Cardigan Welsh Corgi: Ο αγαπησιάρης σκύλος αγέλης

 Το Cardigan Welsh Corgi είναι η παλαιότερη από τις δύο ράτσες σκύλων Corgi, που πιστεύεται ότι υπήρχε στην Ουαλία για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

 Σε όλη την μακραίωνη ιστορία της ράτσας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά για να οδηγούν τα βοοειδή στην αγορά προς πώληση. Στη σύγχρονη εποχή, τους αρέσει κυρίως να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους και να είναι δραστήριοι, διασκεδαστικοί συμπαίκτες για μικρά παιδάκια, τα οποία αγαπούν πολύ.

 Το Κάρντιγκαν διακρίνεται από τη μακριά ουρά του και το μεσαίου μήκους τρίχωμά του διατίθεται σε πολλά χρώματα και μοτίβα, όπως το κόκκινο, το πολύχρωμο, το blue merle και το μαύρο, συνήθως με λευκά σημάδια.

 Γνωστός και ως σκύλος αυλής, είναι έξυπνος και στοργικός, χαρακτηριστικά που τον κάνουν έναν ιδανικό οικογενειακό σύντροφο.

 Κατηγορία: Σκύλος αγέλης

 Ύψος: 25 με 30 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 11 με 17 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας;

 Μεγαλωμένο στην ονειρεμένη χώρα της Ουαλίας με τα ομιχλώδη βουνά και τις γιγαντιαίες όρθιες πέτρες που τη κατακλύζουν, το όνομα του Corgi προέρχεται από τις λέξεις «cor gi», που σημαίνει «σκύλος νάνος» και είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες αγέλης.

 Εκτός από τη μακριά ουρά του, το Cardigan ξεχωρίζει από το Pembroke Corgi και για το ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος, το μακρύτερο σώμα, το βαρύτερο κεφάλι και τα μεγαλύτερα, πιο στρογγυλεμένα αφτιά.

 Στα χαρακτηριστικά του ανήκει η άγρυπνη, προσεκτική, αλλά φιλική έκφραση του προσώπου του.

 Το διπλό και πυκνό του τρίχωμα, το οποίο μαδάει πολύ, διατίθεται σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του χρώματος της άμμου, του μαύρου με καφέ ή πολύχρωμα σημάδια και του μπλε με καφέ ή πολύχρωμα σημάδια, ενώ υπάρχουν και μερικά που είναι τελείως πολύχρωμα.

 Συνήθως έχει λευκά σημάδια στα πόδια, το στήθος, το λαιμό, τη μουσούδα, την κοιλιά και την άκρη της ουράς και μερικά έχουν ένα χαρακτηριστικό σημάδι σαν λάμψη στο κεφαλάκι τους.

 Μέχρι το 1934, το Ουαλικό Corgi θεωρείτο μια ράτσα, αλλά σήμερα αναγνωρίζονται δύο ξεχωριστές ποικιλίες – το Κάρντιγκαν και το Pembroke – με ξεχωριστές ιστορίες και χαρακτηριστικά.

 Τα Κάρντιγκαν ανήκουν στην κατηγορία των σκύλων αγέλης του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου και αναγνωρίζονται και από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας:

  • Λατρεύει να εξασκεί τις φωνητικές του χορδές. Γαβγίζει κυριολεκτικά για τα πάντα.
  • Είναι έξυπνος, αλλά μπορεί να είναι και πολύ επίμονος. Εάν η εκπαίδευση στο σπίτι είναι πρόβλημα, συνιστάται η εκπαίδευση με κλουβί σκύλου.
  • Έχει ένα έντονο ένστικτο της αγέλης, μιας και αυτός ήταν ο σκοπός εκτροφής του, και του αρέσει να δαγκώνει ελαφρώς τις πτέρνες των παιδιών όταν παίζουν. Πρόκειται μια τακτική που ακολουθούσαν για να συγκεντρώνουν τα ζώα στη στάνη. 
  • Του αρέσει να τρώει για αυτό, φροντίστε να τον διατηρείτε στο ιδανικό βάρος σκύλου, δίνοντάς του τη κατάλληλη ποσότητα φαγητού με βάση τις ανάγκες του για να αποφύγει την παχυσαρκία.
  • Έχει πολλή ενέργεια και χρειάζεται καθημερινή άσκηση.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Cardigan Welsh Corgi κατάγεται από την ίδια οικογένεια σκύλων που παρήγαγε το Dachshund και το Basset Hound.

 Οι πρόγονοι του σύγχρονου Κόργκι πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στην Ουαλία πριν από περίπου 3.000 χρόνια από κελτικές φυλές που μετανάστευσαν στην Ουαλία από την κεντρική Ευρώπη.

 Υπάρχει επίσης και η θεωρία που αναφέρει ότι τα σκυλιά τύπου Σπιτς που είχαν μαζί τους οι Βίκινγκς, όταν εισέβαλαν στην Ουαλία, διασταυρώθηκαν με το αυθεντικό Κόργκι και δημιούργησαν το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας.

 Τα Κόργκι ήταν σκυλιά εργασίας, που βοηθούσαν τους ιδιοκτήτες τους να εκτρέφουν βοοειδή και να τα προστατεύουν από τα αρπακτικά. Βοηθούσαν επίσης τους αγρότες να οδηγούν τα βοοειδή τους στα χωράφια και στην αγορά.

 Θεωρούνταν τρομερά σκυλιά φύλακες, οικογενειακά κατοικίδια και εξολοθρευτές παρασίτων.

 Τόσο πολύτιμα και ζωτικής σημασίας ήταν για την οικονομική ευημερία των αγροτών, που ένας αρχαίος νόμος της Ουαλίας επέβαλε αυστηρές ποινές σε όποιον θα έβλαπτε ή θα έκλεβε ένα Κόργκι.

 Τα σκυλιά της ράτσας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε Αγγλικούς διαγωνισμούς σκύλων το 1919 και το 1926 ιδρύθηκε ο Αγγλικός σύλλογος του Cardigan Welsh Corgi.

 Εκείνη τη περίοδο, τα Κάρντιγκαν και τα Πέμπροκ διασταυρώνονταν μεταξύ τους, γεγονός που αποτέλεσε αιτία πολλών συγκρούσεων μεταξύ των εκτροφέων.

 Στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ένας ερυθρόλευκος σκύλος ονόματι «Bob Llwyd» επηρέασε πολύ την εξέλιξη της ράτσας. Λέγεται ότι το πρώτο πρότυπο της ράτσας βασίστηκε σε αυτόν.

 Το 1931, μια κυρία ονόματι B.P. Bole εισήγαγε το πρώτο ζευγάρι Κόργκι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θηλυκό, που ονομαζόταν Cassie, είχε ήδη γεννήσει πολλά κουτάβια στην Αγγλία με μεγάλη επιτυχία.

 Ένα από τα κουτάβια της, ονόματι Megan, έγινε ο πρωτος πρωταθλητής της ράτσας στην Αμερική. Ως φόρο τιμής στον Megan, κάθε χρόνο διεξάγεται ένα πρωτάθλημα σκύλων από το Cardigan Welsh Corgi Club της Αμερικής.

 Το 1934, ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος ανακήρυξε τα Pembrokes και τα Cardigans ως ξεχωριστές ράτσες, τερματίζοντας έτσι τις όποιες απορίες σχετικά με τη διασταύρωση των δύο.

 Την επόμενη χρονιά, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τα Cardigan και τα Pembroke Welsh Corgis ως ξεχωριστές ράτσες σκύλων.

 Το Cardigan Welsh Corgi Club of America ιδρύθηκε το 1935 και εξακολουθεί να διατηρεί το πρότυπο της ράτσας μέχρι σήμερα. 

 Η προσωπικότητά του

 Αν και διατηρεί το ένστικτο της αγέλης, πλέον δε ξοδεύει πολύ χρόνο βοσκώντας βοοειδή. Είναι ένας οικογενειακός σκύλος με μια προσωπικότητα που τον βοηθάει προσαρμόζεται εύκολα σε οποιαδήποτε συνθήκη. Ο χαρακτήρας του είναι υπεύθυνος, φιλικός και τρυφερός.

 Πιστός στην κληρονομιά του ως σκύλος αγέλης, είναι ένας άγρυπνος φύλακας, που μπορεί να μην είναι πολύ κοινωνικός με τους ξένους. Ίσα ίσα, που είναι αρκετά επιφυλακτικός και γαυγίζει σε οτιδήποτε δει ή ακούσει. 

 Είναι ένας εύρωστο και ανθεκτικό σκυλί, πράγμα που τον καθιστά καλό φίλο για τα παιδιά. Η ευφυΐα του καθιστά σχετικά εύκολη την εκπαίδευσή του.

 Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε πως είναι αρκετά ανεξάρτητος χαρακτήρας και συχνά επιλέγει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, προσθέτοντας το προσωπικό του στοιχείο στις εντολές και τις οδηγίες του αφεντικού του.

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και το Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση. Η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα αποκτήσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, που θα αρμόζει στο οικογενειακό περιβάλλον.

 Η κατάσταση της υγείας του Cardigan Welsh Corgi

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις.

 Ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

  • Δυσπλασία ισχίου
  • Νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Τα Cardis έχουν διπλό τρίχωμα: ένα κοντό εσωτερικό τρίχωμα και ένα μακρύτερο, παχύ εξωτερικό τρίχωμα. Μαδάνε αρκετά και περνούν από περιόδους έντονης τριχόπτωσης, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

 Να είστε προετοιμασμένοι γιατί θα χρειαστεί να το βουρτσίζετε συχνά. Το καθημερινό βούρτσισμα και το ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι απαραίτητα κατά την περίοδο της τριχόπτωσης, για να απομακρύνονται ευκολότερα οι τρίχες που πέφτουν.

 Το μεσαίου μήκους τρίχωμά του διατίθεται σε πολλά χρώματα και μοτίβα, όπως το κόκκινο, το πολύχρωμο, το blue merle και το μαύρο, συνήθως με λευκά σημάδια.

 Πολλοί σκύλοι έχουν αυτό που λέγεται «σέλα νεράιδας» πάνω από την πλάτη τους. Αυτό το σημάδι πήρε το όνομά της από τον μύθο ότι οι νεράιδες οδήγησαν τα σκυλιά στην πατρίδα τους, την Ουαλία.

 Καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να προλαμβάνετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν.

 Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Προσέχετε όμως γιατί τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία.

 Έτσι, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση.

 Σκουπίζετε τα αφτιά του με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αυτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς καλλωπίζετε το κατοικίδιό σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια.

 Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά τη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φαγητού είναι 1 με 1,5 φλιτζάνι ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

 Ωστόσο, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του, οπότε τη ποσότητα του φαγητού του θα την ορίσει ο κτηνίατρος με βάση τις ανάγκες του δικού σας σκύλου.

 Η φροντίδα που χρειάζεται το Κάρντιγκαν Κόργκι

 Ως μέρος της ράτσας αγέλης, αυτό το σκυλί είναι ικανό να μετακινεί κοπάδια σε μεγάλες αποστάσεις κάθε μέρα.

 Ακόμα κι αν δεν το κάνει πλέον για τον βιοπορισμό του, εξακολουθεί να χρειάζεται καθημερινή άσκηση με τη μορφή της βόλτας ή της εκπαίδευσης με ασκήσεις που απαιτούν ευκινισία και σβελτάδα

 Αν του παρέχετε τη δραστηριότητα που χρειάζεται, μπορεί να ζει χαρούμενο σε οποιοδήποτε περιβάλλον, από ένα διαμέρισμα στην πόλη, μέχρι ένα εξοχικό στη θάλασσα.

 Με τα κοντά πόδια και τη μακριά του πλάτη μπορεί να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς στην πλάτη. Ειδικά όταν είναι μικρούλης ακόμα, αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και την έντονη δραστηριότητα, επειδή η σκελετική του ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

 Επίσης, μην το σηκώνετε χωρίς να μπορεί να στηριχθεί μόνο του στα μπροστινά και τα πίσω άκρα του.

 Το Cardigan έχει ένα ανθεκτικό τρίχωμα, σχεδιασμένο να αντέχει στις σκληρές καιρικές συνθήκες της Ουαλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένει έξω στο κρύο και την υγρασία τον χειμώνα.

 Έχει μεγάλη ανάγκη την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους του, οπότε πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένειά του και φυσικά, να μην το αφήνετε για πολλή ώρα μόνο του.

 Το Κάρντιγκαν Κόργκι είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί. Είναι προστατευτικό με τα παιδιά και είναι γνωστό ότι τα «υπερασπίζεται» σε κάθε περίπτωση. 

 Όπως με κάθε ράτσα, θα πρέπει πάντα να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα τοο παιχνίδι μεταξύ τους.

 Αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά και κατοικίδια και μάθει ότι είναι μέλη της αγέλης του θα συμβιώνει καλά μαζί τους. Ωστόσο, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητα συστατικά.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο