Σκύλος Αγίου Βερνάρδου: Ένας διασώστης με αίσθημα αυτοθυσίας!

 Όλοι γνωρίζουμε τον θρυλικό Beethoven που πρωταγωνίστησε στις ομώνυμες τηλεοπτικές ταινίες της δεκαετίας του 1990.

 Στην πραγματικότητα, αυτός ο σκύλος ανήκει στη ράτσα του Saint Bernard και εκτράφηκε με σκοπό να προσέχει τα εδάφη του Switzerland’s Hospice Saint Bernard και να βοηθάει τους χαμένους ταξιδιώτες.

 Στις μέρες μας, απολαμβάνει τα οφέλη της ζωής ενός κατοικιδίου και προτιμάται από πολλές οικογένειες ανά τον κόσμο για τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά του.

 Μιλάμε για ένα σκυλί με έναν άκρως κοινωνικό και φιλικό χαρακτήρα, αλλά και με μια τρυφερή και στοργική συμπεριφορά. Είναι ό,τι πρέπει για όσους από εσάς δεν ενοχλούνται από λίγα σάλια εδώ κι εκεί!

 Κατηγορία: Σκυλί εργασίας

 Ύψος: 66 με 76 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 54 με 82 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 10 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Saint Bernard Dog;

 Μιλάμε για ένα άκρως ευγενικό, στοργικό και πανέξυπνο πλάσμα, με μια ήπια και τρυφερή συμπεριφορά απέναντι σε όλους.

 Αδυναμία του όμως είναι τα παιδιά. Μαζί τους είναι πολύ υπομονετικό και μπορεί να αράζει για ατέλειωτες ώρες δίπλα τους, κρατώντας τους συντροφιά.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, παρά το επιβλητικό μέγεθος και το παρουσιαστικό του, ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου μπορεί άνετα να ζήσει σε κάθε τύπο σπιτιού, αρκεί να βρίσκεται στο πλευρό των αγαπημένων του.

 Μία ακόμη προϋπόθεση αποτελεί το να μεριμνάτε για την επαρκή σωματική δραστηριότητα και την πνευματική του διέγερση. Λαμβάνετε όμως υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, γιατί δεν τα πηγαίνει καλά με την υπερβολική ζέστη.

 Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι μαζί του το σπίτι σας δεν θα είναι συνεχώς σαν εξώφυλλο περιοδικού διακόσμησης. Βλέπετε, μαδάει αρκετά και αφήνει σαλάκια στον δρόμο του.

 Κατά τα άλλα, θα απολαμβάνει απλώς την συντροφιά σας και θα αποζητάει συχνά τα χάδια και τα φιλιά σας.

 Όλα αυτά αλλάζουν όμως σε περίπτωση που εμφανιστεί μια απειλή. Όσο ευγενικό κι αν είναι, δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί την οικογένειά του με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. 

 Μπροστά σε έναν τόσο θαραλλέο και αφοσιωμένο χαρακτήρα, λίγα σαλάκια και τρίχες στο πάτωμα δεν έχουν καμιά αξία. Ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου ζει για να κάνει την οικογένειά του πραγματικά ευτυχισμένη.

 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον σκύλο Αγίου Βερνάρδου:

  • Μπορεί να είναι ένας ευγενικός γίγαντας, αλλά παραμένει μεγαλόσωμος για να κλειστεί μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα. Θέλει κι αυτός το χώρο του βλέπετε!
  • Ένας αρσενικός και πλήρως αναπτυγμένος σκύλος μπορεί να φτάσει τα 71 με 76 εκατοστά σε ύψος και τα 82 κιλά σε βάρος, ενώ μια θηλυκή αγγίζει τα 66 με 71 εκατοστά και ζυγίζει 54 με 64 κιλά.
  • Αν είστε μανιακοί με την καθαριότητα, τότε αυτό δεν είναι ένα σκυλί για εσάς.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του, να είστε σίγουροι πως θα ανταμειφθείτε με έναν πιστό σύντροφο, που θα παραμείνει κουτάβι μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
  • Αγαπάει τα παιδιά. Το μεγάλο μέγεθος του σώματός του όμως είναι απαγορευτικό για συμβίωση με παιδάκια προσχολικής ηλικίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.
  • Μπορεί να μη του φαίνεται, αλλά είναι σχετικά διακριτικός μέσα στο σπίτι. Δεν κάνει φασαρία χωρίς λόγο και προτιμάει να αράζει σε ένα δροσερό δωμάτιο, ειδικά το καλοκαίρι.
  • Δεν πρέπει να ζει μόνος του και μακριά από την οικογένειά του, πόσο μάλλον να είναι εγκαταλελειμμένος σε ένα μέρος της αυλής που δεν το επισκέπτεται κανείς όλη μέρα.

 Οι ιστορικές καταβολές του σκύλου Αγίου Βερνάρδου

 Το Saint Bernard dog κατάγεται από την παγωμένη Ελβετία, μαζί με το Bernese Mountain Dog, το Entlebuch Cattle Dog, το Appenzell Cattle Dog και το Greater Swiss Mountain Dog.

 Κατά πάσα πιθανότητα, προέκυψε ύστερα από την διασταύρωση ντόπιων σκυλιών με ορισμένα Μαστίφ σκυλιά που έφτασαν στην περιοχή από στρατιώτες την περίοδο του Αυτοκράτορα Αυγούστου.

 Κι όλο αυτό έγινε στο Saint Bernard Pass, ένα πανέμορφο, αλλά επικίνδυνο μονοπάτι στις Άλπεις, που μπορεί κανείς να προσπεράσει μόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 Ο Archdeacon Bernard de Menthon ήταν από τους λίγους που κατάφερε να φτάσει σε αυτήν την περιοχή των Άλπεων, που τελικά πήρε το όνομά της από αυτόν γύρω στο 962 μ.Χ.

 Εκεί, βρήκε το νόημα της ζωής του, παρέχοντας βοήθεια σε χαμένους ή τραυματισμένους ταξιδιώτες.

 Κάπως έτσι προέκυψε και το πανέμορφο αυτό πλάσμα. Δεν γνωρίζουμε όμως με σιγουριά πότε ακριβώς εμφανίστηκε στην περιοχή, αν και η πρώτη επίσημη αναφορά στη ράτσα του έγινε το 1703.

 Απ’ ό,τι φαίνεται, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τους σκύλους Αγίου Βερνάρδου για την προστασία τους.

 Βέβαια, η συγκεκριμένη ράτσα έπαιξε σημαντικό ρόλο και σε επιχειρήσεις διάσωσης, γεγονός που άφησε να φανούν οι εκπληκτικές της ικανότητες και σε αυτόν τον τομέα.

 Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και απαιτούσαν ένα ανθεκτικό σκυλί. Για αυτό και το συγκεκριμένο ήρθε σε επαφή με τον σκύλο Νέας Γης το 1830, από τον οποίο προέρχεται και το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, προκειμένου να γεννηθούν κουτάβια με πυκνό τρίχωμα.

 Παρόλ’ αυτά, αυτή η διασταύρωση δεν θεωρήθηκε πετυχημένη, διότι το μακρύ τρίχωμα των σκύλων έπιανε συχνά πάγο και τους δημιουργούσε πρόβλημα στα καθημερινά τους καθήκοντα.

 Σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του λέγεται πως ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου έσωσε πάνω από 2000 ταξιδιώτες που είχαν ανάγκη. Ωστόσο, η ράτσα του δεν είχε επίσημα δικό της όνομα.

 Κάπου ανάμεσα στο 1800 και 1810, ένας σκύλος ονόματι Barry, που είχε πάνω από 40 διασώσεις στο ενεργητικό του, αναγνωρίστηκε ως ο εκπρόσωπος ολόκληρης της φυλής. Το όνομα Barryhunden αποδόθηκε στη ράτσα προς τιμήν του συγκεκριμένου σκύλου.

 Στην Αγγλία, τα σκυλιά της ράτσας ήταν γνωστά ως Sacred Dogs και χάρη στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν νέα πνοή στη ράτσα του Μαστίφ.

 Το 1833, η ράτσα ονομάστηκε Saint Bernard, ύστερα από σχετική πρόταση του Daniel Wilson και ακολούθησε η επίσημη αναγνώριση τής από τον Κυνολογικό Όμιλο της Ελβετίας γύρω στο 1880.

 Με την πάροδο των χρόνων, η εμφάνιση της ράτσας άλλαξε. Σε πολλές χώρες, τα σκυλιά Αγίου Βερνάρδου άρχισαν να γίνονται πιο ψηλά και αδύνατα, λόγω της διασταύρωσής τους και με άλλες ράτσες σκύλων.

 Ωστόσο, με την καθιέρωση των κλασικών προτύπων εκτροφής της ράτσας από το International Congress of Zurich το 1887, τα κουτάβια δεν μπορούσαν να παρεκκλίνουν πλέον από το πρότυπο της φυλής τους.

 Ο χαρακτήρας του Saint Bernard dog

 Πιστό στην κληρονομιά του ως σκυλί διάσωσης και περίθαλψης, το Saint Bernard dog είναι πάρα πολύ φιλικό, κοινωνικό και ευγενικό με όλους.

 Έχει έναν σταθερό, καλοπροαίρετο χαρακτήρα και είναι πολύ υπομονετικό με παιδιά κάθε ηλικίας ή άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

 Αγαπάει την προσοχή και θα το βρείτε να αποζητάει συχνά τα χάδια και τα φιλιά σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα σας αφήνει σε ησυχία.

 Όπως κι αν έχει, καλό είναι να ξεκινήσετε την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή του από κουτάβι. Έτσι, θα το βοηθήσετε να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και καλούς τρόπους συμπεριφοράς, ενώ συγχρόνως θα του μάθετε το πώς να διαχειρίζεται το μέγεθός του.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν αρκετά υγιή σκύλο, που δεν είναι επιρρεπής σε διαταραχές και προβλήματα υγείας. 

 Παρόλ’ αυτά, αν έπρεπε να αναφέρουμε κάποιες ασθένειες που τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο στη ράτσα, αυτές θα ήταν η δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα, τα οφθαλμολογικά προβλήματα, οι επιληπτικές κρίσεις, οι αλλεργίες και η συστροφή του στομάχου. 

 Η φροντίδα ενός σκύλου Saint Bernard

 Το σκυλί αυτό χρειάζεται μέτρια σωματική δραστηριότητα για να παραμένει υγιές και να διατηρεί ένα καλό σωματικό βάρος. Επομένως, μην το παρακάνετε με τη γυμναστική του, ειδικά αν είναι κουτάβι.

 Την ίδια στιγμή, μην ξεχνάτε πως είναι λιγάκι επιρρεπές στη θερμοπληξία. Για αυτόν τον λόγο, είναι συνετό να παίρνετε τα μέτρα σας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και να του δίνετε πάντα φρέσκο, δροσερό νεράκι.

 Από εκεί και πέρα, πρέπει να μεριμνήσετε εξίσου για την πνευματική του διέγερση. Μπορείτε να επενδύσετε στην εκπαίδευση του κατοικιδίου σας και να του μάθετε ένα σωρό κόλπα και παιχνίδια για να μην βαριέται.

 Το ίδιο σημαντική είναι η κοινωνικοποίησή του. Αυτό ισχύει για κάθε σκυλί και το κουτάβι σας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

 Η περιποίηση που χρειάζεται

 Μπορείτε να βρείτε το πανέμορφο τρίχωμα της ράτσας είτε κοντό, είτε μακρύ. Το πρώτο είναι εξαιρετικά απαλό και πυκνό, ενώ το δεύτερο έχει κυματιστές τρίχες και είναι ακόμα πιο πλούσιο.

 Βασικά χρώματα της ράτσας είναι οι αποχρώσεις του κόκκινου, με λευκά ή μπεζ διακριτά σημάδια στο στήθος, στο λαιμό, στη μυτούλα και τα πατουσάκια. Φανταστείτε τον σκύλο Μπετόβεν από την ομώνυμη ταινία.

 Για τον καλλωπισμό του, χρειάζεται να το βουρτσίζετε καλά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζει τριχόπτωση.

 Το καλό είναι πως δεν χρειάζεται τακτικό μπάνιο. Όταν το κάνετε όμως, είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν εξωτερικό χώρο, για παράδειγμα, μια πισίνα σκύλου ή ένα συντριβάνι, προκειμένου να διευκολυνθείτε κι εσείς και το κατοικίδιό σας.

 Επιπλέον, ελέγχετε τα αυτάκια του σε εβδομαδιαία βάση. Αν φαίνονται βρώμικα, καθαρίζετέ τα προσεκτικά με ένα βαμβακάκι και ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν.

 Άλλες ανάγκες περιποίησης είναι το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών του – όσες περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορείτε – και το κόψιμο των νυχιών του περίπου μία με δύο φορές το μήνα.

 Ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου είναι αξιαγάπητος, καλόβολος και ήπιος. Έτσι, αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους είναι πρόθυμοι να δεχτούν τα υγρά φιλιά του!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο για την υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου.

 Βέβαια, δεν συναντά κανείς στα καταφύγια έναν σκύλο Αγίου Βερνάρδου, οπότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ιδιώτη ή ένα εκτροφείο σκύλων.

 Όπως και να’χει όμως, η υιοθεσία είναι η πιο σημαντική πράξη που μπορείτε να κάνετε για να σώσετε μια ψυχούλα και να διευκολύνετε το δύσκολο έργων των εθελοντών στα καταφύγια.

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη ράτσα και τα χαρακτηριστικά της ή για κάποια άλλη!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο