Εμβόλια σκύλου: Το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατοικιδίων μας

 Τα εμβόλια παίζουν έναν πολύ κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην προστασία του αγαπημένου, τετράποδου φιλαράκου σας από πολλές επικίνδυνες ή και θανατηφόρες ασθένειες.

 Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένα εμβόλια τα οποία είναι υποχρεωτικά με βάση το νόμο, όπως είναι για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της λύσσας.

 Υπάρχει όμως και μια σειρά από άλλα εμβόλια, που είναι εξίσου απαραίτητα για εσάς που θέλετε να προστατέψετε την υγεία του σκύλου σας από ένα σωρό σοβαρές ασθένειες που μπορούν εύκολα να προληφθούν.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναλάβαμε να σας συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εμβολιασμό του κατοικιδίου σας.

 Διαβάζοντας παρακάτω, λοιπόν, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τα πάντα για τα πρώτα εμβόλια του σκύλου σας, αλλά και για το κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι επαναληπτικές δόσεις τους.

 Τι είναι τα εμβόλια του σκύλου και γιατί είναι σημαντικά;

 Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια βοηθούν στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος ενός σκύλου. Έτσι, το βοηθούν να αμύνεται απέναντι σε κάθε εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν ασθένειες στον οργανισμό.

 Κάτι τέτοιο συμβαίνει, επειδή τα σκευάσματα των εμβολίων περιέχουν πολύτιμα αντιγόνα. Με την σειρά τους, τα αντιγόνα μιμούνται τους οργανισμούς που προκαλούν εξαρχής τις ασθένειες των σκύλων, δίχως όμως να προκαλούν τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες.

 Γενικότερα, ο σκοπός των εμβολίων είναι να τονώνουν με ήπιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, αναγνωρίζοντας τα αντιγόνα που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

 Εάν, λοιπόν, ο εν λόγω σκυλάκος εκτεθεί σε μια ασθένεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα την αναγνωρίσει και ως εκ τούτου θα είναι έτοιμο να την αντιμετωπίσει με έναν ασφαλή τρόπο.

 Ποιά είναι τα πρώτα και υποχρεωτικά εμβόλια του σκύλου;

 Οι παρακάτω εμβολιασμοί θεωρούνται ζωτικής σημασίας για όλους τους σκύλους και είναι σύμφωνοι με τον παγκόσμιο κίνδυνο έκθεσης, τη σοβαρότητα των ασθενειών και τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα σκυλιά, ζωάκια, αλλά και ανθρώπους.

 Σύμφωνα με την άποψη των κτηνιάτρων, τα πρώτα εμβόλια που θα πρέπει να κάνει το κουτάβι σας είναι για τον παρβοϊό, τη νόσο του Καρέ, την ηπατίτιδα και τη λύσσα.

 Υπάρχουν και άλλα εμβόλια όμως που ίσως σας προτείνει ο κτηνίατρος. Αυτά αφορούν την ασθένεια του κοκκύτη, τη βορρελίωση (Lyme disease) και τη γρίπη των σκύλων. Είναι εξίσου σημαντικά για την προάσπιση της υγείας του κατοικιδίου σας.

 Από εκεί και πέρα, καλό είναι να γνωρίζετε πως ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός από το νόμο στα περισσότερα κράτη.

 Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται μια επαναληπτική δόση σε ετήσια βάση αν μιλάμε για κουτάβια και κάθε τρία χρόνια αν πρόκειται για ενήλικα σκυλάκια.

 Για παράδειγμα, ένα κουτάβι που κάνει το εμβόλιο στις 16 εβδομάδες, πρέπει να κάνει μια δεύτερη δόση σε ένα χρόνο και μια τρίτη δόση σε τρία χρόνια.

 Υπάρχουν εμβόλια σκύλου που δεν είναι απαραίτητα;

 Μπορεί τα εμβόλια να είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του σκυλάκου σας, ειδικά αν αναλογιστούμε με πόσα μικρόβια έρχεται σε επαφή στη βόλτα του, ωστόσο, δε χρειάζεται να του κάνετε το κάθε ένα ξεχωριστά.

 Ίσα ίσα, που ορισμένα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά με βάση την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το περιβάλλον, τις ταξιδιωτικές συνήθειες, αλλά και τον τρόπο ζωής του ζώου.

 Εμείς σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο, ώστε να σας ενημερώσει σχετικά με το κάθε εμβόλιο ξεχωριστά και να σας βοηθήσετε να φτιάξετε ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού για το κατοικίδιό σας.

 Ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για κουτάβια

 Σε γενικές γραμμές, ένα κουτάβι θα πρέπει να ξεκινήσει τα πρώτα και βασικά του εμβόλια αμέσως μόλις το πάρετε στα χέρια σας, δηλαδή γύρω στις έξι με οχτώ εβδομάδες.

 Στη συνέχεια, θα πρέπει να εμβολιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων μηνών περίπου, όταν πια θα λάβει τις τελικές δόσεις των εμβολίων.

 Γενικά, εάν η θηλάζουσα σκυλίτσα έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, το πιθανότερο είναι πως το κουτάβι της θα λαμβάνει αντισώματα από το γάλα της μαμάς του κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 Ωστόσο, μόλις μεγαλώσει και απογαλακτιστεί πλήρως, θα πρέπει να ξεκινήσει τα υποχρεωτικά εμβόλια.

 Ένα τυπικό πρόγραμμα εμβολιασμού συνήθως πηγαίνει ως εξής:

  • 6 με 10 εβδομάδες: εμβολιασμός του σκύλου για Μόρβα (νόσο του Καρέ), ηπατίτιδα, παρβοϊό, βήχα του κυνοτροφείου και παραγρίπη.
  • 11 με 14 εβδομάδες: εμβολιασμός DHPP, λεπτοσπείρωση, γρίπη των σκύλων και ασθένεια Lyme.
  • 15 με 16 εβδομάδες: εμβολιασμός DHPP, λεπτοσπείρωση, γρίπη των σκύλων, ασθένεια Lyme και λύσσα.

 Προσέξτε όμως. Πρώτα, θα πρέπει να ενημερωθείτε για το όλο ζήτημα από τον κτηνίατρό σας και από εκεί και πέρα να ακολουθήσετε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα σας ορίσει. Έτσι, θα είστε υπεύθυνοι και σωστοί σκυλογονείς.

 Κάθε πότε εμβολιάζονται τα ενήλικα σκυλιά;

 Μόλις το κουτάβι σας ενηλικιωθεί και ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για ενήλικα σκυλιά.

 Το τελευταίο αποτελείται από επαναληπτικές ή ενισχυτικές δόσεις, που αφορούν συνδυασμούς του πολυδύναμου εμβολίου DHPP, μαζί με ορισμένες ακόμα προσθήκες.

 Όχι τίποτε άλλο, απλώς, υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καλύπτει το ζωάκι σας από τις ασθένειες για τις οποίες έχει ήδη εμβολιαστεί.

 Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε το ακριβές διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των επαναληπτικών δόσεων.

 Υπάρχουν παρενέργειες που θα πρέπει να με ανησυχήσουν;

 Τα οφέλη των εμβολίων ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

 Επίσης, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις και δε θα πρέπει να σας ανησυχούν. Υπάρχουν όμως και γι’ αυτό σας συνιστούμε να παρατηρείτε το σκυλάκι σας μετά από κάθε εμβόλιο.

 Εάν δείτε πως η θερμοκρασία του σκύλου είναι ασυνήθιστη, είναι λιγάκι ληθαργικός, έχει χάσει την όρεξή του, κάνει εμετό και διάρροια, εμφανίζει οίδημα στο πρόσωπο και τα πόδια ή κνησμό, ιδιαίτερο πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης, δυσκολία κατά την αναπνοή και μια συμπεριφορά που μοιάζει με επιληψία σκύλου, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

 Σε κάθε περίπτωση, ένα πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να καθοριστεί ήδη από την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο και να τεθεί σε άμεση δράση εντός μίας εβδομάδας.

 Αν, πάλι, έχετε στα χέρια σας ένα ενήλικο σκυλάκι, τότε μιλάμε για περιοδικές αναμνηστικές δόσεις. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να έχει ολοκληρώσει τα πρώτα και υποχρεωτικά εμβόλια.

 Το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα πρέπει να τηρείται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να διασφαλίσετε πως το νέο μέλος της οικογένειάς σας θα παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 Ανησυχείτε για κάποια συγκεκριμένη ασθένεια που πλήττει τα σκυλιά; Ρωτήστε μας σχετικά και θα σας πούμε τα πάντα γι’ αυτήν!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο