Δερματικά σκύλου: Από τι απειλείται το κατοικίδιό σου;

 Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκυλογονείς είναι τα δερματικά προβλήματα των «μαλλιαρών» παιδιών τους.

 Η αλήθεια είναι πως τα δερματικά του σκύλου μπορεί να επιδεινωθούν εξαιτίας πολλών διαφορετικών αιτιών, όπως είναι τα εξωτερικά παράσιτα, οι αλλεργίες, αλλά και οι σοβαρές ενδοκρινολογικές μεταβολές.

 Κι ενώ οι δερματοπάθειες ορισμένων σκύλων μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά στο σπίτι, οποιαδήποτε επιδείνωσή τους σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα πρέπει να σας οδηγήσει στον κτηνίατρο χωρίς δεύτερη σκέψη.

 Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δερματικά προβλήματα των σκύλων. Έτσι, θα ξέρετε ακριβώς τι να προσέχετε.

 Βασικά συμπτώματα που μαρτυρούν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά

 Εξανθήματα (συνήθως στην κοιλίτσα)

 Πρόκειται για μια ερυθρότητα ή ερεθισμό που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενός σκύλου, αν και συνήθως παρατηρείται στη κοιλιά.

 Μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, δαγκώματα από έντομα ή δερματίτιδα εξ επαφής. Δοκιμάστε να τον κάνετε ένα μπάνιο με ειδικό σαμπουάν για σκύλους, ώστε να απομακρύνετε κάθε ερεθιστική ουσία από το κορμάκι του.

 Ψώρα

 Μιλάμε για κρούστες που σχηματίζει το δέρμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί κύριο πρόβλημα ή μπορεί να προκύπτει από κάποια βραχύβια φλύκταινα που σκάει και δημιουργεί κρούστα.

 Από εκεί και πέρα, οι θεραπευτικές μέθοδοι ποικίλουν ανάλογα με την αιτία του προβλήματος και μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικά σαμπουάν ή αλοιφές, λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων, ακόμα και αλλαγή στη τροφή του σκύλου.

 Κόκκινα σημάδια

 Τα κόκκινα σημάδια στην κοιλίτσα του σκύλου σας κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορούν να οφείλονται σε τσιμπήματα από έντομα. Συνήθως, δεν ενοχλούν και δεν χρειάζονται καν θεραπεία.

 Είναι όμως πιθανό να τα μπερδέψετε με σημάδια δερματοφυτίας, τα οποία καταπολεμούνται με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

 Κόκκινα εξογκώματα

 Αν είναι μικρά σε μέγεθος και περιλαμβάνουν κρούστα, τότε μάλλον προκαλούνται από κάποια λοίμωξη. Θεραπεύονται, λοιπόν, με τη λήψη αντιβιοτικών και κάποιο ειδικό φαρμακευτικό σαμπουάν για σκύλους.

 Αν είναι μεγάλα και επίπεδα σε σχήμα, τότε είναι πιο πιθανό να μιλάμε για κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κτηνίατρος μάλλον θα σας χορηγήσει αντισταμινικά ή στεροειδή φάρμακα, για να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 Σε κάθε περίπτωση, το εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό, οπότε καλό είναι να μην αμελήσετε να το δείξετε στον κτηνίατρο.

 Ερεθισμένο δέρμα

 Μαζί με τον κνησμό και την ερυθρότητα, το ερεθισμένο δέρμα είναι το πιο κοινό σημάδι που μαρτυράει την εμφάνιση κάποιας αλλεργίας και δερματικά προβλήματα σε σκύλους.

 Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσετε την αλλεργία είναι να εντοπίσετε την ακριβή αλλεργιογόνα ουσία. Μέχρι τότε, καλό είναι να κρατάτε το ευαίσθητο δερματάκι του επαρκώς ενυδατωμένο.

 Hot Spots

 Πρόκειται για μια υγρή, ερεθισμένη περιοχή του δέρματος που μπλέκεται συνήθως με το τρίχωμα και προκαλείται από υπερβολικό γλείψιμο ή δάγκωμα της περιοχής.

 Αν και συνήθως εμφανίζονται όταν ο σκύλος ζει σε υγρά και ζεστά κλίματα, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν αν το σκυλάκι σας αγαπάει το υγρό στοιχείο ή μένει σε ένα περιβάλλον με έντονη υγρασία. Επίσης, επηρεάζει σκυλιά με πυκνό εσωτερικό τρίχωμα.

 Στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο δέρμα του ζώου να αναπνεύσει. Για να το κάνετε αυτό, τριμάρετε προσεκτικά τις τρίχες γύρω από αυτά τα σημεία και καθαρίστε τα με κάποιο ειδικό φαρμακευτικό προϊόν.

 Ξηροδερμία

 Η ξηροδερμία είναι ένα από τα συνηθέστερα δερματικά προβλήματα που πλήττει αρκετά σκυλάκια εκεί έξω. Προσέξτε, λοιπόν, την τροφή που του δίνετε και τη γενικότερη διατροφή του, καθώς πρέπει να είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

 Κνησμός στο δέρμα

 Δύο είναι οι κύριοι υπαίτιοι που βρίσκονται πίσω από την έντονη φαγούρα του σκύλου: οι αλλεργίες και τα εξωτερικά παράσιτα, όπως είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια.

 Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε την ακριβή αλλεργιογόνα ουσία και να την απομακρύνετε από το περιβάλλον διαβίωσης του σκύλου σας, προσέχοντας παράλληλα τη διατροφή του.

 Στη δεύτερη, ο κνησμός επικεντρώνεται σε σημεία όπως είναι η βάση της ουράς, το στομάχι και το εσωτερικό των μηρών. Η αποπαρασίτωση και η πρόληψη του ζώου είναι αναγκαία, διότι αυτά τα παράσιτα μπορεί να μεταδόσουν σοβαρές ασθένειες στα σκυλάκια μας.

 Φαλακρά σημεία/Τριχόπτωση

 Οι αιτίες της τριχόπτωσης ή των χαρακτηριστικών φαλακρών σημείων σε ολόκληρο το σώμα του σκύλου σας είναι ποικίλες. Συνήθως όμως αφορούν αλλεργίες, προσβολή από παράσιτα, ασθένεια του Cushing, κληρονομικότητα, στρες και κακή διατροφή.

Όποια κι αν είναι η αιτία για τα δερματικά του σκύλου, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να την εντοπίσετε και μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφίσετε το κατοικίδιό σας.

 Πληγές

 Διάφορες πληγές που εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς ουσιαστικό λόγο ή που απλά δεν θεραπεύονται ποτέ ίσως αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη δερματικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, για να προβείτε στην οριστική λύση του προβλήματος.

 Σκουρόχρωμες κηλίδες

 Ο λεγόμενος υπερχρωματισμός ενδέχεται να αποτελεί δευτερογενή ένδειξη σε μια χρόνια φλεγμονή που πλήττει το λατρεμένο σας κατοικίδιο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον η αγωγή συνδυαστεί κατάλληλα και με εκείνη που προκαλεί τη βαθύτερη αιτία.

 Πράγματι η αποτελεσματική διαχείριση και καταπολέμηση των δερματικών προβλημάτων των σκύλων μπορεί να είναι αρκετά σύνθετη και μπερδεμένη.

 Παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε. Με τον εντοπισμό της βαθύτερης αιτίας που τα προκαλεί και πάντοτε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να τα ξεπεράσει μια και καλή!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο