Κακοσμία στόματος σκύλου: Γιατί η αναπνοή του μυρίζει άσχημα;

 Οι σκύλοι αγαπούν ένα και μοναδικό πράγμα περισσότερo από κάθε τι στον κόσμο: την ευκαιρία του να μας πλησιάσουν αρκετά, ώστε να μας δείξουν τα τρυφερά συναισθήματά τους με ένα φιλί!

 Βέβαια, κάτι τέτοιο πολλές φορές σημαίνει πως πρέπει να έρθουν πολύ κοντά και να χώσουν την μουσούδα τους σε απόσταση αναπνοής από τη δική μας.

 Παρ’ όλ’ αυτά, τα περισσότερα σκυλάκια δεν έχουν και την πιο ευχάριστη μυρωδιά στην αναπνοή τους, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και σπάνια μας ενοχλεί αρκετά, ώστε να απομακρυνθούμε από κοντά τους.

 Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο δικός σας αγαπημένος τετράποδος φιλαράκος έχει εξαιρετικά δύσοσμη αναπνοή και σας κάνει να θέλετε να τρέξετε μακριά του;

 Η σκυλίσια αναπνοή είναι ένας όρος με τον οποίο οι πιο πολλοί από εμάς είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι. Δεν παύουμε όμως να αναρωτιόμαστε πως προκύπτει.

 Για να το θέσουμε και λιγάκι διαφορετικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κηδεμόνες που αμέσως ανησυχούν και θεωρούν πως η κακοσμία του στόματος του σκύλου είναι σημάδι ασθένειας ή σοβαρού υποκείμενου νοσήματος.

 Πριν καταλήξουμε κι εμείς σε σχετικά και παρόμοια βιαστικά συμπεράσματα για την υγεία του σκύλου, καλό είναι να διερευνήσουμε τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος.

 Οι λόγοι που οφείλονται για την κακοσμία του στόματος του σκύλου

 Ο σκύλος σας έχει ορθοδοντικά προβλήματα

 Τα ορθοδοντικά προβλήματα συνήθως είναι οι κύριοι υπαίτιοι που κρύβονται πίσω από την κακή αναπνοή των μαλλιαρών και τετράποδων φίλων μας.

 Τα δόντια του σκύλου σας, βλέπετε, είναι συνηθισμένα να δαγκώνουν και να μασάνε τη τροφή, όπως ακριβώς και τα δικά σας. Αυτό σημαίνει πως είναι σε θέση να παρουσιάσουν παρόμοια ορθοδοντικά προβλήματα!

 Η συσσώρευση της πλάκας στις εξωτερικές όψεις των δοντιών και ειδικά κοντά στη γραμμή των ούλων μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πέτρας.

 Κάτι τέτοιο μεταφράζεται πρακτικά ως αρκετός πόνος, ζημιά στα δόντια και περιοδοντική ασθένεια, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια του ίδιου του δοντιού, αν όχι στην εξάπλωσή της σε όλο το στόμα.

 Η αύξηση στον αριθμό των βακτηρίων στο στόμα είναι αυτή που προκαλεί την άσχημη και χαρακτηριστική μυρωδιά στην ανάσα του αγαπημένου σας κατοικίδιου. Για αυτό, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού στον κτηνίατρο για καθαρισμό των δοντιών.

 Έχει κολλήσει κάτι στα δόντια του

 Εντάξει, γνωρίζουμε ήδη πως τα σκυλιά δεν είναι και πολύ προσεκτικά όταν καταναλώνουν το γεύμα τους – απλώς το τρώνε. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει όμως στην κατανάλωση μικροουσιών που μπορούν να κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια τους.

 Βέβαια, εννοείται πως δεν είναι σε θέση να μας προειδοποιήσουν πως κάτι έχει κολλήσει στα δοντάκια τους, ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα για να το ξεφορτωθούν μια και καλή.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως αυτό το αντικείμενο μπορεί να μείνει αρκετό καιρό παγιδευμένο ανάμεσα στα δόντια του, να προκαλέσει τη δημιουργία μιας αποικίας βακτηρίων και τελικά να κακοφορμίσει.

 Χρειάζεται μια αλλαγή στη διατροφή του

 Ομολογουμένως, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε σκυλοτροφές στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλες τους το ίδιο ποιοτικές και υγιεινές. Έτσι, ορισμένες κακής ποιότητας σκυλοτροφές μπορούν να προκαλέσουν την συσσώρευση πλάκας και ένα σωρό προβλήματα στα δόντια του σκύλου.

 Αφήστε που ορισμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ήδη μια έντονη μυρωδιά από μόνα τους. Μην απορείτε, λοιπόν, γιατί μυρίζει έτσι η ανάσα του σκύλου σας.

 Όπως κι αν έχει, μην ξεχνάτε να του δίνετε ξηρά τροφή κατά τη διάρκεια των γευμάτων του. Τα τραγανά συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν συμπληρωματικά στη καλή υγεία των δοντιών και τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, αφού αποτρέπουν την συσσώρευση πλάκας.

 Ωστόσο, ο καθαρισμός των δοντιών του σκύλου σας σε εβδομαδιαία βάση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην αποτροπή ασθενειών στα δόντια και κατ’ επέκταση στην αποφυγή και την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

 Ο σκύλος σας δεν αισθάνεται και πολύ καλά

 Παρά το γεγονός πως τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι οι πιο συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από την κακοσμία του στόματος του σκύλου σας, δεν αποκλείεται να συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο και πιο σοβαρό με την υγεία του.

 Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές ασθένειες οι οποίες προκαλούν δυσοσμία στην αναπνοή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια και τα προβλήματα με το συκώτι.

 Κάθε ένα από αυτά έχει μια ελαφρά διαφορετική επίδραση στην μυρωδιά που εκπέμπεται από το στόμα του σκύλου σας, αλλά όλα τους προκαλούν μία έντονη δυσοσμία στόματος.

 Στην πρώτη περίπτωση, η αναπνοή του μάλλον μυρίζει σαν χαλασμένο γλυκό, ενώ στη δεύτερη σας φέρνει στο νου κάτι από αμμωνία.

 Την ίδια στιγμή, δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάποιος όγκος στη στοματική του κοιλότητα. Η ανάπτυξη και ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δυσοσμία του στόματος του σκύλου σας.

 Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος του σκύλου συνίσταται κυρίως από την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της, αλλά και από το τι κάνετε οι ίδιοι για να μη μυρίζει ο σκύλος σας άσχημα. Για αυτό, μην χρονοτριβείτε.

 Επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας μόλις παρατηρήσετε πως η αναπνοή του σκύλου σας μυρίζει λιγάκι πιο έντονα και άσχημα τώρα τελευταία.

 Εκείνος ή εκείνη θα πραγματοποιήσει μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους και εξετάσεις, προκειμένου να αποκλείσει τα πιο σοβαρά ενδεχόμενα. Αν συμβαίνει κάτι κακό με την υγεία του σκύλου σας, είναι καλύτερο να το γνωρίζετε και να το αντιμετωπίσετε τώρα, παρά αργότερα!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο