Επανιέλ Μπρετόν: Ο υπερδραστήριος σκύλος κυνηγός!

 Κατηγορία: Αθλητικός Σκύλος

 Ύψος: 43 με 52 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 13 με 18 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 13 χρόνια

 Το Μπρετόν ή Brittany αρχικά εκτράφηκε ως κυνηγετικός σκύλος. Αν και συχνά αποκαλείται Σπάνιελ Μπρετόν, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αφαίρεσε τη λέξη «Σπάνιελ» από το όνομα της ράτσας το 1982, επειδή τα Σπάνιελ σηκώνουν το θήραμα σε απόσταση βολής, ενώ το Μπρετόν απλώς υποδεικνύει το θήραμα για να το πιάσει ο κυνηγός.

 Είναι ένας δραστήριος σκύλος και επιδέξιος κυνηγός που ταιριάζει σε οικογένειες. Εάν μπορείτε να ικανοποιήσετε τις υψηλές ενεργειακές του ανάγκες για άσκηση, αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς!

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Μπρετόν;

 Είναι ένας αθλητικός σκύλος με πολλά αποθέματα ενέργειας και αγαπάει το κυνήγι. Δεν είναι πολύ μεγαλόσωμος για να μείνει σε ένα διαμέρισμα, οπότε ως προς αυτό δεν θα έχετε θέμα.

 Ωστόσο, αυτή η ράτσα δεν είναι για όλους, γιατί τα επίπεδα ενέργειας του Επανιέλ Μπρετόν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν. Έτσι, λοιπόν, είναι σημαντικό να του παρέχετε άφθονη άσκηση.

 Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο δεν είναι αρκετή. Εάν η βασική του ανάγκη για άσκηση δεν ικανοποιηθεί, μπορεί να γίνει νευρωτικός, υπερκινητικός και να εμφανίσει καταστροφική συμπεριφορά. Δε μπορείτε να τον αφήνετε μόνο στο σπίτι όλη μέρα.

 Το Σπάνιελ Μπρετόν απαιτεί μια ώρα (ή περισσότερο) άσκησης κάθε μέρα, γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο για όσους βαριούνται να περπατήσουν μέχρι το δίπλα τετράγωνο.

 Παρ’ ότι είναι πολύ δραστήριος σκυλάκος, είναι ευαίσθητος στη σκληρή μεταχείριση. Ένα αυστηρό βλέμμα ή μια αιχμηρή κουβέντα είναι συχνά επαρκής τιμωρία όταν δρα με άσχημο τρόπο. Εκπαιδεύστε τον σταθερά αλλά ήπια, χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής ενίσχυσης, όπως έπαινο, παιχνίδι και ανταμοιβές φαγητού.

 Λόγω της χαρούμενης και φιλικής φύσης του είναι καλός με παιδιά και άλλα κατοικίδια. Η πληθωρικότητα του, ωστόσο, μπορεί να τον κάνει άθελά του να τραυματίσει ένα μικρό παιδί, για αυτό χρειάζεται την κατάλληλη επίβλεψη.

 Το Μπρετόν έχει ένα φυσικό ένστικτο για το κυνήγι, γεγονός που τον καθιστά καλή επιλογή για άτομα που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Επίσης, είναι εξαιρετικός ιχνηλάτης εντός και εκτός νερού.

 Εάν μπορείτε να συμβαδίσετε με τις ανάγκες του για άσκηση και εργασία, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας υπέροχος οικογενειακός σύντροφος. Επιπλέον, οι ανάγκες καλλωπισμού του είναι σχετικά απλές. Είναι πάντα χαρούμενος, φιλικός και στοργικός.

 Τι θα σας εκπλήξει σε ένα Επανιέλ Μπρετόν
  • Είναι σκύλος με πολλή ενέργεια. Χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα εντατικής άσκησης κάθε μέρα. Χωρίς επαρκή άσκηση, μπορεί να γίνει νευρωτικός και καταστροφικός.
  • Είναι έξυπνος και χρειάζεται πνευματική και σωματική διέγερση. Η συμμετοχή του σε αθλήματα σκύλων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό.
  • Αυτό το σκυλί δεν ανταποκρίνεται καλά στη σκληρή μεταχείριση. Να είστε σταθεροί και συνεπείς, αλλά πάντα ευγενικοί.
  • Είναι προσανατολισμένος στους ανθρώπους και δεν του αρέσει να μένει μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς κάτι να τον κρατά απασχολημένο. Εάν εργάζεστε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να σκεφτείτε να υιοθετήσετε δύο Σπάνιελ Μπρετόν για να κάνουν παρέα ο ένας στον άλλον.
  • Αν και είναι φιλικό σκυλάκι, σας συνιστούμε να μην αφήνετε τα μικρά παιδιά σας να παίζουν μαζί του χωρίς επίβλεψη. Έχει τόση ενέργεια και ενθουσιασμό, που μπορεί κατά λάθος να τραυματίσει το παιδί σας.
 Ο χαρακτήρας του Σπάνιελ Μπρετόν

 Το Μπρετόν είναι περίεργο, ανεξάρτητο και πάντα σε εγρήγορση, ειδικά στο κυνήγι. Μπορεί να είναι ανυποχώρητο όταν επικεντρώνεται σε μια εργασία, αλλά ανταποκρίνεται καλά στις εντολές του αφεντικού του και του αρέσει να περνάει χρόνο με τους ανθρώπους του, ειδικά όταν δεσμεύεται σε μια δραστηριότητα που απαιτεί πολλή ενέργεια.

 Δεν είναι απλώς ενεργητικός σκύλος, αλλά και έξυπνος, επομένως, χρειάζεται πολλή άσκηση και πνευματική τόνωση κάθε μέρα. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, να είστε συνεπείς, αλλά ποτέ σκληροί.

 Ο χαρακτήρας του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Η έκθεση του σκύλου σας σε διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα, χώρους και καταστάσεις θα βοηθήσει το κουτάβι σας να διαμορφώσει έναν καλό χαρακτήρα.

 Η ιστορία της ράτσας του Επανιέλ Μπρετόν

 Το Μπρετόν πήρε το όνομά του από την Κελτική περιοχή της βορειοδυτικής Γαλλίας που κάποτε ήταν ανεξάρτητο βασίλειο.

 Η Βρετάνη βρίσκεται απέναντι από την Ουαλία παράλληλα με το κανάλι της Μάγχης και για πολλά χρόνια οι δύο χώρες διεκδικούσαν την καταγωγή του Μπρετόν. Μάλιστα, το Επανιέλ Μπρετόν έχει κοινά χαρακτηριστικά με το Ουαλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ, οπότε πιθανότατα μοιράζονται τους ίδιους προγόνους.

 Οι πρώτες καταγραφές για σκύλους τύπου Μπρετόν είναι πίνακες ζωγραφικής και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα.

 Το σύγχρονο πρότυπο άρχισε να διαμορφώνεται στα μέσα του 1800 στην Pontou, μια μικρή πόλη στη Βρετάνη. Λέγεται ότι ήταν αποτέλεσμα διασταύρωσης μιας λευκής και καστανοκόκκινης θηλυκής σκυλίτσας και ενός λευκο-κίτρινου αρσενικού.

 Η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα στη Γαλλία το 1907. Το πρώτο Επανιέλ Μπρετόν που καταχωρήθηκε ήταν ένα λευκό σκυλάκι με πορτοκαλί σημάδια που ονομαζόταν «Boy».

 Το συγκεκριμένο σκυλί κατέφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1931. Το πρώτο Brittany που εγγράφηκε στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1934 ήταν ο «Edir du Mesnil». Λίγο αργότερα, το 1942, ιδρύθηκε και ο Αμερικανικός Όμιλος του Μπρετόν.

 Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές ράτσες σκύλων εξασθένισαν σε αριθμό και δυστυχώς, το Σπάνιελ Μπρετόν ήταν μία εξ αυτών. Μετά τον πόλεμο, Γάλλοι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να επιτρέψουν την εκτροφή σκυλιών με μαύρα στίγματα, επειδή υπήρχαν ελάχιστα σκυλιά με αυτό το γονίδιο.

 Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι των ΗΠΑ δεν ακολούθησαν αυτό το πρότυπο και γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μαύρα Μπρετόν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αρκετά υγιές σκυλάκι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αξίζει, αν το φροντίζετε κατάλληλα.

 Βέβαια, κανένα ζωάκι δεν είναι άτρωτο. Έτσι και το Μπρετόν μπορεί να εμφανίσει:

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Μπρετόν

 Το Μπρετόν δεν έχει ιδιαίτερα βαρύ τρίχωμα. Έχει όμως πυκνές, ίσιες ή κυματιστές τρίχες. Το δέρμα του είναι αρκετά χαλαρό, χαρακτηριστικό που τον προστατεύει από τραυματισμούς. Τα χρώματά της ράτσας είναι πορτοκαλί με λευκό ή σκούρο καφέ με λευκό.

 Το τρίχωμά του είναι εύκολο στην περιποίηση, καθώς δεν μαδάει πολύ. Χρειάζεται βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα και μπάνιο ή στεγνό σαμπουάν μόνο όταν είναι απαραίτητο.

 Καλό είναι να ελέγχετε τα αφτιά του κάθε εβδομάδα για σημάδια μόλυνσης. Επίσης, βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια.

 Αν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του καθημερινά, ακόμα καλύτερα, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος. Τέλος, κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα ή όσο χρειάζεται.

 Να θυμάστε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κάνετε τον καλλωπισμό μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1 1/2 με 2 φλιτζάνια premium ξηράς τροφής, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Βέβαια, τη διατροφή θα την ορίσει ο κτηνίατρος ανάλογα με τις ανάγκες του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Μπρετόν είναι ένα δραστήριο σκυλί εντός και εκτός σπιτιού. Βέβαια, είναι προτιμότερο να έχει μια μεγάλη αυλή ή, ακόμα καλύτερα, κάποια έκταση όπου μπορεί να τρέξει.

 Η αλήθεια είναι ότι δε ταιριάζει απόλυτα μέσα σε ένα διαμέρισμα, εκτός κι αν έχετε πραγματικά τον χρόνο και την αφοσίωση για να του παρέχετε την ποσότητα και τον τύπο άσκησης που χρειάζεται.

 Μπορεί το Μπρετόν να είναι ανθεκτικό στο κρύο και την υγρασία όταν κυνηγάει, αλλά πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπάει. Όπως κάθε σκύλος, θα πρέπει να τρέχει και να παίζει σε μια περιφραγμένη αυλή για μη σας τη «κάνει»!

 Ιδανικά, τα κουτάβια που είναι κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να αθλούνται και να τρέχουν περισσότερο από μισή ώρα, γιατί οι αρθρώσεις τους δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί πλήρως. Επίσης, δεν έχει διαμορφωθεί ο μυϊκός συντονισμός και η ικανότητά τους να εστιάζουν.

 Κάντε ένα διάλειμμα από την γυμναστική, το παιχνίδι ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα κάθε φορά που το κουτάβι σας φαίνεται κουρασμένο.

 Το Επανιέλ Μπρετόν λατρεύει το τρέξιμο και γι’ αυτό πρέπει να υπακούει στις εντολές σας για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα. Εκπαιδεύστε τον με σταθερότητα και συνέπεια, αλλά ποτέ με σκληρότητα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το κλουβί ως μέρος της εκπαίδευσης.

 Ο εν λόγω σκύλος είναι μια καλή επιλογή για μια οικογένεια με παιδιά, αλλά το επίπεδο ενέργειάς του μπορεί να είναι υπερβολικό για τα νήπια.

 Απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων σκύλων και μπορεί επίσης να τα πάει καλά με τις γάτες, ειδικά αν μάθει να αλληλεπιδρά μαζί τους από νεαρή ηλικία.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας σκυλί, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο