Γκριφόν Βρυξελλών: Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του!

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 18 με 20 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 με 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Έχοντας αρχικά εκτραφεί για να κυνηγάει και να πιάνει αρουραίους, αυτός ο πρώην Βελγικός σκύλος του δρόμου είναι μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη ράτσα.

 Αν και το Γκριφόν των Βρυξελλών είναι μικρό, δεν είναι ένα χαϊδεμένο σκυλάκι. Είναι στοργικό και ζωηρό, με βασικά χαρακτηριστικά την εξυπνάδα, την αίσθηση του χιούμορ και την αυτοπεποίθησή.

 Αν και πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια και φιλοζωϊκές ομάδες. Θυμηθείτε ότι η υιοθεσία είναι πάντα η καλύτερη λύση.

 Το Γκριφόν προσαρμόζεται καλά σε ένα διαμέρισμα, αλλά οι γείτονες μπορεί να μην εκτιμούν την τάση αυτού του μικροσκοπικού φύλακα να γαβγίζει με το παραμικρό.

 Αυτός ο σκύλος έχει αρκετή ενέργεια και χρειάζεται πολλή άσκηση και παιχνίδι. Οι αρχάριοι γονείς κατοικίδιων που αναζητούν έναν υπάκουο σκύλο που λατρεύει τις αγκαλιές μπορεί να δυσκολευτούν αρκετά μαζί του.

 Εντούτοις, όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του και να συμβαδίσουν με την εκπαίδευσή του θα ανταμειφθούν με ένα στοργικό και πιστό μέλος της οικογένειας τους.

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Γκριφόν Βρυξελλών;

 Το Γκριφονάκι είναι χαρούμενο, περίεργο και στοργικό σκυλί. Μερικές φορές όμως είναι ευαίσθητο, κυκλοθυμικό και κάτι περισσότερο από απαιτητικό με την προσοχή του αφεντικού του.

 Παρά το μικρό του μέγεθος και την χαδιάρικη εμφάνιση, αυτό το εύρωστο σκυλάκι έχει βαρύ και αθλητικό κορμί.

 Τα Γκριφόν Βρυξελλών συνήθως τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά και κατοικίδια ζώα. Είναι πολύ στοργικά και τείνουν να δένονται πιο στενά με ένα άτομο στην οικογένεια. Μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες είναι να χουχουλιάζουν με το αγαπημένο τους πρόσωπο.

 Επειδή είναι μικρόσωμα και δραστήρια μέσα στο σπίτι, συμβιώνουν καλά σε ένα διαμέρισμα, αν και ίσως χρειαστεί να τα εκπαιδεύσετε για να μη γαβγίζουν με τη παραμικρή αφορμή.

 Ο χαρακτήρας τους απαιτεί έναν ιδιοκτήτη που εκτιμά έναν σκύλο που δένεται εύκολα μαζί του και χρειάζεται αρκετή αλληλεπίδραση και όχι έναν ανεξάρτητο. Απαιτούν δέσμευση, όχι μόνο επειδή χρειάζονται αφοσίωση και προσοχή από τους ανθρώπους τους, αλλά και επειδή μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια.

 Τι θα σας εκπλήξει σε αυτή τη ράτσα σκύλου
  • Το Brussels Griffon είναι λαίμαργο, άλλα επιλεκτικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να μετράτε τη ποσότητα της τροφής και να του δίνετε τακτικά γεύματα, αντί να αφήνετε συνεχώς έξω φαγητό.
  • Μπορεί να γίνει λιγάκι πεισματάρικο και να σας δυσκολέψει στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Μείνετε υπομονετικοί, συνεπείς και οπωσδήποτε χρησιμοποιήστε ένα κλουβί σκύλου.
  • Γαβγίζει με πάθος σε κάθε ήχο, οπότε καλό είναι να του μάθετε την εντολή «ήσυχα».
  • Είναι ευαίσθητος σκύλος και όταν αντιμετωπίζεται με σκληρό τρόπο, μπορεί να γίνει επιθετικός δαγκώνοντας από φόβο και όχι από επιθετικότητα.
  • Είναι δύσκολο να εκτρέφεις Γκριφόν. Συχνά χρειάζονται καισαρική τομή στη γέννα και τα κουτάβια είναι συνήθως μικρά και με υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.
  • Δεν είναι σκύλος για να μένει σε εξωτερικό χώρο. Όπως και άλλες ράτσες σκύλων με κοντή μύτη, είναι ευάλωτος στη θερμοπληξία και το κοντό τρίχωμά του τον κάνει ευάλωτο στο κρύο.
 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Γκριφόν έχει τις ρίζες του στο Βέλγιο, όπου μικρά σκυλιά που έμοιαζαν με Τεριέ εκτρέφονταν για να κυνηγούν και να σκοτώνουν παράσιτα σε στάβλους.

 Το Γκριφόν Βρυξελλών, όπως το ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε από διάφορες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων του Αφενπίντσερ, του Παγκ και του Αγγλικού toy Σπάνιελ.

 Και οι 3 ράτσες συνέβαλαν στα χαρακτηριστικά του Γκριφόν. Το Άφενπίντσερ ευθύνεται για το μέγεθος και την άγρια υφή του τριχώματος, το Παγκ για το λείο τρίχωμα, ενώ το Toy Σπάνιελ φαίνεται στα μεγάλα, εκφραστικά μάτια, το στρογγυλεμένο κεφάλι και την αναποδογυρισμένη κάτω γνάθο.

 Αυτές οι διασταυρώσεις έφεραν στον κόσμο ένα μικρό σκυλί που στο πρόσωπο μοιάζει πολύ με άνθρωπο και διακρίνεται για τις εξαιρετικές ικανότητές του στο κυνήγι αρουραίων.

 Με την πάροδο του χρόνου, έγινε δημοφιλές κατοικίδιο τόσο για την αριστοκρατική, όσο και για την εργατική τάξη. Μέχρι το 1883, οι Βέλγοι κτηνοτρόφοι δημιούργησαν ένα πρότυπο, μια γραπτή περιγραφή του πώς θα έπρεπε να είναι η ράτσα και άρχισαν να τα εισάγουν σε διαγωνισμούς σκύλων.

 Η Μαρία Ερριέττα, βασίλισσα του Βελγίου και λάτρης των σκύλων, άρχισε να το εκτρέφει και να το προωθεί στην Ευρώπη και στο εξωτερικό. Το 1889, ιδρύθηκε ο όμιλος du Griffon Bruxellois. Εκείνα με το λείο τρίχωμα ονομάστηκαν Γκριφόν Μπραμπανσόν.

 Η ράτσα του Γκριφόν Βρυκελλών εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 1890. Το 1898, έγινε δεκτή στο English Stud Book και δημιουργήθηκαν όμιλοι για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

 Το 1899, τα πρώτα Γριφονάκια καταχωρήθηκαν στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο και παρουσιάστηκαν στον διαγωνισμό σκύλων του Westminster Kennel Club. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα το 1900.

 Όπως συνέβη και με πολλές άλλες ράτσες σκύλων, ο αριθμός των Griffon συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς η αναπαραγωγή σκύλων, ή ακόμα και η διατήρηση ενός μικρού σκύλου ως κατοικίδιο, ήταν μια πολυτέλεια που λίγοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

 Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Griffon των Βρυξελλών είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στο Βέλγιο. Ευτυχώς, στην Αγγλία εξακολουθούσαν να υπάρχουν, χάρη στις προσπάθειες των Άγγλων κτηνοτρόφων.

 Ο εν λόγω σκύλος έγινε πιο δημοφιλής κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ξανά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη συμμετοχή τους στην ταινία «As Good As It Gets» με τον Jack Nicholson.

 Ο χαρακτήρας του Brussels Griffon

 Ο χαρακτήρας αυτών των σκύλων μπορεί να είναι από εξωστρεφής και δραστήριος μέχρι συγκρατημένος και ντροπαλός.

 Συγχρόνως, το Brussels Griffon έχει ηγετικές ικανότητες και του αρέσει να διευθύνει το νοικοκυριό όποτε του επιτρέπεται, αλλά δεν παύει να είναι ένας ευαίσθητος σκύλος που έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρέα και αλληλεπίδραση.

 Αν νιώσει παραμελημένος μπορεί να καταφύγει σε κακή συμπεριφορά για να τραβήξει την προσοχή σας. Δεν του αρέσει να μένει μόνος στο σπίτι και θα βρει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας τη δυσαρέσκειά του.

 Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην κοινωνικοποίηση του, εκθέτοντάς τον σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις με νέους ανθρώπους και ερεθίσματα, ώστε να διαμορφώσει έναν καλό χαρακτήρα.

 Εκπαιδεύστε τον με ευγένεια και συνέπεια, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της θετικής ενίσχυσης που περιλαμβάνει επαίνους και ανταμοιβή φαγητού. Κρατήστε τα μαθήματά του σύντομα και στο τέλος να τον επαινείτε για κάτι που έκανε καλά. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αρκετά υγιές σκυλάκι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αξίζει, αν το φροντίζετε κατάλληλα.

 Βέβαια, κανένα ζωάκι δεν είναι άτρωτο. Έτσι και το Γκριφόν μπορεί να εμφανίσει

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Μπορείτε να βρείτε το Γκριφόν των Βρυξελλών σε διάφορα χρώματα, όπως κοκκινωπό καφέ με λίγο μαύρο σε συγκεκριμένα σημεία, μαύρο με κοκκινωπά σημάδια, μαύρο με καφέ, μπεζ και σκέτο μαύρο.

 Το Γκριφόν με τραχύ τρίχωμα πρέπει να το βουρτσίζετε κάθε εβδομάδα με μια βούρτσα με φυσική τρίχα ή με ένα γάντι και στη συνέχεια, να το χτενίζετε με μια μεταλλική χτένα με μέτρια δοντάκια.

 Δύο φορές το χρόνο χρειάζεται επαγγελματική περιποίηση και αφαίρεση των τριχών με το χέρι, τεχνική που βοηθάει στην ανάπτυξη του τριχώματος.

 Από την άλλη πλερά, το Γκριφόν με λείο τρίχωμα χρειάζεται πολύ λίγη περιποίηση. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα και ένα περιστασιακό μπάνιο όταν αρχίζει να μυρίζει είναι αρκετά.

 Βουρτσίστε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια ή, ακόμα καλύτερα, καθημερινά, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόψτε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Κάντε τον καλλωπισμό μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές και καθώς τον περιποιείστε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης.

 Ο προσεκτικός έλεγχος του ζώου μία φορά την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, συνιστάται το 1/4 με 1/2 του φλιτζανιού ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας την ημέρα, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

 Έχετε όμως υπόψη ότι η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του σκύλου σας, γι’ αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το Γκριφόν είναι σκυλί για σπίτι. Το μικρό του μέγεθος τον καθιστά κατάλληλο για κάθε νοικοκυριό, από πολυκατοικίες της πόλης, μέχρι εξοχικά. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να σας εντυπωσιάσει με τη φυσική του ικανότητα στο κυνήγι αρουραίων.

 Αυτό το σκυλί έχει πολλή ενέργεια και χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμείνει σε φόρμα, αλλά ακόμα και χωρίς αυλή, απολαμβάνει τις βόλτες και την καθημερινή άσκηση. Λόγω της κοντής μύτης του, δε μπορεί να ψύξει τον αέρα που αναπνέει και μπορεί να υπερθερμανθεί τις ζεστές και υγρές μέρες.

 Η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό φροντίστε να τον κρατάτε δροσερό τις ζεστές μέρες. Αν τον βγάλετε έξω στον ήλιο, προσέξτε για σημάδια, όπως βαθύ, γρήγορο λαχάνιασμα και νωθρότητα.

 Πιο σοβαρά σημάδια της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν έμετο ή διάρροια και επιληπτικές κρίσεις. Μην τον αφήνετε να παίζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζέστη και βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε άφθονο, φρέσκο, δροσερό νερό.

 Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκεδαστική και να επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης, δηλαδή το να ανταμείβετε το κουτάβι σας γι ό,τι κάνει σωστά, αντί να τον τιμωρείτε για τα λάθη.

 Όπως πολλές μικρές ράτσες σκύλων, έτσι και το Γκριφόν μπορεί να δυσκολευτεί στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Σε αυτή τη περίπτωση, χρησιμοποιήστε το crate και να είστε συνεπείς και επίμονοι.

 Πρέπει να θυμάστε όμως ότι πρέπει να νιώθει άνετα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του. Για να μπορέσει να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και οικειότητα με όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και με ένα μικρό παιδί, πρέπει να δώσετε πολλή προσοχή στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του από νεαρή ηλικία.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας φιλαράκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε ένα σκυλί, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο