Γιατί ο σκύλος μου γλείφει το αυτί μου; Όλοι οι λόγοι πίσω από αυτό

 Μπορεί να λέμε για τις γάτες πως έχουν περίεργη συμπεριφορά και ιδιοτροπίες, αλλά στην πραγματικότητα, και τα σκυλιά δεν πάνε πίσω.

 Οι λατρεμένοι τετράποδοι φίλοι έχουν έχουν κι αυτοί τα κουσούρια τους ή μάλλον μια σειρά από συμπεριφορές που μας φαίνονται αλλόκοτες και δυσκολευόμαστε να τις κατανοήσουμε, όπως για παράδειγμα το γιατί ο σκύλος θέλει να κοιμάται συνέχεια μαζί σας το βράδυ.

 Για όσους από εσάς έχετε ένα σκυλάκι στο σπίτι, τότε μάλλον το έχετε πιάσει να κοιτάζει σκαλωμένο το πλυντήριο των πιάτων, να ξεστρώνει τα σεντόνια από το κρεβάτι σας, ή να έχει αναπτύξει κάποια περίεργη εμμονή με τις κάλτσες και τα εσώρουχά σας.

 Εντάξει, μπορεί και οι ίδιοι οι ειδικοί με την σειρά τους να μην είναι σε θέση να ερμηνεύσουν κάθε είδους αλλόκοτη συμπεριφορά των σκύλων, ωστόσο, έχουν δώσει απάντηση σε ένα από τα βασικότερα ερωτήματα όλων: γιατί οι σκύλος γλείφει το αυτί μου;

 Πως εξηγείται αυτή η συμπεριφορά;

 Όταν καλούμαστε να δώσουμε απάντηση στο γιατί τα σκυλιά γείφουν τα αφτιά μας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε τον παράγοντα της συμπεριφοράς και τις δυνάμεις που την υποκινούν.

 Οι σκύλοι, λοιπόν, είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα και ως τέτοια προτιμούν να ζουν σε αγέλες. Εξαιτίας αυτού, έχουν αναπτύξει ένα σωρό επικοινωνιακές μεθόδους και τεχνικές, ώστε να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

 Μέσα στα πλαίσια μιας αγέλης, λοιπόν, το γλείψιμο των αυτιών έχει κι αυτό το δικό του ξεχωριστό ρόλο και υποδηλώνει τα εξής:

  • Ένα επίπεδο οικειότητας που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αγέλης.
  • Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση των μελών απέναντι στην αγέλη, εφόσον αυτά εμπλέκονται σε διαδικασίες αμοιβαίου καλλωπισμού μεταξύ τους.
  • Ο σεβασμός ανάμεσα στα σκυλιά της αγέλης.
  • Μια αίσθηση αγάπης, τρυφερότητας και αλληλεγγύης.

 Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πιο υποτακτικό ανάμεσα σε δύο ζωάκια θα είναι αυτό που θα αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο γλείψιμο και την περιποίηση του άλλου.

 Κι επειδή σαν άνθρωποι είστε μέλη της αγαπημένης του οικογένειας και ο σκύλος σας θεωρεί πως ανήκετε στην ίδια αγέλη, μην απορήσετε αν νιώσετε τα υγρά φιλιά του σκύλου στο αφτάκι σας.

 Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που ο σκύλος γλείφει το αυτί μου;

 Μπορεί να ακούγεται συναρπαστικό και άκρως επιστημονικό το να προσποιούμαστε πως οι αλλόκοτες και περίεργες συμπεριφορές εκ μέρος των τετράποδων φίλων μας υπόκεινται σε ένα ηθολογικό ρεπερτόριο που βρίσκει τις ρίζες του στην ίδια την ιστορία του γένους τους.

 Ταυτόχρονα, μπορεί να πιστεύουμε ότι σε αυτό εντάσσεται και το αν τα σκυλιά καταλαβαίνουν όταν τα φιλάμε.

 Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχτούμε τη μία και μοναδική αλήθεια ή τουλάχιστον αυτό που υπερτερεί σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λόγους: τα σκυλιά είναι απλώς σκυλιά!

 Για του λόγου το αληθές, ορισμένα από αυτά γλείφουν επιμελώς τα αυτιά μας εξαιτίας των κοινωνικών ενστίκτων τους.

 Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που κρύβονται πίσω από την εμμονή του λατρεμένου σας κατοικίδιου και την επιμέλεια που επιδεικνύει σε αυτό το χόμπι του.

 Ίσως ο πιο κοινός λόγος – εντάξει, και ο πιο αηδιαστικός – είναι πως μερικά σκυλιά φαίνονται να προτιμούν την γεύση και την οσμή του κεριού που παράγεται φυσιολογικά στα αυτιά μας.

 Αν, λοιπόν, γνωρίζετε πως ο αγαπημένος σας φιλαράκος έχει έτσι έναν σοφιστικέ ουρανίσκο και μια τάση για τα αλμυρά τρόφιμα, τότε μην απορείτε που δεν ξεκολλάει από επάνω σας!

 Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κιόλας πως οι σκύλοι βασίζονται σημαντικά στην αίσθηση της γεύσης για να εξερευνούν τον περιβάλλοντα χώρο τους. Έτσι, ίσως το γλείψιμο των αυτιών να είναι μια ακόμη απόπειρα τους για γνώση και μάθηση.

 Τι γίνεται όμως αν έχετε δύο σκυλάκια και ξαφνικά το ένα αρχίσει να γλείφει μανιωδώς τα αυτιά του άλλου;

 Εδώ πέρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην το αμελήσετε και να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Ίσως το κατοικίδιο σας πάσχει από κάποια λοίμωξη του αυτιού ή κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

 Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους οι σκύλος σας γλείφει συνέχεια. Αυτοί μπορεί να συνδέονται άμεσα με την κοινωνική ιεραρχία της ομάδας, την περιποίηση των αγαπημένων τους μελών, την βαρεμάρα, ένα πρόβλημα υγείας ή ακόμα και μια προτίμηση για εξωτικές γεύσεις.

 Όπως κι αν έχει, είναι απόλυτα λογικό η συγκεκριμένη συμπεριφορά να μην αρέσει σε όλους. Αφήστε που το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να σας προκαλέσει κι εσάς προβλήματα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υγρασίας στο κανάλι του αυτιού.

 Για αυτό, καλό είναι να αποθαρρύνετε αυτήν την συμπεριφορά εκ μέρους του σκύλου σας, στρέφοντας την προσοχή του αλλού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο ή κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, αν δεν μπορείτε να ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο