Στείρωση σκύλου: Πότε & γιατί πρέπει να στειρώσω τον σκύλο μου;

 Η στείρωση είναι μία πάρα πολύ απλή, χειρουργική επέμβαση ρουτίνας κατά την οποία αφαιρείται η δυνατότητα από το κατοικίδιο σας να μπορέσει να κάνει παιδάκια.

 Πέρα όμως από το να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη σκύλου, η συγκεκριμένη διαδικασία φέρει ένα σωρό ευεργετικά αποτελέσματα για την ίδια την υγεία του σκύλου σας.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, η στείρωση θηλυκού ή αρσενικού σκύλου είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών, καθώς επίσης και ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς.

 Η ίδια η διαδικασία δε είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη, ειδικά για τον αρσενικό σκύλο. Επί της ουσίας, έγκειται στην αφαίρεση των όρχεων από τον κτηνίατρο, ενώ ο σκύλος σας βρίσκεται υπό αναισθησία.

 Μετά το πέρας της επέμβασης, ο γιατρός θα κάνει μερικά ράμματα στο κατοικίδιό σας και θα του φορέσει ένα ελισαβετιανό κολάρο, ώστε να αποτρέψει τυχόν ατυχήματα και τραυματισμούς στο επίμαχο σημείο.

 Μόλις δύο εβδομάδες μετά, το λατρεμένο σας κατοικίδιο έχει θεραπευτεί πλήρως και μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει ανέμελο τη ζωή του μέσα από ένα πρίσμα υγείας και ξεγνοιασιάς.

 Όσο απλά κι αν είναι όμως τα πράγματα, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φαινόμενο της στείρωσης του σκύλου. Πάμε, λοιπόν, να τους καταρρίψουμε και να μάθουμε τι πραγματικά παίζει!

 Γιατί πρέπει να στειρώσω τον σκύλο μου;

 Το πρώτο και βασικότερο όφελος που αποκομίζετε από την στείρωση του σκύλου σας είναι ότι αποφεύγετε το ενδεχόμενο του να γίνει μπαμπάς ή μαμά, συνεισφέροντας σημαντικά στον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

 Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλα σημαντικά οφέλη, όπως:

 • Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος των όρχεων και τα προβλήματα με τον προστάτη.
 • Ο οργανισμός του παράγει και εκκρίνει μικρότερα ποσοστά τεστοστερόνης, άρα θα είναι πιο ήσυχος. Την ίδια στιγμή, θα μειωθούν τυχόν συμπεριφορές κυριαρχίας και επιθετικότητας.
 • Θα μαρκάρει πολύ λιγότερο την περιοχή του, τόσο εντός, όσο και εκτός σπιτιού.
 • Θα μπλέκεται σε ολοένα και λιγότερους καυγάδες με άλλους αρσενικούς σκύλους.

 Πότε πρέπει να κάνω την στείρωση του σκύλου μου;

 Σε γενικές γραμμές, ένας αρσενικός σκύλος μπορεί να στειρωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του εφόσον έχει συμπληρώσει την 8η εβδομάδα της.

 Εναλλακτικά, θα πρέπει να συμβεί όταν φτάσει στην σεξουαλική του ωρίμανση, δηλαδή σε ηλικία 6 μηνών.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς, αν στειρωθεί πριν την εφηβεία του, είναι πιθανό να μεγαλώσει λίγο περισσότερο σε μέγεθος, μιας και η τεστοστερόνη συνδέεται με την ανάπτυξη των οστών.

 Ακόμα κι αν οι όρχεις του δεν εμφανιστούν φυσιολογικά, θα πρέπει και πάλι να τον στειρώσετε. Ίσα ίσα, που εδώ πέρα κρίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη, αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υγείας.

 Από εκεί και πέρα, οι σκύλοι που στειρώνονται κατά την ενηλικίωση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή, όπως κάποια μόλυνση ή έντονο πόνο μετά την επέμβαση.

 Παρόλα αυτά, τυχόν επιπλοκές μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τον κτηνίατρό σας. Επομένως, συζητήστε μαζί του τις ανησυχίες και τις απορίες σας.

 Η προετοιμασία πριν την επέμβαση

 Πριν την επέμβαση, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δειγματοληπτικές εξετάσεις αίματος, ώστε να δει πως δεν υπάρχουν τυχόν προβλήματα υγείας ή οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της αναισθησίας.

 Εκτός αυτού, καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει τη προηγούμενη μέρα. Συνήθως, ο σκύλος πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση, για να μην έχει προβλήματα με την αναισθησία.

 Τι να περιμένω μετά το χειρουργείο;

 Συνήθως, η όλη διαδικασία είναι απλή και πολύ γρήγορη. Μόλις ολοκληρωθεί η στείρωση, θα λάβετε σχετικές οδηγίες για την φροντίδα και την υγεία του σκύλου στο σπίτι το επόμενο διάστημα.

 Δείτε μερικά πραγματάκια που πρέπει να γνωρίζετε:

 • Οι αρσενικοί σκύλοι συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια κιόλας ημέρα.
 • Είναι φυσιολογικό ο σκύλος να έχει ναυτία και σχετική ανορεξία για μία με δύο μέρες, επομένως, μην τον πιέσετε!
 • Για τις πρώτες ημέρες μετά την εγχείρηση, η περιοχή εκεί κάτω θα είναι πρησμένη, σε σημείο που ίσως αναρωτηθείτε αν ο κτηνίατρος έκανε πράγματι την επέμβαση. Σταδιακά, το πρήξιμο θα υποχωρήσει.
 • Είναι σημαντικό να μη γλείφει τα ράμματά της. Για αυτόν τον λόγο θα της φορέσετε ένα ελισαβετιανό κολάρο και θα βλέπετε τη σκυλίτσα σας να περιφέρεται σαν σωστή κυρία μέσα στο σπίτι!
 • Αν ο κτηνίατρος έκανε ράμματα, λογικά θα τα αφαιρέσει μετά από 10 ημέρες, ανάλογα με το υλικό που εφάρμοσε. Μην ανησυχείτε. Θα σας δώσει σχετικές οδηγίες.
 • Όσο κι αν το σκυλάκι θέλει να παίξει μαζί σας την επόμενη κιόλας ημέρα, θα πρέπει να αρνηθείτε. Περιορίστε την έντονη σωματική δραστηριότητα για μερικές ημέρες, προκειμένου να μην ανοίξουν τα ράμματα.
 • Μην ανησυχήσετε αν δείτε ένα ήπιο μελάνωμα γύρω από την πληγή τις πρώτες ημέρες. Δημιουργείται επειδή η πληγή επουλώνεται.

 Τι πρέπει να προσέχω στη στείρωση του αρσενικού ή θηλυκού σκύλου;

 Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε έκκριση από την πληγή ή εάν το κατοικίδιό σας φαίνεται να αισθάνεται έντονο σωματικό πόνο.

 Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να έχετε το νου σας, ώστε ο σκύλος να φοράει πάντοτε το κολάρο του, προκειμένου να μη γλείφει τα ράμματα.

 Όσο διασκεδαστικό κι αν σας φαίνεται το θέαμα του σκύλου με το κολάρο, μην γελάτε! Δεν θα θέλατε να σας κοροϊδεύουν επειδή κοπανάτε δεξιά κι αριστερά από ανάγκη, σωστά; Επομένως, μην το κάνετε κι σε εκείνον/η.

 Καλέστε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά εκ μέρους του σκύλου σας ή ανησυχείτε για κάτι. Είναι καλύτερο να λυπάστε για την ενόχληση, παρά να τρέχετε και να μην φτάνετε μετά.

 Σαφέστατα, η στείρωση του σκύλου είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που πέρα από το ότι αποτρέπει μια εγκυμοσύνη, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία των ζώων. Ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνίατρου πριν τη στείρωση, αλλά και μετεγχειρητικά, θα βοηθήσετε στην ανάρρωση του κατοικιδίου σας γρήγορα και χωρίς επιπλοκές.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο