Bullmastiff: Ο ατρόμητος φύλακας με τη ζεστή καρδιά!

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 61 με 69 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 45 με 59 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 10 χρόνια

 Το Bullmastiff είναι ένας σταθερός και ατρόμητος οικογενειακός φύλακας. Ενώ δε φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με μια άγνωστη απειλή, είναι πολύ ευαίσθητος με αγαπημένα του πρόσωπα.

 Ονομάζεται «σιωπηλός φύλακας», παρ’ όλ’ αυτά, είναι τόσο γλυκός, που ταιριάζει απόλυτα ακόμα και σε ένα διαμέρισμα. Έχει κοντό τρίχωμα που είναι εύκολο περιποίηση, αλλά προσέξτε: είναι πολύ σαλιάρης!

 Αν μπορέσετε να το ξεπεράσετε σχετικά εύκολα, τότε θα απολαύσετε τη συντροφιά ενός προστατευτικού σκύλου που θα χαρεί να σας συνοδέψει σε νέες περιπέτειες, αρκεί μετά από τα ταξίδια σας να μπορεί να χαλαρώσει στον καναπέ.

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Μπουλμαστίφ;

 Αρχικά, αυτός ο σκύλος λειτουργούσε ως φύλακας σε κτήματα και εκτράφηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι θαρραλέος, δυνατός, γρήγορος και με αυτοπεποίθηση.

 Έχει μια τρομερή εμφάνιση που αποτελεί θαυμάσιο αποτρεπτικό παράγοντα για επίδοξους εισβολείς. Θα προστατέψει με αποφασιστικότητα την οικογένειά του, αλλά δεν θα διστάσει να σας κάνει χαδάκια και να είναι τρυφερός.

 Όταν το Bullmastiff είναι καλά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο, είναι ένα αξιόπιστο και ευγενικό κατοικίδιο.

 Κατά μία έννοια, πρόκειται για μια καθαρή ράτσα με κοντό τρίχωμα που είναι εύκολο να περιποιηθεί και δε μαδάει υπερβολικά. Από την άλλη, αυτά τα σκυλιά έχουν έντονη σιελόρροια, οπότε καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μαντηλάκια χεριών.

 Παρά το μέγεθός του, το Bullmastiff δεν είναι πάρα πολύ ενεργητικό. Μερικές σύντομες βόλτες ή ώρες παιχνιδιού καθημερινά θα καλύψουν τις ανάγκες του για εκτόνωση και διασκέδαση.

 Φυσικά, ένα κουτάβι θα έχει περισσότερη ενέργεια από έναν ενήλικο σκύλο, αλλά μόλις γίνει δύο ετών θα ηρεμήσει. Ωστόσο, το ότι είναι χαμηλών τόνων ως ενήλικας δεν σημαίνει ότι είναι και τεμπέλης.

 Μπορεί να διαπρέψει σε αθλήματα σκύλων που απαιτούν ψυχοσωματικές δεξιότητες, ενώ συγχρόνως είναι ένας εξαιρετικός σκύλος θεραπείας, χάρη στην ήρεμη φύση και την κωμική έκφραση του προσώπου του.

 Το Μπουλμαστίφ είναι ανεξάρτητο και σκεπτόμενο σκυλί, οπότε η εκπαίδευή του απαιτεί μεθοδικότητα, σταθερότητα, δικαιοσύνη και συνέπεια από τη πρώτη μέρα που θα το βάλετε στο σπίτι σας.

 Η πρώιμη κοινωνικοποίηση – έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες είναι απαραίτητη.

 Μπορεί να τα πάει καλά σε σπίτια όπου εργάζονται όλοι, αρκεί να έχει άφθονη ανθρώπινη αλληλεπίδραση τις ώρες που βρίσκονται μαζί του.

 Δεν έχει πρόβλημα να περνάει χρόνο σε μια περιφραγμένη αυλή ή στο σκυλόσπιτό του, αλλά κυρίως πρέπει να ζει σε εσωτερικό χώρο. Έτσι, θα δεθεί μαζί σας με σκοπό να σας προστατεύσει όποτε κινδυνέψετε.

 Το μέγεθος και η παρουσία του αρκούν για να τρομάξουν έναν εισβολέα, τον οποίο θα δαγκώσει μόνο όσο χρειάζεται.

 Αυτή η ράτσα τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά επιδεικνύοντας εκπληκτική υπομονή μαζί τους. Ωστόσο, το μέγεθός του μπορεί να είναι συντριπτικό για τα νήπια και φυσικά, όπως όλοι οι σκύλοι, δεν πρέπει να μένει χωρίς επίβλεψη με μικρά παιδιά.

 Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 60 κιλά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από αυτό είναι μύες. Για να συμβιώσετε καλύτερα με ένα Bullmastiff, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα καλά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο σκυλί.

 Τι θα σας εκπλήξει στο Μπουλμαστίφ!

 • Δε χρειάζεται πολλή άσκηση και είναι ευχαριστημένο με μερικές μικρές βόλτες κάθε μέρα.
 • Μπορεί να τα πάει καλά με οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο γονείς. Δεν το πειράζει να περνάει χρόνο μόνο του, αλλά τα κουτάβια θα χρειαστούν κάποιον να τα βγάλουν έξω για να πάνε τουαλέτα.
 • Μαδάει ελάχιστα και απαιτεί ελάχιστη περιποίηση.
 • Ζει μια χαρά σε διαμερίσματα, επειδή ο χαρακτήρας του είναι ήρεμος.
 • Μπορεί να έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα ζώα εάν δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένο.
 • Θα πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι με τους ανθρώπους του.
 • Είναι επιρρεπές στην εξάντληση από τη ζέστη και τη θερμοπληξία, οπότε πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική ζέστη και υγρασία.
 • Έχει έντονη σιελόρροια και αρκετά αέρια.
 • Χρειάζεται έγκαιρη εκπαίδευση που να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση περιορίζουν την επιθετικότητα του σκύλου.
 • Απολαμβάνει να περνάει χρόνο μαζί σας στον καναπέ, τα πόδια και την αγκαλιά σας. Καταλαμβάνει πολύ χώρο, αλλά ως αντάλλαγμα σας δίνει πολλή αγάπη.
 • Είναι ένας σκύλος φύλακας που θα προστατεύσει το σπίτι και την οικογένειά του με τη ζωή του εάν παραστεί ανάγκη. Το μέγεθος και η αυτοπεποίθησή του είναι αποτρεπτικά για τους εισβολείς.
 • Τα πάει καλά με τα παιδιά, αλλά μπορεί να χτυπήσει ή να πατήσει κατά λάθος τα νήπια.
 • Έχει μεγάλη αντοχή στον πόνο, επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.
 Ο χαρακτήρας του Bullmastiff

 Με τη κατάλληλη φροντίδα, το Μπουλμαστίφ είναι ατρόμητο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, αλλά υπάκουο στις επιθυμίες των ανθρώπων του. Ταυτόχρονα, είναι έξυπνο, σκεπτόμενο, αξιόπιστο και πρόθυμο να ευχαριστεί τους γύρω του.

 Είναι ένας φυσικός φύλακας του σπιτιού και της οικογένειας. Έχοντας όμως εκτραφεί  ως «σιωπηλός φύλακας», δεν θα τον ακούτε να γαβγίζει πολύ.

 Όπως συμβαίνει με κάθε σκύλο, χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση – έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες. Η κοινωνικοποίηση βοηθάει να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικος σκύλος.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Είναι μια σχετικά σύγχρονη ράτσα που αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, πιθανώς γύρω στο 1860, από Άγγλους θηροφύλακες που χρειάζονταν ένα μεγάλο, ήσυχο και γενναίο σκυλί με την ταχύτητα να εντοπίζει τους λαθροκυνηγούς και τη δύναμη να τους ακινητοποιεί.

 Πιθανότατα πειραματίστηκαν με αρκετές ράτσες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τον τέλειο σκύλο για τις ανάγκες τους, αλλά αυτό που απέδωσε ήταν η διασταύρωση Μαστίφ με Μπουλντόγκ.

 Το Mastiff ήταν μεγάλο αλλά όχι αρκετά επιθετικό, ενώ το Μπουλντόγκ ήταν γενναίο και επίμονο, αλλά δεν είχε το μέγεθος που χρειαζόταν για να ακινητοποιήσει έναν εισβολέα.

 Η διασταύρωση έγινε γνωστή ως «Gamekeeper’s Night Dog». Εκτράφηκε για τη χρηστικότητα και την ιδιοσυγκρασία του, χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνιση, με εξαίρεση την προτίμηση τους στο σκούρο τρίχωμα, το οποίο θα του παρείχε καμουφλάζ τη νύχτα.

 Η λαθροθηρία τελικά μειώθηκε και το Bullmastiff ανέλαβε νέο ρόλο ως σκύλος φύλακας. Ως αποτέλεσμα της επιρροής του Mastiff, το φαιοκίτρινο τρίχωμα και η μαύρη μουσούδα αποτέλεσαν βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας.

 Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα, το Bullmastiff άρχισε να εκτρέφεται ως ξεχωριστός τύπος και όχι ως διασταύρωση. Το 1924, ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη ράτσα. Ακολούθησε η ααγνώριση από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1933.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Γενικά, τα Bullmastiff είναι υγιή, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, μπορεί να είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.

 Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας μεταξύ άλλων είναι:

 • Καρκίνος
 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Ρήξη πρόσθιων χιαστών συνδέσμων
 • Γαστρική διάταση
 • Στένωση αορτικής βαλβίδας
 • Δερματικά
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Κυστινουρία
 • Εντρόπιο βλεφάρου
 • Πανοστεΐτιδα
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Bullmastiff

 Το τρίχωμα της ράτσας είναι κοντό και πυκνό, προσφέροντάς καλή προστασία από τη βροχή, το χιόνι και το κρύο.

 Τα βασικά χρώματα της ράτσας είναι το κόκκινο, το φαιοκίτρινο ή πολύχρωμο (κηλίδες και γραμμές από ανοιχτόχρωμα και σκούρα σημάδια). Επίσης, διακρίνεται για το σκούρο ρύγχος και αφτιά του. Κάποια σκυλιά έχουν και ένα μικρό λευκό σημάδι στο στήθος τους.

 Αυτός ο σκύλος δεν μαδάει πολύ και το τρίχωμά του διατηρείται εύκολα καθαρό και λαμπερό με ένα γρήγορο καθημερινό βούρτσισμα. Κάντε του μπάνιο όταν το χρειάζεται.

 Ελέγχετε τα αφτιά εβδομαδιαίως και καθαρίζετέ τα με ένα ειδικό διάλυμα. Εάν μυρίζουν άσχημα ή έχουν γεμίσει με κερί που μοιάζει με κατακάθι του καφέ, ο σκύλος μπορεί να έχει μόλυνση ή ακάρεα, οπότε επισκεφθείτε άμεσα έναν κτηνίατρο.

 Κόβετε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα. Εάν μακρύνουν πολύ, τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να απλωθούν, μειώνοντας τη στήριξη που παρέχει το πόδι και καθιστώντας πιο πιθανό να κολλήσει στο πόδι του κάτι ανεπιθύμητο, όπως μικρές πέτρες κλπ.

 Μη ξεχνάτε τη στοματική υγιεινή. Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή καλύτερα καθημερινά, για να αποτρέψετε τη συσσώρευση πέτρας και την περιοδοντική νόσο.

 Η περιποίησή του είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δεθείτε με τον σκύλο σας και να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του. Καλό είναι να ψάχνετε για πληγές ή άλλα σημάδια ερεθισμού, όπως ερυθρότητα στο δέρμα, το στόμα, τα πόδια και τα αφτιά.

 Όσον αφορά στη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φαγητού είναι 3 1/8 έως 4 1/8 φλυτζάνια, χωρισμένο σε δύο γεύματα.

 Το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητας.

 Η ποιότητα της τροφής που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά, γιατί όσο καλύτερη είναι η τροφή, τόσο περισσότερο θα καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του και ο σκύλος θα τρώει φυσιολογικές μερίδες.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Είναι ένας σκύλος με σχετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας που μπορεί να προσαρμοστεί καλά στα περισσότερα διαμερίσματα, αν και το μέγεθός του τον κάνει να ταιριάζει καλύτερα σε ένα σπίτι με περιφραγμένη αυλή.

 Η περίφραξη της αυλής εμποδίζει το Μπουλμαστίφ να επεκτείνει την επικράτειά του πέρα ​​από το σπίτι του, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίσει άλλους ανθρώπους και σκύλους να εισέλθουν στη γύρω περιοχή.

 Το κοντό ρύγχος του το κάνει επιρρεπές στην εξάντληση από τη ζέστη και τη θερμοπληξία. Αποφύγετε την άσκηση όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και κρατήστε τον μέσα όταν έχει καύσωνα ή υγρασία.

 Βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα πρόσβαση σε σκιά και άφθονο, φρέσκο, δροσερό νερό όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

 Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας μόλις το φέρετε στο σπίτι, όταν είναι ακόμα σε διαχειρίσιμο μέγεθος. Επίσης, μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα κοινωνικοποίησης κουταβιών για να συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σε άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

 Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Μπουλμαστίφ, το οποίο μπορεί να είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά και άτομα που δε γνωρίζει.

 Εκτός από το κέντρο εκπαίδευσης για κουτάβια, πηγαίνετε το Bullmastiff σας σε πάρκα, υπαίθρια εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη, όπου συναντούν ανθρώπους και συνηθίζουν σε νέες εμπειρίες, αξιοθέατα και ήχους.

 Χρησιμοποιήστε τεχνικές θετικής ενίσχυσης, αλλά να είστε σταθεροί και συνεπείς σε αυτό που του ζητάτε. Αποφύγετε τη τιμωρία, αλλά και τις συνεχές επαναλήψεις, διαφορετικά, θα βαρεθεί και θα αρχίσει να κάνει τα δικά του.

 Σκεφτείτε πέρα ​​από την παιδική ηλικία. Εάν δεν θέλετε ο σκύλος σας να ανεβαίνει στα έπιπλα όταν ζυγίζει 60 κιλά, μην τον αφήνετε να ανεβαίνει όσο είναι κουτάβι. Μόλις δημιουργηθεί μια συνήθεια, θα είναι δύσκολο να την κόψετε.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα, εφόσον την κάνετε μια θετική εμπειρία και παρέχετε στο κουτάβι σας ένα κανονικό πρόγραμμα και πολλές ευκαιρίες να βγει έξω.

 Το crate είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την εκπαίδευση της τουαλέτας, γιατί του μαθαίνει να κρατάει την κύστη του μέχρι τη στιγμή που θα βγει έξω. Την ίδια στιγμή, είναι ένα μέσο για να μάθετε στον σκύλο να μη τρώει πράγματα που δεν πρέπει.

 Το Bullmastiff χρειάζεται έναν σταθερό εκπαιδευτή, όπως επίσης αγάπη και υπομονή. Όταν εκπαιδευθεί, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας υπέροχος, στοργικός και πιστός σύντροφος που ευχαρίστως θα ρισκάρει τη ζωή του για να υπερασπιστεί τη δική σας.

 Ταυτόχρονα, είναι υπομονετικός και προστατευτικός με τα παιδιά, αλλά επειδή είναι πολύ μεγαλόσωμος, μπορεί κατά λάθος να χτυπήσει ή να πατήσει ένα μικρό παιδί.

 Πάντα να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να είστε παρόντες όταν παίζουν για να αποτρέψετε οποιοδήποτε ατύχημα.

 Το Bullmastiff μπορεί κάλλιστα να είναι επιθετικό προς τα σκυλιά που δεν γνωρίζει. Τα πηγαίνει όμως καλύτερα με σκύλους του αντίθετου φύλου, ειδικά αν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

 Αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα δυστυχώς συχνά καταλήγουν σε καταφύγια, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ευθύνες που συνεπάγεται η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα σκυλί, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο