφείς άρχισαν να διασταυρώνουν τις British Shorthair με τις Persian cats, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα γατάκι με πιο μακρύ τρίχωμα.

 Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η Βρετανική Κοντρότριχη γάτα που αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο από τότε έως σήμερα! Το 2009, η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα από την International Cat Association (TICA).

 Ο χαρακτήρας του British Longhair kitten

 Αν και μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι, κατά βάθος, είναι ένα τρυφερό και φιλικό γατάκι με μεγάλες αντοχές. Ο εξωστρεφής, αλλά ανεξάρτητος χαρακτήρας του είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κάποιον που θέλει ένα κοινωνικό κατοικίδιο που να μπορεί να μείνει μόνο του, χωρίς να κλαψουρίζει και να σπέρνει τον πανικό όταν εκείνος λείπει από το σπίτι.

 Λόγω της χαλαρής φύσης της, είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο πρέπει τρώει η γάτα σας και να την ενθαρρύνετε να παίζει και να αθλείται για να μη πάρει κιλά και γίνει μια αφράτη πατάτα του καναπέ!

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένα τρυφερό πλάσμα, αλλά δεν της αρέσει να τη πασπατεύουν σαν παιχνίδι. Αυτός είναι και ο λόγος που θα λέγαμε πως ταιριάζει με λίγο μεγαλύτερα παιδιά που ξέρουν πως να της συμπεριφέρονται και να μη τη φέρνουν στα όριά της.

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες όσο και οι διασταυρωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας γενετικής φύσεως. Μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει αυτή η γατούλα είναι η πολυκυστική νεφρική νόσος και η νεογική αναιμία.

 Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κατοικίδιό σας θα αρρωστήσει οπωσδήποτε. Με τη κατάλληλη διατροφή και φροντίδα της γάτας σας, θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια τη μοσχαναθρεμένη φίλη σας πάνω σας!

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση της British Longhair cat

 Αν και το τρίχωμά της συναντάται σε διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, λευκό, κρεμ, τιγρέ, το επικρατέστερο χρώμα είναι το μπλε.

 Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η British Longhair cat είναι μια μακρύτριχη γάτα της οποίας το πολυτελές τρίχωμα απαιτεί δέσμευση στο καθημερινό βούρτσισμα για να μη σχηματίζονται κόμποι και τριχόμπαλες, αλλά και για να περιοριστεί η τριχόπτωση.

 Ως προς τη περιποίηση των άκρων, θα πρέπει να κόβετε τα νυχάκια της σε τακτική βάση για να μη σπάνε και τραυματίζεται. Ένα ονυχοδρόμιο είναι το ιδανικό παιχνίδι για μια τέτοια δραστήρια γάτα που τα νύχια της πρέπει να είναι υγιή και ακονισμένα!

 Τα δόντια της, επίσης, πρέπει να βουρτσίζονται συχνά, αν όχι καθημερινά, για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας. Ομοίως, μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να ελέγχονται τα αφτιά της για τυχόν μολύνσεις.

 Εάν σας φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με ένα μείγμα από μηλίτη και ζεστό νερό σε αναλογία 50-50 ή ό,τι σας προτείνει ο κτηνίατρος. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, που μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του αυτιού.

 Φροντίστε, επίσης, να σκουπίστε τις γωνίες των ματιών της με ένα μαλακό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν εκκρίσεις. Χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Ακόμα, διατηρήστε την άμμο της φρέσκια και μυρωδάτη. Οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με την προσωπική τους υγιεινή και την τουαλέτα, οπότε αν κάτι δεν της αρέσει εκεί μέσα, θα σταματήσει να τη χρησιμοποιεί και θα καταφύγει σε άλλα ανεπιθύμητα μέρη του σπιτιού.

 Όσον αφορά στο που ζει μια τέτοια γάτα, η Βρετανική Μακρύτριχη προσαρμόζεται σε διάφορα κλίματα και καιρικές συνθήκες. Απλώς το καλοκαίρι χρειάζεται άφθονο, φρέσκο, δροσερό νερό και σκιερά μέρη για να παίζει και να αράζε, όπως όλα τα ζώα.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Ομολογουμένως, αυτή η ράτσα χρειάζεται λίγη ενθάρρυνση για να παραμένει δραστήρια και κορμάρα! Δεδομένου ότι έχει μια ροπή προς τη παχυσαρκία και άλλα συναφή ζητήματα υγείας, θα πρέπει να της παρέχετε ευκαιρίες για γυμναστική και διαδραστικά παιχνίδια που θα τη κρατήσουν απασχολημένη για ώρες.

 Όπως προαναφέραμε, αυτή η ψιψίνα έχει μεγάλες αντοχές και τα πηγαίνει καλά με τα παιδάκια. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν ανέχεται τα πολλά κανακέματα και τις αγκαλιές, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λιγάκι ξινιόλα και απρόσιτη.

 Αν έχετε νήπια στο σπίτι σας, θα πρέπει να αρχίζετε την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση της αφρατούλας φίλης σας με θετική ενίσχυση και ανταμοιβή λιχουδιάς από μωρό για να έχει φρόνιμη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά και να παίζουν σωστά.

 Όταν πρόκειται για άλλα κατοικίδια, συνήθως τα πηγαίνει καλά μαζί τους. Ωστόσο, καλό είναι τα προσέχετε όταν παίζουν, γιατί το ένστικτο της κυριαρχίας καραδοκεί σε όλα τα κατοικίδια και μπορεί να έχετε γκρίνιες.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας αιλουροειδές σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε μια γάτα, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας ή να αγοράσετε τη Βρετανική Μακρύτριχη από ένα εκτροφείο που σέβεται και φροντίζει σωστά τα ζώα που διαθέτει.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο