Japanese Spitz: Ο μικρός αλλά γενναίος φύλακας!

 Το Ιαπωνικό Σπιτς είναι ένας μικρός οικογενειακός σύντροφος, αλλά με την καρδιά ενός μεγάλου φύλακα. Αυτή η ράτσα μπορεί να μοιάζει με το λευκό Πομεράνιαν, τον Αμερικανικό Εσκιμό ή το μικρό Samoyed, αλλά έχει τη δική της γενεαλογία και προέρχεται από την Ιαπωνία.

 Αυτά τα σκυλιά έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, είναι έξυπνα, εκπαιδεύονται εύκολα και λατρεύουν τα παιδιά. Ανταποκρίνονται καλά στη ζωή ενός διαμέρισματος, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους ικανοποιούν τις ανάγκες τους για άσκηση.

 Παρόλο που είναι μικρά σε ανάστημα, είναι γενναία και προστατευτικά με την οικογένειά τους και γαβγίζουν πάντα όταν εισέρχονται ξένοι στην επικράτειά τους για να ενημερώσουν το αφεντικό τους.

 Αν θέλετε ένα σκυλί που θα είναι ένα αφοσιωμένο μέλος της οικογένειας με πνεύμα και προσωπικότητα που ξεπερνούν κατά πολύ το φυσικό του μέγεθος, το ιαπωνικό Spitz μπορεί να είναι το σκυλάκι για εσάς.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 25 έως 40 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 έως 9 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 16 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Japanese Spitz;

 Ο μικρός μας Ιάπωνας εκτράφηκε για να είναι ένας μικρός σκύλος συντροφιάς με χαρακτηριστικά του γνωρίσματα τη τσαχπινιά, την αφοσίωση, τη φιλικότητα και την ευφυΐα. Παρόλο που δεν έχει εκτραφεί ως φύλακας, έχει μια θαρραλέα φύση και μια έμφυτη επιθυμία να προστατεύει την οικογένειά του.

 Αν και πρόκειται για μια σχετικά νέα ράτσα, το Ιαπωνικό Σπιτς γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές λόγω της ευχάριστης ιδιοσυγκρασίας του, της ικανότητάς του να τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά και παιδιά και των αρκετά χαμηλών αναγκών περιποίησής του.

 Τείνει επίσης να είναι υγιές σκυλί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από το μέσο όρο. Προσαρμόζεται καλά σε ένα διαμέρισμα και δεν έχει πολύ μεγάλες ανάγκες άσκησης. Τουλάχιστον ένας περίπατος την ημέρα θα πρέπει να το κρατά χαρούμενο και να αποτρέπει την πλήξη.

Την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση και μαθαίνει γρήγορα. Είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους σκυλογονείς, αρκεί να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες άσκησής του.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Ιαπωνικό Σπιτς!
  • Το γάβγισμά του είναι πιο δυνατό από αυτό που θα περίμενε κανείς λόγω του μεγέθους του και είναι γνωστό ότι είναι ατρόμητος, ειδικά όταν προστατεύει την οικογένειά του.
  • Αν και μπορεί να μεγαλώσει σωστά σε ένα διαμέρισμα, δεν του αρέσει να μένει μόνο του για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα και ανταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης.
  • Είναι πολύ φιλικός, ευγενικός και παιχνιδιάρης με την οικογένεια και τα παιδιά, ενώ συγχρόνως έχει καλές σχέσεις με άλλα σκυλιά στο σπίτι.
  • Παρ’ ότι είναι κατάλευκος, το τρίχωμά του απωθεί τις βρωμιές και δεν μυρίζει άσχημα. Σπάνια χρειάζεται μπάνιο και με δύο καλά βουρτσίσματα την εβδομάδα είναι πεντακάθαρος και σένιος!
 Η ιστορία της ράτσας του Japanese Spitz           

 Η Ιαπωνική αυτή ράτσα έκανε το ντεμπούτο της σε έναν διαγωνισμό σκύλων στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 1921. Τα πρώτα σκυλιά της ράτσας κατάγονταν από τα λευκά Γερμανικά σκυλιά Spitz που μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία από την Κίνα. Τα επόμενα χρόνια, πολλές άλλες λευκές ράτσες Spitz εισήχθησαν από όλο τον κόσμο και διασταυρώθηκαν για να παράγουν πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά.

 Μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οριστικοποιήθηκαν τα πρότυπα της ράτσας και ήρθε η αναγνώριση από τον Ιαπωνικό Κυνολογικό Όμιλο. Στη δεκαετία του 1950, το Ιαπωνικό Σπιτς εξάγονταν στη Σουηδία, στη συνέχεια στην Αγγλία και έπειτα σε όλο τον κόσμο.

Μολονότι ο μικρός μας Ιάπωνας εξακολουθεί να αυξάνεται σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος δεν τον έχει αναγνωρίζει ακόμα ως ξεχωριστή ράτσα. 

 Η προσωπικότητά του

 Τα συγκεριμένα σκυλιά ξεχωρίζουν για τον υπέροχο χαρακτήρα τους από κουτάβια. Είναι πολύ φιλικά με τα μέλη της οικογένειάς τους και έχουν παιχνιδιάρικη φύση. Επιζητούν συνεχώς τη προσοχή του αφεντικού τους και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για πολλές ώρες.

 Οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι αρκετά μέτριες. Μια καλή βόλτα την ημέρα είναι ικανή να τους κρατήσει χαρούμενους και σε φόρμα. Επειδή τα πηγαίνουν καλά με άλλα σκυλιά, μια βόλτα σε ένα πάρκο σκύλων θα τους δώσει τη δυνατότητα να τρέξουν ελεύθερα και να αποβάλλουν την περιττή ενέργεια.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας είναι ο θαραλλέος χαρακτήρας και η προστατευτική της φύση. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι ο φιλαράκος θα γαβγίζει πολύ δυνατά, σε σχέση με το μέγεθός του, σε όσους ξένους έρχονται στο σπίτι σας, αλλά μόλις του πείτε να σταματήσει και το καθησυχάσετε θα σας εμπιστευτεί και θα ηρεμήσει.

 Με την εκπαίδευσή του δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί είναι πανέξυπνος και απορροφάει τα πάντα σαν σφουγγάρι. Αυτός ο σκύλος είναι πιστός, δραστήριος, υπάκουος και στοργικός!

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Είναι γνωστό ότι είναι αρκετά υγιής και σπάνια εμφανίζει γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν άλλες καθαρόαιμες ράτσες σκύλων. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επιρρεπής στην εξάρθρωση επιγονατίδας, να έχει καταρροή και να εμφανίσει ξηροδερμία αν το κάνετε συχνά μπάνιο.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Japanese Spitz φημίζεται για το λευκό του τρίχωμα, το οποίο απωθεί τις περισσότερες βρωμιές και ακαθαρσίες. Είναι αρκετά παχύ με εσωτερικό υπόστρωμα και πρέπει να βουρτσίζεται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα για να μη δημιουργούνται κόμποι και να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες.

 Σε σχέση με άλλες ράτσες σκύλων, το τρίχωμά του είναι παραπάνω ξηρό, οπότε δεν πρέπει να το κάνετε συχνά μπάνιο. γιατί θα χάσει μέρος της φυσικής λιπαρότητας και της υγρασίας του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Γενικά, οι ανάγκες περιποίησης αυτού του σκύλου είναι αρκετά χαμηλές σε σύγκριση με άλλα τετράποδα φιλαράκια.

 Τα δόντια του θα πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά. Τα αφτιά και τα μαξιλαράκια των ποδιών του θα πρέπει να ελέγχονται για σημάδια μόλυνσης, παράσιτα ή υπολείμματα και να διατηρούνται καθαρά.

 Όσον αφορά στη διατροφή του θα πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα για ράτσα μικρού έως μεσαίου μεγέθους με μέτριες ανάγκες ενέργειας και άσκησης. Οι διατροφικές του ανάγκες θα αλλάξουν καθώς περνάει από την ηλικία του κουταβιού στην ενηλικίωση και τα γηρατειά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Με παιχνιδιάρικη και ευγενική συμπεριφορά, ο μικρός μας φίλος είναι υπέροχος με τα παιδιά. Το μικρό του μέγεθος συνεπάγεται ότι είναι απίθανο να χτυπήσει κατά λάθος ένα παιδί. Με τη κατάλληλη φροντίδα του σκύλου σας, θα ανταμειφθείτε με έναν στοργικό και προστατευτικό φιλαράκι για τα παιδάκια σας.

 Συγχρόνως, τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, γιατί από τη φύση του δεν είναι επιθετικός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να του προσφέρετε την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει άνετος με την παρουσία νέων κατοικίδιων και ζώων με τα οποία ενδέχεται να αλληλεπιδράσει.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο