Ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει τι φταίει, αλλά εσείς μπορείτε να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο. Τι προκαλεί όμως την αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικίδιού σας;
Η συμπεριφορά του σκύλου αλλάζει με την ηλικία, αλλά αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία. Για παράδειγμα, μια αλλαγή της συμπεριφοράς ενός σκύλου 2 ετών είναι ένα κοινό ορόσημο, καθώς αυτή είναι η ηλικία που πολλά σκυλιά φθάνουν στην ενηλικίωση.
Καθώς μεγαλώνουν, μερικοί ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν ευερεθιστότητα λόγω προβλημάτων, όπως ο πόνος της αρθρίτιδας ή η απώλεια της όρασης.
Ωστόσο, οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά των σκύλων είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε κάποιο τραύμα, έναν έντονο πόνο ή ενδεχομένως, ακόμα και σε κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.
Ποια νευρολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας;
Τεχνικά, οποιοδήποτε νευρολογικό πρόβλημα που προκαλεί αδιαθεσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που φέρεται ο φιλαράκος σας.
Ωστόσο, όταν μιλάμε για σκύλους, υπάρχουν διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «συμπεριφορά», όπως κάποιες συνήθειές τους ή το επίπεδο ενέργειάς τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη προκειμένη περίπτωση, η αλλαγή της συμπεριφοράς ενός σκύλου θεωρείται πως μοιάζει περισσότερο με μια αλλαγή στην προσωπικότητά του.
Οι ξαφνικές αλλαγές της προσωπικότητας τις περισσότερες φορές υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων στον εγκέφαλο.
4 νευρολογικές διαταραχές που προκαλούν αυτήν την αλλαγή στα σκυλιά
1. Εγκεφαλική φλεγμονή
Στους σκύλους, η φλεγμονή του εγκεφάλου είναι συνήθως αυτοάνοση, παρά μολυσματική. Μπορεί να εμφανιστεί στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα), στον ίδιο τον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα) ή σε συνδυασμό των μεμβρανών και του εγκεφάλου (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα).
Τα συμπτώματα της φλεγμονής του εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επιληπτικές κρίσεις
- Περπάτημα σε κύκλους
- Έλλειψη ισορροπίας
- Παραπάτημα
- Πόνος
- Τύφλωση
2. Δυσπλασία Chiari
Αυτή η γενετική πάθηση χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη ανάπτυξη οστού στο πίσω μέρος του κρανίου, καθιστώντας το κρανίο πολύ μικρό για τον εγκέφαλο, περιορίζοντας τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Τα συμπτώματα της δυσμορφίας που μοιάζει με Chiari μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ψευτο-κνησμός
- Τρίψιμο στο πρόσωπο
- Ευαισθησία στο πίσω μέρος του λαιμού ή στους ώμους
- Πόνος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, της αφόδευσης ή απλώς όταν φοράει κολάρο
- Αδυναμία ή ασυντονισμός των άκρων
- Σκολίωση
Ανακαλύψτε: Γιατί κλαίνε τα σκυλιά; Οι πραγματικοί λόγοι!
3. Εγκεφαλικό
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου παρεμποδίζεται με κάποιο τρόπο, προκαλώντας βλάβη στα νευρικά κύτταρα.
Εκτός από μια ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, τα συμπτώματα του εγκεφαλικού σε σκύλους περιλαμβάνουν:
- Οξεία έναρξη επιληπτικών κρίσεων
- Περπάτημα σε κύκλους
- Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος
- Κακή ισορροπία
- Τύφλωση
4. Όγκοι εγκεφάλου
Από όλα τα νευρολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τα κατοικίδια ζώα, ειδικά τους ηλικιωμένους σκύλους και τις γάτες, οι όγκοι του εγκεφάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους.
Το γιατί εμφανίζονται αυτοί οι όγκοι δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς πρόκειται για ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Τα συμπτώματα της ύπαρξης όγκου στον εγκέφαλο του σκύλου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κατ’ εξακολούθηση περιστροφή σε κύκλους
- Επιληπτικές κρίσεις
- Αδυναμία
- ταλάντωση
- Προβλήματα ισορροπίας
- Τύφλωση
Η διάγνωση της αιτίας για την αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου σας
Όπως μπορεί να έχετε ήδη διαπιστώσει, η αλλαγή της συμπεριφορά δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που έχουν κοινό ορισμένες από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τα συμπτώματα ορισμένων νευρολογικών ασθενειών μπορεί να μοιάζουν ακριβώς με τα συμπτώματα άλλων νευρολογικών παθήσεων. Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες μπορεί να έχουν μερικές διαφορετικές πιθανές αιτίες.
Ένας κτηνίατρος νευρολόγος είναι απαραίτητος για να διαγνώσει την ακριβή ασθένεια και να εντοπίσει τη συγκεκριμένη αιτία που τη προκάλεσε. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καθοριστεί η καλύτερη θεραπεία και να υπολογιστεί η πιθανότητα ανάκαμψης του τετράποδου φιλαράκου σας.
Μαγνητική Τομογραφία
Η μαγνητική τομογραφία υψηλού πεδίου είναι μακράν το πιο ασφαλές και ακριβές εργαλείο απεικόνισης για την προβολή και τη διάγνωση του εγκεφάλου του σκύλου σας, ενώ αποκλείει οποιαδήποτε άλλη πιθανή αιτία που προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς στα σκυλιά. Δείχνει επίσης την έκταση τυχόν βλάβης και τη συνολική σοβαρότητα της ασθένειας.
Τι να κάνετε αν η συμπεριφορά του σκύλου σας αλλάξει ξαφνικά
Η ακριβής διάγνωση, η εύρεση της υποκείμενης αιτίας, η υποστηρικτική φροντίδα και η φυσική αποκατάσταση είναι κρίσιμα βήματα για την ανάρρωση του κατοικίδιου ζώου σας. Επομένως, εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς του κατοικίδιού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο.
Παρατηρήσατε κάτι διαφορετικό στον τρόπο που φέρεται ο σκύλος σας ξαφνικά και αναίτια; Καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο, γιατί η αλλαγή στον χαρακτήρα του είναι κοινό σύμπτωμα πολλών σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων και όχι μόνο, οπότε όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο καλύτερα για την υγεία του!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Σνόουσου: Μια φαντασμαγορική ράτσα για οικογένεια!
- Ρούχα σκύλου: Πώς θα κάνεις σωστές και εγγυημένες αγορές!
- Χάσκι Σιβηρίας: Ένας δουλευταράς σκύλος με καρδιά «διαμάντι»!
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;