Ξύδι για ψύλλους: Σπιτικό απωθητικό ψύλλων!

 Οι ψύλλοι είναι κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτά τα παράσιτα δεν λένε να αφήσουν μια και καλή τα κατοικίδιά μας, με αποτέλεσμα να μας ταλαιπωρούν σχεδόν κάθε χρόνο και να κινδυνεύει η υγεία του σκύλου και της γάτας μας.

 Σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση των παρασίτων είναι το πιο γνωστό, φυσικό απωθητικό ψύλλων, το ξύδι. Εάν θέλετε να τους κρατήσετε μακριά από το κατοικίδιο ζώο και τον χώρο σας, αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε περιλαίμια και σπρέι με βάση τα χημικά, η αντιμετώπιση με ξύδι μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

 Το ξύδι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, πολύ φθηνό και δεν έχει πάντα έντονο άρωμα. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν χωρίς χημικά, απόλυτα ασφαλές τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τα παιδιά, ενώ, συγχρόνως, καταπραΰνει τα τσιμπήματα των ψύλλων στους σκύλους και τις γάτες.

 Χρησιμοποιώντας το ξύδι για ψύλλους

 Όπως πολλά παράσιτα, οι ψύλλοι μισούν τη μυρωδιά και τη γεύση του ξιδιού, επομένως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες προς όφελός σας φτιάχνοντας ένα σπρέι κατά των ψύλλων με βάση το ξύδι για να ψεκάσετε το τετράποδο φιλαράκι σας.

 Για να φτιάξετε το σπιτικό σπρέι ψύλλων, θα χρειαστείτε λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Και τα δύο λειτουργούν εξίσου καλά, αν και μερικά ζώα προτιμούν το άρωμα του μηλόξυδου. Βέβαια, οι γάτες δεν αντέχουν πάντα τη μυρωδιά του, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βρείτε κάποιο άλλο φυσικό προϊόν.

 Για να φτιάξετε το σπρέι απλώς αραιώστε το ξίδι μέσα σε νερό. Η αναλογία εξαρτάται από το πόσο αντέχει τη μυρωδιά του ο σκυλάκος ή γατούλα σας. Συνήθως χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα και από τα δύο ή μία ξύδι και τρία νερό, ωστόσο, η αναλογία 1:1 λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στην απώθηση των ψύλλων.

 Εάν διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν αντέχει τη μυρωδιά, ξεκινήστε με την πιο αραιή ποσότητα (1:3) και αυξήστε σταδιακά τη ποσότητα.

 Πριν ψεκάσετε το ξύδι στο κατοικίδιό σας

 Πριν εφαρμόσετε το σπιτικό απωθητικό, φροντίστε να ελέγξετε τον σκύλο ή τη γάτα σας για τυχόν ανοιχτές πληγές ή κοψίματα. Εφαρμόζοντας το ξύδι σε τσιμπήματα ψύλλων, πρέπει να προσέξετε να μην ακουμπήσει πάνω σε ανοιχτές πληγές.

 Επίσης, προσπαθήστε να μην το ψεκάσετε ούτε στα μάτια του κατοικίδιού σας, γιατί θα τσούξει πολύ και μπορεί να το κάνετε να το μισήσει, με αποτέλεσμα να σας αποφεύγει και να μη κάθεται φρόνιμο.

 Εφαρμογή

 Για να εφαρμόσετε το ξύδι για ψύλλους, χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε μπουκάλι με το απλικατέρ που ψεκάζει υγρό και βρέξτε ένα πανί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκαλάκι με σταγονόμετρο ή αντλία.

 Προσέξτε μόνο το μπουκάλι να είναι εντελώς καθαρό, γιατί το ξύδι είναι οξύ και μπορεί να αντιδράσει με άλλα χημικά από προηγούμενη χρήση.

 Σε περίπτωση που το ζωάκι δεν κάθεται φρόνιμο όταν ακουμπάτε το πανί πάνω του, εφαρμόστε το μείγμα απευθείας στο τρίχωμά του. Ολοκληρώστε δουλεύοντάς το με τα χέρια σας για να απορροφηθεί καλά. Αφήστε το διάλυμα να στεγνώσει και μη το ξεπλύνετε.

 Μετά από 20 λεπτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χτένα ψύλλων για να βουρτσίσετε τον σκύλο σας και να αφαιρέσετε τυχόν ψύλλους. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε δύο μέρες για μεγαλύτερα αποτελέσματα.

 Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα χαλιά και τα έπιπλά σας προληπτικά μέχρι να καθαρίσει πλήρως το ζωντανό. Φυσικά, μη το αφήνετε να έχει πρόσβαση στο μπάνιο και τα υπνοδωμάτια του σπιτιού.

 Το ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση των ψύλλων και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι όλες οι νοικοκυρές το έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους. Αφήστε το να δράσει πάνω στο τρίχωμα του ζώου σας και θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο εύκολα θα απαλλαγείτε από τα παράσιτα.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο